Mакедонскиот "Чернобил" се вика РЕК-Битола!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Фолкси сигурно не работел во РЕК како што тоа го правеше АБЦ во 90тите и Фолкси знае дека има филтри за ураниумова прашина кој нажалост не се поставени на 286 метарските оџаци од РЕК кој АБЦ едно време ги распепелуваше на "кота -12".Aко сакате да ви го најдам извештајот за процентот на заболени од рак во Битола и Прилеп можам и тоа,само бидете убедени дека е поголем од Скопскиот.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
АБЦ тебе човек крајот неможе да ти го фати, сегдека си работел, сегдека си бил, се знаеш и уште не си задоволен од животот.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Јас пријателе ќе бидам задоволен од животот кога барем 90% од моите Македонци ќе бидат исто толку или барем приближно колку мене задоволни од она што сум го постигнал.Кога нема да морам секојдневно да се соочувам со нивните банални потреби за кои некои технократи како да заборавија иако во предизборната кампања тоа им беше приоритет а сега одеднаш заборавија што ветуваа и тргнаа на народот да му обезбедат ЕПП а за леб го оставија да пропита.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
АБЦ тие не треба да му најдат леб на народот, тие треба само да ги спроведат реформите, кои што моментално ги спроведуваат за да се создадат поповолни услови, за да можат граѓаните сами полесно да си се изборат за лебот.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Услови со радиоактивна прашина од РЕК-Битола?Не,благодарам јас не би сакал така "поволни" услови.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
сигурен си дека се работи за Ураниум 238?

Како што кажав дури ид а го има, концентрацијата на тој изотоп е занемарливо мала, бидејќи ако беше толку јако зрачењето луѓето што живеат во просторот од каде што се вади рудата не треба да живеат повеќе од 55 години во просек.

Повеќе загрижуваат други честички кои се многу попопасни од малкуте радиоактивни, како на пример Арсен итн.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па не би рекол дека е чиста природна минерална вода за пиење.....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Bacillus gagous напиша:
За што збориш?
Зборам за твоето прашање во кое прашуваш дали е тоа навистина ураниум 238 ка.Па толку ли е битно каков ураниум е?Сигурен ли си дека било кој ураниум е безопасен доколку се внесе во белите дробови освен 238 ката?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Тешки метали има секаде, нерадиоактивниот ураниум е исто толку опасен колку и останатите тешки метали, како олово од кое Велешани здравјето неможат да си го опорават, кое олово беше во воздухот во велес далеку поголеми концентрации во споредба со концентрацијата на ураниум во воздухот прво во битола па после во прилеп.
Ако така гледаш што колку има во воздухот ќе те фати тешка параноја, разбери дека нормално е да во воздухгот да има одредени количества тешки метали но тоа не е опасно по живот исто како што многу е здраво да се јаде зелка иако има 46 канцерогени супстанции кои не се опасно поради ниските концентрации на истите тие состојки.
Значи за да ти стане јасно, не е проблем што има во воздухот, туку проблемот е во тоа колку концетрирани се тие честички.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Проблем до проблем, веќе незнаеме што по прво. Навистина е гадно тоа што се случува и навистина неможам да прифатам дека ЕСМ нема доволно средства да ја надогради РЕК Битола...

T

The Blob

Гостин
Абе видете прво во написот од весникот кој ја откри оваа „сензација” и од која политичка „определба” е тој (во весникот не пишува ама јас сум од БТ и знам). Само една новинарска патка и обид (еден од многубројните) за зголемување на нивниот беден процент на доверба кај народот

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Јас укажував на овој проблем уште во времето кога опозицијата беше на власт ама некој како да сакаше вистината да не излезе на видело дури и на овој форум,па имаше заклучувања на теми иако имаше голем интерес за нив.:(

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ABC напиша:
Јас укажував на овој проблем уште во времето кога опозицијата беше на власт ама некој како да сакаше вистината да не излезе на видело дури и на овој форум,па имаше заклучувања на теми иако имаше голем интерес за нив.:(
Па што си трошел време на форум, што не си му дал сторија на новнар па да излезе во јавност тогаш наместо сега?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Bacillus gagous напиша:
Па што си трошел време на форум, што не си му дал сторија на новнар па да излезе во јавност тогаш наместо сега?
Нешто подизлезе и тогаш во јавните гласила ама тогашната власт слично на некои од оваа се обиде да го маргинализира проблемот и да го заташка.

Kajgana Shop

На врв Bottom