Stefus Corp.
Рационална Коза
- Член од
- 22 август 2012
- Мислења
- 2.097
- Поени од реакции
- 1.821
Зависи од психологијата ама некако ми оди и на мене во тој правец. Иако несметам дека има сериозен ризик од дифолт на државните обврски ама сепак камата е доста ниска за ризикот и за инфлацијата. Но не ме чуди да тураат многу пари таму.Ни станови, ни акции, само депозитите ќе идат угоре. Македончето ги заборави лекциите од пропаѓањето на старата Љубљанска Банка, мисли дека ако државата гарантира парите се сигурни. Yeah, right.
Инаку приход на депозити е 4.5% денари/год
Приход од рента е 4%
Дивиденди се окулу 5-6% (зависи доста но толку е просек)
Според мене најподценти се акции после одат недвижнини кој се реално проценети па депозити кој се најскапи. Но тоа незначи дека ќе одат многу горе првите...
aj za mijak_76 златото е паднато но ако порасне инфлација кој моментално е 1.1% во САД и останат на 0-0.25% основните камати може да порасне...ама технички не ми изгледа дека ќе би во следните месеци...
Тргување Форекс е тоа што го вика со валутите...сега што термнот Форекс во последно време стана синоним на шпекулативно инвестирање во се и сешто е друг муабет. Но тргување со еур/усд е фина работа. Усд е јак јас сум малку повеќе за евра во моментов иако економијата е тапа куросот е стабилен на 1.30 и помалку е веројатно да оди надоле од нагоре зошто помалку е веројатно да се влошува од подобрува во моментов али да не навлагам во анализа на валутни парови.
Недвижности беа тапа и преценти сега е малку паднати а рентите се исти со што е пораснат рентнот принос нешто што е многу битно плус и паѓаат каматите на хипотеки а има знаци на заживување на економија можено е да скокнат цените или барем да не паѓаат.