Лудило и генијалност. Која е границата?

Ајде сега прашање за милион...

Јас ( Ag0rA ) сум генијален или јас сум луд?

Лудоста со генијалноста нема врска,ти МОЖЕБИ си просечен,но останува на можеби затоа што јас не би можела да кажам што си,затоа што не те знам,ако ти речам да си процениш можеби ти ќе згрешиш затоа што ако си луд нема да го знаеш тоа,и така:)

Генијалец и лудак е исто. И двајцата не се сватени од средината. Ама генијалецот придонесува за животот на земјата (иноватор е, помага во развитокот), а лудакот си го лади цел живот.

Генијалец и лудак е исто. И двајцата не се сватени од средината. Ама генијалецот придонесува за животот на земјата (иноватор е, помага во развитокот), а лудакот си го лади цел живот.
„Слично“ и „исто“, не е исто.
Се согласуваш со мене?

Точно..
Можеби и магде е една од нив..
ова требаше да биде контра удар?:tapp:
пошто јас не сум изјавила дека сум генијалец,а колку што знам не сум луда...

или муабетов е колку да си кажеш нешто

Како можеш да кажеш дека генијалецот помага за средината...Знаеш ти дека најголемите пороци на 21 век ги имаат пронајдено баш тие генијалци???
А лудакот си е човек кој има психички проблеми, што нема ама баш никаква поврзаност со развојот на мозокот и расудувањата. Од иноваторите ја имаме можеби најсовремената техника, која како и да е на било кој начин ни штети...додека пак тебе лично лудаците не ти прават ништо....

ова требаше да биде контра удар?:tapp:
пошто јас не сум изјавила дека сум генијалец,а колку што знам не сум луда...

или муабетов е колку да си кажеш нешто
Само кажав дека постои можност, не кажав дека си.
Постои можност затоа што напиша дека некој не те сфатил, а протичав дека генијалците не се сфатени.
Тоа е само логички заклучок, ништо повеќе.
Немав намера да биде контра удар.

Хмм..прочитав дека ако некој е луд, нема да знае дека е луд...

Абе само се шегувам! Немора се` да сфатите како контра удар или слично...

Pa ne mora da znaci,ama poveketo genijalci samo poradi toa sto se izdvojuvaat od okolinata i sto ne se svateni od poveketo luge se izednacuvaat so ludi ,bas poradi mislenjeto na tie luge.
A po koj kriterium se odlucuva dali nekoj e lud?

Pa ne mora da znaci,ama poveketo genijalci samo poradi toa sto se izdvojuvaat od okolinata i sto ne se svateni od poveketo luge se izednacuvaat so ludi ,bas poradi mislenjeto na tie luge.

Mu pokazuvaat na pacient slika od avtomobil i go prasuvaat sto e toa na slikata . Toj odgovara : Toa e kobila ..

e toa e lud ..

Убаво прашање.
Дали како луд човек се смета оној кој нема скоро никакви социјални интеракции,води екстремно алтернативен начин на живот,неговото однесување е далеку од прифатливо за околината,неговите размислувања и ставови се несфатени,а многу често и отфрлени,само поради неспознавањето од останатите луге и нивниот мизерен,вековен страв од непознатото?
Ако ова се карактеристики што дефинираат еден луд човек,тогаш можат да се набројат голем број генијалци кои ги поседуваат истите.Поентата е едноставна:
Генијалците се луди и лудаците се генијални.
Ништо повеќе.
Како можеш да кажеш дека генијалецот помага за средината...Знаеш ти дека најголемите пороци на 21 век ги имаат пронајдено баш тие генијалци???
Иноваторите не измислиле пороците(барем немале намера нивното дело да биде оквалификувано како порок и да делува врз човештвото како такво).
Општеството(поточно оние кои го водат),во неговата алчност и борба за ПОВЕЌЕ,ги претворило тие изуми(кои сами по себе би требало да бидат многу корисни),во монструозни алатки за контрола на масите,за подоцна да ги нарече ПОРОЦИ и да ги обвини нивните создатели за штетата што е создадена.Колку фина стратегија,нели?

А лудакот си е човек кој има психички проблеми, што нема ама баш никаква поврзаност со развојот на мозокот и расудувањата. Од иноваторите ја имаме можеби најсовремената техника, која како и да е на било кој начин ни штети...додека пак тебе лично лудаците не ти прават ништо....

Епа сега, од второво испадна дека е подобро да има повеќе лудаци отколку иноватори. Мислам:uvo:
Иноваторите не ти штетат на директен начин. Тие ти даваат алатка. Тие ќе ти измислат оган, а после од тебе зависи како ќе го користиш. Дали со него ќе си зготвиш вечера или ќе му ја запалиш куќата на комшијата, од тебе зависи.
До душа, признавам дека имаат некоја индиректна одговорност зашто да дадеш атомска бомба на човештвото е како да дадеш наполнет пиштол во раце на мало дете.:nenene:
Значи иноваторите за малку се одговорни. Одговорни сме ние што си патиме од главата.
Тие се криви што на некој начин ни врзуваат јаже околу врат, така да секоја грешка би не чинела многу ако не и смрт.

Дали како луд човек се смета оној кој нема скоро никакви социјални интеракции,води екстремно алтернативен начин на живот,неговото однесување е далеку од прифатливо за околината,неговите размислувања и ставови се несфатени,а многу често и отфрлени,само поради неспознавањето од останатите луге и нивниот мизерен,вековен страв од непознатото?

Таков човек не е луд туку е глуп. Што му вреди неговата интелегенција и знаење кога не е способен за себеси да си обезбеди добар живот, почит од околината која ја заслужува. Вистински генијалец нема да биде неприфатен од општеството туку тој ќе го поведе во насока која тој смета дека е погодна. Сите се сложуваме дека и генијалецот и лудиот потенцијално знаат нешто што другите не го знаат или се способни за нешто за што другите не се. Ама, ако не се способни да ја искористат таа своја предност за добробит на човештвото, а и дефинитивно себеси, јас не ги рачунам за многу паметни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom