Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Sega ke se urne cenata pa na 16k,ama taka i treba.Ponekogas mi se ide da si kupam samo ALK. i nisto da ne mu mislam.Od bankarite vidovme koj samo imase m**a.

JBG laden tush za site akcioneri na NLB. Isto mnogu amaterski nastap na rakovodstvoto na bankata. trajno losh udar za reputacija. vtor pat u ista godina mu doagja malku kao zaebancija.Zosto togash sobranie?? VTOR pat.
ke mora da si platime toa e.

Последно уредено:
Samo da prasham vie "Glupavite" sega od shto ke ziveete koga ne gi slushate pametnite, ke postite do naredna godina devidenta.
Ние глупавите ќе им туриме пепел на педерските Словенци, повеќе од очигледно е дека ова е една обична намештаљка и ќе има огромен удар на нивните акции во наредните години. А ти прашај ги паметните да те подучат правопис малце, не за друго, ама смешно е некој што тргува на берза да спелува "debidenta" :ROFLMAO::vozbud:

Ne zaboravaj deka na Slovencite ocajno im trebaat pari.Treba da se plati srpskata KB,a NLB im e najprofitabilna od site bankarski pozicii ( da ne recam kerki ) vo stranstvo.Ne se somnevam deka ke ima dividenDa.
Druze zaboraviv deka plachat ochajno Slovencite, somneval ne somneval poveke sreka sledniot pat ti posakuvam!

Druze zabiraviv deka plachat ochajno Slovencite, somneval ne somneval poveke sreka sledniot pat ti posakuvam
Druze obrni vnimanie na golemoto"D" vo zborot zborot dividenda.Za toa ti pisuva Dar_Mak vo ovoj post ,a jas sum ti pisal pred nekoe vreme.Posveti malce vreme na ucenje.
Fala ti za posakanata sreka naredniot pat.Sto e moe ke si dojde ,sega ili vo maj ne e bitno.
Автоматски споено мислење:

I onaka nema mnogu da me pogodi korekcija na cenata zasto posledna kupovna na TNB mi e 13.600

Druze obrni vnimanie na golemoto"D" vo zborot zborot dividenda.Za toa ti pisuva Dar_Mak vo ovoj post ,a jas sum ti pisal pred nekoe vreme.Posveti malce vreme na ucenje.
Fala ti za posakanata sreka naredniot pat.Sto e moe ke si dojde ,sega ili vo maj ne e bitno.
Vi blagodaram na dvajcata ze primedbata, tehnichka greshka vo kucanje.
Tuku shto pravime ako ne dadat i naredna godina dividenda?

Последно уредено:
Од ПКБ донеле одлука да не се исплаќа дЕвиденда, но не рекле ништо за дИвиденда. Ќе испадне како у лошо преведените американски шеги - Кутревци не знаат ни да го спелуваат зборот дивиденда :lolzz:

Шега на страна, ова за мене е очекувано, па дури и добив облог со еден од малите акционери дека нема да изгласаат дивиденда. Шокур му се на Слободан пари да вади секоја година по миљон евра кеш, кога цел живот е директор со раката у каса и досега сигурно купил сѐ што му се сакало. Мислам дека претходните „учества у добивка“ се само да си извади миљонче или две за заслужена мирна пензија пред да им ги подели акциите на синовите и целосно да им ја препушти фирмата. На сите проблеми што ги имаме со него, човек мора да признае дека од нула изградил 28-ма најголема компанија во државава со скоро 500 вработени и 80 миљони евра промет. Не само тоа, туку не постои поголема домашна компанија со производство за слободен пазар, без добивање монополски позиции, без државни и јавни тендери за набавки, а изградена од нула без приватизиран претходно постоечки капацитет. Се надевам дека у ист ритам ќе продолжат и синовите, едино треба драстично да ги подобрат маркетингот и корпоративната култура, а и да научат да управуваат подобро со човечки ресурси. Кога ќе им дојде таква група квалитетни мали акционери е многу подобро да ја искористат да им делува конструктивно, а не да ја свртат против себе и да им делува деструктивно. Искрено се надевам дека некој очекувал дивиденда од ПКБ, па во идните денови да се растовари по 5-6.000 денари.

Ај за ПКБ барем не очекувавме дивиденда, па не ни добивме, ама што да кажат овие од ТНБ што очекуваа, а не добија. И кутрата Република Србија, којзнае како НЛБ ќе ѝ ја исплати Комерцијална банка без дивидендата од ТНБ :pos:

Доколку утре не се истопорат тие што ја напумпаа до ова ниво да си ја бранат и да ги исплатат луѓево што купиле по 19.000, се надевам дека некој ќе се охрабри па да поднесе пријава до КХВ и обвинителство за пазарна манипулација преку лиферување на ценовно чувствителни информации. Да имам пристап до информациите како КХВ за тоа кој купувал у одредени периоди и преку кои брокерски друштва, за два саата ќе ги напишам со име и презиме сите 20-30 луѓе што си играат берза у Северџанија.

Полека но сигурно, заложбите на малцинските акционери за почитување на нивните права и за подобрување на квалитетот на корпоративното управување, даваат резултати. ПКБ е една од ретките компании, ако не и единствената компанија, која јавно и транспарентно го обелодени предлогот за среднорочна дивидендна политика.
Браво за малцинските акционери од ова АД, кои борејќи се за сопствените права се борат и за правата на сите акционери. Браво и за одборот на директори на ПКБ, кој позитивно одговори на нивните барања, и барем во делот на дивидендната политика своето работање се обидува да го усогласи со постоечката законска регулатива. За да стапи во сила предлог дивидендната политика мора да ја усвои собранието на акционери. Очигледно, Лао Це бил во право: "И патувањето од илјади милји започнува со првиот чекор..."
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Оваа „среднорочна дЕвиденТна политика“ експресно ќе падне во вода доколку судот му ја поништи одлуката и потоа мора да наброи на каса у фирма два миљони еврејчиња. Тогаш ќе видиме колку кеш држи по сметки или ќе треба да извади дивиденда за да доплати, а платените персонални даноци да му останат зијан. Ова илустрира колку се високи влоговите и дека ќе направи сѐ за Апелација да му ја потврди пресудата, па затоа ние мора да осигураме судиите и сомнителните ликови цело време да бидат следени и под страв од затвор и конфискација на имот за да не се дрзнат на корупција!

Најпаметно ќе му било наместо да си ги земе тие 73 миљони, да ставел понуда за преземање по 20.000 денари за преостанатите цирка 3.500 акции со што сигурно би ги откупил сите, па потоа да си ја трансформира у ДООЕЛ и да им остави на синовите чиста ситуација наместо да се ебаваат со мали акционери. У тој момент ни 20% од малите не ја сфаќале вистинската вредност на компанијата, а сега веројатно е обратно и 80% знаат дека може за месец дена да се ликвидира и да се поделат по нето 45.000 кеш за акција

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom