Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки дали знаете некој (пет-шот или одгледувач) да продава или да носи од странство арабска ртка? Еден брачед мој сакал такво да зема ама не можел да најди во Битола. Би ставил и слика ама гугл ништо не ми вади а така ми рече дека се викала расата, освен ако се мајтапи со мене :cautious: а јас прв пат слушам за такво куче
Ова ли е кучето (Arabian Greyhound)
Иначе и да е тоа појма неам каде би можел да го најде.

Вака сеа кучево е прилично старо, можи има десет и повеќе години и во последно време многу ослабено ми е а и крзното му е некако паднато, досега ваков не бил(во случај на митарење не изгубил толку влакна) кучево не е мое, на вујко ми е и неможам да го однесам на ветеринар или нешто друго да напраам за него без да се консултирам со него. Ми е страв да не е болно нешто

Иначе е мелез хаска со вучјак и е машко

Може ли да ми каже некој какво е тоа куче "паниче"?

Да не мислиш на ПИНЧ?[DOUBLEPOST=1417559963][/DOUBLEPOST]
Дечки дали знаете некој (пет-шот или одгледувач) да продава или да носи од странство арабска ртка? Еден брачед мој сакал такво да зема ама не можел да најди во Битола. Би ставил и слика ама гугл ништо не ми вади а така ми рече дека се викала расата, освен ако се мајтапи со мене :cautious: а јас прв пат слушам за такво куче
Овие се од трките од кладилница ако се сеќаваш :)

51sV6hqTvBL._SY355_.jpg

Мислам дека тоа е куче со мал раст и не е расно. Татко ми барем така ги вика таквите кучиња и кажува дека се многу интелигентни. Мислам дека се однесува на оние кучиња "скитници" кои сами се снаоѓаат и се со мал раст.

ај и јас тука да прашам, пред 2 нед најдов лабрадор женка околу година ипол стара, и на почеток мислев дека е изгубена и ја огласив но испадна најверојатно дека е испуштена. Ама дома имаме проблем, цело време оди по некој не следи сите буквално во вц ми влегува, а и сама ако ја оставиме квичи и лае, како да го решам овој проблем ако има некој совет го молам да го сподели мн како да се приврза кучево незнам што да правам

ај и јас тука да прашам, пред 2 нед најдов лабрадор женка околу година ипол стара, и на почеток мислев дека е изгубена и ја огласив но испадна најверојатно дека е испуштена. Ама дома имаме проблем, цело време оди по некој не следи сите буквално во вц ми влегува, а и сама ако ја оставиме квичи и лае, како да го решам овој проблем ако има некој совет го молам да го сподели мн како да се приврза кучево незнам што да правам
Решавање ќе биде малку тешко, за оставањето сама ќе ја оставиш прво 10-15 мин, после подолго и секој ден така ќе зголемуваш додека не стигнеш до посакуваната цел. Притоа ќе се потрудиш да има многу играчки и слобода додека е сама дома.

За тоа што се приврзала и сам кажа дека веројатно е намерно испуштена т.е. избркана од дома. И е повредена и нема доверба се плаши дека пак ќе и направите нешто слично. Моите дома нит биле испуштени нит пак биле оставени сами дома па се пикаат во купатило а не па некое куче што минало низ таков период.

Решавање ќе биде малку тешко, за оставањето сама ќе ја оставиш прво 10-15 мин, после подолго и секој ден така ќе зголемуваш додека не стигнеш до посакуваната цел. Притоа ќе се потрудиш да има многу играчки и слобода додека е сама дома.

За тоа што се приврзала и сам кажа дека веројатно е намерно испуштена т.е. избркана од дома. И е повредена и нема доверба се плаши дека пак ќе и направите нешто слично. Моите дома нит биле испуштени нит пак биле оставени сами дома па се пикаат во купатило а не па некое куче што минало низ таков период.
зезната работа и пм, гуглав малце ја викаат кучешка анксиозност, ке пробам чекор по чекор да ја оставам друго чаре не гледам играчки и купив, активна е колку толку

@UpperCut и јас моментално поминувам низ истиот период. Зедов запуштено женско кутре кое мислев дека е самојед а испадна дека е мелез и најверојатно заради тоа претходните сопственици изгубиле желба да го хранат и да го играат. Се приврза ептен и квичише ако не беше постојано до мене. По малку по минута две три пет итн... и ја навикнав да седи по 2-3 сати сама. Е сега проблемот е што морам да ја оставам врзана пошто еднаш ми напрај лом. Го истргала чаршавот и превртила се од маса, тегнела прекривачи, пердиња итн.. :) Најдобри резултати имам кога е добро уморена после прошетка/игра и ја фаќа дремка и тогаш не се потресува ако излезам.

Здраво на сите !
Јас сум нова тука и се надевам нема да ми замерите :)
Имам џуџест пинч женка стара 4 месеци...Ептен е малецка...како срничка ми е ! Си ја сакам најмногу,дури и повеќе од јас што се сакам :pos:
Има научено да мочка и да кака на балкон и тоа ми е едно гоооолемо олеснување,но понекогаш е твртоглава или не може да издржи и си го пушта кај ќе стигне....
Сакам да прашам што е најдобро да и давам да јаде,кои витамини се најдобри за подобар раст,што е добро за нејзиното крзно,влакно,заби итн...
И давав Pedigree Junior храна во конзерва,но повеќе не и давам бидејќи читав многу мислења дека храната на Pedigree не е баш добра...
Од сува храна и давам онаа на Royal што е за малечки кученца...
Многу е мила....темпераментна е,сака да игра со се'..сака да гризе се'.... :)
Ве молам одговорете ми зашто ПРЕМНОГУ ја сакам и не сакам ништо да и фали на принцезата :love::love::love::pipi:

^ Jas mojata ja hranam so domashno gotvena hrana. Kupuvam meleno pileshko ili dzhigeri, i gi varam so oriz, morkov, a ponekogash i brokula. Koga hranata e spremna za jadenje stavam i svezh magdonos za da ne i smrdi zdivot. Vo kupechkite hrani izgubiv doverba zoshto chesto imashe dijarea od niv. E, sega ne znam kakva hrana tolerira tvojata. Mojata super gi vari zhitaricite, duri zabelezhav deka koga i davam leb nema promeni kaj nea, nema mek izmet. No, ima nekoi kuchinja shto ne gi varat zhitaricite dobro i imaat mek izmet vo golemi kolichini. (Izvini za detaliziranosta moja) I davam kalcium i super deluva na nejziniot rast. Vo pet shopov najblisku shto mi e, gi kupuvam za 3 denari parche. Na mesto dentali, kupuvam morkovi i i gi davam da gi gloda. Zabite i se cvrsti i beli. (Kje pratam slika podocna) Da napomenam, rastena e so morkovi, od koga stapna vo mojot dom samo morkovi gloda i gi obozhava.

P.S. Od koga ja jade domashno gotvenata hrana ednash dnevno vrshi golema nuzhda, shto oznachuva dobro varenje na hranata.[DOUBLEPOST=1417804265][/DOUBLEPOST]downloadfile.jpeg

Последно уредено:
На колку време и даваш калциум?
И исто читав дека е добро живо јајце да и се дава за влакното..само не знам на колку време да и давам...И дадов вчера едно,го исрка како луда :pos: дури и бараше уште,ама не знаев дали да и дадам.
Немам некои посебни „проблеми“ со неа околу јадењето.Се’ сака да пробува и кога нештото ќе и е убаво не прекинува да јаде или да ти бара да и дадеш...Омилена во моментов и е сувата храна што и ја давам..
Кога и ги давав тие денталите и ги кршев на пола и таа половинка ја јадеше цел ден,но ќе пробам и со морков,на твојава ептен и се преубави забите...Тоа се дава колку ќе го јаде - толку? :)
Сега треба да и се менуваат и запчињата,па затоа сум загрижена околу храната...
Некои дополнителни витамини кои се?
Кафортани сакам да почнам да и давам,но ни тоа не знам на колку време да и давам...
фала на одговорот :)

Кафортани не и' давам и преживува еве ја. :D Калциум и' давам 2 апчиња на ден, но зависи од кои даваш. Неделава пет шопот во близина што ми е ќе добијат некои појаки и подобри од Германија (минативе од Португалија ми се чини), но затоа новиве поскапи ќе бидат (200 денари 100 парчиња). Во пет шопот ќе ти кажат по колку да и' даваш.

Моркови и давам еднаш по еден, но дека твојава е мал раст, по пола морков на ден давај и'. Ако е црна со тен, ќе забележиш тен-портокалови влакненца на црното заради морковот. Мојата има такви влакна кај коренот на опашката и грбот, но мене не ми сметаат. А, во комшии има една бела пудла на која што и' даваа моркови и се стресоа сопственицива зошто имала неколку портокалови влакна, па прекинаа со моркови. Мене лично не ми сметаат неколку портокалови влакна, важно кучето обожава моркови. :D

Давај и' јаболки, многу се корисни за кучињата. Беки обожава јаболки и круши. Ама брокулата најомилена и' е, но штетна е во големи количини.

Јас гледам моето куче да го хранам со домашни производи, дури си имаме дома бавча и цело семејство (кога кажувам семејство мислам и на мачката и кучето) имаме оброци набрани од бавча. Скоро се' што јадеме е домашно.

Освен апчиња калциум, и' давам и телешки коски (варени) секое сабајле (зошто кога одам во школо квичи по мене, а ако и' дадам телешка коска, вниманието накај коската и' оди и заборава дека сум отишла).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom