Лудило и генијалност. Која е границата?

Едноставно генијалните прават дела за тончо одредена целна група што го почитува тоа и го разбира, за сите други тоа изгледа лудо.
Се согласувам со ова.Донекаде може ние сме само просечни луѓе кои не ги разбираме генијалните умови па нивното однесување ни изгледа лудо.На нив им е тешко да комуницираат со просечниот човек затоа што нивното ниво на интелигенција не се совпаѓа со просечноста и својата генијалност ја искажуваат на различни начини за нас луди.

"The difference between genius and stupidity is that genius has its limits."

Не секогаш генијалниот ум може да се нарече и лудак од наша гледна точка односно од гледна точка на просечните луѓе. Сепак си живеат они во некој посебен свет кој се наоѓа во нивната глава за кој верувам дека многумина нема да го разберат како што нема да ја разберат нивната генијалност ниту пак налудничавост нели до некоја мера

Немора секогаш некој гениј да е лудак или обратно лудакот да е гениј.Не секогаш може да се спореди тоа баш така.Некогаш навистина постои таа тенка линија помеѓу лудоста и генијалноста, а некогаш воопшто и ја нема.Врската помаѓу патолошкото лудило и генијалноста е во ексцентричноста.Голем број на луѓе патат од разни болести тоа може е само индикација дека лудоста ја прати генијалноста.Има разлика ако некој се родил со одредено пореметување и некој што тоа го добил во текот на животот дали било разочарување, депресии, подлегнување на голема слава...иако е гениј, секак е човек по дефениција, а секој човек функционира на доста сличен начин и тоа што влијае на повекето луѓе влијае и на генијалците.
Не сите големи умови биле луди некои само ги искажале своите теории и филозофии на луд начин, што значи дека нивната лудост е релативна, освен кај оние медицински лудаци што навистина се болни.Тоа е генијалниот афтентичен начин на изразување.
Кога сме веке кај лудоста било која врста за мене е релативна односно е поим на стварноста.Значи ако она што е стварно и исправно во очите на "нормалниот човек", е не исправно во очите на "лудиот човек" и обратно.Тука доаѓа прашањето па што е навистина реална стварност?
Прецизен одговор не се наоѓа, тоа е стварноста што е прифатена од поголемата маса во овој случај "нормалните луѓе".Но ова е само показател дека мозокот на човекот може да работи и поинаку.
Теоретски заклучок од се ова е функционирањето на мозокот, што незначи дека не постои и друг начин, а со него и друга стварност.

Лудилото е само едно скалило погоре од генијалноста..Но,,во никој случај не е оправдано кога двете подеднакво се третираат...Генијалноста е врв на интелигенцијата,,границата е многу мала но значителна..:pipi:

Разлика помеѓу просечност-нормален човек и генијалност - не толку нормален.

Просечниот ги прифаќа информациите такви како што се без да се двоуми зошто е тоа така, и живее според тоа што е прописано.

Генијални- не толку нормални се тие што влегуваат во тие мали ситници зошто е тоа така, како е ова и итн.

Што повеќе навлегуваш во тие тематики и води и што повише ги бараш причините све повеќе се оделуваш од нормалноста, а со тоа и све што правиш тебе ти станува нормално, за разлика од другите. За мене нема граница, само е прашање на време кога некој ќе одлучи тоа што си го направил да каже дека е лудо и да те третираат ко лудак :).

Дебела е границата меѓу лудило и генијалност.
Само што обичнио човек мисли дека делата на лудите се генијални, бранко да прдне на микрофон на грујо сите ќе речат wow каков потег.

Едноставно генијалните прават дела за тончо одредена целна група што го почитува тоа и го разбира, за сите други тоа изгледа лудо.
Јебига...курт го сметаа за луд-ама испадна генијалец.

Јебига не си у право. Повторно муабет на темната страна за да си ги оправда начините на изразување. Нема потреба, на темната страна не и треба оправдување :wink:

Границата меѓу лудило и генијалност речиси и да не постои. Бидејќи оној кој е обдарен да биде генијален со својата личност, а тоа се смета за екстремна позитивна страна, мора да има дебела негативна која ќе го докаже балансот што секоја личност мора да го поседува.
Просто кажано, границата меѓу генијалноста и лудилото е многу тенка.
*Little Heart* напиша:
Се согласувам со ова.Донекаде може ние сме само просечни луѓе кои не ги разбираме генијалните умови па нивното однесување ни изгледа лудо.На нив им е тешко да комуницираат со просечниот човек затоа што нивното ниво на интелигенција не се совпаѓа со просечноста и својата генијалност ја искажуваат на различни начини за нас луди.
Е што се нервирам вака кога човек сам себе се потценува. Генијалните умови се генијални во одредена област, а тоа пратично значи дека кога Ајнштајн ги поставуваше териите на планетата, беше дудук да си пресмета. Без жена му никој немаше да го знае. Генијалецот кој запамтил цела енциклопедија, нема да знае да реши рубикова коцка, освен на среќа ако му се погоди.
Ексцентричноста која ја покажуваат дел од нивната лудост, така ја манифестираат, и тоа на светот му пречи. Или, како што овој паметен тип рече...
[vladimir напиша:
]Кога сме веке кај лудоста било која врста за мене е релативна односно е поим на стварноста.Значи ако она што е стварно и исправно во очите на "нормалниот човек", е не исправно во очите на "лудиот човек" и обратно.Тука доаѓа прашањето па што е навистина реална стварност?
Прецизен одговор не се наоѓа, тоа е стварноста што е прифатена од поголемата маса во овој случај "нормалните луѓе".Но ова е само показател дека мозокот на човекот може да работи и поинаку.

Уште една стереотипна фраза, која носи само генерализирања.

Лудило има подеднакво и помеѓу просекот, и помеѓу генијалците и помеѓу човечкото дно.

genijalcite ne poznavaat stereotipi i konformizam zatoa izgledaat cudno, ludo na konformistite, dogmaticite i onie koi imaat stereotipi.

мислам дека генијалците се сметаат за лудаци затоа што нивните идеи не се прифатени веднаш од општеството,туку прво се отфрлени и исмевани а подоцна се гледа нивната генијалност.
тие луѓе за обичните,навидум прости,луѓе се луди...
нивните идеи или се дел од халуцинација или од земање дрога.долго време ни треба тие идеи да ги разгледаме,да ги сватиме па да ги прифатиме.кога ќе ја сватиме генјалноста,ним им останува само едно -ви реков јас- да ни речат.

небо666 односно агора можно е да е во тие луѓе.не еднаш беше цел на исмевање заради неговите “луди теории“,споредбите со ајнштајн и сл.
лошо е што премногу им судиме на луѓето,што има премногу стереотипи па вистината не може секогаш да излезе на виделина.

мислам дека генијалците се сметаат за лудаци затоа што нивните идеи не се прифатени веднаш од општеството,туку прво се отфрлени и исмевани а подоцна се гледа нивната генијалност.
тие луѓе за обичните,навидум прости,луѓе се луди...
нивните идеи или се дел од халуцинација или од земање дрога.долго време ни треба тие идеи да ги разгледаме,да ги сватиме па да ги прифатиме.кога ќе ја сватиме генјалноста,ним им останува само едно -ви реков јас- да ни речат.

небо666 односно агора можно е да е во тие луѓе.не еднаш беше цел на исмевање заради неговите “луди теории“,споредбите со ајнштајн и сл.
лошо е што премногу им судиме на луѓето,што има премногу стереотипи па вистината не може секогаш да излезе на виделина.

Ne sekogas genijalnite idei se rezultat na halucinacija ili zemanje na droga. Koga gospodinot Albert Hoffman go pronasol LSD-to ne bil na droga iako potoa odluicil da go testira samiot toj i kako rezultat na toa covekot go nemalo 7 dena. Koga se vratil tvredl deka go brkale vesterki i dzudzinja!!!

Мое мислење е дека генијалците се далеку од лудаци..Тоа што сите од нив имаат по малку чудно однесување и најчесто таквите луѓе се карактеризираат со фрик се далеку од тоа..А тоа дека границата е мала помеѓу лудаците и генијалците,таа тема мислам дека е обработена од стана на психолозитеи и да тие кажуваат дека таа граница е мала..Но тоа не ги прави генијалците,лудаци.Баш таа граница без разлика колкава е го покажува тоа.

Ајде сега прашање за милион...

Јас ( Ag0rA ) сум генијален или јас сум луд?

Ајде сега прашање за милион...

Јас ( Ag0rA ) сум генијален или јас сум луд?
-.-
знаев дека ќе се надуе одма.

Ne sekogas genijalnite idei se rezultat na halucinacija ili zemanje na droga. Koga gospodinot Albert Hoffman go pronasol LSD-to ne bil na droga iako potoa odluicil da go testira samiot toj i kako rezultat na toa covekot go nemalo 7 dena. Koga se vratil tvredl deka go brkale vesterki i dzudzinja!!!
не ме свати.
најчесто мислење за таквите луѓе е дека се на дрога и не се сваќани сериозно.
не тврдам и не мислам дека се под дејство на дрога

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom