Македонски бугари, прашање до нив...

Статус
Затворена за нови мислења.
И не само во Грциjа, туку и во Унгариjа /AtoM-AnT пак фантазира/, Словениjа, Хрватска /ако и да не е член на ЕУ/, Романиjа и сите останали 22 земjи-членки на ЕУ. Проверки на пасош има само на србската граница.
Таму вие татарите не поминувате и без „ анален преглед „ :wink:

CONCRETE, го разбирам твојот гнев, сите се осеќаме како во кафез со визниот режим.Сепак, еве од лично искуство, за деловна шенген виза не сум чекал подолго од 7 дена, а сум вадел и за 2 дена, и не сум имал никакви проблеми. Така да во однос на работата, не гледам кочење. Секако, сакам некогаш да ја прошетам фамилијата низ Европа, ама тоа брат чини бајаги.
Еве, утре да ги симнат визите, каде ќе одиш на одмор?
На најблиското море, и кај е најевтино. Затоа нон стоп повторувам. Ако се свртиме кон Македонија, да го зголемиме животниот стандард, се ќе ни биде рамно. А ние, еве веќе 18 години сме среќни што ја имаме Македонија, ама сите размислуваме како да избегаме од тука.Да работиме низ Европа.Си прошетал ли низ Европа да видиш кој е шеф, а кој работи највалкани работи за мизерни пари?
18 години размислуваме кое државјанство да земеме. Затоа не не бива.Не научија дека сме пластелин, па не месат и прават по своја желба.
Немаме критична маса која ќе се бори за Македонија.
Кај нас секој има цена, и за жал евтино се продаваме..и се тешиме како во к-15 :“од еднаш педер не се станува“.
Шегата настрана, не гледам радикални струи кои ќе повлечат сериозни чекори за подобра иднина.
Сега се гледа само еден правец-надоле...

A си размислил ли зошто никој пред 18 години не размислуваше какво државјанство да земе кога си имаше Македонско?Само за во Грција ни требаа визи и никој не протестираше толку многу ако не ја добие.Тој што имал среќа да прошета низ Европа знае што е слобода и право на избор кое во сопствената Македонија го нема освен да стане послушен партијски војник за да преживее,инаку му преостануваат контењери.:toe:

250 000 Македонци со бугарски пасош????То само на сон.Самите татари тврдат дека бројката е некаде околу 40 000,а и ова бројка е сигурно пропаганда.
Бонус прашање:колку од овие 40 000 имаат "болгарско самосознание"???

Бројката е претерана,па ни Бугари нема со пасоши во толкав број,ебаго.:smir:

Za rabota vo stranstvo treba da imash tashaci a ne Bugarski ili bilo kakov pasosh?Pasoshot nema da raboti za tebe,ti si toj shto ke rabotish a tie shto veat partiski znaminja rabotat po 4 godini samo,potoa pak chekaat nivnata partija da dojde na vlast?! Jas imam Makedonski pasosh i ostanuvam so nego pa shto saka neka bide,partiski znaminja ne veam za nikoj a Makedonija ja zastapuvam sekade kaj shto odam! :helou:

Ташаци велиш а?Па како ќе видиш дали имаш ташаци ако не можеш да појдеш во странство и да работиш?Или ќе си претпоставиш од дома?

Daj mi eden primer koj se usrekil so Bugarskiot pasosh?Znam deka gi zemaat od maka ama toj pasosh ne e mnogu cenet a dali toa go znaesh ne znam?Bidejki mnogu patuvam sekogash koga ke dojdam na Ungarskata granica mnogu polesno minam so MK pasosh a tie shto imaat BG pasosh redovno odat na kontrola,probaj sega da odish so BG pasosh za Grcija a pa da vidish shto ke ti se sluchi?!

Си патувал многу,се гледа по постовите ама пред 10 години.Сега кога ќе дојдеш пред Унгарска граница дури и со виза ќе мораш да чекаш како да си последното дупче на кавалот.

Ќе идеш ти со македонски пасош во Англија, Франција, Италија, Германија... мораш да се дрвиш пред амбасадите по цел ден за една усрана виза, па после да те испрашуваат зашто идеш таму, што ќе правиш, па на крај нема да ти дадат виза затоа што ти фали некој неважен документ или пак оти немаш никој таму(немаш покана од некој) итн. ...
И доколку еден од твојот родител има бугарско државјанство, имаш право да добиеш бесплатна виза за Грција без проблем (за другите држави од ЕУ не знам), поради тоа што твојот родител е граѓанин на ЕУ....

Сето тоа е Грчко масло,за да има што помалку Македонци во Македонија се создаде ГЕТО потпомогнато и одржувано од сите досегашни Македонски влади,а ЕУ си го кажа своето:
-Визната либерализација за Македонските граѓани најмногу зависи од Македонските власти,првиот ден кога Македонската влада ќе ги исполни минимум критериумите за визна либерализација,визите за Македонските граѓани ќе бидат укинати.Тоа го рече комесарот Фратини пред скоро две години,сега ти види кој ни продава бубрези за мадиња и после две години од оваа отворена изјава на Фратини.:toe:

Единствениjа проблем со србите е дека са като циганите - ударили са го на просиjа - за един шоколад се молjат.

Za kakvo imaat rabota Srbite sos Balgarskite pasaporti ????

Koj prosi be nesreko edna ... ne me nerviraj sea da idam u Kustendil da nataknam 3 kurvi na kurac za 30 leva toptan ... aj cool drzi se do temata

PS zalam sto ek kazam ama ima preku 150 000 so Bugarski pasos , na site devojkite da im gi ebam :smir:

Единствениjа проблем со србите е дека са като циганите - ударили са го на просиjа - за един шоколад се молjат.
Сега ова што си го пишал...
интегрално ќе го пренесам на другарче што работи баш на граница.
Па ти терај рачун кога ќе одмараш едно 10 саати на граница пошто компјутерот се заебал.
Циганско племе другчие и не заслужува да го третираш....:vozbud:
п.с
Некој од овие 10 е.
Па ти Ванѓо...погоди тачно кој.

:pos2:
Абе и аз се зачудих - четеjки македонски форуми и весници мислех дека србите са некаква висша раса, па то се оказаха . . .
За да се успокоите - и на хрватската граница се проси.

:pos2:
Абе и аз се зачудих - четеjки македонски форуми и весници мислех дека србите са некаква висша раса, па то се оказаха . . .
За да се успокоите - и на хрватската граница се проси.

На Бугарската митница уште ли митничарите Бугари ги нудат своите жени за по една ч`рвена?:vozbud:

за какви 500.000 Албанци станува збор во постот??? инаку бугариштана што ги примаа толку Македонци да земаат пасоши б`лгарски еден ден ќе зажалат, ама касно ќе им биде, кога ПИРЕЈОТ ќе се распростране низ Пиринска Македонија, а послем ќе префати и накај черно море...

Ohrid kolku pasosi imaat Makedoncite Bugarski ?

Ajde daj tocna cifra...toa e temata st sea mesas Srbi u temata ...tolku ti e nezgodno prasanjeto ???

Otvori tema za Srbite i cokoladite ke praime muabet ne go tupi inace i ne provociraj

КАТАСТРОФА!!!lЛуѓево имаат лице да правдаат предавници,или пак се правдаат самите?!
Абе земете германски,швајцарски,ама ве молам свесни ли сте кога земате бугарски пасош,што ни правите нас МАКЕДОНЦИТЕ???!!!
Никогаш нема да речам дека е оправдано.Нека си одат Бугарија бар ке ни направат услуга!се спомнуваат некои просрпски ориентирани.Тоа кога тогаш ќе изумре,затоа што Србија е во слична состојба со Македонија,така да глупаво е да се бара српски пасош на пр.Меѓутоа,и овие не ги сакам ич.На просрпско ориентираните ова им доаѓа како последица на животот од ЈУ и на функциите кои тогаш ги земале!
Жално е вистина за некои кои се кршат да покажат нешто македонско,да останат чесни и со еден збор македонци.Јас сум и ќе останам само македонец.
А овие другиве кога тогаш ќе им дојде крајот

Da,da...Se toa e vo red,no sto da se pravi koa nikade ne ne pustaat so makedonski pasos ili ni baraat za sekade viza...?koa mozes da iskoristis zoso da ne se obides?

A си размислил ли зошто никој пред 18 години не размислуваше какво државјанство да земе кога си имаше Македонско?Само за во Грција ни требаа визи и никој не протестираше толку многу ако не ја добие.Тој што имал среќа да прошета низ Европа знае што е слобода и право на избор кое во сопствената Македонија го нема освен да стане послушен партијски војник за да преживее,инаку му преостануваат контењери.:toe:
Ако се сеќаваш, пред 18 години живеевме во една федерација која ја викавме Југославија. Во таа Југославија сите имаа убав живот, одевме на наше море (Јадран) со лична карта, немаше граници, Југословенскиот пасош беше ценет пасош, бевме држава. Ама во таа држава, наместо Југословени, се делевме на Срби, Хрвати, Словенци.... и тоа ни беше најважно. Имавме шанси да влеземе во ЕУ,ама кој ја е.е ЕУ, битно беше да имаме свои држави. Ја сјебавме Југославија, се поклавме меѓусебно, си ги затворивме границите.
ЕУ гледа примитивци, па си ја затвори границата додека не се опаметиме.
А денес имаме држава која никој не ја есапи. Многумина затајуваат данок, работат на црно, шверцуваат роба, перење пари....
Никој не сака да даде на државата, а сите бараме од неа, и нема од каде да помогне, па не ни чинела, ќе сме бегале од тука.
А таму каде ќе печалбариш има ред. Ќе ринташ ко скот, ќе јадеш конзерви, и кога ќе ги заработиш парите, ќе платиш данок на државата и ќе дојдеш. Па нормално, два пати да не те заебат, ќе гледаш да ги свртиш парите , а да не платиш ништо.
И државата не ја бива. Е па ај, како да ја биде?
Затоа е сиромаштијата.
Затоа и секогаш викам, дај прво да си го исчистиме дворот, да направиме нормално место за живеење, па да видиш дека други муабети ќе се вртат на форумов.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom