Квалификации за СВЕТСКО ПРВЕНСТВО 2022

• Креатор на темата Креатор на темата dragonsky
  • Време на започнување Време на започнување
Кога сме кај осумдесетите, тие што тогаш прателе, често велат за Сафет Сушиќ Папе дека е најдобар југословенски фудбалер.
Ако си правел со постари муабет ке слушнеш имиња како Рајко Митиќ, Драган Џајиќ, Владимир Петровиќ, Душан Савиќ... споредувате баби и жаби, не може тој фудбал да се споредува со овој денес, сите што ги набројавте во своето време биле најдобри.

Мислам дека Пикси беше најак, права поезија со топката, апгрејдована верзија на Зидан пред Зидан...еднаш на 100 години се раѓа таков генијалец.
Автоматски споено мислење:

Мислам дека Пикси беше најак, права поезија со топката, апгрејдована верзија на Зидан пред Зидан...еднаш на 100 години се раѓа таков генијалец.

И јас од постари шо имам слушано Пикси и Просинечки од таа генерација, најдолги кариери во прајм и најконстантни, да Дејан бил права поезија и најдобар за око ама многу неозбилен и имал 4-5 сезони макс на врвно ниво, нешто како Роналдињо во поновава доба.

Ете проверете ги стартните постави на Југославија од тој период на светско/европско во сите Пикси игра прва постава и носи број 10.

Кога сме кај осумдесетите, тие што тогаш прателе, често велат за Сафет Сушиќ Папе дека е најдобар југословенски фудбалер.
Дедо ми Сушиќ од уста не го вади 90% од времето исто и Просинечки и Писки Али за првиот вели себичен ама кога му се играше фудбал беше незапирлив.

Видал во 14 минута црвен доби против Еквадор кој веќе води кај Чиле со 0-1.

И јас од постари шо имам слушано Пикси и Просинечки од таа генерација, најдолги кариери во прајм и најконстантни, да Дејан бил права поезија и најдобар за око ама многу неозбилен и имал 4-5 сезони макс на врвно ниво, нешто како Роналдињо во поновава доба.

Ете проверете ги стартните постави на Југославија од тој период на светско/европско во сите Пикси игра прва постава и носи број 10.

Просинечки ти е пример за неозбилен фудбалер, бетер е од Савичевиќ.

А за Просинечки се збори толку, затоа што е одличен дриблер, народ тоа сака. :) Одличен фудбалер, но ако збориме за кариери, тогаш Савичевиќ е за копје пред него.

Овие што играле во деведесетите доста сум ги гледал, но еве и тогаш ако сум бил мал и подоцна сум гледал снимки од нивни натпревари. И по мене Савичевиќ е подобар.

Е сега, ние не може да се сложиме за Роналдо и Меси, чии кариери ги пратиме интензивно веќе две децении, камоли за овие од порано.

Не заборавајте дека во главно и тие што тогаш биле повозрасни, па и новинари и тренери, повеќето ги коментираат на основа на натпреварите во југословенска лига и првин југословенската и по распадот другите репрезентации.

Немало баш преноси како денес.

Ако си правел со постари муабет ке слушнеш имиња како Рајко Митиќ, Драган Џајиќ, Владимир Петровиќ, Душан Савиќ... споредувате баби и жаби, не може тој фудбал да се споредува со овој денес, сите што ги набројавте во своето време биле најдобри.

Ги знам сите овие, како и сите побитни, па и не толку битни моменти поврзани со југословенскиот фудбал. Играчи, значајни тренери, за кои сум бил изненаден каков придонес дале за фудбалот работејќи во клубовите ширум Европа. Без да гуглам ќе ти набројам единаесет од шампионската генерација на Динамо под Ќиро и за повеќето од нив кратка биографија, знам што значи натпреварот на Жељезничар со Видеотон и милион други работи.

И да, ЦЗ е најголем фудбалски клуб во Источна Европа, но има и фудбал и на друго место, си набројал само нивни фудбалери. :)

Што се однесува до споредувањето... Точно е дека фудбалот е доста променет, но не е толку невозможно да се прават споредби, па ист спорт е. Нека е сменет колку сака фудбалот, но талентот, реализираноста, успесите и кариерата остануваат. Не може од Модриќ да бидат подобри Матиќ или Станковиќ или некој друг играч од среден ред од екс ју.

Дедо ми Сушиќ од уста не го вади 90% од времето исто и Просинечки и Писки Али за првиот вели себичен ама кога му се играше фудбал беше незапирлив.

И многу поранешни фудбалери и тренери го посочуваат како најдобар југословенски фудбалер. Нормално дека нема и не може да има консензус, а искрено не е ни важно.

Има клипчиња на јутјуб, особено од времето додека играл во ПСЖ.

Просинечки ти е пример за неозбилен фудбалер, бетер е од Савичевиќ.

А за Просинечки се збори толку, затоа што е одличен дриблер, народ тоа сака. :) Одличен фудбалер, но ако збориме за кариери, тогаш Савичевиќ е за копје пред него.

Овие што играле во деведесетите доста сум ги гледал, но еве и тогаш ако сум бил мал и подоцна сум гледал снимки од нивни натпревари. И по мене Савичевиќ е подобар.
Во ред за Просинечки, а причава за Југославија зошто Дејан бил почесто на клупа и замена за Пикси кој бил незаменлива 10ка скоро цела кариера, имало нешто друго тука или?

Канада го плескаат на Мексико, страшно добра репрезентација се, баш ме интересира до каде ќе догурат на СП.
Автоматски споено мислење:

Уф какви фајтерски сцени на крајот...

Последно уредено:
Канада го здроби Мексико. Судијата крш, не и досуди пенал на Канада со фаулот врз Лареја, и не досуди чист црвен картон.
Браво и поентата беше да се игра на стадион кој е како нива во Делчево, ама и на -10 во Едмонтон па да смрзнуваат грингосиве (и претходно костариканциве). Не ми се верува дека го утепаа Мексико, кој стално победувал со Канада.
Згреши тренерот што го извади Дејвис толку рано, па Канада буквално се затвори на крајот.

Канада го здроби Мексико. Судијата крш, не и досуди пенал на Канада со фаулот врз Лареја, и не досуди чист црвен картон.
Браво и поентата беше да се игра на стадион кој е како нива во Делчево, ама и на -10 во Едмонтон па да смрзнуваат грингосиве (и претходно костариканциве). Не ми се верува дека го утепаа Мексико, кој стално победувал со Канада.
Згреши тренерот што го извади Дејвис толку рано, па Канада буквално се затвори на крајот.
Во одбрана не се нешто посебно ама нападот им е пеколен.

Во одбрана не се нешто посебно ама нападот им е пеколен.
Лареја е позитивно изненадување како изгина на двете утакмици, иако генерално си е солиден кога игра за Торонто. Виториа исто некад игра на солидно ниво. А Борјан звездашот им е топ голман.

јас сум 50 годиште и добро ги знам работите со ехЈу фудбалот...учев основно во Белград, имаше во класот другар што беше пионер во Партизан, го земаше комбе на тренинг... неколку пати бевме сабајле во Кошутњак да ги гледаме тренинзите на генерацијата -златне бебе- ...
Но има една друга работа во ехЈу фудбалот, имаше многу субјективност и вештачки создадени митови, посебно Џаиќ и Пижон.... па и Сушиќ на крај на кариерата беше вештачки форсиран од селекторот (кумот) Осим, наместо да добијат шанса Савичевиќ и Шукер.
Најголема болка беше што тогаш немаше ЗАМЕНИ... пример, златната генерација на Партизан 1966 во финалето со Реал настапи со рофити играчи, пред се Ковачевиќ а и Галиќ, кој поради повреди слабо играа цела пролет...нормално, по водството на Партизан, Реал направи пресврт
Посебна приказна беше избор на играчи за репрезентација на Југославија, жив циркус...1968 Југославија ќе ја добиеше уште во првата утакмица Италија ако не беше ставен да игра Осим кој физички беше нула и статираше уште од 6-тата минута по првиот старт... во повторената утакмица беше ставен Идриз Хошиќ, ама бадијала, кондиционо бевме слаби и Италија не прегази..
еве една навистина добра утакмица од тие времиња, во квалификациите за купот на европските шампиони, кога за Партизан играа најдобрите и физички најспремните

Доаѓа време кога САД ќе биде најдобра фудбалска репрезентација надвор од Европа или барем меѓу двете најдобри со Бразил.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom