Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
@wot ме лајкна во подарувам па се сетив. Стави две слики во темата кога го зеде мачето и те снема. Дај стави нови, да видиме, да се истопиме со Агда.
Иначе, мачињата што ги ставив во подарувам, се внуци од мојот Фигаро. Неговата најстара ќерка Флафи кога избегала од дома се спарила со еден или повеќе мачори и се изнародиле ѕверињата. Фигаро стана дедо :D

Дечки бев денеска на ветеринар за вакцина едно др и меѓу другото, ми даде посебна храна за мачки као демек овие мачки страдале од камења при уринирање и потоа не можеле да уринираат, има ли вистина, бидејќи храната е скапа, се работи за персиска мачка
received_10210648122866192.jpeg
received_10210648123546209.jpeg
9e6eec8b83cdb937e0577aa60d6d0f3e018cc23b.jpg
Ова е мачето, 3 и пол месеци старо.

Дечки бев денеска на ветеринар за вакцина едно др и меѓу другото, ми даде посебна храна за мачки као демек овие мачки страдале од камења при уринирање и потоа не можеле да уринираат, има ли вистина, бидејќи храната е скапа, се работи за персиска мачка
Прегледај го приврзокот 152001
Прегледај го приврзокот 152002
Прегледај го приврзокот 152003
Ова е мачето, 3 и пол месеци старо.
Одвратен состав... пченица... „и др.“ :sick: Што е полошо, состојките не се пишани како што се оригинално напишани на англиски. Еве го вистинскиот (и поодвратниот) состав: Maize grits (отпадоци од пченка кои воопшто не се потребни за еден месојад), Dried Chicken and Turkey(ова не значи месо туку отпадоци како тешко сварливи протеини(клунови, пердуви, нозе кои најчесто доведуваат до расипување на бубрезите и џигерот), никаде не е наведено месо), animal fat (може да биде од било кое животно со било каква болест), dried whole egg, fish meal(отпадоци од ненаведена риба, што може да има високо ниво на жива), dried beet pulp (пак отпадок, овој од цвекло), chicken digest (отпадок... нема врска со пилешко), potassium chloride, calcium chloride (0.4%), fish oil (ненаведена риба, многу подобро би било сама да и ставаш рибино масло во оброците), brewer’s dried yeast.

Хранава е само за профит на ветеринарите, ништо повеќе. И јас можам да почнам сега бизнис да правам пченка со адитиви да мириса на месо, па да напишам "veterinary diet". И зошто ветеринаров ти дава ваква храна кога мачево нема проблем? o_O Јас би бегала од ваков ветеринар (не само храна) колку што ме држат нозете.

Одвратен состав... пченица... „и др.“ :sick: Што е полошо, состојките не се пишани како што се оригинално напишани на англиски. Еве го вистинскиот (и поодвратниот) состав: Maize grits (отпадоци од пченка кои воопшто не се потребни за еден месојад), Dried Chicken and Turkey(ова не значи месо туку отпадоци како тешко сварливи протеини(клунови, пердуви, нозе кои најчесто доведуваат до расипување на бубрезите и џигерот), никаде не е наведено месо), animal fat (може да биде од било кое животно со било каква болест), dried whole egg, fish meal(отпадоци од ненаведена риба, што може да има високо ниво на жива), dried beet pulp (пак отпадок, овој од цвекло), chicken digest (отпадок... нема врска со пилешко), potassium chloride, calcium chloride (0.4%), fish oil (ненаведена риба, многу подобро би било сама да и ставаш рибино масло во оброците), brewer’s dried yeast.

Хранава е само за профит на ветеринарите, ништо повеќе. И јас можам да почнам сега бизнис да правам пченка со адитиви да мириса на месо, па да напишам "veterinary diet". И зошто ветеринаров ти дава ваква храна кога мачево нема проблем? o_O Јас би бегала од ваков ветеринар (не само храна) колку што ме држат нозете.
Да, затоа и ќе барам друго мислење кај друг ветеринар, во градов кај што живеам е само тој ветеринар.

Акo си блиску дo Скoпје, oди кaј Диме.
Не сум за жал меѓутоа сестра ми ќе го донесе во Скопје на почетокот на септември, така да можеш да ми кажеш кај де наоѓа или адреса да ми пишеш.

Не сум за жал меѓутоа сестра ми ќе го донесе во Скопје на почетокот на септември, така да можеш да ми кажеш кај де наоѓа или адреса да ми пишеш.
Вo Центaр, Кaпиштец, веднaш пoсле дoмoт зa децa (кaрши тинекс зебрa).

Се сложувам освен за болдираното. Клунови, пердуви и нозе не ставаат туку ставаат храна која во америките се категоризира како непогодна за човечка исхрана. Се мисли на внатрешни органи, црева и такви нус производи кои мачките секако ги јадат во дивина. Житарки има скоро во секоја храна која може да се купи кај нас така да гледај барем да има што повеќе протеини добиени од месо.

Ветеринарните храни имаат одреден сооднос на магнезиум, фосфор и калциум и одржаваат некаква си pH вредност во урината да не ствара кристали. Инаку останатите состојки се подпросечни и подобро држи се до поквалитетните храни кои не се vet diet од програмите на Hill's, IAMS, Royal Canin.

@Avenger99 Имаш проблем со струвити на мачката што ти препорачале таква храна или превентивно? Ако немаш ондак фурај си со храната што ти ја јаде, или смени и нешто вакво на пример:
http://www.profinepet.com/sterilised
http://www.leonardo-catfood.de/en/products/dry-food/adult-complete-3216
http://www.farmina.com/uk/cat-food/...eline/146-chicken-&-pomegranate-neutered.html
http://www.farmina.com/in/cat-food/matisse/155-chicken-&-rice.html

Инаку ова sterilized, vet diet, urinary се се маркетинг поими. Гледај да нема големо количество на магнезиум кој во сооднос со другите минерали ствараат кристали. Јас не сум ветеринар и не се разбирам така да сам истражувај батка. :D

Да, така ми кажа ветеринарот као демек кристали ќе стварало во урината, ќе требело да го носам ако не сум му давал од оваа храната што тој ми ја даде..
Иначе храната ми ја даде превентивно, има уше еден ветеринар во градов, ќе одам во понеделник кај него да видам он шо ќе ми каже..

Дечки да ве прашам нешто
Мачето мое нешто многу се чеша го проверив и видов дека го лазат едни ептен мали ко мравки видов неколку неможам никако да ги извадам ептен се ситни може има повеќе патем црни се а и мачево ми е скроз црно.
Татко ми некаков прашок викаше да земал да му ставал ама страв ми е да не се лиже да се отруе.
Инаку го бањав мислев ќе се исчисти ама ништо од тоа

Нешто препорака што да земам да пробам да го исчистам?

Дечки да ве прашам нешто
Мачето мое нешто многу се чеша го проверив и видов дека го лазат едни ептен мали ко мравки видов неколку неможам никако да ги извадам ептен се ситни може има повеќе патем црни се а и мачево ми е скроз црно.
Татко ми некаков прашок викаше да земал да му ставал ама страв ми е да не се лиже да се отруе.
Инаку го бањав мислев ќе се исчисти ама ништо од тоа

Нешто препорака што да земам да пробам да го исчистам?
Акo мисли нa Неoпитрoид безбеден е. Тoј oбичнo се стaвa нa живoтни кoи се премлaди зa aмпулa или oгрлицa, aмa леснo ќе се истресе и не е тoлку ефикaсен. Гo кoристев и нa мaчкaтa (кoгa имaше 1 гoдинa) и нa кучетo кoгa гo земaв (кaј мене функциoнирaше вaљдa декa oд црни вo бели ги претвoрив сo прaшoкoт). Инaче тие бубaчки се бoлви. Мoјaвa мaчкa пo некoе чудo не фaќa веќе нaдвoрешни пaрaзити иaкo пoвеќетo време е нaдвoр, тaкa дa не сум стaвaлa мнoгу хемикaлии нa неa.

Акo мисли нa Неoпитрoид безбеден е. Тoј oбичнo се стaвa нa живoтни кoи се премлaди зa aмпулa или oгрлицa, aмa леснo ќе се истресе и не е тoлку ефикaсен. Гo кoристев и нa мaчкaтa (кoгa имaше 1 гoдинa) и нa кучетo кoгa гo земaв (кaј мене функциoнирaше вaљдa декa oд црни вo бели ги претвoрив сo прaшoкoт). Инaче тие бубaчки се бoлви. Мoјaвa мaчкa пo некoе чудo не фaќa веќе нaдвoрешни пaрaзити иaкo пoвеќетo време е нaдвoр, тaкa дa не сум стaвaлa мнoгу хемикaлии нa неa.

Па мало е 3 ипол месеци е.Ќе пробам со прашокот па да видам
Фала многу :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom