Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Може и без царина ддв и други трошоци да се помине ако не го отворат на царина и дојде директно дома или во пошта. Има шанси, мене пола од телефоните што сум ги порачувал не ми ги царинеле, зависи каква ке ти биде среќата, ако го царинат тогаш е готово, нема шанса да ги излажеш за цената, ке си платиш 18% ддв на вистинската цена и + нешто за царински и поштенски трошоци.

Здраво сакам да нарачам саат Diesel од watchshop.com. Саатот тука во мај тајм чини 260е јас го најдов за 150е со платена достава преку ДХЛ. Дали знае некој ако е означен како подарок (околу 3е ) ќе треба да се плати царина и ДДВ ?

Здраво сакам да нарачам саат Diesel од watchshop.com. Саатот тука во мај тајм чини 260е јас го најдов за 150е со платена достава преку ДХЛ. Дали знае некој ако е означен како подарок (околу 3е ) ќе треба да се плати царина и ДДВ ?
begaj od DHL za da ne ti ispadne saatot 500 evra

http://forum.kajgana.com/threads/ДХЛ-Македонија-Дерење-до-коска.75309/

Кретените од ДХЛ се најголеми преваранти .. имав порачано пратка од 100 евра работи на попуст тренерки , патики дуксери се во еден пакет .. пакетот стигна после 2 дена во македонија и не ме известуваа од ДХЛ дека ми е пристигнат и дека треба да се царини тоа обавезно ќе треба , ете ги после 10 дена ми се јавија дека ќе треба да се царини таа и таа цена да те застапуваат тие демек да ти земат уште 1500 денари и плус да си платиш лежарина за тие 10 дена што стоела пратката кај нив пошто нормално тие се многу зафатени и не можат да те известат веднаш штом стигне пратката . Затоа најарно ако имаш некој во европскиве земји близок словенија пример таму не плаќаат давачки им ја носат до врата . Прати го таму и од таму за 5-10 евра по автобус нека ти го пратат.

Isto iskustvo i jas so DHL. Za patiki od Sportsdirect od 2000 denari sakaa da mi naplatat 1500 + lezarina od nekolku dena. Normalno ne plativ, patikite se vratija vo Anglija i lugjeto posteno mi gi vratija parite do denar. Begaj podaleku od dostava so DHL.

Па затоа е со попуст саатот, зашто ДХЛ по мое мислење ги подмитува онлајн шоповите да даваат попуст со нивна достава а после тие си го опсиговаат губитокот со тоа што ке го одерат купувачот при доставата
:)

Па затоа е со попуст саатот, зашто ДХЛ по мое мислење ги подмитува онлајн шоповите да даваат попуст со нивна достава а после тие си го опсиговаат губитокот со тоа што ке го одерат купувачот при доставата
Тоа само во заостанати земји како нашата пали во Европска унија нема такви глупости лежарини и давачки ти го носат дирекно до врата и не ти наплаќаат ништо друго , затоа муабетов не ти држи ..

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Би сакал да нарачам вреќичка протеин од 5кг. и продавачот ми нуди стандарден транспорт кои чини 17 евра (Standard Tracked Order). Е сега со оглед на фактот дека е голема тежина и дека е додаток во исхрана, дали тука во пошта ке треба да се доплаќа нешто (ДДВ, Царина, за тежината плус итн.) и дали воопшто ќе ја добијам пратката???

Би сакал да нарачам вреќичка протеин од 5кг. и продавачот ми нуди стандарден транспорт кои чини 17 евра (Standard Tracked Order). Е сега со оглед на фактот дека е голема тежина и дека е додаток во исхрана, дали тука во пошта ке треба да се доплаќа нешто (ДДВ, Царина, за тежината плус итн.) и дали воопшто ќе ја добијам пратката???
Јас имам порачвено протеини од Словенија, ама пред едно 10 г. Знам тогаш не платив ништо и колку што знам протеини беа ослободени од плаќање давачки. Дали е уште така не знам. Прашај на царина за секој случај се е можно кај нас.

То само во земја од времето на палеолитот ко шо е ФИРОМ.
Европа, САД, Канада, дел од Азија, Австралија...од врата до врата без никакви дополнителни давачки или евентуално во крајни случаеви за специфична роба минимални трошоци.

Koja e granicata za ddv a koja za carinenje? Čitav negde ama nemožam da go najdam toj podatok. Od brojkata ke zavisi dali ke kupam poeftina ili poskapa verzija na proizvodot
Над 20е се плаќа ддв над 45 е се плаќа и ддв и царина.

Koja e granicata za ddv a koja za carinenje? Čitav negde ama nemožam da go najdam toj podatok. Od brojkata ke zavisi dali ke kupam poeftina ili poskapa verzija na proizvodot
20е ддв 45е и ддв и царина
но зависи од производот, на некои, како на пример мобилни и компјутери, се плаќа само ддв

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom