Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Auu jak zajeb od TNB. Licno ne veruvav deka ke se pishmanat po vtor pat ama ete.

Tuku kaj se sega fraerite sto me dupea oti sum prodal na samo 17,6 K? Bashka parite letnaa na Nasdaq i zemaa uste 15% extra.

Da gi vratam na MSE? Mislam posle voj zajeb...teshko.

Нема потреба ние што за замислуваме, треба тој што ја купувал да размисли - повеќе од него треба да размисли КХВ, така што се надевам си пријавил до нив за како што наведе ценовна манипулација?
побитно е средната куповна да ти е помала од последната куповна 13.6к

Ovaa e klasicna cenovna manipulaciha po vtor pat.Zamislete samo onoj sto kupuval od 17.6k nagore,toj veke ja potrosil nezemenata dividenda.

Инаку единствената разлика помегу НЛБ и ПКБ е што, ПКБ извести дека до 2027 не чекајте денда... НЛБ си држи на неизвесност... не сега во февруар, ај во јуни, не ај во декември, не чекај ај во Мај... и така може и до 2027...

Druze obrni vnimanie na golemoto"D" vo zborot zborot dividenda.Za toa ti pisuva Dar_Mak vo ovoj post ,a jas sum ti pisal pred nekoe vreme.Posveti malce vreme na ucenje.
Fala ti za posakanata sreka naredniot pat.Sto e moe ke si dojde ,sega ili vo maj ne e bitno.
Автоматски споено мислење:

I onaka nema mnogu da me pogodi korekcija na cenata zasto posledna kupovna na TNB mi e 13.600

Инаку единствената разлика помегу НЛБ и ПКБ е што, ПКБ извести дека до 2027 не чекајте денда... НЛБ си држи на неизвесност... не сега во февруар, ај во јуни, не ај во декември, не чекај ај во Мај... и така може и до 2027...
Не пријателе,грешиш. ПКБ нема намера да ја дели добивката со малите акционери, додека НЛБ со сите сили се труди да ја подели добивката но е спречувана од регулаторот. Но каде што постои воља, постои и начин. Мислам дека поделбата на добивката кај НЛБ е само прашање на време. Парите се тука, не си ги исплати директорот како награда за својата работа.

Ako dobro razbiram ili dobro gi rabotat parite od dobivkata ili pak drzavata ke mora da se zadolzuva po nashive banki posto se dupka nevidena ?
Edno ostanuva fakt deka ovaa postava se nevideni huligani i nema pogolema diktatura vo site ovie 30 godini !!!
Kaj e sega kire nash da objasni kako berzata bila odlika na dobroto rabotenje na vladata ???
Pa vo sustina pogolemo lazenje od ovaa vlada nemalo do sega i kako sto stojat rabotite uste za kratko ke bide vaka :)

Licemerie na najako :)

Последно уредено:
Мило ми е што ТНБ нема сега да исплати дивиденда, меѓутоа не затоа што сум ги проколнал акционерите аир да не видат, туку поради друга причина. Конечно би требало луѓе што вложиле милионски суми во евра над 19.000 да останат зијан од берза и да почне да се руши тој систем на апсолутна доверба со платени и неплатени „препораки“ од брокери, менаџери и сигурни извори за исплата на дивиденди и „гарантирани“ добивки. Да имам купено ТНБ по 19.000, сега би наполнил гаќи како да имам купено ПКБ по 50.000.

Инаку, кога ќе се види извештајот од гласањето во ТНБ, може да се заклучи дека само неколку поголеми акционери дошле на собрание. Па меѓу тие може да се забележи македонското кукавичко подворништво затоа што ни тие не смееле да гласаат сите за дивидендата, туку имало и против и воздржани. Уште поинтересно би било какво е објаснувањето од мнозинскиот акционер за неисплаќањето, ама од форумџиите изгледа само од ПКБ идеме на собранија.

Ako dobro razbiram ili dobro gi rabotat parite od dobivkata ili pak drzavata ke mora da se zadolzuva po nashive banki posto se dupka nevidena ?
Edno ostanuva fakt deka ovaa postava se nevideni huligani i nema pogolema diktatura vo site ovie 30 godini !!!
Kaj e sega kire nash da objasni kako berzata bila odlika na dobroto rabotenje na vladata ???
Pa vo sustina pogolemo lazenje od ovaa vlada nemalo do sega i kako sto stojat rabotite uste za kratko ke bide vaka :)

Licemerie na najako :)
Што има врска владата со тоа што НЛБ не исплати дивиденда , па владата (НБРМ)може само да предложи, конечната одлука ја има газдата на банката бидејки е приватна ...

Еве ти пример како КМБ можеше да исплати а НЛБ не ? Така да тоа што повторно НЛБ излажа и не даде тоа е нивна одговорност , требало да знаат дека НБРМ пак може да им сугерира за дивидендата а не да се излетаат и со тоа да излажат луѓе да купат акции кај нив , срамота за НЛБ ..

Иначе јас не сум партиски определен , Сдсм има секако доста лоши политики , ама за Нато ја завршија работата и тоа придонесе за сигурност на берзата затоа ги пофалив за тоа.

Што има врска владата со тоа што НЛБ не исплати дивиденда , па владата може само да предложи конечната одлука ја има газдата на банката бидејки е приватна ...

Еве ти пример како КМБ можеше да исплати а НЛБ не ? Така да тоа што повторно НЛБ излажа и не даде тоа е нивна одговорност , требало да знаат дека НБРМ пак може да им сугерира за дивидендата а не да се излетаат и со тоа да излажат луѓе да купат акции кај нив , срамота за НЛБ ..

Иначе јас не сум партиски определен , Сдсм има секако доста лоши политики , ама за Нато ја завршија работата и тоа придонесе за сигурност на берзата затоа ги пофалив за тоа.
Kolku sto pametam tie rekoa deka vo 2020 nema da ima dividenda. Sea druga rabota e sto nie si sakame. Da se nadevame na 2021. Sepak ne e 2028g.

Сега вистинското прашање е кој дозволил КМБ да си исплати дивиденда?? Да сум КХВ, полиција или обвинителство, темелно би истражил дали имало корупција кај лицата во НБРМ што на ова дале одобрение или премолчале со непостапување и би го проверил нивниот имот и имотот на нивните семејства! Мнозинските акционери на другите големи банки би требало да покренат постапки за дискриминација зошто на КМБ ѝ се дозволило да исплати, а на нив не.

Основано се сомневам дека огромен дел од акциите во КМБ се купени на кредит и дивидендата била неопходна да се продолжи отплатата на кредитите. Причина за ова е пријавениот имотот на оној Кирил Колемишевски за кого се отвара сомнеж дека акциите од КМБ ги купил на кредит и тоа без никаков видлив имот за хипотека. Интересно би било да се истражи и кој му го одобрил кредитот и со каков залог. Он дури е и ситна риба у целото тоа друштво крупни акционери на КМБ...

Некој да постира bid/ask за НЛБ да видиме како изгледа проекцијата за пад на цената?

Сега вистинското прашање е кој дозволил КМБ да си исплати дивиденда?? Да сум КХВ, полиција или обвинителство, темелно би истражил дали имало корупција кај лицата во НБРМ што на ова дале одобрение или премолчале со непостапување и би го проверил нивниот имот и имотот на нивните семејства! Мнозинските акционери на другите големи банки би требало да покренат постапки за дискриминација зошто на КМБ ѝ се дозволило да исплати, а на нив не.

Основано се сомневам дека огромен дел од акциите во КМБ се купени на кредит и дивидендата била неопходна да се продолжи отплатата на кредитите. Причина за ова е пријавениот имотот на оној Кирил Колемишевски за кого се отвара сомнеж дека акциите од КМБ ги купил на кредит и тоа без никаков видлив имот за хипотека. Интересно би било да се истражи и кој му го одобрил кредитот и со каков залог. Он дури е и ситна риба у целото тоа друштво крупни акционери на КМБ...
имаше пред 10+ години, мислам кога беше хипотекарната криза...Дојче Банк беше во Минус, ама поради традицијата се задолжи и сепак исплати некаква дивиденда...
а друго е што кај нас КХВ дозволува дубари да се прават, па од времето КМБ вештачки се напумпа (а имаше и деноминација 1:5), а се утепаа тогаш со лажни Блок трансакции, башка се злоупотребува законската одредба дека мора да се купуваат и продаваат сопствени акции, па тоа се правеше со цена доста поразлична од Пазарната...

Не е лош, но не е ни добар текстов од Фактор. Напишано е во нивен стил. Малку поетски.

Заборавиле да напишат дека со ваквото образложение на менаџментот (високата задолженост и планираните идни капитални трошоци) дале одличен аргумент за неисплаќање на астрономски награди и плати за Менаџментот.

Не е лош, но не е ни добар текстов од Фактор. Напишано е во нивен стил. Малку поетски.

Заборавиле да напишат дека со ваквото образложение на менаџментот (високата задолженост и планираните идни капитални трошоци) дале одличен аргумент за неисплаќање на астрономски награди и плати за Менаџментот.
Они можеби дале аргумент али не и забрана. Lehman Brothers i AIG исплаќале нагрди за менаџери и кога пропаѓале. така да тука е наведена само дивидендата

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom