Near
Рандом лик од соседството
Годинава,април месец у едно од кавадаречките села се игра локалното дерби Сирково-Љубаш Манастирец. И у Сирково иам еден другар шо игра(на двојна од Тиквеш),а од Манастирец иам школски. И ајде одиме на утакмица јас и школскиов,теренот на врв од тоа ридиштето,ако застанеш на голот,не се гледа цел другиот гол туку само пречката од шо беше нерамно. И се собраа тоа сељачаната,почнува натпреварот...нема ни трибини ни ништо,тоа сељаците застанаа околу линиите и трча една од екипите у контра,трча линискиот натаму,позади му поставуваат сопка и купица на земјата
поведуваат Манастирец 0-1,другарми постигна гол и почнаа закани за судиите...дојдоа 3-4 со секири и со вили и овој нема што да прави,фаули за затвор не ги досудува и на крајот победуваат 2-1 Сирково.
Пред некое време,другарми игра за младинците на Тиквеш и ајде идеме да ги изгледаме. Играа против Бешикташ од Сарај или од Чаир ми се чини(знам дека од албанска средина беа). И еден штопер од кај нас му влегува цело време со отворен ѓон на напаѓачите на Бешикташ,му мава лакти цело време. И еднаш помина напаѓачов,овој му клиза позади и му се смее у лице. Ова детево од Бешикташ,му се заврте и само му рече...нема проблем,ќе дојдете и вие кај нас. Овој од тогаш бубалка,стои у место,ги пушта. Кога требаше таму да играат,тој не отиде под изговор дека е болен,а другарми кажа големо присуство на неслужбени лица во соблекувалните,го барале баш тоа дете
Истиот другар,пред 2 недели играа со Башкими во Куманово. 85 минута даваат гол за 2-3,доаѓа 90 минута и судијата покажал 3 минути продолжување. Другарми рече дека играле уште 40 минути,се додека Башкими не постигнале гол и веднаш чим тргнале од центарот судијата свирнал крај 
Од времето кога тренирав,пред десетина години играме во Ваташа против Габер. И на крајот остануваме тие најмалите,и влегуваме 13вс13 да играме(првенствена утакмица)
Околу стадионот на Габер живеат циганчиња,влегуваат и тие и на крајот играме 20вс20. Конечен резултат-21:19 за нас. Има уште многу ситуации,но за нив во наредна прилика
поведуваат Манастирец 0-1,другарми постигна гол и почнаа закани за судиите...дојдоа 3-4 со секири и со вили и овој нема што да прави,фаули за затвор не ги досудува и на крајот победуваат 2-1 Сирково.Пред некое време,другарми игра за младинците на Тиквеш и ајде идеме да ги изгледаме. Играа против Бешикташ од Сарај или од Чаир ми се чини(знам дека од албанска средина беа). И еден штопер од кај нас му влегува цело време со отворен ѓон на напаѓачите на Бешикташ,му мава лакти цело време. И еднаш помина напаѓачов,овој му клиза позади и му се смее у лице. Ова детево од Бешикташ,му се заврте и само му рече...нема проблем,ќе дојдете и вие кај нас. Овој од тогаш бубалка,стои у место,ги пушта. Кога требаше таму да играат,тој не отиде под изговор дека е болен,а другарми кажа големо присуство на неслужбени лица во соблекувалните,го барале баш тоа дете
Истиот другар,пред 2 недели играа со Башкими во Куманово. 85 минута даваат гол за 2-3,доаѓа 90 минута и судијата покажал 3 минути продолжување. Другарми рече дека играле уште 40 минути,се додека Башкими не постигнале гол и веднаш чим тргнале од центарот судијата свирнал крај 
Од времето кога тренирав,пред десетина години играме во Ваташа против Габер. И на крајот остануваме тие најмалите,и влегуваме 13вс13 да играме(првенствена утакмица)
Околу стадионот на Габер живеат циганчиња,влегуваат и тие и на крајот играме 20вс20. Конечен резултат-21:19 за нас. Има уште многу ситуации,но за нив во наредна прилика

. На гостувањево отидовме со коли, а јас стигнав со последната. Кога стигнавме таму нема никаков знак дека ќе се игра натпревар. Игралиштето беше заклучено и тропавме на вратата да ни отклучат па да влезиме, внатре веќе беа соиграчите кои на чудење на нас „новите“ ги чуваа заклучени.
Таман влеговме пак го удруја клучот на врата
Е сега... Преку таа врата е единствениот излез за гостите од игралиштето. Од три страни има ѕид и последната има соблекувална со „ложа“ од каде Рањо и другарите пцуеја по судијата нон-стоп. Али откако почна натпреварот првиот пола саат пцуеа како навијани, до тогаш такво нешто немав видено, од кај им дојде толку сила не знам, значи пола час на сиот глас да се викало, мислев дека не е возможно. 2. Не само што го нападна нашиот играч без врска на полувреме, апсолутно без врска имаше најобичен фаул (а и кој би имал храброст да направи некој остар фаул таму?) туку и ги натера неговите играчи да го повредат!
После ко не зедоа... Тие мавање ама и ние крепење. Не од друго, немавме измени. Појдени бевме само 11 игрчачи, шоферот и тренерот. На тој натпревар на момент помислив дека умирам (најсериозно) од ништо добив лакт директно в грклан, при ударот нешто искрцка (пукна) не можев да земам воздух наредните неколку секунди и помислив дека толку од мене. После тоа еден играч од 100+ кг. ми се пушти клизачи ми ја зеде некако ногата под него и едно 6 месеци имав оток кој изгледаше како да ми пораснал втор глужд..... Да се вратиме на натпреварот. При 0-1 нашиот играч истрча да спаси аут, но изгуби контрола и удри во пијачите покрај аут линијата, додека стана и им побегна го исчеличија набрзина