Лада Нива

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Тојотата не ни тргна од старт се закопа.
Еве уште едно екстремно видео

И за крај на овој пост Хамер против Лада нива Американец против Русин.

Последно уредено:
Ако човек бара возило кое ќе му биде сопатник за авантура низ планини, долини и останати тешки патишта, а притоа да не е скап, оваа кола е вистинскиот избор.
Мана и е тоа што има лоша лимарија, но ете се произведе и новата Лада Нива Урбан 4х4 која изгледа ептен подобро, но мислам дека ја нема кај нас сеуште:)

Еве на дело што значи Лада нива и на снег мука нема додека останатите богами се намачија да се искачат :D

И ентериерот е антички.
Не е безбедно возило.
Вожњата (не викам комфор затоа што е срамота) е гомно.
Моторот е тромав, со стара технологија и троши како ламја.

Единствена позитивна страна е цената, но откако излезе Дастерот треба да си умноболен за да купиш нова Нива.

Зборувам стрикно за стариот модел, за новиот живи били па видели.
Mешаш работи!
1. Дастерот е демек СУВ... не е теренско возило како што е Нивата. Дастерот неможе ни да се приближи таму кајшто Нивата ќе помине.
2. Нивата е дизајн и технологија од 1975 година, а ни тогаш, како и денес, не била замислена за возење по автопат или дејли драјвер по град. Се знае - теренот е нејзиното место... руски тајги и сл. Шминка нема тука... спартанско возило за тешки предели.
3. Бидејќи Нивата има три диференцијали, редуктор и доста комплициран пренос е трома и троши многу, ама тоа е нејзината суштина - да оди насекаде. Конфор и ербег и такви тракатанци немаат смисла кај такво возило.
4. Ако сакаш шминка, тогаш купи си Дастер. Ако сакаш да акаш по беспаќа - купи си Нива.
Нива имам возено пред едно 10-на години, модел од 2003-та со 1,7 мотор, и тоа баш таму кај што треба - по Беласица и Огражден. По козји патеки, по кал, по камења, по води по се... оди... не застанува... чат-пат сака малку редукција, ама излегува :)

Англиски тест за Нивата од 2011, сосема го потврдува тоа што сите (повеќето) го мислиме за Нивата, не е нешто многу удобна, лимот е поефтин (ама па и не се потресуваш ако го изгребеш) ама вози и не застанува. За планини и калишта кому му е гајле за воздушно перниче и други тракатанци. Новата како што читав е со нов дизајн и со мотор на Пежо.

http://www.autocar.co.uk/car-review/lada/niva/first-drives/lada-niva

048077-gm-avtovaz-exhibits-chevrolet-niva-with-additional-off-road-equipment.1-lg.jpg

Еве излезе новата генерација НИВА но овојпат се вика Шевролет бидејќи Јужна Кореја поранешниот Даеву сега се вика Шевролет го купија Лада поточно Нива и ништо не е сменето освен некои електрики и систем за согорување на гориво како што е инџекшн или турбо

Mешаш работи!
1. Дастерот е демек СУВ... не е теренско возило како што е Нивата. Дастерот неможе ни да се приближи таму кајшто Нивата ќе помине.
2. Нивата е дизајн и технологија од 1975 година, а ни тогаш, како и денес, не била замислена за возење по автопат или дејли драјвер по град. Се знае - теренот е нејзиното место... руски тајги и сл. Шминка нема тука... спартанско возило за тешки предели.
3. Бидејќи Нивата има три диференцијали, редуктор и доста комплициран пренос е трома и троши многу, ама тоа е нејзината суштина - да оди насекаде. Конфор и ербег и такви тракатанци немаат смисла кај такво возило.
4. Ако сакаш шминка, тогаш купи си Дастер. Ако сакаш да акаш по беспаќа - купи си Нива.
Нива имам возено пред едно 10-на години, модел од 2003-та со 1,7 мотор, и тоа баш таму кај што треба - по Беласица и Огражден. По козји патеки, по кал, по камења, по води по се... оди... не застанува... чат-пат сака малку редукција, ама излегува :)
Го споредив со Дастерот поради цената, да не ме сфатите погрешно.
И тоа дека „оди секаде“ е во ред, не спорам, ама навреда е за мене да издвојам 10.000 евра за возило кое во нормални услови има возни карактеристики на Застава 101.

И тоа дека „оди секаде“ е во ред, не спорам, ама навреда е за мене да издвојам 10.000 евра за возило кое во нормални услови има возни карактеристики на Застава 101.

ти уште не разбираш што е разликата меѓу сув и прав теренец. Со лада нива може да споредиш Мерцедес Г класа, Ленд Ровер Дефендер а не BMW X5 и Дачија дастер

Не ја навредувај З101 која дури како стандард со 1,1 мотор има многу подобри возни карактеристики од Нива :) За 1,3 Специал па да не правиме муабет хехехе...
Да си некој што е шумар, ловџија... или има викендичка на врв на некоја вукојебина, сигурно не би купил Туарег.
Суштината на Нивата не е град. Не е замислена за таму. Нивата е за терен... Она не изгледа убаво, изгледот не е битен... Нејзината суштина е да те однесе кај си наумил.

ти уште не разбираш што е разликата меѓу сув и прав теренец.
Јас сосема разбирам оти патот за НИВА-та продолжува таму каде што другите џипови застануваат :D Освен некои исклучоци :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom