Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Абе ненамерно тоа го направил.Додека се мувал,пред тоа 15 минути седело и трчело околу нив.Но послем тоа се задлабочиле а плус кучето на женска му и оно било пуштено си играле и мислел дека се негде околу нив.Инаку,сега после школо поминавме од таму,уште седи трупот.Како тоа никој да не го дигне?
Другар ми е шокиран и плус заштедил 100 евра вели ќе го носи на едукација професионална кај Малиновски.Плус,му купи маска цврста таква од железо мислам и тоа ја зеде 600 денари. навистина жали и му е мака,инаку незнаат дека тој го направил тоа.Ааа и кучето негово е казнето со ќотек и тоа на лице место го натепа и со еднаш јадење дневно

Абе ненамерно тоа го направил.Додека се мувал,пред тоа 15 минути седело и трчело околу нив.Но послем тоа се задлабочиле а плус кучето на женска му и оно било пуштено си играле и мислел дека се негде околу нив.Инаку,сега после школо поминавме од таму,уште седи трупот.Како тоа никој да не го дигне?
Другар ми е шокиран и плус заштедил 100 евра вели ќе го носи на едукација професионална кај Малиновски.Плус,му купи маска цврста таква од железо мислам и тоа ја зеде 600 денари. навистина жали и му е мака,инаку незнаат дека тој го направил тоа.Ааа и кучето негово е казнето со ќотек и тоа на лице место го натепа и со еднаш јадење дневно
Друже изгледа не разбираш....:mad:
Зарем треба да има намера за ова..:eek:
Па најголемите грешки се прават со добра намера...
Не знам колкав е другар ти(ама штом викаш одите на школо)значи немате ни 18 години...а чува ротвајлер(или можеби неговите се сопственици).......а тој го шета(слична работа)......:eek:
Прво и прво другар ти треба да оди на едукација,професионална...за да научи колкава одговорност е чувањето ротвајлер...а не кучето да го едуцираат....
Тој треба да си го знае кучето,дали е безбедно да го пушти,или не...во случајот не било во ред....и другар ти и само другар ти е е одговорен за ова....
Штом направило ваква работа сега е доцна,сега не помага ни тепање,ни челични маски,ни редуцирање на јадење....сега џабе го истепал,зошто кучето не ни знае зошто изело ќотек,ова е контрапродуктивно....:tapp:
Социјализацијата со луѓе,со други кучиња се учи од мала возраст....посебно со вакви раси.....(ова ти го зборувам од искуство зошто и јас имам ротвајлер,и кога го шетам ни еден момент не го пуштам кучето од видик,без разлика шо е мирно кучето и никогаш не покажало агресивност ниту кон луѓе,ниту кон други кучиња)....
Да не го тупам,се случи шо се случи..
Совет до другар ти...
Како човек кој чува куче, нека поработи сериозно (ако е можно)на социјализицијата на кучето..
Зошто ако не успее и го затвори дома,ротвајлерот ќе стани уште поагресивен..
Како правник,уште поважен совет.....
Нека ГО ПРИПАЗИ ПЕСОТ зошто ако овие испади се повторат,не дај боже со луѓе,деца ќе заврши во затвор.....
Ова се сериозни работи,и секоја грешка(макар и ненамерна)скапо се плаќа...(како во случајот)....

Како што рече братот Томасино погоре,џабе бил ќотекот тогаш не знае кучето зошто го тепаш.Тоа со храната е фатална грешка,може да стане уште поагресивно.Еден совет најискрен.Нека земе нека го продаде/даде кучето на некој што ЗНАЕ и што е ИСКУСЕН во чување ротвајлери.

Нема шанси да го даде.Кучево го доби лани јануари за 18 роденден и кучево беше на возраст од 3-4 месеци.Плус,350 евра го платила баба му.Со кучиња е искусен,татко му има фирма за градежни материјали,која што ја чува шарпланинец и мешавина од ротвајлер и некоја др порода.Дома имаат и шпиц,кој што е газдата во куќата.Оти живеат во поголема куќа,имаат доволно простор така да ротот е надвор освен зимо во неговата соба.
Инаку,2 недели пред вчера беше стерилизиран и за 1 пат изведен надвор после 2 недели.Можеби и тоа да било причината.Релативно младо куче е,година и 5 месеци,многу убав и на карактер многу добар.Ниту јас неможев да верувам дека тоа го направил.Пројавува агресивност спрема луѓе кои што многу многу не ги познава.
Но,се случи шо се случи.Ме чудеше само,трупот на кучето на толку видно место,а никој да не го видел.Газдата да барал 1 минута,ќе го забележел.И чудно,по страниве уште нема огласи за исчезнато куче.А баш изгледаше негувано,дури би рекол дека огрлицава му беше златна.

Obavezno edukacija za drugar ti, ne za kuceto! Pa na moeto kuce toa da mu se sluci, i drugar ti i kuceto negovo "interpol" nema da moze da go najdat. Neka pripazi nareden pat da ne go ispusta od vid...

Нема шанси да го даде.Кучево го доби лани јануари за 18 роденден и кучево беше на возраст од 3-4 месеци.Плус,350 евра го платила баба му.Со кучиња е искусен,татко му има фирма за градежни материјали,која што ја чува шарпланинец и мешавина од ротвајлер и некоја др порода.Дома имаат и шпиц,кој што е газдата во куќата.Оти живеат во поголема куќа,имаат доволно простор така да ротот е надвор освен зимо во неговата соба.
Инаку,2 недели пред вчера беше стерилизиран и за 1 пат изведен надвор после 2 недели.Можеби и тоа да било причината.Релативно младо куче е,година и 5 месеци,многу убав и на карактер многу добар.Ниту јас неможев да верувам дека тоа го направил.Пројавува агресивност спрема луѓе кои што многу многу не ги познава.
Но,се случи шо се случи.Ме чудеше само,трупот на кучето на толку видно место,а никој да не го видел.Газдата да барал 1 минута,ќе го забележел.И чудно,по страниве уште нема огласи за исчезнато куче.А баш изгледаше негувано,дури би рекол дека огрлицава му беше златна.
Каква само контрадикторност во постов, дефинитивно не знае како да одгледува, чува и социјализира куче и што се треба да допушти на едно куче....

Не ми се верува еј...:tapp:.... пред некоја недела го носам песов на ветеринар и ми приоѓа една девојка готова да заплаче... го гледа песов мој и и доаѓа со заби да го задави...
Ја прашувам што е зашто... и ми кажува дека истото утро шетала низ центар со кутрето нејзино, јокширско териерче и некој "фраер" со пуштен ротвајлер НИЗ ЦЕНТАР!!! прошол покрај нејзе, кутрево нејзино сакало да го душни ротвајлеров- и замислете- и го задавил!!! Пробушена плуќа, искршени ребра... кутрето беше партал! Умре за пола саат откако девојкава го донесе!
И сега читам повторно за настан што се случил со ротвајлер во парк... па не за џабе бе луѓе е направен паркот за кучиња, не за џабе се измислени ремчиња и маски... ради вакви дебили си патам јас кога луѓе ми вриштат на улица кога проаѓам. Ништо друго освен казни за неодговорни сопственици.
Толку многу се радувам, секој ден слушам за тоа како некој бил казнет ради немање на маска за различни раси. Не знаете колку се радувам.
Има место кај да се истрчаат кучињата- тоа е покрај вас и на ремче! Ако ве мрзи да трчате- ондак не земајте раси со кои што не можете да се носите, ни психички а ни физички!

А добро да ве прашам ја вас колку кошта еден Германски Овчар со педигре?
еден другар ми рече дека се движат цените од 100-200 евра, али сакав овде да прашам за дополнителни информации
Исто така сакам да знам колку кошта и еден Cane Corso, се двоумам мегу овие 2 раси али повеке сакам да земам еден Германски Овчар, што би ми препорачале вие? :)

А добро да ве прашам ја вас колку кошта еден Германски Овчар со педигре?
еден другар ми рече дека се движат цените од 100-200 евра, али сакав овде да прашам за дополнителни информации
Исто така сакам да знам колку кошта и еден Cane Corso, се двоумам мегу овие 2 раси али повеке сакам да земам еден Германски Овчар, што би ми препорачале вие? :)
И двајцата се чувари, со германскиот овчар полесно ке работиш бидејки е повеќе склон кон дресура. Кане корсата знаат да покажат агресија кон други кучиња. Цената ти варира, зависи од родителите.

И двајцата се чувари, со германскиот овчар полесно ке работиш бидејки е повеќе склон кон дресура. Кане корсата знаат да покажат агресија кон други кучиња. Цената ти варира, зависи од родителите.
А од прилика до колку пари да дадам за Германски Овчар, бидејки не сум вметнан во бизнисов сакам да знам и до колку најмногу да дадам, а за Кане Корсо уше сабајлево ми рекоа мало кученце 700 евра барат, еден другар зема, ама јас не би дал толку пари за куче.

А од прилика до колку пари да дадам за Германски Овчар, бидејки не сум вметнан во бизнисов сакам да знам и до колку најмногу да дадам, а за Кане Корсо уше сабајлево ми рекоа мало кученце 700 евра барат, еден другар зема, ама јас не би дал толку пари за куче.
Зависи што квалитет бараш.

Зависи што квалитет бараш.
Па сеа колку што знам да биде знаеш како велат ону праву ствар, не сакам да си лупнам парите а да зеам нешто што ке личи на се само не на Гер. Овчар :)

За германски овчар,300 евра до 400 највеќе.Не е толку недостапна како кане корсото во Македонија за да кошта толку многу.Те советувам да си земеш црн,величанствени се :D

Па сеа колку што знам да биде знаеш како велат ону праву ствар, не сакам да си лупнам парите а да зеам нешто што ке личи на се само не на Гер. Овчар :)
Вака, квалитет за без пари неможеш да најдеш...се си завиди од родителите и крвната линија, мегутоа куче што ке биде сосем ОК како миленик за 300-350евра ке најдеш. Ако сакаш КК, моментално мислам дека има едно легло,ако те интересира ке ти дадам контакт на ЛП од човекот, па јави се, слушни се ке видиш.

Има доста квалитетна одгледувачница на германски овчари во Скопје, ама не можам да се сетам на името.
Не знам колкава им е цената на кутрината, но навистина луѓето се грижат за нив како за мали дечиња.
И ако ти е прво куче мислам дека германски овчар ти е подобар избор од причина што е полесен за дресура.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom