Led Zeppelin

• Креатор на темата Креатор на темата Razorblade Kiss
  • Време на започнување Време на започнување
Малце офтопик, за Карпентер:

Од KISS мојш да напрајш лично ти The best of, на едно цеде? Или ево, на три цедеа?:)

Пријателе, знајш и сам дека имаме праено муабет дека и КИС е една од легендарните групи што не мојш да им склопиш the Best of, се согласувам.

А да не сум сосем офтопик, ќе кажам уште некое зборче за Цепелин. А тоа е: што ќе беше, ако Бонам не умреше?

Кој знајт, ама што е тука е, имаат околу 100 - тина песни, и се која од која, па задоволни сме

Led Zeppelin se legendi , samo sto koga pocnav da baram po netov , za
Zepp razni raboti, go najdov i ova na youtube.
videa , na koj se obvinuvaat Zepp , deka kradele pesni od mnogu muzicari
http://www.turnmeondeadman.net/Zep/Originals.php
tuka ima obvinuvanje za duri 26 pesni deka se kradeni.
koj ja ima preslusano diskografijata na Zepp , neka gi slusne i drugite pesni
pa neka sporeduva.malku e zezanta rabotata , zatoa sto za nekoi pesni Zepp bile tuzeni deka gi ukrale , i podocna nadvor od sud se dogovarale
so tuzitelite da gi stavat nivnite iminja na albumot.

Не признавам. Не! на разни места сум дискутирал за ова, и не! тврдам дека Зеплин не се крадци. Премногу се иновативни, креативни се до немај каде, не станува збор за недостиг на инспирација - па потег кражба!
Сепак, ако се мисли на песните How many more times, Out on the tiles, Babe I'm gonna leave you, Hats off to roy Harper...i натака, не можам да речам дека се зепелин - автентика, туку се знае дека се преработени, а тоа не е заборавено да се напомене на омотот на албумите.
Ако праиме муабет дека во некоја песна од Вили Диксон се споменува некоја фраза - па Зепелин ја искористиле истата, не можеме да кажеме дека е крадено нешто. и јас можам да почнам да напишам песна, а првиот стих да ми е : I should have squished you, а понатаму се да е мое, и некој ќе рече ова е од Цепелин, крадена? За една фраза? ма не....не признавам!

eve ke gi analiziram problematicnite pesni vo prviot album:
LED ZEPPELIN 1:
2.Babe I'm Gonna Leave You - problemov so pesnava sto Anne Bredon ja napisala pesnava, Joan Baez ja zela pesnata i ja prepeala , na Led Zeppelin im se dopadnala pesnata , i ocigledno e deka napravile prerabotka, samo sto mnogu docna napisale na albumot cija bila originalno pesnata , duri vo osumdesetite, odkako Breddon doznala deka Zepp ja imaat izdadeno pesnava.Zepp kazuvaat deka koga ja videle pesnata na albumot na Baez , pisuvalo tradicionalen aranzman , zatoa ne napisale deka e na Bredon,bidejki ne znaele.
3.You Shook Me - tuka Zepp postapile fer , napisale deka pesnata e delo na Dixon , samo sto problemot e Jeff Beck , stariot drugar na Page od denovite vo Yardbirds , napravil cover na istata pesna , koja bila izdadena na albumot Truth vo avgust 1968 , a Zepp go izdale prviot album januari 1969, i gi obvinil Zepp deka mu go kradat negoviot cover na pesnata.
pesnata na Beck e 2:33, a na Zepp 6:28 minuti vremetraenje.
4.Dazed and Confused - dodeka postoele The Yardbirds ,Jake Holmes svirel kako predgrupa , i tuka Page , prvpat ja slusnal pesnata , sto Page go negira , iako Dreja basistot na Yardbirds , go potvrdil ova, pesnata glasi na ime na Page.
6.Black Mountain Side - Za ovaa pesna , stvarno mi e zal da kazam , od site pesni so sega sto sum cital deka se kradeni , za ovaa nema nikakvo opravduvanje , samo se trgnati vokalite i e dodadena tabla(indiski instrument), celata pesna e ista kako pesnata Blackwaterside na Bert Jansch, i ne mu e dadeno nikakvo priznanie na albumot.

albumov ima 9 pesni , a tuka veke ima 4 so se nekako truli vo originalnosta.
nema somnenie deka Zepp gi izdignale pesnite do sovrsenstvo, no
problemot e vo toa sto nemaat Led Zeppelin odadeno priznanie na nekoi avtori , za nekoi pesni za koi se ocigeldni deka se coveri,+ faktot kade sto
na nekoi pesni , podocna gi dodale originalite avtori , odkako bile tuzeni na sud.

Цепелин не краделе. Можеби биле под влијание на некои музичари па приличувала музика али не краделе. Нема шанси толку креативни луѓе да крадат. Се е тоа поради завист. Ма незнам темава немора дискусија само да ставаме клипчиња од некој од настапите и да уживаме ние што ја почитуваме нивната музика и другите да ги запознаат. Малце сум слаб во зборови кога се Цепелин во прашање зашто неможе никако да се објаснат. Еве ги во една од нивните дела.

Najdobar koncert im e Madison Square Garden 1973 vo New York.
videovo ima milion i pol views.

да, ептен јак е концертов. Стервеј ту хевн солото Пејџ го прави..абе не знам, само уживам. btw, концертов го напрајле за безпари, односно ги ограбиле парите од влезниците

Се согласувам со тебе МастаРаста дека е ова најдобар концерт на Цепелин. Иако еднаш гледав снимка од Далас каде што тотално откачуваат Пејџ и Бонам и прават импровизации ненормални.

Се согласувам со тебе МастаРаста дека е ова најдобар концерт на Цепелин. Иако еднаш гледав снимка од Далас каде што тотално откачуваат Пејџ и Бонам и прават импровизации ненормални.

Во Далас најненормално ја прават Moby Dick. Уствари Бонзо се шекна таму.

Led Zeppelin.. РУЛЗ, најдобра песна според мене Dazed and Confused, ај ке го спомнам и фаворитот нумеро 2 Since I've been loving you:smir:

Нема најдобра песна од Лед Цепелин. Сите се најдобри на свој начин.

уште еден Led Zeppelin фан тука :helou:
моја омилена песна: Whole Lotta Love

Ааааххх, Stairway to Heaven...:pipi: Една од најдобрите, ако не и најдобра песна што сум ја слушнала...гитарата е no comment.:aplauz:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom