Македонија - политика - Србија: Нерешени прашања

• Креатор на темата Креатор на темата Nezavisen
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
А за Загреб... Ако беа лоши Србите како што ти кажува САД тогаш тие ќе го разрушеа ако веќе не го освојуваа... И доста со тие усташи... Темава е за Македонија и Србија... Направи си друга тема па таму ќе разговараме...

mkdisrbzp0.jpg

Загреб редовно беше бомбардиран и гинеа невини граѓани, а српската идиоштина отиде до таму што фрлија бомба и делумно ја уништија црквата Св.Марко, која е споменик на културата и една од најстарите и најубави цркви во Европа

ЈАс знам дека има црква Св. Марко во Белград, а за Загреб не сум сигурен... Ај проверисе малку... Шириш дезинформации... А и да има сигурно не е најубава во Европа (можеби во околината на Загреб)... Ти изгледа не си ја видел црквата во Москва...
И ти реков не се кити со туѓи перја... Тој што го убил Крал Александар е Бугар и од бугарското ВМРО...
Македонците никогаш не ратувале против Србите...

mkdisrbzp0.jpg

ЈАс знам дека има црква Св. Марко во Белград, а за Загреб не сум сигурен... Ај проверисе малку... Шириш дезинформации... А и да има сигурно не е најубава во Европа (можеби во околината на Загреб)... Ти изгледа не си ја видел црквата во Москва...
И ти реков не се кити со туѓи перја... Тој што го убил Крал Александар е Бугар и од бугарското ВМРО...
Македонците никогаш не ратувале против Србите...

mkdisrbzp0.jpg

Епа лепи прогуглај малце и види ја адресата на хрватската влада...Се наоѓа на ''Трг Св.Марка'' на десетина метри од истоимената црква.Се гледа дека поима немаш и дека лажеш дека си ратувал.Тоа ти е онаа црква во Загреб што на својот покрив ја има шаховницата уште од пред 100 години.

Исто така лепи прогуглај малце за Тодор Александров и ќе видиш зашто 95% четничката жандармерија била стационирана во Македонија.Сигурно зошто никој не ратувал со нив...:helou:

Епа лепи прогуглај малце и види ја адресата на хрватската влада...Се наоѓа на ''Трг Св.Марка'' на десетина метри од истоимената црква.Се гледа дека поима немаш и дека лажеш дека си ратувал.Тоа ти е онаа црква во Загреб што на својот покрив ја има шаховницата уште од пред 100 години.

Исто така лепи прогуглај малце за Тодор Александров и ќе видиш зашто 95% четничката жандармерија била стационирана во Македонија.Сигурно зошто никој не ратувал со нив...:helou:

Јас реков дека незнам за таква црква со тоа име во Загреб, а и не ме интересира католичка црква воопшто... Јас ја знам онаа во Белград, а таа се вика Св.Марко... Знаеш како пее Бора Ѓорѓевиќ: "...Свануло је изнад цркве светог Марка..."
У ствари ти неслушаш тоа, ти си по усташките "Лијепа наша" :pos2:

А што се чудиш за Српската жандармерија во Македонија, ама забораваш да кажеш во Вардарска Македонија, не во цела... Исто така, што не кажеш дека сега таа жандармерија тука ја нема и ти слободно и независно живееш, а оние Македонци од Пирин и Егеј се сеуште во туѓи држави... Србите ја држеле оваа територија под свое, НО се повлекле и ние сега имаме независна и суверена држава САМО на тој дел... А другите два...??? ...Па сега ти види кој ти е поголем пријател...

mkdisrbzp0.jpg

:):) Алоо Анте и Милојко,дај ве молам олбаете малце :):):)

Делијо џабе што се пуваш на Бора, пак знам поише негови песни од тебе:helou:

А слободата и независноста на Вардарска Македонија е заслуга на македонскиот народ и на никој друг неможеш да му ја препишеш.Ќе дојде време и час кога Пирин и Егеј повторно ќе ја вкусат слободата, по заслуга на македонскиот народ.Но немој борбата, крвта и жртвите на македонскиот народ да ги омаловажуваш затоаш што тие се избориле за денешнава држава, ниту едно српче не ни ја поклонило.

Делијо џабе што се пуваш на Бора, пак знам поише негови песни од тебе:helou:

Сигурен си за песните од Бора...??? Ти си бил во пелени или си гледал цртани на :tv: , кога јас одев на негови концерти... Или на било која друга група или пејач... Затоа боље ќути си... :je:

А за нашата борба за независност во втори светски рат , имам тооолку многу да ти кажувам само што знам дека после ќе ме банираат... Само ќе ти кажам што ни кажува еден комшија овде кај мене... Вели, цитирам: "Јас се сеќавам кога се повлекуваа Германците од Грција и си бегаа на север, а ние како деца покрај патот стоиме и ги гледаме камионите и тенковите натоварени. Некој ќе ни фрлеше или бонбона или до пола изеден грав од конзерва, а ние доле ќе се потепавме кој да го дојаде гравот..."
Ова не е моја измислица... прашај и ти некој постар човек па ќе ти раскаже колку Германци загинале во Македонија...!!!
mkdisrbzp0.jpg

Делија, дали во војната си видел обесен човек за јајца? Ако не си, сакаш да те обесиме тебе, па да видиме сите заедно како е? :vozbud:

Сигурен си за песните од Бора...??? Ти си бил во пелени или си гледал цртани на :tv: , кога јас одев на негови концерти... Или на било која друга група или пејач... Затоа боље ќути си... :je:

А за нашата борба за независност во втори светски рат , имам тооолку многу да ти кажувам само што знам дека после ќе ме банираат... Само ќе ти кажам што ни кажува еден комшија овде кај мене... Вели, цитирам: "Јас се сеќавам кога се повлекуваа Германците од Грција и си бегаа на север, а ние како деца покрај патот стоиме и ги гледаме камионите и тенковите натоварени. Некој ќе ни фрлеше или бонбона или до пола изеден грав од конзерва, а ние доле ќе се потепавме кој да го дојаде гравот..."
Ова не е моја измислица... прашај и ти некој постар човек па ќе ти раскаже колку Германци загинале во Македонија...!!!
mkdisrbzp0.jpg

Македонската народноослободителна војска во текот на четиригодишната војна водела силни вооружени борби против бугарските, италијанските и германските окупаторски сили и против нивните соработници -балистичките, четничките и ВМРО-михајловистичките контрачети.
Особено значајни биле Февруарскиот поход, Пролетната офанзива и завршните операции за ослободување на Македонија.
Мошне силен успех македонската војска постигнала во борбите при повлекувањето на германските групи-армии "Е". (ГАЕ) од Грција, чија бројна состојба изнесувала околу 350.000 луѓе.
Борбите против овие елитни германски сили траеле околу 40 дена.
Притоа, македонската војска извршила околу 200 операции, боеви и борби.
Во тој период биле запленети 15.000 парчиња германско оружје, биле уништени околу 300 моторни возила, три тенка, десетици локомотиви, вагони и друго.
Извршени биле околу 190 рушења на железнички пруги, a само во еден ден со 45 рушења се сопрени и уништени 18 германски композиции возови.
Поради сите тие дејства Германците биле принудени со две дивизии да се повлекуваат преку Албанија.
Покрај тоа, ГАЕ во борбите од октомври до ноември 1944 година во Македонија ги имале следните загуби: 421 мртви, 1.297 ранети и 571 исчезнат.
Вкупно за неполни два месеци од германскиот борбен состав биле исфрлени 2.289 војници.
Co тоа се постигнало: прво, пресечена е отстапницата на ГАЕ низ долината на Морава, второ, забавено е повлекувањето на ГАЕ за 40 дена што имало суштинско значење во завршните операции за ослободување на Југославија, трето, Македонија е ослободена со сопствени сили.

Делија, дали во војната си видел обесен човек за јајца? Ако не си, сакаш да те обесиме тебе, па да видиме сите заедно како е? :vozbud:

Многу си духовит нема што... А си видел човек насаден ??? Да те насадиме тебе па да те прашаме како е...? :vozbud:

Македонската народноослободителна војска во текот на четиригодишната војна водела силни вооружени борби против бугарските, италијанските и германските окупаторски сили и против нивните соработници -балистичките, четничките и ВМРО-михајловистичките контрачети.
Особено значајни биле Февруарскиот поход, Пролетната офанзива и завршните операции за ослободување на Македонија.
Мошне силен успех македонската војска постигнала во борбите при повлекувањето на германските групи-армии "Е". (ГАЕ) од Грција, чија бројна состојба изнесувала околу 350.000 луѓе.
Борбите против овие елитни германски сили траеле околу 40 дена.
Притоа, македонската војска извршила околу 200 операции, боеви и борби.
Во тој период биле запленети 15.000 парчиња германско оружје, биле уништени околу 300 моторни возила, три тенка, десетици локомотиви, вагони и друго.
Извршени биле околу 190 рушења на железнички пруги, a само во еден ден со 45 рушења се сопрени и уништени 18 германски композиции возови.
Поради сите тие дејства Германците биле принудени со две дивизии да се повлекуваат преку Албанија.

Вкупно за неполни два месеци од германскиот борбен состав биле исфрлени 2.289 војници.
Македонија е ослободена со сопствени сили.

Јас ти кажав што зборат старите луѓе па сега ти свати го како сакаш... Знам за тие страотни борби, ама не ми текнува на кои точно места се воделе??? Можеш да ми кажеш...??? Ние сме учеле српска историја за битка на Неретва, битка на Сутјеска, Козара и многу други... А наставниците ни беа наши Македонци и никако не ни кажуваа за битката на Вардар, за битката на Крива Река, за битката на Тасино Чешмиче и други такви страотни битки... Кажи ми ти уште некоја те молам, сакам да знам важи...????? :smir:

Јас ти кажав што зборат старите луѓе па сега ти свати го како сакаш... Знам за тие страотни борби, ама не ми текнува на кои точно места се воделе??? Можеш да ми кажеш...??? Ние сме учеле српска историја за битка на Неретва, битка на Сутјеска, Козара и многу други... А наставниците ни беа наши Македонци и никако не ни кажуваа за битката на Вардар, за битката на Крива Река, за битката на Тасино Чешмиче и други такви страотни битки... Кажи ми ти уште некоја те молам, сакам да знам важи...????? :smir:

ama srpska istorija so neretva i sutjeska...tuku aj normalno e deka od taa prizma gledas.

ironijava nema da ti pomogne vo repostov, ke ti dadam brojka na zrtvi

купниот број на загинатите од Македонија во текот на Втората светска војна изнесува 33.000 жртви, вклучувајќи ги тука и преку 7.000 македонски Евреи кои бугарскиот окупатор во 1943 година ги депортирал во концентрациониот логор во Треблинка, Полска. Имајќи предвид дека македонскиот народ од сите делови на Македонија се вклучил во борбата против фашизмот, неговиот придонес во конечната победа против фашистичките сили е изразен преку следните жртви:
во вардарскиот дел загинале околу 33.000,
во егејскиот дел од Македонија загинале околу 2.730 и
во пиринскиот дел од Македонија имало околу 327 загинати.

ama uzivaj so ke ti e podatokov , bitno e za tebe ``kosovskata bitka`` ili da recam bitkata na cer...so se zamaras ti so sopstvena istorija ko ti pozanimlivo da znaes koj mu gi ladel madinjata na karadzorde .

Да да, кои не учеа од книги кои ги издаваа титови наследници :)

Дали воопшто си прошетал по Западна Македонија, поточно по славна Дебарца?Дали си поразговарал со старите луѓе од овој крај?Кој кур си ти мене да ме просветлуваш за македонската борба во Втората светска војна кога мојот прадедо во Дебарца загинал бранејќи ја десната рака на Тито, Светозар Вукмановиќ-Темпо и постхумно е прогласен за народен херој.Прошетај малце низ Црвена Вода, Сливово, Ботун и Славеј Планина поразговарај со постарите па почни да мелеш за Втората Светска војна.

Инаку србоману, и Македонците имаа свој Игмански марш - Февруарскиот поход, ги имаа своите Сутјеска и Неретва кога во текот на зимата 1944 и раната пролет Првата македонска ударна бригада неколку месеци водеше жестоки операции по течението на реката Вардар од Богомила па до Демир Капија, каде што многу млади Македонци го дадоа животот за слободна Македонија, а не Јужна Србија.

Исто така Делијо не не учеа и за стрелањата на МАКЕДОНСКИ борци кои не сакале да одат на Срем да гинат за српски интереси...
Не не учеа дека истите тие сакале да го ослободат Егејот и дека сакале МАКЕДОНСКА држава...
И, не не учеа дека Тито квалитетно ги заеба МАКЕДОНЦИТЕ од Егејот 1947...
Не не учеа за некои спогодби кои ги потпишал Тито на наша штета илјададеветстопеесет и некоја...
За Ченто што ни кажаа?
За сите оние убиени Македонци кои се убиени од комунистичката власт заради самостојна Македонија за да се умилкуваат локалниве властодршци на централата во Белград?
За Шишков?
Зошто од оние кои формираа македонска држава на АСНОМ само Киро Глигоров остана, а другите ги изеде мракот?
А за другарот ти Лазо се најубаво, нели? И за другарот ти Тито...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom