Mакедонија има само 450 000 вработени!

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Изгледа странци седат по цел ден на кафе по кеј...

тие што седат на кафе по кеј можеби студираат социологија или прават дипломска на тема, многу теми ги има
или можеби студираат психологија и прават дипломска на тема психологија на маси (не мислам маси за пиење кафе).

или можеби се бават со социопатологија

или се од факултет за туризам и угостителство па се на пракса.
има многу можности, да не генерализираме и прејудицираме.

И ова треба да биде твоето или нечие оправдување?

Немам јас потреба да се објаснувам, сум имал можност за усовршување и практика во професијата, сум ја искористил.
Не сум плашлив, ниту помалце вредам од некој странец, сум се изборил за се' што сум постигнал.
А сум почнал како шанкер во Скопје уште од средно, за да сменам 3-4 места преку асистент во банка до маркетинг. Она кое су го избрал за професија. И тоа е многу ретка среќна оклност да го работиш она за кое си учел.

Сега успевам да се изборам во конкуренција на Полјаци и да бидам подобар од нивниот просек.
А условите драг мој Фајрвол, се многу потешки отколку што некој кој живее на туѓ грб може да разбере.
Тоа е самиот да си го планираш буџет, за ќирија, за школување, за трошоци од струја до храна и облека.
Ризикот е ако не те бива и ако немаш работа, единствената опција ти е да седиш дома, т.е. да се вратиш назад и да го правиш истото- да дремеш.

Затоа, повели.. искористи ја шансата и докажи се, во вистинска конкуренција каде нема пардон и каде што немаш мама-тато да најдат врски.
Се' зависи од тебе.

Nekoi raboti ednostavno tesko se dokazuvaat a nekoi lugje nikogas nema da svatat nekoi raboti... Kako prvo tie sto studiraat vo zemjite od EU svoeto skoluvanje go vrsat kako rabotnici vo odredeni firmi odnosno se zapoznavaat so tezinata na rabotata sto ke ja rabotat do krajot na zivotot a se razbira i deka dobivaat odredena plata. Firmata kaj sto rabotat uchenicite ili studentite vnimatelno ja sledi rabotata na sekoj i po zavrsetokot na skoluvanjeto na tie sto pokazale odredeni rezultati im ponuduva rabota a nekoi od redovno vrabotenite dobivaat otkaz bidejki ne si ja vrsele rabotata kako sto treba. Dobredojdovte vo kapitalizmot,taka se zgolemuva brpjot na vrabotenite a so toa znaenjeto na studentite a ne kaj nas studentite obesile tashaci po cel den na kejot i samo pijat kafe i go ogovaraat koj kako pomine a od rabotata sto treba da ja rabotat ne naucile nisto a baraat rabota na najvisokite mozni funkcii a nemaat poim ni kaj e Sever ni kaj e Jug... Toa seto na Bratot mu e poznato ama mora i nekoi drugi da go svatat toa...:toe:

На твојот факултет е 200 евра годишно.
Но има државни факултети каде приватната квота е 600-1000 евра. И плус трошоци. И тие на државна квота плаќаат и тие и приватна само различна цена. Правилно тие од државна квота треба да плаќаат партиципација 0 денари.

А инаку има луѓе што се на приватен од стипендии, од кредити од банки и самите студенти си заработуваат.
Финтата кај нас е што најчесто за работа за студент е келнер и шанкер да си. А да најдеш нешто од твоја струка е потешко. Ако некој правник или економист ете сака да учи нешто од своја струка тоа е претешко. Ќе ти рече газдата доаѓај на пракса ама не ти плаќам ич. А ти ги завршуваш поголемиот број од обврските и не ти плаќаат ни денар, а газдата си го вози најновиот модел на мерцедес и живее на Водно. Потоа фирмата ќе ја остави на својот ретардиран син, додека добрите и надежни млади луѓе ќе работат на едно исто место за просечна плата.
Кај нас се е пореметено. Не се цени квалитетот. Се ценат врските и партиската определеност.
Ретки се фирмите каде што може да напредуваш во работата вистински. Најчесто една работа ќе си ја работиш 40 години.

А за држава од 2 милиони жители вработеност од 450 000 е срамота.
Ама секој гледа само за себе што повеќе пари да си земе. Не гледа да успее фирмата и во следните години, таа фирма да опстојува генерации. Него од денес за утре. Земи што можеш повеќе. Зашто да ги пријавиш вработените? Не мора, нека се мачат тие, нека се нервираат. Со тие пари ти ќе си заштедиш.

Не заборавај дека 150 000 од нив се администрација на која оние 300 000 треба да им ги платат и придонесите покрај високите плати.А тоа е и апсурдноста во целата оваа катастрофа,непримерна и невидена барем во Европа,ако не и во целиот свет.Па да бидеме реални бе луѓе дека ни во најстарите системи на општествено уредување не можело да се егзистира како државна форма доколку само 20тина % од населението продуцира капитал за себе но и за останатите 80%.Токму тоа е болката на оваа држава која е заглавена во преговори за име,транзиции или таканаречени “портокалови преродби“ истовремено заборавајќи на основните принципи кој се темел на развојот во секоја заедница.Па не може бе ни 1 “магаре“ да носи товар за другите 4-5,кој спокојно си пасат и си фрлаат “чифтиња“ како да се коњи од забава,само затоа што газдата не ги натоварил како што треба.Кога и да е,тоа “магаре“ ќе “липса“,ќе “цркне“,итоа на среде мост,а тогаш и товарот ќе замине во неповрат.:toe:

Нормаллно, а? Ти си излегол ли бе некад подалеку од тоа селото у кое живееш? Си видел како стојат работите по светот? Или сте ја скокнале таа точка на партискиот состанок, не ви кажале како стојат работите надвор од Македонија? Е*ате простаците:tapp:

ПОчнувајќи од овој пост и завршувајќи со другиот, можам да прочитам само вреѓање од твоја страна кон некој што не го знаеш и не го познаваш, а и не си му ги читал постовите кои ги пишувал.
Бидејќи не ги знаеш правилата на форумов за вреѓање на другите форумџии без притоа да те провоцираат они.
Барам БАН од модераторот.

ПОчнувајќи од овој пост и завршувајќи со другиот, можам да прочитам само вреѓање од твоја страна кон некој што не го знаеш и не го познаваш, а и не си му ги читал постовите кои ги пишувал.
Бидејќи не ги знаеш правилата на форумов за вреѓање на другите форумџии без притоа да те провоцираат они.
Барам БАН од модераторот.

Ајде бе па и ти,одма бан,и што ќе постигнеме со тоа?Да се испобанираме сите на форумов,кога секој од нас понекогаш малку повеќе ќе се опушти па да каже што му лежи на душата,мислам дека и само опомена би му била доволна.:toe:

Pobuna, toa e resenieto, bez razlika na nacionalna i verska opredelba site vo Pobuna!!!!

Јас имам работено во фирми во кои од нас 12, 2 беа осигурани и пријавени, голем е бројот можеби исто толакав колку и пријавени, на непријавени работници. Колку за зезање влезете во некои магацини или колонијали или кафулиња си актчанта и прашајте “Ние сме од трудова, каде е газдата“ па глејте како келнери седнуваат за масите ѓо муштерии како магационерите бегат низ задни врати а од 6 души во автомеханичарски сервис останува одеднаш само еден.

Е да,само што има помала администрација.:smir:
Точно само што мислам дека освен тие што работат во администрацијата сите други (кои работат во приватни фирми)работат прекувремено .Мислам дека се наогаме уште во феудализам само што денес не се знае баш кој е феудалец се ми се чини дека е Sинго ама не сум сигурен:pos2::vozbud:Поентата ми бешо во тоа дека овде не се знае ни кој јаде ни кој пие само се знае кој плаќа НАРОДОТ нормално како и секогаш .

Таа бројка на вработени е нереална бидејќи најголем работодавец во Македонија е “сивата економија“.

Јас имам работено во фирми во кои од нас 12, 2 беа осигурани и пријавени, голем е бројот можеби исто толакав колку и пријавени, на непријавени работници. Колку за зезање влезете во некои магацини или колонијали или кафулиња си актчанта и прашајте “Ние сме од трудова, каде е газдата“ па глејте како келнери седнуваат за масите ѓо муштерии како магационерите бегат низ задни врати а од 6 души во автомеханичарски сервис останува одеднаш само еден.

А си размислил ли зошто е тоа така,или дали не би било подобро доколку на тие 5-6 или 100 души не им се определат придонеси од 3000 денари наместо 5-6 000,со што повеќе би се полнел и буџетот,а би се подобрила и “крвната слика“ со вработеноста.Ова не оди вака повеќе,мора да се изнајде чаре,не може бе само административци да се пикаат на работа и да шетаат по куќи како “арачлиите“ на времето.Па од каде толку невработени ќе соберат пари за данок,за одкуп на дворно место,за екстремно скапи комуналии,вода и слични давачки?Мислам дека понекогаш и од Турците може да поднаучиме нешто,таму одкако се воведоа 50 евра за минимум придонеси,се намали администрацијата,инспекторите,книговодителите и сите други “крвопијци“ а нагло се зголеми вработеноста,со што се ослободија и оние потенцијални инвеститори кој го вложуваат својот капитал без страв дали утре ќе ги посети инспекција кога оној што го прима на работа има платено придонеси веќе предвреме.:toe:

Точно само што мислам дека освен тие што работат во администрацијата сите други (кои работат во приватни фирми)работат прекувремено .Мислам дека се наогаме уште во феудализам само што денес не се знае баш кој е феудалец се ми се чини дека е Sинго ама не сум сигурен:pos2::vozbud:Поентата ми бешо во тоа дека овде не се знае ни кој јаде ни кој пие само се знае кој плаќа НАРОДОТ нормално како и секогаш .

Тоа многу лесно се дознава,јадат и пијат само оние на кој народот им плаќа,истовремено собирајќи коски под масата за глодање.:smir:

Леле како лажат комуњариве еј!
Прашајте ги трнот и братот они ќе ви кажат дека има помалце од 200000 невработени се е тоа пропаганда на СДС машинеријата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom