LCD телевизори

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
HD Ready и Full HD едно исто е или за 2 различни термини се работи?

Член од
8 јуни 2005
Мислења
90
Поени од реакции
0
Sea ke dadam malce lajcki odgovor ama da ima razlika.
Full HD e vekje 1080p(progressive scan) ili 1920x1080 pikseli za razlika od HD ready koj e so pomala rezolucija 1366x768 pikseli.Toa progressive scan ima vrska so nacinot na koj ja refresuva/reproducira slikata i e pokvalitetno od "interlaced scan"...kako i da e ako te interesira mozes na wikipedia da citas do besvest za vakvi raboti.
Prasanje do site:Dali e golema rabota ako televizorot ima kako opcija vgraden digitalen resiver ili moze da se zeme naknadno za eftini pari?Sto dobivam so toa?Gledanje na digitalen prenos koj e pokvaliteten od analogniot?Gledam primer Cabletel imaat vekje 10-tina programi koi se gledaat samo ako imas digitalen resiver?

Член од
22 јуни 2007
Мислења
34
Поени од реакции
0
Мислам за два различни термини се работи HD ready e дека е телевизорот спремен за HD-DVD player или BLU ray и мислам има помали резолуции на сликата, за разлика од FULL HD каде слика иде до онаа висока резолуција од 1920 мислам дека беше и плус овој втроиов може иде со еден или два дигитални тјунери. А што е до различниве термини до потполоност и јас не сум сигурен koja е стварно разликава?

Член од
8 јуни 2005
Мислења
90
Поени од реакции
0
Vino kako sto kazav Full HD i HD ready se razlikuvaat poradi rezolucijata,a toa deka Full HD ima vgraden Digitalen tjuner nema veze posto Samsung obicno ne idat so d.t. za razlika od Sony da receme koj vo dosta modeli vgraduva.

Член од
22 јуни 2007
Мислења
34
Поени од реакции
0
А на нашиве кабловски подобро е со дигитален тјунер или од после нешто да се вгради како дигитален ресивер за HD?

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
@сите
Само да знаеш пред да го купиш телевизорот:

LG се произведени во Полска
PANASONIC се произведени во Чешка
SAMSUNG се произведени во Словачка. (Во Техномаркет под цените пишува потекло Унгарија, но на кутијата од самиот LCD пишува MADE IN SLOVAKIA).
А Sony во Шпанија.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Темата е интересна и за мене. Извинете ме че пиша на б'лгарски, но се надјавам че ште ме разбирате.
Когато барах информација за това как'в телевизор да купја, попаднах на следнија сајт:

http://www.plasma-lcd-facts.info/

Дават предимство на плазмата, но имам едно наум - това е реклама на фирми, които продават по-добре плазмените си телевизори.
Все пак смјатам да си купја 37-инчова плазма Panasonic.

Член од
8 јуни 2005
Мислења
90
Поени од реакции
0
Дават предимство на плазмата, но имам едно наум - това е реклама на фирми, които продават по-добре плазмените си телевизори.
Все пак смјатам да си купја 37-инчова плазма Panasonic.
Attila im veruvaj na tie informacii...toa mozda bese tocno za LCD televizorite od pred nekolku godini,sega tehnologijata e otidena daleku ponapred i se skoro usovrseni site problemi so "response time"-ot i so "viewing angle"-ot.Plasma site izbegavaat poradi toa sto se imaat pokazano losi.Ne me citirajte nemam iskustvo so plasma....imam gledano plazmi vo izlozbeni saloni i stvarno imaa ubava slika.No sepak ke kazam LCD all the way ;)
Doma imam Samsung 32" so 8ms response time(taka barem Samsung vika ;) ) i agol na gledanje od 178 stepeni....stvarno se gleda od sekoj agol isto slikata i se gleda i fudbal i tenis i toa top.Top kolku sto moze da bide SD televizija neli.Nema nikakvo zamagluvanje pri brzi potezi i sl.

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
Да,тоа е точно.И кај плазмите исто знам дека после 50 000 саати треба да се полни со гас пак (или така нешто, не сум скроз сигурен),а кај ЛЦД такви фрки нема.Бар јас колку што знам.Btw не за џабе се плазмите поефтини ;)

Член од
22 јуни 2007
Мислења
34
Поени од реакции
0
Дали е возможно да се појават замрзнати пиксели како кај компјутерските монитори, после извесно време на користење?

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Кај плазмите може да се случи Screen burn-in (да ти се прикажува сликата на екранот, иако е ислкучен), а кај LCD не се случува тоа, но кога ќе го купуваш да провериш дали има мртви пиксели, а потоа не се појавуваат.

Член од
22 јуни 2007
Мислења
34
Поени од реакции
0
Сакам да прашам уште нешто пред да го купам овој телевизор Samsung LE-40R83B, дали ќе ми одговара ако го поставам на растојание од 3 м (од телевизорот до гледачот) дали ќе се постигне посакуваната слика на нашиве SD кабловски, односно дали ќе имам проблеми со оштрината на сликата (или дали ќе имам било каков проблем при гледањето со овој телевизор)??

HELPPPP????

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Ако после 2 недели изглеаш ко тазе излезен од солариум ондак 3 метри ке ти се малце:pos2: А за програмиве, кристал ке ги глеаш оние 15-20 програми кои ги нудат у ХД пакетот (ако го пуштиле уопште) а аналогните ке ти се гледаат малце зрнесто, ама не е ништо страшно, можда и нема да приметиш.

Член од
22 јуни 2007
Мислења
34
Поени од реакции
0
Абе од фолтелјата до телевизорот се некаде 3 до 3.5 метри, а од другите точки на гледање е подалеку така да нема да биде проблем. А за ХД пакетот го нема во Кабелтел, што значи ги нема тие 20 канали тоа било пред да дојде новиот газда и приклучок било 6000 денари и 250ден месечно ама за ХД канали. Не мене ми е најмногу да не го купам телевизорот па да не можам да гледам како што треба SD кабловска да се гледаат некој зрна на телевизорот како што рече Sephiroth, после цела фамилија мене да ме п'цуе дома.

Kajgana Shop

На врв Bottom