You're missing the point.
Островот исполнува желби.. Locke и татко му, Ben и мајка му, Ben и Dharma. Сетете се на епизодата кога Locke го здогледува татко му врзан за столица на островот, и тоа што Ben му го кажа тогаш ("the magic box" = островот); сетете се и на тоа што Alpert му го кажа на Ben како копиљ во E20.. па вратете се малку назад, и сетете се на Walt.
Ben кажува дека едната страна (меѓу Dharma и The Hostiles/Natives) морала да биде "прочистена". Според мене, Ben ги убил сите, едноставно замислувајќи си желба (нешто како, "I wanna live with The Hostiles, but DI are forcing me to stay here, so they gotta go. Oh, I so wish they weren't around.." *poof* they die). Затоа сите паѓаат мртви без да се мрднат - hint: типот на клупата. Инаку, тоа во лименката/бомбата е нервен гас.
Друго мене ми го привлече вниманието.. нели Desmond, кога го спасуваше Charlie сите тие пати од смрт, уствари го менуваше текот на настаните? Е сега, во 21 на Charlie му беше предвидена сигурна смрт, и реши да се жртвува за другите (главно Claire & Aaron) да можат да бидат спасени. Планот беше: оди до станицата (која наводно е целосно под вода - поплавена), го наоѓа прекинувачот, го исклучува, се дави во вода. Е ама, тоа не се случи. Станицата не беше поплавена и Charlie не умре, ама го пречекаа две зенсги со зиз.. овај, пушки. Интересно во целата ситуација е тоа што му го кажа Desmond пред да биде нокаутиран, као он (D.) требало да биде на местото на Charlie.. можда бил во право, зашто настаните очигледно не течат по редоследот што го имал во главата.