Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Само направив компарација помеѓу квалитет и неквалитет, а не помеѓу Мајка Природа и машина. Не си ме разбрал. А знам само од читање, бидејки не сум чувал куче. А од кај заклучи дека не сакам помош? Да не сакав, немаше да пишувам тука и да читам. Само дебатираме и извлекуваме поука. И не брзај со заклучоците, не треба цинизам. Зборував за процентот на лошите гени кај тие со педигре и без педигре. А ако не сакаш да сослушаш друг, не пишувај. Поздрав.
Веќе еднаш ти пишав педигре во мкд е минлива работа на секого може да му извадиш и за секакво куче. Педигрето ништо не ти значи. Имаше дискусија за кучиња од одгледувачници мислам дека тоа беше во друга тема. Еве јас имам куче од одгледувачница која се наоѓа во Скопје а кучињата им се речиси совршени. Малечките од нивното легло имаа цена од 1000+ евра (не рипај одма не се фалам или нешто слично јас го добив поклон зашто несакаат да им биде конкуренција на изложби, а со тоа што јас го имам сум обврзан да излегувам на изложби под име на одгледувачницата).
Плус друга работа има луѓе кои имаат миленици со педигре но ете несакале да ги изнесат на изложба и немаат позитивна оценка за истите, тоа автоматски повлекува дека нивните малечки понатаму неможат да имаат педигре. Значи ако ти земеш куче со педигре па и од најдобрата линија на светот да е ако не го однесеш на изложба ( а велиш дека немаш аспирации да го носиш на таков настан, утре кога твојот миленик би имал малечки за нив нема да смееш да извадиш педигре (ПАК КЕ ТИ ПИСАМ МАКЕДОНИЈА Е ЌЕ МОЖЕШ)).
Се надевам разбираш каде води дискусијава, педигрето не ти гарантира ништо ако го зимаш за да ти биде миленик и несакаш да се грижиш и да го спремаш за натпреварувачки карактер.
А за тоа какво ќе биде кога ќе порасне дека зависи многу од тоа како ти ќе го воспиташ најдобар пример ти е ДОБЕРМАНОТ на @Lu кој би ти го препорачал пред аквариумска рипка зашто рипката може поголема штета со децата дома да ти направи (ама тоа е така зашто се потрудила и го воспитала незначи дека сите добермани се такви, иначе таа раса не е за почетник како тебе и јас што имам искуство не се осмелувам да земам таква раса)

Само направив компарација помеѓу квалитет и неквалитет, а не помеѓу Мајка Природа и машина. Не си ме разбрал. А знам само од читање, бидејки не сум чувал куче. А од кај заклучи дека не сакам помош? Да не сакав, немаше да пишувам тука и да читам. Само дебатираме и извлекуваме поука. И не брзај со заклучоците, не треба цинизам. Зборував за процентот на лошите гени кај тие со педигре и без педигре. А ако не сакаш да сослушаш друг, не пишувај. Поздрав.

Прво, женско сум.
Само затоа што нема педигре, не значи дека кучето не е квалитетно. Јас имам 3 мешавинки. Иди пробај да ми кажеш дека не се „квалитетни“ во лице!
Тоа ти е исто како да ги споредиш твоите деца со оние на Принцот. Принцот има „подобра крв“ од твојата нели? Дали тоа значи дека неговите деца се „поквалитетни“ од твоите? Тоа би ти била подобра споредба отколку онаа со колите. Само што, ти никогаш не би рекол нешто такво нели? Нормално, ниеден родител не би.
Чисто информативно, Форд ги купи Волво во 2000. Ги продаде на Кинеска фирма во 2010. Толку за квалитетот нивни.
Изгледаш дека не сакаш помош затоа што не ми се чини дека читаш што пишувам. Го отвори ли линкот што ти до дадов? Виде ли дека многу од чистокрвните раси имаат голем број на здравствени проблеми? Без разлика дали има педигре или не. Процентот на лошите гени не зависи од педигрето, туку од огледувачите. Тие треба да знаат да проценат која кучка со кој мажјак да го парат за да ги добијат најдобрите кученца. Ама тоа не значи дека ако акнат цена од 100 евра (или повеќе) дека се добри одгледувачи и знаат што прават. А и да е добро легло, пак може да го добиеш најлошото куче... Особено вака без искуство...
Ако стварно сакаш да дадеш голема сума на пари за да добиеш добро куче со реално педигре, иди спријатели се со некој што знае што прави и се разбира.

Педигрето најчесто (но секако тука има и злоупотреби на педигреата) ја покажува чистокрвноста на кучето, со неговите родители, дедовци итн.. Покажува од какви крвни линии потекнува самото кутре, покажува со кои крвни линии би си одговарало и дали може да пари некоја кучка од неговата земја/град/населба (за да дојде до несакан инцест), а ако и двата родители му се World Winner/Euro Winner треба и те како да се фали :D А за агресивноста, зависи од расата и како ќе си го воспиташ понатака, без разлика дали е со педигре или не.

Видиш, не помислив за парење, веројатно затоа што јас не би ги парела моите кучиња... Али чисто да знаеш од кај си го земал би требало да е ок?
Што се однесува до фалење, не ја гледам поентата на тоа. Освен билдање его, не се постигнува ништо. Нити пак прави нешто добро за кучето. А мене искрено само тоа ме интересира. Нормално, тука збориме за „обични“ луѓе кои не идат по изложби. Ако јас одам по изложби, и моето куче победи, и после тоа има легло и барем едно од кученцата победува, нормално дека ќе се фалам :) Да не бидам сфатена погрешно, немам ништо против оние што идат по изложби и се фалат, се додека тоа е нивна заработка. Да се фалиш со тоа дека си купил куче кое има родители кои се победници.... Малку не штима....

Во ред.Сега сватив зошто не можам да ти докажам (женско си);). Едноставно - невозможна мисија. Ок, се шалам. Штом чуваш три дома, ти признавам:cuc:. Јас само мислев да развиеме дебата (во што и успеав донекаде). Во секој случај, фала за линкот и ќе те известам прва какво кученце сум земал. Поздрав:)[/quote]

Денеска го ревакцинирав малиов и сакам да побарам некој совет од поискусните што храна, апчиња да му давам за да му ги појачам коските да има добро крзно итн...:)

Денеска го ревакцинирав малиов и сакам да побарам некој совет од поискусните што храна, апчиња да му давам за да му ги појачам коските да има добро крзно итн...:)
За храна е неколку пати напишано зависи од миленикот не расата туку како индивидуа може некоја послаба храна да ти даде подобри резултати од онаа што важи за најдобра. Но затоа пак најдобра ти е домашно приготвената од месо ориз и овошје/зеленчук.
Апчиња за коските ти треба калциум побарај од канина или пак оние бугарските калциум мултвит.
Ова ти е и повеќе од доволно немој да се залажуваш со други. Кафортан што многу ги спомнуваат можеш но малку подоцна рано ти е сега за него.

Дали би било изводливо да се чува самојед во стан? Со редовни прошетки 3-4 пати дневно и сл. Дали му е премал просторот и како е во однос на врева за комшиите? :)

Дали би било изводливо да се чува самојед во стан? Со редовни прошетки 3-4 пати дневно и сл. Дали му е премал просторот и како е во однос на врева за комшиите? :)
И повеќе од изводливо е, јас чувам 2 во стан од 45 квадрати. Пријатели исто чуваат 2 во погелем стан ама е многу изводливо тоа се обидувам да ти го кажам.
Само пази од кај ќе го зимаш самоједот, слободно контактирај ме по пп за консултации. И доволни му се 2 прошетки по најмалку 1 час за да немаш проблеми. Нормално дека ова го пишувам за возрасен самојед, додека е мал ќе идеш пред зграда на секој саат време за да стекнете хигиенски навики.
И пожелно е да имаш лифт ако живееш на повисоко зашто во првите (најмалку) 6 месеци воопшто не е препорачлива физичка тешка физичка активност, качување по скали и прошетки на планина.

И повеќе од изводливо е, јас чувам 2 во стан од 45 квадрати. Пријатели исто чуваат 2 во погелем стан ама е многу изводливо тоа се обидувам да ти го кажам.
Само пази од кај ќе го зимаш самоједот, слободно контактирај ме по пп за консултации. И доволни му се 2 прошетки по најмалку 1 час за да немаш проблеми. Нормално дека ова го пишувам за возрасен самојед, додека е мал ќе идеш пред зграда на секој саат време за да стекнете хигиенски навики.
И пожелно е да имаш лифт ако живееш на повисоко зашто во првите (најмалку) 6 месеци воопшто не е препорачлива физичка тешка физичка активност, качување по скали и прошетки на планина.

Сам живеам на 5ти (65+ квадрати) и нема лифт мајке му. Јас немам проблем да слегувам често ама еве проблем е за кучето. Имам голема тераса ако тоа е некаква предност па да ги калапи таму гомцата на почеток. Пријател има самојед (6-7 месеци стар) и го носиме често кај мене и како раса ме воодушеви. Пријателски, енергични, позитивни, "насмевнати"... голема радост се.

Денеска зедов женка самојед (3 месеци) и кутрево одвреме навреме пројавува агресија. Значи се е ок, се галиме и одеднаш почнува да 'ржи, гризи за раце и алишта и лае. Тотално без никаква (видлива) причина. Значи не го прави доколку си седи сама мирна, ама штом има интеракција во пола од случаите го прави ова.
Некој да е запознат со вакво однесување?

Денеска зедов женка самојед (3 месеци) и кутрево одвреме навреме пројавува агресија. Значи се е ок, се галиме и одеднаш почнува да 'ржи, гризи за раце и алишта и лае. Тотално без никаква (видлива) причина. Значи не го прави доколку си седи сама мирна, ама штом има интеракција во пола од случаите го прави ова.
Некој да е запознат со вакво однесување?
Да, кутре е сите `ржат, гризаат и лаат. Така играат. Тоа не е агресија. Прочитај ја темата за алфа статус :)

Здраво момци и девојки,после еден не успешен обид за чување на куче пред 2 години,кога земав пит бул и после 2 дена го продадов,сега се решивме пак дома да земеме,но нешто по малечко.Јас сум активен тип,па ми треба и такво куче,е сега сум во дилема помеѓу Бигл и Џек Расел Териер,со кратко влакно.Запознаен сум со сите работи,само ме интересира да ми препорачате некое добро легло на ЏРТ,затоа што ова по пазар3 и не ми фаќа баш око некако ми се грди кученцата,а и родителите.

Здраво момци и девојки,после еден не успешен обид за чување на куче пред 2 години,кога земав пит бул и после 2 дена го продадов,сега се решивме пак дома да земеме,но нешто по малечко.Јас сум активен тип,па ми треба и такво куче,е сега сум во дилема помеѓу Бигл и Џек Расел Териер,со кратко влакно.Запознаен сум со сите работи,само ме интересира да ми препорачате некое добро легло на ЏРТ,затоа што ова по пазар3 и не ми фаќа баш око некако ми се грди кученцата,а и родителите.
За ЏРТ Киско дресура имаат сега легло можеш нив да ги прашаш..
еве ти линк од фејсбук профилот
https://www.facebook.com/kisko.dresurapansion?fref=ts

А за бигл да ми препорачате добро легло,на пазар3 има само од купимиленик,веројатно тоа е фирма кај што има секкакви раси,веројатно ги носат од странство,па поради тоа би требало цената да им е по висока од вообичаеното ? не можам да се одлучам,и двете ми се свиѓаат и ми се погодени и по карактер и по се...мада мислам дека ЏРТ е по активен,а и таков и ми треба,ама и Биглот не дека не е...не знам :D

Дечки дали знаете некој (пет-шот или одгледувач) да продава или да носи од странство арабска ртка? Еден брачед мој сакал такво да зема ама не можел да најди во Битола. Би ставил и слика ама гугл ништо не ми вади а така ми рече дека се викала расата, освен ако се мајтапи со мене :cautious: а јас прв пат слушам за такво куче

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom