L2 cache ИЛИ clock speed?

• Креатор на темата Креатор на темата korun
  • Време на започнување Време на започнување

AMD LX ili Intel core 2 dou

• Вкупно гласачи
    55
Are you sigurn. Pogledni malku na net. AMD so novite Phenom procesori ke bide i toa kako konkurenten na Intel-ovite Quad i Core. Samo ke treba uste 2-4,5 meseci da go dosredat onie koi bi rabotele na pogolema frekvencija na primer 3ghz. Onie pomalite na 2-2.4 se veke izlezeni:helou:

.....И имаат едвај по 4 MB Cashe, премногу загреваат (доказ, ), не го користат чешот како што треба.......

Eve ti cist primer. Pravena e sporedba vo 3dmark na intel c2d 6800 na 3ghz i na amd phenom 9700 na 2.2ghz. inteloviot procesor e 2jadren a amd e 4 jadren. no rabotat na mnogu razlicna frekvencija koja ne e za potcenuvanje a rezultatite se slicni.ova go prenesuvam od samata stranica kade e praven testot

We hada chance to down clock Phenom 9700 to 2.2GHz and check some scores of the Phenom 9500. We set the multiplier to 11 and checked the 3Dmark06 score. Phenom 2.2GHz will be the lowest priced one around and it will sell for only €169.

We scored 9381 marks and Sanjin of Fudzilla scored 9511 with Intel Core 2 Duo 6800 at 3GHz. It is still not a fair comparison, as we compared quad core with dual core, but you have to bear in mind that Intel works at 3.0GHz while Phenom 9500 works at 2.2GHz and still scores just a few marks less than Intel.

Сега пази, двојадрен процесор теоретски има забрзување од 1.7, четиријадрениот има 2.5. Напрај си ја пропорцијата и сам утврди каков би бил core2quad на 2Ghz. Мене ми стои да е многу подобар.

он-топик:
Зависи од намената. Мене ми е побитен тактот одколку кешот. Користам претежно пресметки со мала употреба на меморија (ретко над 10МБ). За останато, секому своето.

Samo proveri procesori so ista cena (AMD se 10tina dolati poeftini so i ne e bitno) ke vidis razlika na cache-ot.Na site testovi Intel vs AMD sporedvet Intel procesori od 500 evra so AMD procesori od 200-300 evra pa ljugevo se mamet. Drugo LX nemat procesori to mi bese pecatna greska tie FX se.

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Интел ги јаде АМД на секое поле, дури и со ефтините процесори. Ви такнува на C2D E2140-60-80?

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2: Интел и АМД се во борба уште кога започна пентиум ерата, а тоа е прилично долго време. А во технологија, искуството не игра голема улога, само кликерот и иновативноста.

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2: Ги заебале со целерон! Хахаха, ај види на гугл што е Целерон да не пишувам цел блок од текст па врати се. За второто, кешот е сасвим небитна работа за споредба, како баби и жаби, затоа што интел го користи на различен начин од АМД и обратно. За третата брат си ги помешал работите, Интел се побрзи од АМД клок за клок.

Ни едно ни друго! Јас сум за подобра структура на јадрото. Еден C2D на 1.8 гхз е 2 пати појак од Pentium D (dualcore) оверклокуван на 4 гигахерци. А кешот веке реков, секоја од двете фирми различно го користи, Интел имаат огромен кеш, за да не го мачат толку рамот и нортбриџот со глупости, а АМД имаат мал кеш, затоа што меморискиот контролер се наоѓа во самиот процесор (а не на нортбриџот како интел) па затоа нема потреба од голем Л2 кеш, рамот фршти ко луд. Затоа дечки, Интел работи исто со 533рам и со 1333 рам (за интел побитни се тајмизните) а АМД губи на перформанси ако работи со рам помал од 800 (поише неможе, 800 е макс за АМД)

Intel celeron procesori imet del od pentium kec (ne mi tekvit tocno koj) i zato se zagrevet pojke. Intel celeron na 2.7 ghz e 2 pati poslab od AMD Athlon 2600+. I + nikoj ne mojt da me ubedit deka AMD se poslabi cena/performanci od intel (osven celeron so spored mene i mn drugi e teeeeesko sranje)!!!!!!

Intel celeron procesori imet del od pentium kec (ne mi tekvit tocno koj) i zato se zagrevet pojke. Intel celeron na 2.7 ghz e 2 pati poslab od AMD Athlon 2600+. I + nikoj ne mojt da me ubedit deka AMD se poslabi cena/performanci od intel (osven celeron so spored mene i mn drugi e teeeeesko sranje)!!!!!!

Друже ти ептен се имаш побркано? Целероните имале дел од пентиум кец па се загревале поише??? ЛОЛ:pos2::pos2::pos2::pos2:

Разбуди се и помирисај го утринското кафе, Интел ги тапша АМД на секое поле у моментов.

Моментално имам Core 2 Duo E6750, претходно имав AMD. Интелот поубаво работи. Бидејки мене тоа ми е работа, чисто професионално тоа го препорачувам! (Може Е6850 тоа е монструм бејбе)

Друже ти ептен се имаш побркано? Целероните имале дел од пентиум кец па се загревале поише??? ЛОЛ:pos2::pos2::pos2::pos2:

Разбуди се и помирисај го утринското кафе, Интел ги тапша АМД на секое поле у моментов.
A ti ekspert si a? Siguren si deka gresam??:wink: Za zagrevanjeto ne sum siguren a za delot od pentium kec sum 100% siguren(ko so sum siguren dek se sranje)!!!!!! Ubo si rece drugarcevo pazarov za procesori e ko kolce ne mojs da recis deka AMD ili intel se najdobri(za intel mislam deka e samo reklama)!!!
pi.es. AMD prvi na pazarov gi donesoja 64bit procesori:tapp:

Абе бате, кој си ти да му се буниш на чоек коо што е Сепирот и некој други тука. Има 1000000 пати повеќе искуство околу компјутери, општо.

Абе бате, кој си ти да му се буниш на чоек коо што е Сепирот и некој други тука. Има 1000000 пати повеќе искуство околу компјутери, општо.

Јас не се бунам само мое мислење кажвам. Не значит дека тој или јас секогаш сме во право.Шо иам прочитано и слушнато кажвам. И можит да знам од кај знајш колку искуство имат?:D ај позз

A ti ekspert si a? Siguren si deka gresam??:wink: Za zagrevanjeto ne sum siguren a za delot od pentium kec sum 100% siguren

Океј ајде ке го објаснам процесот на производство на еден процесор, пошто си многу тврдоглав и не ме слушаш......

Нема никаков дел од пентиум кец, никакви бакрачи и глупости.

Процесорите се прават од песок. Посотојат најмалце 100 производствени процеси за од тој песок да настане вафер. На тој вафер се принтаат стотици процесори (во случај на C2D еве) во 65 нанометарски процес. Бидејки ниедно производство не е 100% сигурно, се јавуваат неуспешни чипови кое се откриваат со фабричко тестирање (процентот на успешност на пример на C2D е 65% мислам). Бидејки тие фалични чипови се во голем број, компанијата да не губи профит од неуспешно произведени процесори, со ласер ги сече фаличните делови одструктурата на јадрата на тие чипчиња, како и поголем дел од нивниот Л2 кеш. На овој начин друже се создава ЦЕЛЕРОН!!!

Заклучок:
Целерон/Семпрон се осиромашени верзии на Интеловите и АМД процесорите. Сакат процесор! Како и ПРАВИТЕ процесори, и овие дигитрончиња си имаат свои генерации. На пример.

Целерон 4 е саката верзија на Пентиум 4 (отсечено 30-60% од јадрото како и поголем дел од кешот, идат со 256 и 512кб кеш, од пентиуми со 1 и 2 мегабајти кеш респективно/

Целерон Д е саката верзија на Пентиум Д (дуалкор) - Овде Интел знаеле да пресечат и по цели јадра, така да Целерон Д се сеуште еднојадрени иако потекнуваат од двојадрени процесори.

Целерон Дуо - овие КЕ БИДАТ дериват на C2D линијата и за разлика од другите Целерони ке бидат двојадрени. Реков дека ке бидат, затоа што Интел сеуште нема завршено со производството на C2D така да нема обемна залиха од Целерон дуо за да ги пушти во продажба.

Истиве правила важат и за АМД, само АМД не бележат генерации на нивните семпрони, него ги викаат едноставно "Семпрон" проследено со бројот на сокетот (754, 939, АМ2)

Се надевам дека научивте нешто од ова (а тоа е: Никогаш не купувајте дигитрончиња, само ПРАВИ процесори, иако еден Целерон кошта 1500 денари, разликата во перформанси и човечки нерви го прави правиот процесор попримамлив да се има)

:tapp::tapp::tapp::pos2::pos2::pos2: за делот од пентиум кец
:tapp::tapp::tapp: како може да споредуваш ЦЕЛЕРОН со АТЛОН. ако веќе правиш таква идиотска споредба (ферари со рено4:)) прави на поновиве процесори, а не на процесори од пред 2-3 генерации кои се неколку години стари технологии. А ако веќе го споредуваш ЦЕЛЕРОНОТ со некој процесор на АМД тогаш треба да го споредуваш со СЕМПРОН кој му е во негова класа.

Ај добро фала на информација ок е сум грешел, признавам!!! Освен дек се срање тука се сложвиме. А за Семпрон не знаев дека се ко целерон, мислев се само послаби!!!:salut:
пиес уште сум за АМД јас хехе

:tapp::tapp::tapp::pos2::pos2::pos2: за делот од пентиум кец
:tapp::tapp::tapp: како може да споредуваш ЦЕЛЕРОН со АТЛОН. ако веќе правиш таква идиотска споредба (ферари со рено4:)) прави на поновиве процесори, а не на процесори од пред 2-3 генерации кои се неколку години стари технологии. А ако веќе го споредуваш ЦЕЛЕРОНОТ со некој процесор на АМД тогаш треба да го споредуваш со СЕМПРОН кој му е во негова класа.

АМD Athlon 2600+ e излесезен пред 5 години заедно со Celeron ко со спомнав ама колку шо се секјавам цената им беше тука негде!!!!
И то ти е нешо ко да споредвиш југо со фичо моментално!!!!:salut:

АМD Athlon 2600+ e излесезен пред 5 години заедно со Celeron ко со спомнав ама колку шо се секјавам цената им беше тука негде!!!!
И то ти е нешо ко да споредвиш југо со фичо моментално!!!!:salut:
Пак си во заблуда. Да направиме една паралела:
Intel - Pentium - Celeron
AMD - Athlon - Sempron
Појасно е? Кога ќе споредуваш, споредувај по колони, а не вкрстено.

Пак си во заблуда. Да направиме една паралела:
Intel - Pentium - Celeron
AMD - Athlon - Sempron
Појасно е? Кога ќе споредуваш, споредувај по колони, а не вкрстено.
Алооооо читај.......зборвам за цена не за ознака (шо е далеку понебитно)!!!!!!! Читај поубо пред да даваш реплика!!!:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom