Македонија - политика - Србија: Нерешени прашања

• Креатор на темата Креатор на темата Nezavisen
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Исто така Делијо не не учеа и за стрелањата на МАКЕДОНСКИ борци кои не сакале да одат на Срем да гинат за српски интереси...
Не не учеа дека истите тие сакале да го ослободат Егејот и дека сакале МАКЕДОНСКА држава...
И, не не учеа дека Тито квалитетно ги заеба МАКЕДОНЦИТЕ од Егејот 1947...
Не не учеа за некои спогодби кои ги потпишал Тито на наша штета илјададеветстопеесет и некоја...
За Ченто што ни кажаа?
За сите оние убиени Македонци кои се убиени од комунистичката власт заради самостојна Македонија за да се умилкуваат локалниве властодршци на централата во Белград?
За Шишков?
Зошто од оние кои формираа македонска држава на АСНОМ само Киро Глигоров остана, а другите ги изеде мракот?
А за другарот ти Лазо се најубаво, нели? И за другарот ти Тито...

Одлично Струмикс, за ова имаш репутација.Инаку како и во Кралска Југославија, така и во СФРЈ, сигурносните служби најмногу стравуваа од македонските патриотски движења и од хрватските движења, кои дејствуваа надвор од границите на Југославија, но со цел самостојност на матичните држави и отргнување од јаремот на Белград, кој за двата народа значеше чекор кон негово тивко братоубиство.

Добро, јас имам погрешно памтење или сепак учевме дека првата пушка пукнала во Прилеп и Куманово 1944 година? И тоа ако не се лажам некое војниче на стража е застрелано?

Што било од 1941 до 1944? Татко ми ми има кажувано дека како деца на раскрсница си играле со германските војници на стража.

Анте Павелич има брането македонски студенти на процес покренат од српската окупациска власт.

Дека ЈУ не анектираше со државен удар тоа не мора повеќе ни да се објаснува.

Добро, јас имам погрешно памтење или сепак учевме дека првата пушка пукнала во Прилеп и Куманово 1944 година? И тоа ако не се лажам некое војниче на стража е застрелано?

Што било од 1941 до 1944? Татко ми ми има кажувано дека како деца на раскрсница си играле со германските војници на стража.

Дека ЈУ не анектираше со државен удар тоа не мора повеќе ни да се објаснува.

Која црна 1944 година?1941 година...се првите пушки:helou:

Исто така Делијо не не учеа и за стрелањата на МАКЕДОНСКИ борци кои не сакале да одат на Срем да гинат за српски интереси...
Не не учеа дека истите тие сакале да го ослободат Егејот и дека сакале МАКЕДОНСКА држава...
И, не не учеа дека Тито квалитетно ги заеба МАКЕДОНЦИТЕ од Егејот 1947...
Не не учеа за некои спогодби кои ги потпишал Тито на наша штета илјададеветстопеесет и некоја...
За Ченто што ни кажаа?
За сите оние убиени Македонци кои се убиени од комунистичката власт заради самостојна Македонија за да се умилкуваат локалниве властодршци на централата во Белград?
За Шишков?
Зошто од оние кои формираа македонска држава на АСНОМ само Киро Глигоров остана, а другите ги изеде мракот?
А за другарот ти Лазо се најубаво, нели? И за другарот ти Тито...

Види сега вака... Јас знам дека гинеле Македонци и биле заробувани и убивани и носени на Голи Оток, НО...!!! Сите тие биле за самостојна Македонија а не за во склоп со СФРЈ... Таквите му сметале на Тито и он ги ликвидирал... А што мислите само Македонци имало ликвидирано...??? Не браќа, НЕ!!! Имало националисти во сите републики... и во Србија имало за самостојна Србија т.е. за Краља... па и тие биле ликвидирани... Значи што научивме сега...??? Дека секој националист од било кој народ и република бил строго казнуван или ликвидиран... Така тогаш се создавала СФРЈ, на база на Братство и Единство и кој бил против... кврц вратот...!!! Затоа беспотребно кукате и се жалите како биле убивани Македонци...

Мора да бидеме искрени нешто... Сега се ова само претпоставки од типот, што би било кога би било, но прашање е колку би успеале тие што биле за самостојна Македонија и одење на Солунски Фронт... Зборот ми е подобро врапче во рака, отколку гулаб на гранка... Македонска република во склоп на СФРЈ била загарантирана, а ако сме му свртеле грб на Тито којзнае дали денес ќе имавме држава...
Во тие поствоени времиња одвај опстанала и СФРЈ, па камоли Македонија во тоа време... Мислам... треба да бидеме искрени...

Види сега вака... Јас знам дека гинеле Македонци и биле заробувани и убивани и носени на Голи Оток, НО...!!! Сите тие биле за самостојна Македонија а не за во склоп со СФРЈ... Таквите му сметале на Тито и он ги ликвидирал... А што мислите само Македонци имало ликвидирано...???
A ти сакаш да ги помилуваш србите за убиствата на Македонците со слободниот ум, кои загинале за Македонија, со оправдување дека не загинале само Македонци, и демек таква била политиката на федерацијата??Немој молимте..Злосторници се, исто колку гејциве и бугарите...Не гледам ниту мала разлика...

Сите тие биле за самостојна Македонија а не за во склоп со СФРЈ... Таквите му сметале на Тито и он ги ликвидирал... А што мислите само Македонци имало ликвидирано...??? Не браќа, НЕ!!! Имало националисти во сите републики...
... Значи што научивме сега...??? Дека секој националист од било кој народ и република бил строго казнуван или ликвидиран... Така тогаш се создавала СФРЈ, на база на Братство и Единство и кој бил против... кврц вратот...!!! Затоа беспотребно кукате и се жалите како биле убивани Македонци...

Солунски Фронт... Зборот ми е подобро врапче во рака, отколку гулаб на гранка...
Македонска република во склоп на СФРЈ била загарантирана, а ако сме му свртеле грб на Тито којзнае дали денес ќе имавме држава...

da te slusne nekoj od familijata na cento ili na onie sto ginele na srem - za "bog da prosti" i da ti mavnat po edna ...
koj nacionalisti bre ? do samo pred 5 godini od formiranjeto na sfrj - vo MKD ne se znaelo koj jade koj pija koj plaka - i se razbudilo nacionalisticko dvizenje - oti site zli osobini na srbite ni gi prepisuvas nas NA MAKEDONCITE ? drugo od kade si ucel - da ne se imas skoluvano vo serije sto ti se tolkuz mili i dragi - samo ti zastapuvas nekakvi cudni ucenja ovde na forumov - ne ti e malce nevoobicaeno ?
zosto ginele nasite dedovci na srem - zosto ne gi ostavile vo solun da se probaat ? a ova so vrapceto .. me trogna ke se rasplacam uste malce :pos2:
da zosto se ubivani makedonci ? bas sakam da ti go vidam umot uste ednuska :) !

makedonska drzava bila zagarantirana vaka ili taka - so cento na celo mozebi i posilna od sosedite - koj ke ti kaze - bil prodemokratski orientiran -

pozZ

sonne... многу тропаш глупости... Знаеш зошто гинеле тие Македонци на Солунски фронт...??? За ти денес да имаш Македонска држава...
Ако сме биле толку јаки зошто Ченто, ако овде неможел не отишол да создава Македонска држава во Пирин или во Егеј...?????? Кажи ми зошто...??? Ако незнаеш јас ќе ти кажам... Затоа што не давале Бугарите и Грците...
А овде во Вардарска видел шанса која Тито им ја дава на Македонците и одма ние независни... Па дај бидете реални малку...

Еве ќе го повторам прашањето и кој знае нека ми каже...
Зошто Ченто и останатите ако веќе не можеле во Вардарска, не се избориле за независна Македонија во Пирин или Егеј...??? Па нели и тоа е наша земја, а не само оваа...?

sonne... многу тропаш глупости... Знаеш зошто гинеле тие Македонци на Солунски фронт...??? За ти денес да имаш Македонска држава...
Ако сме биле толку јаки зошто Ченто, ако овде неможел не отишол да создава Македонска држава во Пирин или во Егеј...?????? Кажи ми зошто...??? Ако незнаеш јас ќе ти кажам... Затоа што не давале Бугарите и Грците...
А овде во Вардарска видел шанса која Тито им ја дава на Македонците и одма ние независни... Па дај бидете реални малку...

Зошто Ченто и останатите ако веќе не можеле во Вардарска, не се избориле за независна Македонија во Пирин или Егеј...??? Па нели и тоа е наша земја, а не само оваа...?
Леле, те читам и искрено се крстам.Гледам се декларираш како Македонец, а крвта ми смрзна кога го прочитав твојов пост, а воедно и кога ги читам сите твои постови на темава..
Црн болд: Како не ти е срам бе, Делијо..Не го валкај името на Ченто, не си достоен за тоа...
Црвен болд: И сега сакаш да ги направиш сврбите „поарни“ од бугарите и грците?Дај излези од тој филм..Југоносталгичару,Југославија е збришана не постои повеќе, врати се во денешницата, не живеј во минатото!
Зелен болд: Кој посран фактор е Тито бре Делијооо??Македонија е на Македонците, а не на некој си фрик од негов калибар..Колку само Македонци имаат загинато под негова наредба знаеш ли??Свесен ли си..

Сега уште повеќе се уверувам дека Македонија страда најмногу од „Македонци“, попознати како јаничарчиња...

За жал може да се смее само оној кој не ја познава доволно историјата... Вас тоа вие смешно А...??? :uvo: Незнам што да ви кажам... :toe:

Од 1913 до 1945, ние сме биле под српскa окупација, односно сме биле Јужна Србија. Ако тоа не е присвојување на туѓа територија, не знам што би можело друго да биде.

Дечко пошто си љубител на Бора Чорба, би ти ја препорачал песната Зашто увек курцу свирам...ко створена е за тебе

se gleda po nickot i po avatarot deka ne si makedonec. pa ti srbomance ke mi zboris za sansata sto tito ja daval na makedoncite. aj vidi samo kolku makedonski intelektualci bilo proterani i ubieni vo makedonija po naredba na DRUGAROT TITO pa posle zbori deka tito daval sansa na makedoncite. ne za dzabe ja trampal mala prespa za nekoj delovi od crna gora!! znaci tvojte srbomanski razmisluvanja ne ne ninteresiraat!!

Lele bre ne mi se veruvaaaaaaa!!!!!!!
Dajte be da go baniram!!!!!!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom