Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе се продадат неколку колку да се крене цената.

Преѓе во еден момент на пазарна цена видов побарувачка од над 3000 акции.

Немаше ништо на страната на продажба. Мене пак ме чуди таа блок трансакција на 4000 акции што помина по цена од 770 денари. Не знам дали тој што продавал ја имал индормацијата за извештаите и за објавата за дивиденда.

Кај тоа гледаш ти колку има на побарувачка, а колку на продажна страна, а?
Ај кажи ни кај работиш сега или да не те есапиме многу кога пишуваш... :)

ЗОШТО ДА ИМ СЕ ВЕРУВА НА НАШИТЕ БРОКЕРИ?

1. Искуство

2. Едноставност при работата со Дирекцијата за работи со хартии од вредност и брокерско-посреднички услуги на СТОПАНСКА БАНКА А.Д. - Скопје
Штом договорот за соработка е потпишан, клиентите можат да им дадат налози за продавање и за купување на своите брокери.

3. Личен брокер
Вашиот личен брокер редовно ќе ве информира за движењата на пазарот и ќе ве советува за изборот на инвестициите, како и за извршувањето на сите трансакции.

4. Широк пристап
Индивидуалните клиенти можат да доставуваат налози за тргување во филијалите на банката на целата територија на РМ.

5. Ажурирани информации
За време на работното време од 8 до 16 часот, телефонски можат да се добијат информации за тековните цени на хартии од вредност и статусот на вашето портфолио.

Леле, леле.... :)

Gledajte gi poslednite pet minuti od videoto vnimatelno koga eden gospodin se pretstavi kako Aleksandar siten investitor i postavi prasanje. Reakcijata na ucesnicite na debatata e tipicna za odnosot kon malcinskite akcioneri vo Makedonija. Se klestea kako hieni bravo Steriev i kompanija samo neka vi sluzi na cest .:lut: https://www.youtube.com/watch?v=8oYEMGwkKt0&feature=youtu.be

Твои пари, твое право да инвестираш каде сакаш, само што можам да се кладам со тебе дека КМБ ќе се продаде пред другите. Види само што се случува со МПТ, да не се изненадиш ако некој руско-кипарски фонд (ваљда ќе го крстат Балкан Банкинг, следствено на Балкан Енерџи груп и Балкан Петрол) не понуди 3-5.000 денари од акција за превземање.

Можно е и такво сценарио, мада прво ќе треба да најдат крт од внатре како Кираца со добар процентуален пакет на акции, кој ќе има можност да преговара и да влијае врз вработените.

Сепак го прифаќам облогот за продажба на КБ пред СТБ.

Branchez ти ќе одбираш каде ќе частиш ручек или јас да одбирам? :D

Малку ги напупаа акции како на сите да им се вкалкуирани дебели дивиденди а уште сме ноември. Неразумно ми е ова движење. Попаметно е само тренд да се гледа и ако иде многу да се крати. Дали егизт поинт да биде дивденден пресек или некој знак на рецесија.
Можно е сценарио на нов бул маркет ама тоа треба да се види во регионот БГ РС и ХР берза исто имаа ваков раст но моментално се израмнува кривата. МСЕ си шуба нагоре. Моменталната состојба на економијата не е лоша ама не го оправдува овој раст. Интересно е ама не сум голем оптимист за ова дури и малку загрижен. Ми мириса на барем корекција да има во скора иднина.

Последно уредено:
Чекам дивиденден пресек и после тоа растовар. Само се мислам 50% или 100% растовар.

Чекам дивиденден пресек и после тоа растовар. Само се мислам 50% или 100% растовар.
Мене ми нема логика да се чека до мај. Што ќе правиме ќе се гледаме? Искрено кажано не сум многу личен. За тебе незнам :D. Или ќе си играме пинг понг со 25 мили денари дневно и со 123 трансакци не дека е малку ама некако може да снемаме мајмуни во џунглата. Ако не увеземе. Tака дивидентна теорија веќе неважи преоѓаме на идни добивки од 2017та. Не очекувам да бидат лоши. Влегуваме во нова територија веќе. Дали да гледаме долгорочно или кратко рочно. Се зависи од нас. Јас сум за долгорочно а за тоа само 2-3 акции ми се допаѓаат. Треба да се реструктурирам просто кажано. Не очекувам стари финти да палат повеќе. Барем јас не паѓам на тоа. Што беше беше забавно беше и доходовно. На раскрсница сме.:coffee:

Епа ајде продавајте... Јас сакам да купам од добриве акции, само чекам малку да се намалат :)

Епа ајде продавајте... :)

Стрпи се до пресекот ;)

Мене ми нема логика да се чека до мај.

За мене има логика, кога каматите на депозитите се тапа, кириите на становите исто така, дивидендите од 5-10% остануваат примамлива опција, особено на ликвидните акции. Ако се случи корекција за месец-два, тогаш ќе сменам политика и ќе си чекам секоја година да ми „капне“ дивидендата, па берзата нека осцилира колку сака.
Значи двете опции ми се
- Ако продолжи растот на индексот на МСЕ да продадам на пролет (win)
- Ако има корекција ќе останам на холд и ќе чекам дивиденди (win, ама на подолг рок)

Како што гледаш нема зошто толку да се притресувам (а верувам и ти), прашањето е кој win ќе се погоди.

Искрено кажано не сум многу личен. За тебе незнам :D.

Welcome to the club :D

Стрпи се до пресекот ;)

За мене има логика, кога каматите на депозитите се тапа, кириите на становите исто така, дивидендите од 5-10% остануваат примамлива опција, особено на ликвидните акции. Ако се случи корекција за месец-два, тогаш ќе сменам политика и ќе си чекам секоја година да ми „капне“ дивидендата, па берзата нека осцилира колку сака.
Значи двете опции ми се
- Ако продолжи растот на индексот на МСЕ да продадам на пролет (win)
- Ако има корекција ќе останам на холд и ќе чекам дивиденди (win, ама на подолг рок)

Како што гледаш нема зошто толку да се притресувам (а верувам и ти), прашањето е кој win ќе се погоди.

Welcome to the club :D
Сител њуз зборува за берзата. Штом латас збори крај е

...без паника , портфолијата ви се секако под милион евра, од проста причина што тие со повеќе не се дружат у вакви клубови. Значи ситнеж кој и ако олснете , со малку напор пак ќе го насоберете...
Македонската берза е позната како чекачка..т.е. се лови на тапа, нешто пченка и стрпливост.., не се македонските компании сабјарки или некоја таква сорта риби. Саде крапови , кленови и сомови..и по некоја плашица.., значи само мирно и без нагли движења.:sneaky:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom