Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво, си земав кутренце хаска и старо е 5 недели. Го хранам со млеко преку шишенце со цуцла и незнам до кога треба да го хранам со млеко. Дали некој ќе биде доволно љубезен да ми ја објасни процедурата на хранење за хаска. До кога треба да го хранам со млеко, каква храна да му купам, колку оброци на ден да има, кога да почнам да го шетам надвор и некои други базични работи. Благодарам однапред и ги очекувам вашите одговори. Поздрав

Здраво, си земав кутренце хаска и старо е 5 недели. Го хранам со млеко преку шишенце со цуцла и незнам до кога треба да го хранам со млеко. Дали некој ќе биде доволно љубезен да ми ја објасни процедурата на хранење за хаска. До кога треба да го хранам со млеко, каква храна да му купам, колку оброци на ден да има, кога да почнам да го шетам надвор и некои други базични работи. Благодарам однапред и ги очекувам вашите одговори. Поздрав

Би требало да почнеш да го навикнуваш на обична храна. Купи пример Ројал Канин и види која е дозата за него. Пошто е мало, подели му ги порциите во 3 или 4. Стави топла вода во храната малку, за да не биде ептен суво. Шетање сега е строго непрепорачливо, затоа што нема никакви вакцини и може многу лесно некоја болест да ја собере.

Би требало да почнеш да го навикнуваш на обична храна. Купи пример Ројал Канин и види која е дозата за него. Пошто е мало, подели му ги порциите во 3 или 4. Стави топла вода во храната малку, за да не биде ептен суво. Шетање сега е строго непрепорачливо, затоа што нема никакви вакцини и може многу лесно некоја болест да ја собере.

Значи за прехраната и вакцината супер ти кажа short1 :) ...јас само би додал да не му даваш мн. мн. млеко затоа што кученцето ќе биде повеќе склоно на глисти, така што обичното млеко можеш да го замениш со кисело млеко (+вода од 20% одрпилика) .Исто така ќе му дадеш апче против глисти,вакцинирај го (после тоа следи ревакцина).Можеш да го храниш со: риба,ориз,овошје и зеленчук во одредена количина (немој да претеруваш) и се надевам дека кученцето ке биде супер! :salut:

Епа вака....
Како прво многу мало си го зел, си требал да почекаш барем уште 2 недели, незнам зошто толку многу ти се брзало и си го зел прерано.
Додуша можеби ти не си знаел на која возраст се зема кученце, газдите на мајката се криви не требале да ти го дадат толку рано.
На 5 недели кученцето веќе има запчиња и можеш да престанеш да му даваш млеко од цуцла.
Сега бидејќи е многу мало треба да му купиш добра и квалитетна храна за кученца од програмата Starter ( Стартер е формула за одвикнување на кученцето да пие млеко), Стартерот давај му го околу 2 недели и после премини на програмата Puppy (Папи е формула за бебиња кутриња и оваа формула треба да ја јадат до 3-4 месечна возраст).
Би ти препорачала да си земеш сува деџидрирана храна за кучиња од брендовите Royal Canin, Eukanuba, Purina ProPlan,
Brit, Belcando ...
Сувата храна сега додека е мало треба да му биде мека како кашичка бидејќи забите не се доволно силни за да може да јаде сува храна, храната натопувај му ја со млака вода, супа или јогурт/кисело млеко.
Сега до 3 месечна возраст давај му по 4 оброци на ден.

Надвор немој никако да го изнесуваш, бидејќи нема имунитет, надвор можеш само во раце да го држиш, никако не го ставај на земја.
Сега купи му една таблетка за прочистување од внатрешни паразити Бихелдон (1 таблета се дозира на 10 кила куче) ти треба да му дадеш 1/4 од таблетата.
И другата недела (на 6 неделна возраст) однеси го на прва вакцина, а потоа по 4 недели следува ревакцината.
Ако си од Скопје, би ти препорачала кучето да го носиш кај Диме од Капиштец.
Друго нешто ако не ти е јасно можеш да ме прашаш.:)

--- надополнето ---

DA ne znaete kolku pari baraat dreserite niz sk ??

Што ти прави Самоједчето?
Не слуша а, сега дресер му бараш :)
Јас сум дресер и земам 200 денари од 1 час.

Епа вака....
Како прво многу мало си го зел, си требал да почекаш барем уште 2 недели, незнам зошто толку многу ти се брзало и си го зел прерано.
Додуша можеби ти не си знаел на која возраст се зема кученце, газдите на мајката се криви не требале да ти го дадат толку рано.
На 5 недели кученцето веќе има запчиња и можеш да престанеш да му даваш млеко од цуцла.
Сега бидејќи е многу мало треба да му купиш добра и квалитетна храна за кученца од програмата Starter ( Стартер е формула за одвикнување на кученцето да пие млеко), Стартерот давај му го околу 2 недели и после премини на програмата Puppy (Папи е формула за бебиња кутриња и оваа формула треба да ја јадат до 3-4 месечна возраст).
Би ти препорачала да си земеш сува деџидрирана храна за кучиња од брендовите Royal Canin, Eukanuba, Purina ProPlan,
Brit, Belcando ...
Сувата храна сега додека е мало треба да му биде мека како кашичка бидејќи забите не се доволно силни за да може да јаде сува храна, храната натопувај му ја со млака вода, супа или јогурт/кисело млеко.
Сега до 3 месечна возраст давај му по 4 оброци на ден.

Надвор немој никако да го изнесуваш, бидејќи нема имунитет, надвор можеш само во раце да го држиш, никако не го ставај на земја.
Сега купи му една таблетка за прочистување од внатрешни паразити Бихелдон (1 таблета се дозира на 10 кила куче) ти треба да му дадеш 1/4 од таблетата.
И другата недела (на 6 неделна возраст) однеси го на прва вакцина, а потоа по 4 недели следува ревакцината.
Ако си од Скопје, би ти препорачала кучето да го носиш кај Диме од Капиштец.
Друго нешто ако не ти е јасно можеш да ме прашаш.:)

--- надополнето ---

Што ти прави Самоједчето?
Не слуша а, сега дресер му бараш :)
Јас сум дресер и земам 200 денари од 1 час
.

Хахаха...Макси (самојед) е феноменале иначе фала на прашање,а за дресер ме прашуваше еден другар па реков ај да се распрашам.А за слушање ИМА УШИ, најбитното за во ВЦ го научив,па за другото све во све време ма да и не е на одмет да го дадам на дресер и јас негледам никаква загуба...:baeh:

Сакам да прашам дали некој имал искуство со куче хермафродит ... Читнав нешо на нет дека било као многу ретко, па ме интересира дали некој од вас се соочил со такво нешто и дали се одлучил за операција и што потоа ... Ако има некој кадарен да ми каже.
п.с. бев на ветеринар, само сакам да слушнам мислење од некој што знае или има такво куче

Proud Hermaphrodite Owner :D

Кое куче би ми го препорачале за подарок (за во стан)?

Кое куче би ми го препорачале за подарок (за во стан)?

Пудла :smir:
Ако несакаш да си имаш проблеми со влакна чистење, Пудлата е вистинско решение.
Јас имам Пудла, веќе 6 години ја чувам и буквално влакно не остава по дома.

Али Пудлата спаѓа во мали раси, ако сакаш нешто со средна големина тоа може да биде Лабрадор ретривер или Златен ретривер...
Како што разбрав ти сакаш некуму да подариш кученце кое што ќе го чува во стан.
Па би ти препорачала, да ја прашаш личоста одоколу (за да не свати дека сакаш да и подариш па да се расипе изнендаувањето) него така одоколу прашај ја личноста што куче би сакала да чува, дали сака големи или мали кучиња, и едно од најважните прашања дали првпат ќе и биде во животот да чува куче, и сл.
Па кога ќе ги знаеш овие информации, пиши тука на Кајгана за да знаеме попрецизно да ти помогнеме околу изборот на расата.

Пудла :smir:
Ако несакаш да си имаш проблеми со влакна чистење, Пудлата е вистинско решение.
Јас имам Пудла, веќе 6 години ја чувам и буквално влакно не остава по дома.

Али Пудлата спаѓа во мали раси, ако сакаш нешто со средна големина тоа може да биде Лабрадор ретривер или Златен ретривер...
Како што разбрав ти сакаш некуму да подариш кученце кое што ќе го чува во стан.
Па би ти препорачала, да ја прашаш личоста одоколу (за да не свати дека сакаш да и подариш па да се расипе изнендаувањето) него така одоколу прашај ја личноста што куче би сакала да чува, дали сака големи или мали кучиња, и едно од најважните прашања дали првпат ќе и биде во животот да чува куче, и сл.
Па кога ќе ги знаеш овие информации, пиши тука на Кајгана за да знаеме попрецизно да ти помогнеме околу изборот на расата.

Да сака,но за пудла на мене неми го прави некако кејфот.
Има ли некој линк каде што можам да видам какви кучинња има на продажба и нормално колку пари се?

Има ли некој линк каде што можам да видам какви кучинња има на продажба и нормално колку пари се?

Знаеш, многу е битно и колку е активна таа особа што ќе се грижи за кучето. Можеби е најдобро по интернетов малку да разгледаш за различните раси и да видиш која би одговарала највише (исто така и кученцата индивидуално да се видат дали имаат голема енергија или не). За стан и за не толку активна особа во мои очи е најбитно кучето да биде малку помрзливо и да не биде многу на доминантна страна.

Не е важно дали тебе ти се праи ќејфот со Пудла, бидејќи нема ти да ја чуваш Пудлата туку ќе ја чува особата на која што ќе и ја подариш, од кај знаеш можеби личноста баш сака Пудли.
И добро ти кажа Almala , многу е важно да се погодат темпераментите на личноста и кучето.
Бидејќи на пример ако личноста е спортски тип и сака да има чести прошетки со своето куче - во тој случај Англискиот булдог би бил катастрофа избор бидејќи тоа е многу мрзливо куче и лесно се заморува, за спортски тип добро би било некое поактивно куче на пример Американски стафордски териер.
За цената на кучето зависи најмногу од какво легло доаѓа.
На пример имаш куче од една раса коешто може да кошта од 50 - 500 евра.
Еве една страна за продажба на миленици па можеби ќе најдеш нешто што ќе ти се допадне http://www.pazar3.mk/Listing#sortBy=DateDesc&ad_type=ForSale,%20ForBuy&id_category=3134&id_location=0

DA ne znaete kolku pari baraat dreserite niz sk ??
Зависи кај кој. Самоједите се едни од најскапите за дресура, јасни ти е веќа зашто :) И јас имам сакојед ако ти треба помош тука сум:smir: Не си свесен што те чека со такво куче :)

Мешај му ја храната со млеко да му е помека, давај му риба, ориз, ситно дробено пилешко мeсо, јогурт многу повеќе од благо млеко, ако планираш да му мешаш и домашна и конзервирана после учи го од мало да прифаќа секаква храна. Кога ке го носиш да прима вакцина купи му калциум ке треба да му даваш обавезно до 1 година дека нагло растат :)
И не му зимај многу храна зошто ке одбива, ке треба да му ја погодиш, нека не те лаже цената, моето баш ројал и еукануба несакаше да ги мирисне и ужасни се, џабе ги фалат. За шетање, јас го шетав и пред првата вакцина, неможе до 2 месеци да го носам исклучиво во раце, па ете здраво живо е, само не го дружи со помали од него кучиња- невакцинирани или улични. Апче за глисти обавезно и тогаш почесто шетање да не ти ги покака дома :)
Имаш на миленици форумот се објаснето убаво за чување кученца :)

:)

Зависи кај кој. Самоједите се едни од најскапите за дресура, јасни ти е веќа зашто :) И јас имам сакојед ако ти треба помош тука сум:smir: Не си свесен што те чека со такво куче :)

Мешај му ја храната со млеко да му е помека, давај му риба, ориз, ситно дробено пилешко мeсо, јогурт многу повеќе од благо млеко, ако планираш да му мешаш и домашна и конзервирана после учи го од мало да прифаќа секаква храна. Кога ке го носиш да прима вакцина купи му калциум ке треба да му даваш обавезно до 1 година дека нагло растат :)
И не му зимај многу храна зошто ке одбива, ке треба да му ја погодиш, нека не те лаже цената, моето баш ројал и еукануба несакаше да ги мирисне и ужасни се, џабе ги фалат. За шетање, јас го шетав и пред првата вакцина, неможе до 2 месеци да го носам исклучиво во раце, па ете здраво живо е, само не го дружи со помали од него кучиња- невакцинирани или улични. Апче за глисти обавезно и тогаш почесто шетање да не ти ги покака дома :)

lele nemoj da me plasis tolku te molam! :D
Pa kako za pocetok fala sto go iscitira postov pa bi te zamolil da mi dades nekoj sovet kako za pocetok okolu toa ovaa dresura....sto po konkretno bi me posovetuvala? :smir:

--- надополнето ---

lele nemoj da me plasis tolku te molam! :D
Pa kako za pocetok fala sto go iscitira postov pa bi te zamolil da mi dades nekoj sovet kako za pocetok okolu toa ovaa dresura....sto po konkretno bi me posovetuvala? :smir:

Заинтересиран сум за купување на германски овчар.Тоа што ме интересира е на што треба да обврнам внимание при купување.

Заинтересиран сум за купување на германски овчар.Тоа што ме интересира е на што треба да обврнам внимание при купување.

Прво морам да те пофалам и едно големо БРАВО за тебе што се интересираш за расата пред да ја набавиш.:aplauz:

При купување (не само за Германски овчар, туку ова важи за секоја раса) треба да обрнеш внимание на тоа од какво легло доаѓа, кои му се родители и од каде го купуваш.
Би ти препорачала кога ќе одиш да си избереш кученце со тебе да дојде и човек кој што се разбира од расата за да ти каже дали се е во ред со кутрињата во леглото.
Ако нешто поконкретно те интересира за расата или за тоа од каде да ја набавиш, јас ти стојам на располагање и можеш да ме прашаш за совет.
Исто така имаме и клуб за Германски овчари па можеш да одиш и во клубот да се консултираш, клубот за Германски овчари се наоѓа во градскиот парк, во близина на хотелот Александар Палас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom