Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Абе другар, не доби одговор и одма почна да викаш.
Па што не замеш да истражиш па наместо да прашуваш да земеш да објасниш која е причината за растот...

Си отворил ли да видиш кој тендери до сега ги фати ГРНТ? Си отишол ли до локациите да видиш дали работат? Си отворил ли да видиш кој тендери се во тек, кој се планирани за реализација?? Си пошол ли на собрание да ги прашаш за 2г развој, или да видиш колку ново вработени имаат од Јануари навака?

Грим не поставува прашања, он го прави гренаведеното и ги изнесува факктите за неговата заинтересирана компанија - направи го истото и ти...
Prvo ne vikam,( nemam vkl. caps lock ),a vtoro mnogu sum ti blagodaren sto me potseti sto treba da pravam.Zamisli izumiv.

ПКБ е една од ретките потценети фирми, но менаџментот не ја сфаќа убавината на акционерското живеење.
За разлика од Кутре, Живко Алкалоид иако прави многу неправди и криминали е бог и вреди да му се простат гревовите. . .

Има неколку лесни работи што можат да ги направат Кутревци за без скоро никаков труд да остварат огромен резултат, а една од тие е и оваа што ја напиша Бошко. Секојдневното тргување со компанијата е совршена бесплатна реклама! Влез во националниот индекс е знак на припадност на деловната аристократија! Едно никакво ТТК банкиче пали-гаси на берза, а Пекабеско, 28. најголема компанија во државава, се крие како глушец!

Да ги извадел Слободан парите преку дивиденда, ќе дал 200.000 евра на своите вработени акционери и нам аутсајдерите. За тие пари ем нив ќе ги мотивирал да му работат повеќе знаејќи дека капиталот им се зголемува и од него остваруваат заслужен принос, ем и нас ќе нѐ наградел затоа што сме ризикувале свој капитал доверувајќи му го на управување. Секојдневните тргувањата со акциите на фирмата цело време ќе се вртат по медиуми, како сега што се вртат КМБ, ТНБ, АЛК, МПТ, ГРНТ...

Од вака дадените 200.000 евра ќе имал поголем поврат и добар глас него во било на кој друг начин да ги вложил во маркетинг! Миљонпати подобро е да се вртат по медиуми по исплатена дивиденда него по судови и истраги поради оди на алчноста. Се надевам дека и он и синовите ќе го сфатат ова пошо мислам дека се попаметни и подобри менаџери од овој лизни-мазни Живко, а компанијата да си застане на врвот кајшто ѝ е и местото.

П.С. Си купив пршут од Пекабеско, да не ме мислите. 85 денари у Стокомак, не мора фала!

MSE me potseka na knigata Na zapad nisto novo...sekoj den lici na prethodniot.
More pandemii recesii veto od EU...nisto ne go tangira indeksot. Loshite vesti se ignoriraat, dobrite se digaat bo nebesa.
Nekoj tamu opasno pumpa...so nadez deka ke istovari ko ke se fatat poveke klenovi. Samo klenovi nesto slabo

А што очекувавте од МСЕ??? Од 2019 наваму не би требало никој, ама баш никој ништо да очекува од МСЕ. Од моментот кога не ослободија од забраните, ропството, да мора парите да ги инвестираме на МСЕ, толку, МСЕ УМРЕ.

Од тогаш наваму се повеќе и повеќе инвеститори, вистински инвеститори, парите си ги инвестираат во вистински БЕРЗИ од целиот свет и направија огромен кеш ( ок, има и некои и што изгубија пари ама тоа е берза и инвестирање ), за разлика од МСЕ каде свршувате на раст од 1% и паѓате у депресија за пад од 2%.

Мое предвидување е дека еден по еден, сите ке се префрлите во странство, а на МСЕ ке останат неколку души, брокери, навлекувачи, кои ке префрлаат од шупло во празно и ке ловат и врбуваат нови оФци, нови кафекуварки, за да можат некому да ги утурат своите преценети акции. А офци за музење во Северџан Македонија - колку сакаш!

Kako be taka so loso pak za mse :)
Luge ve napravi i sega lesno e da se pluka po statiot bunar !!!
Pa sto i fali na mse si prodadoa na 7950 kmb pa si kupija na 5000 pa eve ja pak na 7150 pa kaj i da e pak 8000 :)
Da ima i takvi sto dobile na loto so livche od 200 denari ama pa ne gledam deka do doma odi nekoj so helikopter vo makedonija pokraj tolku mnogu kurchenje deka koa bile konobari vo stranstvo bile fraeri mesto konobar vo skopska lkafana :)

Едино би сакал луѓево и тргувањето у странство да го вршат преку онлајн платформи, целосно заобиколувајќи ги домашниве брокери, а они после нека си турат клуч, или Чифлиганец и Андреа нека им прават промет. Берзава нема нов производ и нова компанија, нема електронска поврзаност со депозитар и брокерски сметки од банка, КХВ остава газдиве да дивеат низ компаниите оштетувајќи ги малите акционери... Убедливо најголем број луѓе што самостојно тргуваат со акции остануваат у минус, такашто им е подобро никогаш да не ни знаеле за берза пошо би имале повеќе пари у животот.

Цело време зборам дека вториот столб е паразит во македонската економија, ама еден мал акционер ми укажа на една генијална работа на којашто не сум помислил: дека и постоењето на берзата во Македонија е нето општествена штета! :shook::shook::shook: Размислувајќи малку за тоа, апсолутно ќе се согласам: вложувањата за воспоставување на берзата, брокераите, депозитарот, регулаторот, како и трошоците што тие низ годиниве ги наплатиле и загубата што ја претрпеле малите инвеститори, се многу поголеми во однос на општествената корист за ликвиден проток на капитал и профитот што малкуте го оствариле во текот на постоењето на берзата!!! Со тоа предвид, можеби е подобро и целосно да се укине за да не се ствара дополнителна штета, па да немаме ни ние берза како што немаат ни Албанија и Косово!

Ova e toj socijalisticki pogled na opstestvoto koj sto bankite i te kako dobro profitiraat za razlika od fondovite koi sto kolku tolku se trudat da iznajdat pogolemi prinosi ?! Ednostavno ne pritiska dovolno opstestvoto da konecno gi osetime pridobivkite na kapitalizmot namesto na feudalizmot !!
Прво имаме проблем што огромен дел од населението е неписмено. 99% е финансики неписмено. Затоа јас на ова гледам како голем чекор напред на нашето население, што не ги чува парите закопани во некоја нива, па стрес го видел некој на броење или не, и плус ако умре барем некој ќе ги наследи :) ( Овие што лупаат големи пари по штедења банкарски се се наследници никој ништо не заработил) Ај за 20ина години ќе почнат да разбираат што е инфлација па ќе видиме како ќе се одвиваат работите

Eve da се пофалам. Доста долго ми беше желба да инвестирам во акции. Имам прочитано доста литература, што учебници што се користат на економски факултет, што други книги од економија иако тоа не ми е струка. Тек годинава успеав да дојдам до некоја солидна сума да ми се воопшто исплати инвестирањето, да не испадне само трошоци дека плаќам. Денес се сефтосав, купив акции, на Насдак стокхолм ги купив. На класичен начин, преку банка со рачун, не одев по овие интернет што се торо воро. Вчера ја дадов нарачката денес ме обавестија дека е извршена транскацијата.
Се одлучив за валју инвестинг начин што во основа значи барам потценети акции и чекам да пораснат до кај што им е некоја реална вредност.

MSE me potseka na knigata Na zapad nisto novo...sekoj den lici na prethodniot.
More pandemii recesii veto od EU...nisto ne go tangira indeksot. Loshite vesti se ignoriraat, dobrite se digaat bo nebesa.
Nekoj tamu opasno pumpa...so nadez deka ke istovari ko ke se fatat poveke klenovi. Samo klenovi nesto slabo
Нема ништо интересно, Бошко опишал погоре, незнам што повеќе да додадам,
МСЕ оди кон :popce:
@Mandrac малку се труди да ја размрда работава со КМБ и МПТ (99,99999999% од постовите се со една од нив) и тоа е ќе пишува уште некоја година додека и они не отидат :popce:, со што и официјално берзата ќе оди :popce:.

Ova e toj socijalisticki pogled na opstestvoto koj sto bankite i te kako dobro profitiraat za razlika od fondovite koi sto kolku tolku se trudat da iznajdat pogolemi prinosi ?! Ednostavno ne pritiska dovolno opstestvoto da konecno gi osetime pridobivkite na kapitalizmot namesto na feudalizmot !!
Само на еден пост над твојот е кажано зошто е подобро да бидат во банка одколку на берза, па добро и во банка не е безбедно (една на 10г пропаѓа), ама сепак е подобро од берза.

Само на еден пост над твојот е кажано зошто е подобро да бидат во банка одколку на берза, па добро и во банка не е безбедно (една на 10г пропаѓа), ама сепак е подобро од берза.
imash nekoja analiza za tvrdenjevo ili taka si kuckash?

Ја начнавте темата за странски берзи и индекси. Има некој искуство со S&P 500? Како е постапката кај брокерите, има некои специфики? Долго време гледам ама се уште не сум се решил. Знам дека е добар индекс, па ако има некој инвестирано може да сподели каква е целата постапка

imash nekoja analiza za tvrdenjevo ili taka si kuckash?
Се надовразав на погорниот пост, патем не е возможно сите тие милијарди да се инвестираат на берза, оти немаат толкава вредност компаниите, а населениоето неписмено и поголемиот дел ќе изгуби парите одколу да добие
и друга работа од што ќе нема каде да ги инвестираат парите ќе треба да играт на странски берзи и таму да ги изгубат парите (или добијат), па банките ке немаат ликвидност, па пак штета за нив.

Ако ги извадат и инвестираат во бизнис, пак и тука ти треба многу јака идеа (не само кафани на секој чекор) но и многу храброст да се бориш со рекетарите (легални/нелегални) и на крајот најдобра опција ти е да ги чуваш парите за 0,0000001% камата одколку да ризикуваш и да изгубиш.

Значи оваа е за најголемиот дел од населението, помал дел се решаваат на берза и во приватен бизнис.

И уште еден факт, банки пропаѓале и ќе пропаѓаат, Силк Роуд Банка за малку се спаси со Фени, да траеше голготата подолго ќе пропаднеше, сега за сега нема изгледи дека некоја банка ќе пропадне, ама можеби во иднина ТТК (овие ја извлекуваат целата добивка веќе неколку години) и СБТ (која не мрдна од мртва точка 10-тина години), оваа со СБТ и ТТК ми се претпоставки од тоа како се однесува менаџментот и акционерите кон банката, немам толку детални анализи правено на нив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom