Кучешко месо

• Креатор на темата Креатор на темата Khabs Staadnau
  • Време на започнување Време на започнување
Не би сакал темава да апстрахира и да заврши како кавга околу психолошкиот аспект на темава, туку да се стремиме да ја оцениме консумацијата на овој вид месо од нутриционистички аспект.

Дали човечкиот организам полезува од консумацијата на кучешкото месо?
Колкава е таа полез во споредба со конвенционалните меса како свинско и телешко?
Дали постојат и down-sides при негова консумација, и ако е така кои се тие?

Од нутриционистички е ТОП, прашај ги Кинезите ама јас во уста не го ставам, нема шанси.

Полезува секако исто како и од човечко месо (за кое канибалите ќе ти кажат дека е апсолутно највкусно) ама ни тоа нема во уста да го ставам макар ме колеле или беселе.

Нема даунсајдс ако не е кучето болно ама куче да јадам ми е ко човек да јадам или мачка, темава е малку луда а консумирање на кучешко месо воошто не одговара ни на наш металитет ниту на нашите потреби за храна.

Пс. Уште рецепти фалат, БЉАК! :sick:.

Сакам коњ на ражен.
2047.gif

Pigs are known to be intelligent animals and can be trained similarly to dogs, though they may excel in different tasks.[15] Asian pot-bellied pigs, a small type of domestic pig, have made popular house pets in the United States beginning in the latter half of the 20th century. Domestic farmyard pigs have also been known to be kept indoors.
Од тетка Вики.
Останува прашање на перцепција.Башка и попаметни биле прасенцата од кученцата
Пази ова
http://en.wikipedia.org/wiki/Dog_meat
"Popular Swiss recipes for dog meat include gedörrtes Hundefleisch served as paper-thin slices, as well as smoked dog ham, Hundeschinken, which is prepared by salting and drying raw dog meat"
"A 7,000-name petition was filed to the commissions of the cantons, who rejected it, saying it was not the state's right to monitor the eating habits of its citizens."
Сепак да не изостане:
"The production of food from dog meat for commercial purposes, however, is illegal in Switzerland."

Свиња му има спасено живот на Џорџ Клуни!
Замисли свет без Џорџ Клуни!

Jaс би пробал. Дека сум отворен кон секаква храна, па и ако е зачинето..
Секако не овде. Се знае каде.

Инаку гледајте вака, ионака е мртво и печено, со негово нејадење не го спасувате. Само некој друго ќе му биде сервирано. Дефинитивно би пробал.

Pigs are known to be intelligent animals and can be trained similarly to dogs, though they may excel in different tasks.[15] Asian pot-bellied pigs, a small type of domestic pig, have made popular house pets in the United States beginning in the latter half of the 20th century. Domestic farmyard pigs have also been known to be kept indoors.
Од тетка Вики.
Останува прашање на перцепција.Башка и попаметни биле прасенцата од кученцата

Когнитивна свест и интелигенција не е иста работа.
Когнитивната свест се чувствата, која свињата не ги развива према човекот, за разлика од кучето.
Мачката има ниска когнитивна свест - многу малку се приврзува за човекот, условно е нејзиното врзување.
Кучето е единствено животно кое безусловно се врзува за човекот.

Awareness is the state or ability to perceive, to feel, or to be conscious of events, objects or sensory patterns. In this level of consciousness, sense data can be confirmed by an observer without necessarily implying understanding.

Intelligence has been defined in different ways, including the abilities for abstract thought,understanding, communication, reasoning, learning, planning, emotional intelligence andproblem solving.

Кликни на ликнот "intelligent " да видиш каде води.
Исто битно интелегенцијата е дефинитана и како
"вродена општа когнитивна способност" и "Способност да се справуваат со когнитивна сложеност"

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Јас сум пробал и топ е месото, незнам какви хрнливи вредности има, знам дека е и тоа како вкусно, ви го препрачувам, а дали вие би јаделе или не, и дали имало некаква свест на 2 или 5 год дете, или сте вегетеријанци или вегани или канибали или што не, тоа е ваш избор и ваш проблем.
Наздравје ;)

Јадењето куче е еднакво на јадење дете.
Зошто?
Зошто кучето има когнитивна свест на 5 годишно дете.
Човековиот фетус е хранлив и одговара за јадење. Затоа Кинезите си јадат, доктори продаваа фетуси.
Психички стабилни луѓе разликуваат што се јаде, а што не.
Кучето не е храна.

Свињите се ментално поразвиени од кучињата, и многу добро идат со кајмак-во форма на мали цилиндри или со печен компир.

Свињите се ментално поразвиени од кучињата, и многу добро идат со кајмак-во форма на мали цилиндри или со печен компир.

А прочитај ги пак дефинициите за свест и интелигенција и на прави ја разликата.
--- надополнето: Nov 2, 2011 3:09 PM ---
Кликни на ликнот "intelligent " да видиш каде води.
Исто битно интелегенцијата е дефинитана и како
"вродена општа когнитивна способност" и "Способност да се справуваат со когнитивна сложеност"

Ти ми даде линк до Animal cognition
Но, ајде околу intelligence - когнитивната свест/способност итн. се подгрупа на интелигенција, но не и нужно интелигенција.

Развиена когнитивна свест наоѓаме кај луѓето со многу ниска интелигенција, кои не се способни за ништо, имаат психофизички аномалии - но се приврзуваат за оние кои ги чуваат.

Иако се ставени во иста група, не ги прави исти.

Свињите имаат повисока интелигенција од кучињата, но не и поголема когнитивна свест.

А прочитај ги пак дефинициите за свест и интелигенција и на прави ја разликата.
--- надополнето: Nov 2, 2011 3:09 PM ---

Ти ми даде линк до Animal cognition
Но, ајде околу intelligence - когнитивната свест/способност итн. се подгрупа на интелигенција, но не и нужно интелигенција.

Развиена когнитивна свест наоѓаме кај луѓето со многу ниска интелигенција, кои не се способни за ништо, имаат психофизички аномалии - но се приврзуваат за оние кои ги чуваат.

Иако се ставени во иста група, не ги прави исти.

Свињите имаат повисока интелигенција од кучињата, но не и поголема когнитивна свест.
Не знам што се запна со приврзувањето кон човекот, тоа не е нималку битно за неговата когнитивна способност, истото го прави и виетнамското прасе. Нема никаква разлика ниту подкатегорија, ај објасни ти како иден психолог што е тоа некогнитивна свест или подсвест што сакаш да ја уфрлиш во муабетот. Јас мислам дека тоа е оксиморон.
Виетнамското прасе кое се чува како домашен миленик јас викам дека е поинтелегентно од куче, па некој од нас со задоволство би го спремиле со портокал во уста, во Сибир има припитомено и лисици кој се однесуваат како миленичиња, па тоа не значи дека ако не треба некој да ги убива лисиците.
Точно и мене ми се гади од јадење на кучиња како и на една милијарда Индијци кога јадеме ние телешко ама тоа не ни дава за право да ги осудуваме тие што јадат за да преживееат. Ако розевата Пума се родеше во Кина наместо во Македонија денеска можеби за вечера ќе вртеше едно Чау Чау наместо да се расправа на форуми, се е ствар на перцепција кога се работи за преживување.

Џабе тука сите викате убаво убаво... кога па на свинското се навртувате кога има слави...
ако е за така ајде почнете да јадете лебарки и црви и змии и гуштери.. ионака кај нас ги има во изобилије..
кинезите јаделе.. кинезите и гомна јадат да извините на изразов..

свињите можда се паметни и се тоа али факт е дека не можат со кучињата...
кучето е најстариот пријател на човекот.. како што кажа и друг погоре... и не можам никако да разберам како може луѓе да помислите да јадете куче. Малце ли ви е сето воа шо го имаме на располагање па да земете кучиња да јадете?!
Страшно е тоа колку луѓе има на форумов шо забегуваат со мозокот...

Јадењето куче е еднакво на јадење дете.
Зошто?
Зошто кучето има когнитивна свест на 5 годишно дете.
Човековиот фетус е хранлив и одговара за јадење. Затоа Кинезите си јадат, доктори продаваа фетуси.
Психички стабилни луѓе разликуваат што се јаде, а што не.
Кучето не е храна.

pa ni edno zivotno po defolt ne bi trebalo da ni prestavuva hrana.
ali ete nie se pravime gospodari na se i sesto (n)

pa ni edno zivotno po defolt ne bi trebalo da ni prestavuva hrana.
ali ete nie se pravime gospodari na se i sesto (n)

Tоа е вистина, но сеуште не сме на тоа ниво на свест. Ниту пак скоро ќе бидеме, мора да си почекаме неколку природни катастрофи кои ќе проретчат населението, сега има пренаселеност, нема храна доволно....

Tоа е вистина, но сеуште не сме на тоа ниво на свест. Ниту пак скоро ќе бидеме, мора да си почекаме неколку природни катастрофи кои ќе проретчат населението, сега има пренаселеност, нема храна доволно....

Значи, добро е да умрат милијарди луѓе, за да тераат некоја ретардирана помодарска филозофија како вегетаријанство тие што ќе останат?

И кога беа 100 милиони луѓе на цел свет, што јадеа?

И, сакаш да кажеш дека ти си на повисоко ниво на свест од далеку поголеми луѓе од тебе (во секоја смисла) кои јаделе месо?
И уште едно друго, екстра прашање:

Дали имаш во животот твој кренато нешо повеќе од пенкало? Дали животот ти бил претерано лесен и едноставен?

Не знам што се запна со приврзувањето кон човекот, тоа не е нималку битно за неговата когнитивна способност, истото го прави и виетнамското прасе. Нема никаква разлика ниту подкатегорија, ај објасни ти како иден психолог што е тоа некогнитивна свест или подсвест што сакаш да ја уфрлиш во муабетот. Јас мислам дека тоа е оксиморон.
Виетнамското прасе кое се чува како домашен миленик јас викам дека е поинтелегентно од куче, па некој од нас со задоволство би го спремиле со портокал во уста, во Сибир има припитомено и лисици кој се однесуваат како миленичиња, па тоа не значи дека ако не треба некој да ги убива лисиците.
Точно и мене ми се гади од јадење на кучиња како и на една милијарда Индијци кога јадеме ние телешко ама тоа не ни дава за право да ги осудуваме тие што јадат за да преживееат. Ако розевата Пума се родеше во Кина наместо во Македонија денеска можеби за вечера ќе вртеше едно Чау Чау наместо да се расправа на форуми, се е ствар на перцепција кога се работи за преживување.

Не сум сигурна дека треба надолго и нашироко тука да објаснувам за свеста, видовите на свест.... итн. Но ќе отворам посебна тема (ветувам) и таму на долго ќе се расприкажеме ;)

Инаку, нормално е дека се е до перцепцијата. Да се родев во Кина можда и човечки фетус ќе јадев, оти биле добри за кожата. Ама тоа што некој го прави на светов, е далеку од тоа што е исправно. Сигурна сум дека ги забележа темите за детето кое беше прегазено во Кина прво 2 пати од камион, па од комбе, и на крај 16 луѓе поминаа сите го игнорираа. Што, не треба да ги осудувам?! Оти таква им била перцепцијата?
Ветроебачу, не секоја перцепција е правилна, знаеш, ние учиме и за искривена перцепција, и таквите се лекуваат по установи. Кинезите прават се и сешто - па убиваат и свои деца, зошто се премногу. Имаат казни за раѓање второ дете, насилно ги абортираат жените во најсиромашните краишта. Индијците ги абортираат женските деца, или пак, ги фрлаат во бездни - имаше една бездна, дури имаше и име - зошто огромен број женски бебиња биле тука фрлани.

Тоа што некој го прави - не можеме да речеме ,,ако де, перцепцијата му е таква,,. Има правилно и неправилно, хумано и нехумано. Ти во Европа, да си го фрлиш детето во бездна, оти е женско - треба да си психопат нели? Или да јадеш фетус - за тоа се лежи или во болница или во затвор...

Мислам дека ме разбра. Реков - околу свеста, ќе продискутираме на подолго... Иако целиот муабет овде ни е офтопик..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom