Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки пазете кога купувате од али експрес,посебно од оние кои никогаш не ви одговараат на порака и немаат рејтинг!Јас досега нарачав три работи,двр камера,фитрола за таблет и ТабФакингЛет што би рекле американцине,камо последното воопшто да не го нарачав.За футролата и камерата добиводговор на порака,исправен тракинг број и верувам дека ке стигнат за разлика од http://www.aliexpress.com/store/1036317 овој моронов кој неодговара на пораки,пратката не постои на тракинг и згора на тоа наместо по Упс демек е пратено по Чина факинг Пост!Ај што верувам дека ме заебал ок,но овие од али експрес ги исклучиле сите комуникации за помош па дури и не дозволуваат да направам '' dispute'' затоа што сум требал да чекам до 19 ти имало многу гужва во испораките,фактички одложуваат да си ги бараш парите назад а и доколкуми дозволат ке треба уште 15 дека да '' преговарам'' со испраќачот кој никогаш не комуницира и на крајот ќе ти речат времето за жалба истекло парите се пуштени на продавачот!?! или ќе пишат таму стигнала демек пратката а ваму не ти дозволуваат да пријавиш било што.Незнам,ќе ги пријавам во банка ако треба и во полиција ќе одам се да им е*ам!

Со кој памет си порачал од овој :tapp:
Screenshot_3.jpg

Од 7-ми Ноември чекам 4 порачки од DX.com, уште не е стигнато... толку ли има гужви??? :confused:

• Ми се допаѓа
Reactions: Me2
Може да купувам преку интернет со Visa Electron на НЛБ Тутунска Банка и од кој сајтови и што треба да направам?
Сега не ми е јасно, ако ставам денари на картичката кога ќе купувам тоа автоматски самото се генерираат во долари, евра?! Може звучам глупо, ама врска немам шо и како. :ROFLMAO:

ova vcera go dobiv na 17 track.net 2013-12-14 18:27, MACEDONIA, THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF, SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to customs (Inb)
se raboti za pratka od 36,6$ eden sat, aparat za pritisok merenje i antena. Kolku ke me carinat?

ova vcera go dobiv na 17 track.net 2013-12-14 18:27, MACEDONIA, THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF, SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to customs (Inb)
se raboti za pratka od 36,6$ eden sat, aparat za pritisok merenje i antena. Kolku ke me carinat?

ili ke odredat od niv carina, ili ke ti poterat dokument da i prilozis kolku pari e kupeno.

Може да купувам преку интернет со Visa Electron на НЛБ Тутунска Банка и од кој сајтови и што треба да направам?
Сега не ми е јасно, ако ставам денари на картичката кога ќе купувам тоа автоматски самото се генерираат во долари, евра?! Може звучам глупо, ама врска немам шо и како. :ROFLMAO:

Можиш само регистрирај се на Paypal :) Имаш тема на форумов некаде побарај ја за постапката за регистрирање и после од eBay, Aliexpress и сите што подржуваат paypal :)

За пратки до 45 евра(царинска вредност) не би требало да платиш царина.45 евра се рачунаат цена на пратка+поштарина.али ке си платиш провизија за поштата и најверојатно ддв,доколку се плаќа ддв за она што треба да ти стигне.

Некој да има порачвано од chainreactioncycles.com да сподели искуство?

otvori dispute ako ti dozvoli a bi trebalo imas na site naracki sto si gi napravil i za 3 dena ako pomine zalbata po avtomatizam ti gi vrakaat parite ako ne reagira prodavacot.

Е како порачав,прво па машко,кога купуваш без искуство така е,не ми дава dispute до 19 декември страната да нсправам поради празничниот метеж демек пратките каснеле,а што моава арно да касни но ми мириса дека воопшто не е пратена и тоа ме иритира,ако ништо ќе чекам до трети ден пред истекот,добро што кратот рок имаше пратката до кај 27 мислам декември па и ако тогаш ништо не се среди зборував во прокредит ќе превземат они дејство.Лошо е што кинезиве наоѓаат начин за бајпас на системот,не е чудо и да видам деновиве дека 'пратката е стигната' без моја потврда,се надевам нема тоа да ми се случи.

Ништо страшно де, нов продавач. Што мислите како почнале тие со повеќе илјади позитивни оценки. Исто вака, само порано. Јас неколку пати имам порачано од вакви и немало никаков проблем. Ако никој не нарачува, како ќе добие продавачот оценки?

Можиш да купуваш. Следи курсна листа +- ке знаеш колку денари ти требаат за некој производ во зависност во која валута е плаќањето евра/долари ...
За пратки до 45 евра(царинска вредност) не би требало да платиш царина.45 евра се рачунаат цена на пратка+поштарина.али ке си платиш провизија за поштата и најверојатно ддв,доколку се плаќа ддв за она што треба да ти стигне.
Ова е старо и то одамна е старо.
Пратките до 22.5 евра не подлежат на царински давачки и ДДВ, за пратките од 22.5 до 45 евра се плаќа само ДДВ, а за пратки над 45 евра се плаќа и царина и ДДВ во зависност од видот на пратката.
Можиш само регистрирај се на Paypal :) Имаш тема на форумов некаде побарај ја за постапката за регистрирање и после од eBay, Aliexpress и сите што подржуваат paypal :)
ПејПал не е официјален во Македонија, можиш да се регистираш и да имаш акаунт но нема шанси да ја регистираш картичката така да ова е без корисно. За Алиекспресс нема потреба од ПејПал.
@
Belo

Затоа е поставена темава првин прашај или контактирај некој член за да ти даде одговор доколку знае или има искуство. Лично го избегнувам Алиекспресс, АјОфер и остали фуш страни, освен ако не сум расположен за нешто да дадам пари тогаш единствено во таков случај купувам од овие.
Секогаш пред да купуваш, пред да ја пласираш нарачката контактирај го продавачот, види какви коментари и каков му е рејтингот.

Ова е старо и то одамна е старо.
Пратките до 22.5 евра не подлежат на царински давачки и ДДВ, за пратките од 22.5 до 45 евра се плаќа само ДДВ, а за пратки над 45 евра се плаќа и царина и ДДВ во зависност од видот на пратката.
Ја видов у ЧПП на сајт на царина дека сеуште стои она за 45 евра.дај сподели каде може да се види оваа новава тарифа.

Ја видов у ЧПП на сајт на царина дека сеуште стои она за 45 евра.дај сподели каде може да се види оваа новава тарифа.

Сигурен сум за ова бидеќи го читав во службен весник ама никако неможам да се сетам кој број беше.

Им се пожалив на фејсбук страната во пп на aliexpress
my id:xxx@gmail.com order number:60554748111763 provided tracking number:RB824369759CN My problem with seller:I made order with shipment handled by UPS,intead seller sent it by China Post and provided track number which dont even working,i try to contact seller many times,he newer respond and newer is online,i try to open dispute-your sistem doesnt allow me to do that before december of 19,i want the item but everything smels me like a skam seller,i couldnt find another way to contact seller or aliexpress team to complain.Please i want to recive the item but i am afraid that seller didnt even send it and in that case i request full refund and deleting seller from your site becouse he will make damage to other buyers also.I had conversation with my bank and they will wait for your respond first,if that dont help they will take next step and maybe will denie any future payments from our contry to your site.Thanks in advance.
и ме изненади брзата реакција,првин пораката ми ја препратија на нивниот тим и денес добив меил
Your order 60554748111763 has been frozen due to suspicious seller activity

Dear *****
We have suspended this seller’s account because we detected unsafe trading activities. All of your pending orders with this seller have been frozen for your security.
We have asked this supplier to provide supporting evidence, such as shipping documents and qualification certificates, within 3 working days. Normally, it takes 15 calendar days to close the case.If the supplier is unable to provide the evidence or if the evidence is insufficient, we will close the order and process the refund for you.

We apologize for this inconvenience. At AliExpress we are committed to ensuring you enjoy a safe shopping experience. We will continue striving to improve.Your understanding and cooperation are highly appreciated.
Ај ќе известам 'ако' ми ги вратат парите. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom