Zaphod Beeblebrox
Поранешен покул Божино
Изгледа странци седат по цел ден на кафе по кеј...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Изгледа странци седат по цел ден на кафе по кеј...
И ова треба да биде твоето или нечие оправдување?
Немам јас потреба да се објаснувам, сум имал можност за усовршување и практика во професијата, сум ја искористил.
Не сум плашлив, ниту помалце вредам од некој странец, сум се изборил за се' што сум постигнал.
А сум почнал како шанкер во Скопје уште од средно, за да сменам 3-4 места преку асистент во банка до маркетинг. Она кое су го избрал за професија. И тоа е многу ретка среќна оклност да го работиш она за кое си учел.
Сега успевам да се изборам во конкуренција на Полјаци и да бидам подобар од нивниот просек.
А условите драг мој Фајрвол, се многу потешки отколку што некој кој живее на туѓ грб може да разбере.
Тоа е самиот да си го планираш буџет, за ќирија, за школување, за трошоци од струја до храна и облека.
Ризикот е ако не те бива и ако немаш работа, единствената опција ти е да седиш дома, т.е. да се вратиш назад и да го правиш истото- да дремеш.
Затоа, повели.. искористи ја шансата и докажи се, во вистинска конкуренција каде нема пардон и каде што немаш мама-тато да најдат врски.
Се' зависи од тебе.
На твојот факултет е 200 евра годишно.
Но има државни факултети каде приватната квота е 600-1000 евра. И плус трошоци. И тие на државна квота плаќаат и тие и приватна само различна цена. Правилно тие од државна квота треба да плаќаат партиципација 0 денари.
А инаку има луѓе што се на приватен од стипендии, од кредити од банки и самите студенти си заработуваат.
Финтата кај нас е што најчесто за работа за студент е келнер и шанкер да си. А да најдеш нешто од твоја струка е потешко. Ако некој правник или економист ете сака да учи нешто од своја струка тоа е претешко. Ќе ти рече газдата доаѓај на пракса ама не ти плаќам ич. А ти ги завршуваш поголемиот број од обврските и не ти плаќаат ни денар, а газдата си го вози најновиот модел на мерцедес и живее на Водно. Потоа фирмата ќе ја остави на својот ретардиран син, додека добрите и надежни млади луѓе ќе работат на едно исто место за просечна плата.
Кај нас се е пореметено. Не се цени квалитетот. Се ценат врските и партиската определеност.
Ретки се фирмите каде што може да напредуваш во работата вистински. Најчесто една работа ќе си ја работиш 40 години.
А за држава од 2 милиони жители вработеност од 450 000 е срамота.
Ама секој гледа само за себе што повеќе пари да си земе. Не гледа да успее фирмата и во следните години, таа фирма да опстојува генерации. Него од денес за утре. Земи што можеш повеќе. Зашто да ги пријавиш вработените? Не мора, нека се мачат тие, нека се нервираат. Со тие пари ти ќе си заштедиш.
Нормаллно, а? Ти си излегол ли бе некад подалеку од тоа селото у кое живееш? Си видел како стојат работите по светот? Или сте ја скокнале таа точка на партискиот состанок, не ви кажале како стојат работите надвор од Македонија? Е*ате простаците![]()
ПОчнувајќи од овој пост и завршувајќи со другиот, можам да прочитам само вреѓање од твоја страна кон некој што не го знаеш и не го познаваш, а и не си му ги читал постовите кои ги пишувал.
Бидејќи не ги знаеш правилата на форумов за вреѓање на другите форумџии без притоа да те провоцираат они.
Барам БАН од модераторот.
Pobuna, toa e resenieto, bez razlika na nacionalna i verska opredelba site vo Pobuna!!!!
Kakva pobuna be osven genocid nad nemakedoncite nisto drugo ne priznavamPobuna, toa e resenieto, bez razlika na nacionalna i verska opredelba site vo Pobuna!!!!
Pa i ne e taka golema ovaa cifra pa USA ima pogolem broj na nevraboteni![]()
Точно само што мислам дека освен тие што работат во администрацијата сите други (кои работат во приватни фирми)работат прекувремено .Мислам дека се наогаме уште во феудализам само што денес не се знае баш кој е феудалец се ми се чини дека е Sинго ама не сум сигурен:pos2:Е да,само што има помала администрација.:smir:
Јас имам работено во фирми во кои од нас 12, 2 беа осигурани и пријавени, голем е бројот можеби исто толакав колку и пријавени, на непријавени работници. Колку за зезање влезете во некои магацини или колонијали или кафулиња си актчанта и прашајте “Ние сме од трудова, каде е газдата“ па глејте како келнери седнуваат за масите ѓо муштерии како магационерите бегат низ задни врати а од 6 души во автомеханичарски сервис останува одеднаш само еден.
Точно само што мислам дека освен тие што работат во администрацијата сите други (кои работат во приватни фирми)работат прекувремено .Мислам дека се наогаме уште во феудализам само што денес не се знае баш кој е феудалец се ми се чини дека е Sинго ама не сум сигурен:pos2:Поентата ми бешо во тоа дека овде не се знае ни кој јаде ни кој пие само се знае кој плаќа НАРОДОТ нормално како и секогаш .