Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
^ Абе батали ти машко џамбаз и повеќе по глупости :D
Некои од вас знаат за приказната за моја Леа, (хаска) општо познати темпераментни:D
Јас разбирам да сака да си игра и да не се плаши на оваа возраст (6 месеца), ама буквално како вук брка се, од питбули до шарпланинци :D Е сеа има некои што се спротистават и следе игра :)

Најбитно е да се има време за кутрето, сите сакаат до дека се мали, јасно е спие по 12 часа и немаш обврска, ама после не е исто. Ако немаш време не го зимај :)
Друго околу Алфа кој е :) е најбитно, како кај мене. Е сеа кога сме сите на куп 10 души фамилија со него нема алфа бета гама :D

Како растат така се смируваат, јас не веруваше дека ќе се смире оваа хаска, ама како одминува времето се си доаѓа на свое место.
Се сложувам, ама и не се сложувам :)
Кај мене повозрасната (имам 2 самоједи) како старееше се смируваше, додека пак мазата наша малечка (која мала бе кого залажувам година ипол е од тоа крзното низ двокрилна врата не го собира иначе воопшто не е дебел) како старее будалее, по дома се мирни глас не им се слуша освен ако не сакаат да излезат надвор по нужда, ама чим излезат на улица иди смири ги има на сите да кажат дека идат да се шетаат :), плус будалиот е многу напорен со сите кучиња сака да си игра да се бркаат и на некое помирно куче тоа му смета па знае да му сржни ама не е страшно. Иначе јас не го помалото само ми го донесоа и го добив алфата во леглото, а и зашто е размазен е и алфата дома.

@SaltNPepa
Земав апчиња за прочистување од паразити "бихелдон" знам дека се дозира една таблета на 10кг телесна тежина. Прашањето ми е во кое време од денот да му го дадам и дали трба да биде гладно пред да го прими апчето?

@SaltNPepa
Земав апчиња за прочистување од паразити "бихелдон" знам дека се дозира една таблета на 10кг телесна тежина. Прашањето ми е во кое време од денот да му го дадам и дали трба да биде гладно пред да го прими апчето?
Било кога можеш да му ги дадеш, мислам дека нема никаков проблем.

@SaltNPepa
Мене ветеринар ми рече да му го дадам наутро и веднаш да го тргнам изметот за да нема повторно контакт со паразитите.

Едно прашање, можеби глупаво на прв поглед. Дома во фамилија сите одиме на работа, и сакам да чувам куче во стан. Е сега дали може кучето да се остава само преку ден или мора да се носи некаде и има ли некој искуство со ова? Дали има места во скопје како градинка за кучиња да го оставам додека сме на работа?

Едно прашање, можеби глупаво на прв поглед. Дома во фамилија сите одиме на работа, и сакам да чувам куче во стан. Е сега дали може кучето да се остава само преку ден или мора да се носи некаде и има ли некој искуство со ова? Дали има места во скопје како градинка за кучиња да го оставам додека сме на работа?

Има пансиони за кучиња, но зависи и колку време ќе го оставаш кутрето само. Ако го научиш да не ти прави бељи по дома и да врши нужда надвор на тераса нема да има проблем што ќе биде само :) Ќе му изнакупиш играчки и нема да му биде досадно. :D Е сеа зависи и која раса ќе ја земеш. Информирај се прво пред да земеш кутре.

Дали е можно од ладната вода што ја пие Макс да добие пролив или што ќе да е пред некој ден го прочистив...

Во право се и двајцата за педигрето бидејки и јас видов на реклама5 дека еден продава педигре(y). Меѓутоа, мислам дека процентот на измама е многу помал ако имаат педигре. А за чичко Јован дајте контакт (тел. број или веб сајт).

Извини вака, али за што ќе ти е педигре ако не го носиш кучето по изложби? Мислиш дека ако има педигре е 100% чистокрвно и значи дека нема шанси да биде лошо или агресивно или било што друго?
Ти какво сакаш куче купи, ако сакаш дај 50000 евра, ако ти не го воспиташ како што треба, џабе ти е и педигре и се`. А и без педигре може да биде најдоброто куче што некогаш си го имал.
Педигрето не ти гарантира ама баш ништо. Освен ако не сакаш да се фалиш, нормално.

Извини вака, али за што ќе ти е педигре ако не го носиш кучето по изложби? Мислиш дека ако има педигре е 100% чистокрвно и значи дека нема шанси да биде лошо или агресивно или било што друго?
Ти какво сакаш куче купи, ако сакаш дај 50000 евра, ако ти не го воспиташ како што треба, џабе ти е и педигре и се`. А и без педигре може да биде најдоброто куче што некогаш си го имал.
Педигрето не ти гарантира ама баш ништо. Освен ако не сакаш да се фалиш, нормално.
Па зошто тогаш е толкава голема разликата помеѓу оние со педигре и без педигре? Бидејки во овој период барав и се распрашував за кученце, без педигре се продаваат некаде околу 3000 денари, а за оние со педигре околу 100 евра (дупло повеќе). А да не зборуваме за одгледувачници кај што се од 250 до 400 евра (најверојатно бидејки имаат трошоци за да го задржат квалитетот на линиите). Сепак мислам дека има врска.

...Сепак мислам дека има врска.
Не сум компетентен да дискутирам за педигре, ама јас повеќе би гледал кученцата да доаѓаат од некоја нормална средина. Значи мајката да е нормално сакано куче, а не збрлавно куче што се чува затворено во бокс 24/7. А има муабети дека има многу такви продавачи и „одгледувачи„.
Кученцето првите работи, навики и однесување ги учи од мајката и непосредната средина. Ако потекнува од лоша средина, ќе има и лошо однесување... кое наводно може да се корегира, ама...

Ај со среќа и да си најдеш кученце по мерка.

Па зошто тогаш е толкава голема разликата помеѓу оние со педигре и без педигре? Бидејки во овој период барав и се распрашував за кученце, без педигре се продаваат некаде околу 3000 денари, а за оние со педигре околу 100 евра (дупло повеќе). А да не зборуваме за одгледувачници кај што се од 250 до 400 евра (најверојатно бидејки имаат трошоци за да го задржат квалитетот на линиите). Сепак мислам дека има врска.

Рече дека ги имаш прочитано сите страни овде, али дали имаш воопшто читано по интернет за ретривери пред се`, а после и за чистокрвните кучиња општо?
Еве ти една веб страна кај што убаво објаснува што сакам да кажам. Се надевам ќе разбереш.

За парите...
Само затоа што ТИ ќе платиш илјадници денари, не значи дека тие пари биле дадени за кученцата. Алчноста е многу лоша работа. Точно дека ако е поскапо кучето, ТРЕБА да значи дека луѓето посветиле многу време и пари на нивното куче и на кученцата (значи, добар ветеринар, добра храна и сл.). Меѓутоа, во Македонија дека е тоа така, баш не ми се верува. Нормално, со иклучоци. Не сите се алчни. Има и добри луѓе коишто стварно се грижат за кучињава и тоа е супер. Ама тоа пак не ти гарантира тебе ништо.
Еве да речеме ќе купиш скапо куче кое добило СЕ што му треба до тој момент. Ако после тоа, ти не го храниш со квалитетна храна, не го носиш по добри ветеринари кои знаат што прават, не го тренираш како што треба, не го социјализираш како што треба.... Џабе си ги дал парите. И џабе кучето дошло од добра линија. Гените не се се`. А и да се добри гените, не значи дека кучето што ти си го одбрал, ќе ги има наследено сите добри гени. Не сите кученца во едно легло се совршени. И тие што огледуваат го знаат тоа. Прашање е колку се искрени да ти кажат. А и да бидат искрени, ако ти не планираш да вложуваш во кучето, да го носиш по изложби и сл, не би требало да ти го продадат зашто најдобрите кученца треба да ја продолжат гордоста на фамилијата. И добрите одгледувачи не гледаат да заработат на нивните кучиња, туку да ја подобрат линијата.

Значи, поголема е шансата да те заебат ако гледаш поскапи кучиња, зашто НЕМОРА да значи дека се огледани како што треба а пак ќе те ошурат. Додека ако отидеш кај некој што не бара голема сума, а се гледа дека има љубов према кучињата и ги чувал добро до тој момент (добро се хранети, немаат буви, ги чува на чисто место и сл.), не гледам што би изгубил, освен правото на фалење дека твоето куче е со педигре.

Рече дека ги имаш прочитано сите страни овде, али дали имаш воопшто читано по интернет за ретривери пред се`, а после и за чистокрвните кучиња општо?
Еве ти една веб страна кај што убаво објаснува што сакам да кажам. Се надевам ќе разбереш.

За парите...
Само затоа што ТИ ќе платиш илјадници денари, не значи дека тие пари биле дадени за кученцата. Алчноста е многу лоша работа. Точно дека ако е поскапо кучето, ТРЕБА да значи дека луѓето посветиле многу време и пари на нивното куче и на кученцата (значи, добар ветеринар, добра храна и сл.). Меѓутоа, во Македонија дека е тоа така, баш не ми се верува. Нормално, со иклучоци. Не сите се алчни. Има и добри луѓе коишто стварно се грижат за кучињава и тоа е супер. Ама тоа пак не ти гарантира тебе ништо.
Еве да речеме ќе купиш скапо куче кое добило СЕ што му треба до тој момент. Ако после тоа, ти не го храниш со квалитетна храна, не го носиш по добри ветеринари кои знаат што прават, не го тренираш како што треба, не го социјализираш како што треба.... Џабе си ги дал парите. И џабе кучето дошло од добра линија. Гените не се се`. А и да се добри гените, не значи дека кучето што ти си го одбрал, ќе ги има наследено сите добри гени. Не сите кученца во едно легло се совршени. И тие што огледуваат го знаат тоа. Прашање е колку се искрени да ти кажат. А и да бидат искрени, ако ти не планираш да вложуваш во кучето, да го носиш по изложби и сл, не би требало да ти го продадат зашто најдобрите кученца треба да ја продолжат гордоста на фамилијата. И добрите одгледувачи не гледаат да заработат на нивните кучиња, туку да ја подобрат линијата.

Значи, поголема е шансата да те заебат ако гледаш поскапи кучиња, зашто НЕМОРА да значи дека се огледани како што треба а пак ќе те ошурат. Додека ако отидеш кај некој што не бара голема сума, а се гледа дека има љубов према кучињата и ги чувал добро до тој момент (добро се хранети, немаат буви, ги чува на чисто место и сл.), не гледам што би изгубил, освен правото на фалење дека твоето куче е со педигре.
Ај вака. Сите треба да возиме југо бидејки никој не ни гарантира за волвото дека некој ќе не удри:sneaky:? Од кај знаеш дали утре ќе има или нема земјотрес и нема да ти се сруши куќата;)? Или пак дека ќе има поплава? И колата ако не ја одржуваш, ќе се расипе. Е сега, процентот да ти се расипе југо е поголем од процентот за волвото. Ама југото нема "педигре"како волвото. Ме разбираш?:) Јас не реков дека со педигре се сите "добри" кученца, ама процентот е помал за да се зезнеш.

Ај вака. Сите треба да возиме југо бидејки никој не ни гарантира за волвото дека некој ќе не удри:sneaky:? Од кај знаеш дали утре ќе има или нема земјотрес и нема да ти се сруши куќата;)? Или пак дека ќе има поплава? И колата ако не ја одржуваш, ќе се расипе. Е сега, процентот да ти се расипе југо е поголем од процентот за волвото. Ама југото нема "педигре"како волвото. Ме разбираш?:) Јас не реков дека со педигре се сите "добри" кученца, ама процентот е помал за да се зезнеш.

Не е баш така.
Колите се машини, не живи суштества. Неможеш да споредуваш Мајка Природа со нешто што човекот го создал. Генетика и машина немаат ништо заедничко. Со самава твоја споредба јасно ми е колку знаеш.
Ама на крај краева, твој пари се, ти ќе се заебеш.
Неможеш да му помогнеш на некој што не сака помош.
Со среќа и се надевам ќе најдеш тоа што бараш.

Не е баш така.
Колите се машини, не живи суштества. Неможеш да споредуваш Мајка Природа со нешто што човекот го создал. Генетика и машина немаат ништо заедничко. Со самава твоја споредба јасно ми е колку знаеш.
Ама на крај краева, твој пари се, ти ќе се заебеш.
Неможеш да му помогнеш на некој што не сака помош.
Со среќа и се надевам ќе најдеш тоа што бараш.
Само направив компарација помеѓу квалитет и неквалитет, а не помеѓу Мајка Природа и машина. Не си ме разбрал. А знам само од читање, бидејки не сум чувал куче. А од кај заклучи дека не сакам помош? Да не сакав, немаше да пишувам тука и да читам. Само дебатираме и извлекуваме поука. И не брзај со заклучоците, не треба цинизам. Зборував за процентот на лошите гени кај тие со педигре и без педигре. А ако не сакаш да сослушаш друг, не пишувај. Поздрав.

Педигрето најчесто (но секако тука има и злоупотреби на педигреата) ја покажува чистокрвноста на кучето, со неговите родители, дедовци итн.. Покажува од какви крвни линии потекнува самото кутре, покажува со кои крвни линии би си одговарало и дали може да пари некоја кучка од неговата земја/град/населба (за да дојде до несакан инцест), а ако и двата родители му се World Winner/Euro Winner треба и те како да се фали :D А за агресивноста, зависи од расата и како ќе си го воспиташ понатака, без разлика дали е со педигре или не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom