Mакедонскиот "Чернобил" се вика РЕК-Битола!

T

The Blob

Гостин
Тоа дека оваа власт се обидува да заташка нешто, не се согласувам. По предлог на градоначалникот на Битола, ке се издвојуваат 0,4% од (не ме држете за збор) профитот (или цената на произведената струја - не сум сигурен што) и тие пари (некаде 400000 евра годишно) ќе се искористуваат за подобрување на „заштитата” од штетните емисии од РЕК, не само во Битола, туку секаде околу РЕК каде што тоа е потребно.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
The Blob напиша:
Тоа дека оваа власт се обидува да заташка нешто, не се согласувам. По предлог на градоначалникот на Битола, ке се издвојуваат 0,4% од (не ме држете за збор) профитот (или цената на произведената струја - не сум сигурен што) и тие пари (некаде 400000 евра годишно) ќе се искористуваат за подобрување на „заштитата” од штетните емисии од РЕК, не само во Битола, туку секаде околу РЕК каде што тоа е потребно.
Само се плашам тие пари да не завршат во партиски активности пред некои избори како и многупати досега.Зошто на пример наместо да им врати 300 милиони евра предвреме на странците Гвујо и владата не искористија дел од тие пари за таква цел па потоа да им го вратеа долгот на странците не предвреме ами навреме откако ќе се соберат тие преку милион евра за три години.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Разликата меѓу термоцентрала и нуклеарна централа е во тоа што нуклеарната централа, покрај тоа што е поефективна, на никој начин не ја загадува околината.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Никола напиша:
Разликата меѓу термоцентрала и нуклеарна централа е во тоа што нуклеарната централа, покрај тоа што е поефективна, на никој начин не ја загадува околината.
нормално ако имаш доволно безбедни бункери за складирање на нуклеарно горво и отпад.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Bacillus gagous напиша:
нормално ако имаш доволно безбедни бункери за складирање на нуклеарно горво и отпад.

Имам,итоа огромни а во непосредна близина на локацијата од NukleuS 3x3 итоа во вид на природни пештери кој се доста длабоки и отпорни на сеизмичко тектонски пореметувања.Во Мариово на огромна територија живеат само 800 луѓе што е уште една придобивка за Македонската нуклеарка.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
АБЦ не бери гајле и јас сум за нуклеарка,еве сега читам Грциве им се јавувале на МЕПСО за да го старитраат ТЕЦ Неготино пошто им фалело струја

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Абе не мора отпадот да се складира во Македонија, соседиве кои имаат никлеарки каде го носат? Знам дека европјаните и плаќаат на Русија да го земе, имаат таму развиен систем за безбедно складирање.
И така ураниумот ќе го земаме од Русија, отпадот ќе и го враќаме.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
ABC ti si ponegativen duri i od mene :)

Sepak problemot so strujata stoi, iako pravat krajni napori so novi kopovi ili nov rudnik za jaglen zalihite se ograniceni i vo skoresna idnina mozeme da postaneme totalni zavisnici od struja. REK e (ispravete me ako gresam) 80% od makedonskata struja taka da i ovaa serija na hidroelektrani nema mnogu da pomognat... nuklearka mu e majkata.. od prilika edna milijarda dolari cini... damn mozda tajvan ke ni ja napravese :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па многумина се за Македонска Нуклеарка ама сите се откажуваат кога ќе се развие дискусија за тоа.Никола,горивото за нуклеарка го имаме непосредно до локацијата каде го разработувам планот повеќе од 10 години,само збогатувањето треба да го врши фирмата кооперант или инвеститорот од Русија,Америка или Франција со кого ќе ги делиме потенцијалните 18 мегавати од 9те реактори што ги планирам во NukleuS 3x3 со што практично ќе обезбедиме струја за интензивен развој на секоја индустрија во Македонија.Вака само милјардата која ја имаме веќе започнаа да ја крчмат драги мој brainbug,отидоа 300 милиони во предвреме вратените пари кон доверителите од ММФ или светска банка.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ABC напиша:
Па многумина се за Македонска Нуклеарка ама сите се откажуваат кога ќе се развие дискусија за тоа.Никола,горивото за нуклеарка го имаме непосредно до локацијата каде го разработувам планот повеќе од 10 години,само збогатувањето треба да го врши фирмата кооперант или инвеститорот од Русија,Америка или Франција со кого ќе ги делиме потенцијалните 18 мегавати од 9те реактори што ги планирам во NukleuS 3x3 со што практично ќе обезбедиме струја за интензивен развој на секоја индустрија во Македонија.Вака само милјардата која ја имаме веќе започнаа да ја крчмат драги мој brainbug,отидоа 300 милиони во предвреме вратените пари кон доверителите од ММФ или светска банка.
АБЦ полека со твоите планови, делуваш во стилот „како мали џокица замишља велике ствари“. Планови за Нуклеарна централа, сум сигурен дека има уште пред 20-25 години, можеби и веќе изработени елаборати од страна на луѓето на ЕТФ денешен ФЕИТ кои се специјализирани во областа енергетика.Така да ти може си правиш филмчиња во глава, ама сигурно има многу постручни луѓе во таа сфера кои сигурно многу подобро би го испланирале целиот зафат.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Има,ама некако слабо ги приметувам,само немој да ми кажеш дека Черепналкоски е еден од нив,како го продаде ЕСМ може да не советува дека изградба на нуклеарка на месечина е вистинската работа за Македонија.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Не бери гајле не целам на никој посебно, само општо кажувам, а за тоа што се тивки е пошто што ќе кажат, кога сите знаеме дека одлуката за изградба на Нуклеарна централа може да биде донесена само на чисто политичко ниво, така да стручњаците можат само да напоменат дека е возможно со изработени елаборати, и да советуваат колкава ќе биде ефикасноста, трошоците и придобивките.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Работев и на политички планови па токму затоа предлагам инвеститорот или оној кој ќе ја гради нуклеарката и ќе партиципира со 50% од добивката да биде од Русија,САД или Франција.Мислам дека нив нема да може да ги спречат чисти политички одлуки.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
potrebata od nuklearka za regionot ne samo za Makedonija e poveke od evidentnta.. samo videte sto se slucuva otkako gi zatvorija bugarskive reaktori, zemjive bukvalno placat za struja. Siguren sum deka imase italijanski predlog pred desetina godini, gratis nuklearka vo zamena od lokacija za skladiranje na nuklearen otpad. Toa mozebi i ne e pravoto resenie no gradenje nuklearka vo bilo koja forma ili nacin vo momentov bi bil polln pogodok, kako od finansiski taka i od strategiski aspekt. Sepak jas nemam poznavanje od mnogu detalji po odnos na ovaa tematika no sepak kako zagrizen gragjanin ne gledam trajno resenie osven nuklearka. Milion hidrocentrali da se izgradat nema da go resat problemot so pobaruvackata na struja. Da ne zaboravime deka imame rekorden ekonomski rast so toa i rekordni pobaruvacki na energija koi se nadevam deka ke prodolzat i vo idnina :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па со оглед на енормниот пораст на БДП од 7% годинава и по логика на тоа зголемениот процент од минимум 20% на индустриското производство во земјава евидентна е потребата од постојан енергетски извор како што би бил NukleuS 3x3.Владата треба да размисли и за тоа кога веќе најави отворање на нови економски зони за кој интерес пројавиле голем број компании и фирми на кој ќе им треба повеќе струја во нивните нови потенцијално изградени капацитети во блиска иднина за кое време би се завршил барем еден блок од предвидените три со по три реактори во Мариово.

Kajgana Shop

На врв Bottom