Mакедонија има само 450 000 вработени!

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
по некои статистики имаме 900,000 работници и 350,000 безработници,од кои реално 150,000 сигурно се снаоѓаат,ама тааа е,и од тие 900,000 половина не земаа плата,а тоа е реалност.
додека има 140,000 буџетари,додека 59,2% се плати за нив од буџет,ништо без развојна компонента,5% од буџет да е за отварање ан фабрики ке вработиме по 20,000 секоа година,ама ој ти кажи му де,ако можиш.

жално е веке,не се издржуе,ке го пукам еј:kesa:

Има повеќе вработени , тие се регистрирани , а постојат и еден куп кои егзистираат благодарение на развиената сива економија како и на црниот бизнис.
Постои голем процент на невработеност , но е значително намален во споредба со минатите неколку години, а секако тука треба да се земе во предвид фактот дека дел од невработените се регистрираат на пример во биро само за да бидат здравствено осигурани , а не бараат реално вработување.
А и се повеќе се зголемува и бројката на луѓе кои НЕ САКААТ да работат од Х причини ...
За невработеноста во голем дел значи игра улога и ангажирањето и амбицијата на луѓето, кои се помалку и помалку се манифестираат во Македонија најверојатно како резултат на фрустрацијата од т.н. неисполнување на идеалите.

Ako ima samo 450.000 vraboteni a poveketo od niv se primeni samo za da zemaat plata togas brojkata od realno vraboteni ke padne na 300.000 a sega so krizata uste pogolem pad ke ima taka da do krajot na godinata ke imame samo 200.00 vraboteni? :raz:

Според најновиот систем за бруто плати,во Македонија придонеси треба да платат само 450 000 вработени.Овој податок всушност е реалната вистина со која денес се соочуваме.Можат од владата да мрчорат за сива економија или за скратени работни времиња,ама поразителен факт е дека во Македонија бројката на невработени изнесува окулу 650 000 луѓе,што значи дека невработени се повеќе од 60% работоспособно население.Би било интересно да се прочитаат вашите мислења по оваа тема,и да се продискутира за изнајдување начин како да го решиме овој навистина горлив и најголем проблем за нашата заедничка држава.

П.С.: АКО САКАШ НЕКОМУ ДА МУ ПОМОГНЕШ,ТОГАШ ВРАБОТИ ГО!

Дај извор, не туку трескајте луѓе глупости без врска.
Од кај ти е податокот? Или морало да се критикувала владата, па дури и ќе измислуваме негативни работи за ДПМНЕ, ама мора да има критика:pos2: СДСМ Прилеп мора нешто да работи :tapp:

250,000 само од вашите од ДПМНЕ се.

Сите Македонци ќе бидат од ДПМНЕ & сателити, зошто за 2-3 години, СДСМ ќе умре како партија. :toe:
Брзо оди и земај членска книшка на ДПМНЕ :helou:

Податоциве ми се смјителни. Некако не ми изгледа возможно да имаме толку голем буџет со толку мал број на вработени. Од каде доаѓаат парите тогаш?

eee..pa toa e trikot zosto postojano "mrcam" ovde...GWUJOVIZMOT ima be da se uci po site ekonomski skolii po vel svet.. :pos2:
toa tresokot posle ke bide golem , ama koj mu e ...mater samo ednas se ziveeejjj...

Дај извор, не туку трескајте луѓе глупости без врска.
Од кај ти е податокот? Или морало да се критикувала владата, па дури и ќе измислуваме негативни работи за ДПМНЕ, ама мора да има критика:pos2: СДСМ Прилеп мора нешто да работи :tapp:

Сите Македонци ќе бидат од ДПМНЕ & сателити, зошто за 2-3 години, СДСМ ќе умре како партија. :toe:

...a bez kniska..??? ke moze li da se zivee vo Makedonija..ili nema da dopustate??? :)..posebno na vlasi???

Податоциве ми се смјителни. Некако не ми изгледа возможно да имаме толку голем буџет со толку мал број на вработени. Од каде доаѓаат парите тогаш?

Ако мислиш на актуелниов буџет, тој е проектиран буџет. Тоа не значи дека мора да го имаме, тоа значи дека сакаме да го имаме.

Ако мислиш на актуелниов буџет, тој е проектиран буџет. Тоа не значи дека мора да го имаме, тоа значи дека сакаме да го имаме.
Ако се стварно толкави бројките нема да останат македонци во Македониај кога ќе се укинат висите за европа. Стварно ќе избега тогаш цела младина.

Мене ми е секако малу непроверена цела информации. Да беше точна до сека цела експертска јавности и опозиција на нозе ќе се кренеа.

Ние немаме експертска јавност и опозиција.

Кога ќе почнеш да ги средуваш работите, излегуваат на површина сите импровизации.
Имавме ситуација каде вработени не примиле плата повеќе од 6 месеци, а овдека одеднаш револт зошто 5 дена каснеле платите, камати затезни ќе им пресметувале.
Имавме огромна маса на луѓе кои во завод за вработување само ради плави картончиња се пријавуваат.
Огромна маса на луѓе кои имаат тезги, дуќачиња, работилници кои досега така работеа ни на небо ни на земја.

Да беше навистина состојбата како се прикажува, тогаш градот наутро ќе беше празен а не лудница, неможе човек на работа да стигне.

...

Што ќе ми е таква. Си имам членска книшка од библиотека. Таа многу повеќе ми користи и не би ја менувал за друга.

Бројката на невработени мене да ми дат власт ќе ја намалам за 3 дена на 6-7%. 90% од земјоделците се “невработени“ и земат социјално, одма ќе му понудам работа на сите да чистат улици. Нормално сите ќе одбијат имат бавчи за орање, крави за молзење. Ќе ги збришам од листа и сите анки шо од авлијата потаму незнат и решен проблем. Јавна тајна е дека има многу паразити во рајата шо цицаат од државната дојка, ама полека полека на сите ќе им дојде денот кога ќе поцицаат од друг млечен извор на попрефинето млеко.

Уствари ко ќе видиш од каков БОТ е отворена темата, уште одма ти е јасно на какви полтронски изблувотини ќе налеташ. Во Македонија и со редовна плата не се живеј, а не па без работа, зато да не се ебаваме по толку во умот со вакви “статистички“ податоци.

Не прашањето е колку вработени студенти има, а нормално неможеш да бидеш и студент и вработен во исто време.

Нормаллно, а? Ти си излегол ли бе некад подалеку од тоа селото у кое живееш? Си видел како стојат работите по светот? Или сте ја скокнале таа точка на партискиот состанок, не ви кажале како стојат работите надвор од Македонија? Е*ате простаците:tapp:

Нормаллно, а? Ти си излегол ли бе некад подалеку од тоа селото у кое живееш? Си видел како стојат работите по светот? Или сте ја скокнале таа точка на партискиот состанок, не ви кажале како стојат работите надвор од Македонија? Е*ате простаците:tapp:

Па јас студирам во Македонија не во светов.

Би те замолил твоите фрустрации немој дриг пат да ги лечиш на моите постови, без разлика дали ти касни исплата за јадење гомна по форуми или неможност за се заработи нелегално во последниов период:pusk:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom