Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
...без паника , портфолијата ви се секако под милион евра, од проста причина што тие со повеќе не се дружат у вакви клубови. Значи ситнеж кој и ако олснете , со малку напор пак ќе го насоберете...
Македонската берза е позната како чекачка..т.е. се лови на тапа, нешто пченка и стрпливост.., не се македонските компании сабјарки или некоја таква сорта риби. Саде крапови , кленови и сомови..и по некоја плашица.., значи само мирно и без нагли движења.:sneaky:
Изгледа не си бил на берза 2005-2008

Замина возот веќе за СТБ, кој навреме купил нека си чека сега, ...

Туку од каде сега овој раст кај СБТ? Јас барем не можам да го поврзам со нивниот објавен извештај.
А пак и растов кај Макстил??

Ај баш да прочитам некое друго мислење... можеби гледате нешто што јас не го гледам.

Замина возот веќе за СТБ, кој навреме купил нека си чека сега, ...

Туку од каде сега овој раст кај СБТ? Јас барем не можам да го поврзам со нивниот објавен извештај.
А пак и растов кај Макстил??

Ај баш да прочитам некое друго мислење... можеби гледате нешто што јас не го гледам.

Околу СБТ: Ако го отвориш објавениот план за работа ќе видиш дека во 2018-та е планирана добивка од 1827 денари по акција, што би дошло за forward P/E помалку од 1 по сегашната цена. Планот е оптимистички, но не е нереален. Убеден сум дека акцијата ќе има константен прираст наредните неколку години. Мислам дека само СБТ остана од банкарските ракети што уште саглам не полета.

http://plusinfo.mk/vest/93336/izvad...-gi-stavile-vo-banka-a-ujp-im-zela-10500-evra

Скопјанец, кому родителите по нивната смрт му оставиле 15.000 евра, што ги чувале „под перница“, решил да ги однесе во банка. Но, по извесно време тие му биле оданочени со данок од 70 проценти, односно му биле одземени 10.500 евра. :place::place::place: :facepalm::facepalm::facepalm:

Абе абе оти на берза не ги стави, ем дивиденда поголема од банкарските камати ем пред УЈП чист ќе си беше.

УЈП кога се работи за Политичарите незнам како им докажуваат потекло на пари, имот итн :toe:

http://plusinfo.mk/vest/93336/izvad...-gi-stavile-vo-banka-a-ujp-im-zela-10500-evra

Скопјанец, кому родителите по нивната смрт му оставиле 15.000 евра, што ги чувале „под перница“, решил да ги однесе во банка. Но, по извесно време тие му биле оданочени со данок од 70 проценти, односно му биле одземени 10.500 евра. :place::place::place: :facepalm::facepalm::facepalm:

Абе абе оти на берза не ги стави, ем дивиденда поголема од банкарските камати ем пред УЈП чист ќе си беше.

УЈП кога се работи за Политичарите незнам како им докажуваат потекло на пари, имот итн :toe:
Бафра бе и ти ли по соросоидно-комуњаристичките лажги со опашки..., кој данок е 70% во оваа држава???? Башка по која основа:tapp:..
Или избори се ближат , па стравот од денот после е голем и веќе неконтролоран:sneaky:

Бафра бе и ти ли по соросоидно-комуњаристичките лажги со опашки..., кој данок е 70% во оваа држава???? Башка по која основа:tapp:..
Или избори се ближат , па стравот од денот после е голем и веќе неконтролоран:sneaky:

Ти барем знаеш дека сум апла против Комунистичкиот и Социјалистичкиот систем. А дпмне ова што го прави е истото со сдс= СОЦИЈАЛИЗАМ државата во се да се меша а се НЕСПОСОБНИ поставени.

Јас поставив и линк за кој го интересира нека чита и сам оцени дали е вистина или не.
"Банкарите објаснуваат дека, според Законот за спречување на перење пари, имаат обврска да направат таканаречена анализа на клиент, доколку тој внесе на сметка сума од 15.000 евра, или поголема, независно дали е во девизи или во денари. За такви трансакции банкарите мора да ја известат Управата за финансиско разузнавање. Таа го анализира секој случај поединечно и во зависност од наодите, испраќа документи до некоја од надлежните институции. Ако документот стигне до Управата за јавни приходи, таа почнува постапка за утврдување на потеклото на имотот. Ако не може да се докаже како е стекнат, имотот се оданочува со персонален данок од 70 проценти."

За изборите ку8 ме боли се е ТЕАТАР додека тие зад завесата си полнат сметките.
Приватен сектор сум, досега еднаш сум бил на гласање и тоа поради другарче, татко му се кандидираше. Ако некој вети и успее да ја намали администрацијата на 100.000 тогаш ќе го добие мојот глас ;)

Берзата кажав си има фатено бран и полека ќе си иде нагоре, се си има период на раст и опаѓање, така е и со економијата.
Доларот кажав уште пред неколку недели дека ќе си расте и си расте :P

Околу СБТ: Ако го отвориш објавениот план за работа ќе видиш дека во 2018-та е планирана добивка од 1827 денари по акција, што би дошло за forward P/E помалку од 1 по сегашната цена. Планот е оптимистички, но не е нереален. Убеден сум дека акцијата ќе има константен прираст наредните неколку години. Мислам дека само СБТ остана од банкарските ракети што уште саглам не полета.
Штом почнавме со форворд п/е за 2018 и тоа веќе влагаме во вот иф и дрим ленд. Денес ств плус 10/100 дури и свт лета дали луѓе го мешаат со ств не ми е јасно. Како и да е шоу маст го он. Се додека не дојде чуварот.

Го следам феноменалниот тренд на берзата последниот месец ама не можам да најдам записи за трендот во периодот 2005 - 2008 кој беше спомнат претходно.

Дали може да се направи некоја аналогија или накратко опис како се развиваше тој период?

Благодарам однапред.

Штом почнавме со форворд п/е за 2018 и тоа веќе влагаме во вот иф и дрим ленд. Денес ств плус 10/100 дури и свт лета дали луѓе го мешаат со ств не ми е јасно. Како и да е шоу маст го он. Се додека не дојде чуварот.

Па нели е тоа главната поента при купувањето акции - да се предвиди како ќе работи друштвото во иднина?

Па нели е тоа главната поента при купувањето акции - да се предвиди како ќе работи друштвото во иднина?
Тоа е точно но подобро е да се гледаат минати резултати и да се направи тренд. Да се земат во предвид макроекономски показатели. Од кај знаеш дека во 2018та нема да фати рецесија илу некоја криза тоа нема шанси да се погоди. Дури и пазарот може да се откаже од акциите. Државата е во голем долг може камати да скокнат инфлација да фати се е можно за 2 години. Од кај го извадиле баш сега овој податок кога акцијата скока толку. Зошто не лани зошто не пред 2-3 години.
Олигарси (домашни правни лица) се најголеми купци на акции. Нека расте берзата јас сум за ама да ми продаваат ветер и магла...

Ти барем знаеш дека сум апла против Комунистичкиот и Социјалистичкиот систем. А дпмне ова што го прави е истото со сдс= СОЦИЈАЛИЗАМ државата во се да се меша а се НЕСПОСОБНИ поставени.

Јас поставив и линк за кој го интересира нека чита и сам оцени дали е вистина или не.
"Банкарите објаснуваат дека, според Законот за спречување на перење пари, имаат обврска да направат таканаречена анализа на клиент, доколку тој внесе на сметка сума од 15.000 евра, или поголема, независно дали е во девизи или во денари. За такви трансакции банкарите мора да ја известат Управата за финансиско разузнавање. Таа го анализира секој случај поединечно и во зависност од наодите, испраќа документи до некоја од надлежните институции. Ако документот стигне до Управата за јавни приходи, таа почнува постапка за утврдување на потеклото на имотот. Ако не може да се докаже како е стекнат, имотот се оданочува со персонален данок од 70 проценти."

За изборите ку8 ме боли се е ТЕАТАР додека тие зад завесата си полнат сметките.
Приватен сектор сум, досега еднаш сум бил на гласање и тоа поради другарче, татко му се кандидираше. Ако некој вети и успее да ја намали администрацијата на 100.000 тогаш ќе го добие мојот глас ;)

Берзата кажав си има фатено бран и полека ќе си иде нагоре, се си има период на раст и опаѓање, така е и со економијата.
Доларот кажав уште пред неколку недели дека ќе си расте и си расте :P
хммм, само ги ископирале и ги применуваат американските и европските прописи....., на изборите не мислев на тебе туку на оној кој ја нашол и ја раскажува приказната :) :) А не 100.000 туку ни 100 администрација да се намали нема шанса.Од сега натаму додека трае времето НИКОЈ нема да намалува туку само ќе зголемува..., ако сака да биде власт. :) :)

не се сеќавам како беше порано, но сега има данок и на оставина и на поклон...порано се поклонуваа станови и на внучиња во пелени, па кажуваа за охридскиот октопус дека имал 800 стана, ама на негово име само 8, другите по фамилија...
А сега и оставинска е задолжителна по закон, па почна нова мода, се даваат парите предходно, ама ако ги држиш под пеница ете кога тога ЦАП, папал маца...
башка ако држиш многу време голема пара под перница и таа губи вредност во било која валута... па и златотот кое порасна може и да се врати донекаде назад...
а ова со перење пари е превземено од УСА, не е наша измислица, а ни даноците... а затоа секојдневно фаќаат луѓе на граница со кеш, ако ги праќа преку банка се се открива..
А има кој заговараат потполно укинување на кешот како криминална работа... за сега се укина само апоенот од 500 евра...

Берзата е поим единствено за пара, секој муабет овде во врска со пара е он топик ..:sneaky:

Го следам феноменалниот тренд на берзата последниот месец ама не можам да најдам записи за трендот во периодот 2005 - 2008 кој беше спомнат претходно.

Дали може да се направи некоја аналогија или накратко опис како се развиваше тој период?

Благодарам однапред.
Мал историјат од сеќавање на МБ. Берзата се отвори во 1997 мислам и работеше како трансакција на блокови во главно со смешни промети. Се до 2000та кога се појави тргување со обврзници на обврзници се правеа добри профити по 10-20% годишно. Во 2004 се формира МБИ првин со 5 акции после со 10. Почетната вредност му беше 1000 поени. Во периодот 2005-2008ма имаше огромен раст на цените на акциите и прометот се правеше промет и по 1.5 милиони евра дневно и доста се разви неблок тргувањето. Сите акции порасна од 500-1000%. Индексот од 1000 се качи на 10000. Промени од +4-5% дневно имаше. На пример АЛК беше 10000 , ТНБ 15000, ТПЛФ 6000, ОХБ 10000, КМБ 6000 итн итн. Плус рипнаа астрономски не ликвидни акции со по 50-100% нагоре во едно тргување. Дивидендите беа 1-3% п.е. 30 п.б. 2-3. Имаше и мали платоа и корекции ама ништо значајно. Истовремено сконаа за исто толку регоналните индекси СОФИКС, БЕЛЕКС, КРОБЕКС итн. Се до 2007/8 кога се се струполи како кула од карти имаше дневни падови од -6-7% мислам дека индексот 2008/9 сигна на 2-3000 од 10000 имаше малку раст во 2009-2010 на едно 4000 па падна на 2-3000 после од 2011 до 2016 варира од 1700 до 2500. Сега од 1700 е зголемен на 2200 или 40% раст. Има некаде стари чартови треба да ги побарам.
Ова е грубо од сеќавање и копање по стари дата бази. Мислам дека е интересно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom