Кучешко месо

• Креатор на темата Креатор на темата Khabs Staadnau
  • Време на започнување Време на започнување
Kuceto e najveren prijatel na covekot. Nego da go jadat e apsurd. Jas imam edno golemo kuce( Riesen Schnautzer), i ne mozam da si pretstavam deka ima takvi lugje. Ako nekoj bi posegnal raka na moeto kuce, jas bi go ubila. Kuceto e clen na familijata. Edno kuce saka iskreno i se raduva od srce. Toa isto ne mozeme da go ustanovime i za covekot. Covek moze da bide licemeren, kuce, ne.Naravno deka covekot stoi na prvo mesto, no kuceto ima isto visoko mesto.
@Windfucker, du hast nicht alle Tassen im Schrank.:(

@Windfucker, du hast nicht alle Tassen im Schrank.:(

Шведска а? Како е таму ладно, ама стандард јебига!

Ами шо да прашам кога е темава поставена во гурманско катче освен рецета.

Ако јадете од оние уличнине продавачи скара, посебно оние како на пр. на Велигден итн, шансите се големи да имате пробано куче или маче у најмала рака.
Најозбилно, немојте да јадете од тие штандови.

Никаде не го реков тоа, а ако прочита, јасно подвлеков линија што ме згрозува.
Нема врска 2 или 5 годишно дете. Има врска следново - 2 годишно дете (свиња) има исклучиво егоцентрични чувства, не се приврзува за луѓето, единствено за својот пород.
Кучето напротив, како 5 годишно дете, се врзува за човекот, го прати, живее со него, го чува, умира за него.
.

Оти јас мислам дека имам прочитано некаде свињата има поголема когнитивна способност од кучето, ајде посочи ми некој линк од сериозно научно истражување дека е обратно.

За западната култура е чудно јадењето на домашни миленичиња.Но и на индијците им е гнасно тоа што ние јадеме телешко месо.Се е во зависност од културите.Во Кина ако не ги користат сите прехранбени ресурси уште поголем дел од населението би гладувало.Тоа се викаат приоритети.

Куче, маче, зајак, коњ, прасе... what's the difference? :)

Подготвено добро и правилно е превкусно. Многу интересна работа што ја имам забележано низ годините е доколку не му кажеш на „јадачот“ какво месо е, многу многу тешко да погоди. :cool:

Ништо не е чудно за месото добиено од коњ, било многу вкусно и е поскапо, месото од коњот е убаво бидејќи се храни со растенија и постојано трча и е мускулест додека пак свинското е полно со масти :)

Еве ја нутриционистичката вредност на кучешкото месо. Од сто грама.Процентите се количина од дневни побарувања.Прашањето ми е дали останатите, да ги наречам конвенционални меса се пополезни за консумација од кучешкото и дали кучешкото месо не е ништо повеќе од гурманска фарса?

arbohydrates 0.1 g
- Dietary fiber 0 g
Fat 20.2 g
Protein 19 g
Water 60.1 g
Vitamin A equiv. 3.6 μg (0%)
Thiamine (vit. B1) 0.12 mg (10%)
Riboflavin (vit. B2) 0.18 mg (15%)
Niacin (vit. B3) 1.9 mg (13%)
Vitamin C 3 mg (4%)
Calcium 8 mg (1%)
Iron 2.8 mg (22%)
Phosphorus 168 mg (24%)
Potassium 270 mg (6%)
Sodium 72 mg (5%)
Ash 0.8 g

Значи веднаш штом видов од страна "Нови теми: Кучешко месо", знаев, ама знаев дека Пумата веќе постирала на темава.

:pos:

Оти јас мислам дека имам прочитано некаде свињата има поголема когнитивна способност од кучето, ајде посочи ми некој линк од сериозно научно истражување дека е обратно.
Степенот на интелегенција кај свињите e земено да е поголем од оној кај кучињата.
"According to Edward O. Wilson, a behavioral biologist (scientist who studies the behavior of animals), the ten most intelligent animals are the following:
  1. Chimpanzee (two species)
  2. Gorilla
  3. Orangutan
  4. Baboon (seven species, including drill and mandrill)
  5. Gibbon (seven species)
  6. Monkey (many species, especially the macaques, the patas, and the Celebes black ape)
  7. Smaller-toothed whale (several species, especially killer whale)
  8. Dolphin (many of the approximately eighty species)
  9. Elephant (two species)
  10. Pig"
    Тоа за нивото на когнитивните способности не можев да најдам нешто во дадените рамки , ама можно е, кучињата се приврзуваат за луѓето а свињите не, ова е валидно овде во МК, ама па Јапонците си чуваат прасенца(оние малине) за миленичиња , па така се е релативно.Сега дали би јадел кучешко месо?
    Ми ако нема друго да или пак ако е неоходно пак да, на крај на краевите кучињата се животински вид различен од нас.

Знам дека темава се однесува на нутристичките вредности на кучешкото месо... ама дискусијава ме подсети на случка од Австоперскиот Водич низ Галаксијата на Даглас Адамс. Има еден дел каде во еден ресторан, високо еволуирано теле-келнер собира нарачки од гостите на масата за делови на своето сопствено тело, опишувајќи го вкусот, мекоста и слично...

Урнебес! ;)

Многу си откачен никој не е како тебе, топ4е си кис4е си :icon_lol:.

Види, ти ги правиш форумите интересни.
Прво, вадиш некои аргументи дека јадење на куче и јадење на детенце е исто. Зошто? Затоа што имале когнитивна свест.
Второ, кога веќе испаѓа дека сите животни кои ги јадеме имаат конгитивна свест, без разлика на годиштето на детето, испаѓа дека е битно дали некој знае да даде дефиниција за когнитивност. Изгледа тоа менува нешто.

Да се навратиме на првото... некој јаде овчо месо, некој свинско, некој пилешко.
Според тебе, сите тие треба да се чувствуваат како крволочни канибалисти!
Зошто?
Затоа што интелигентните луѓе знаеле да препознаат штое храна а што не е.
Кучето не било храна.
Прасето е.
Или не е?
Ама ти си вегетаријанец. За тебе не е.
За некого е.
Ама не ги осудуваш.
Ги осудуваш само тие што јадат кучиња.
Но не и свињи.
Селектираш...
Иако се знаело кој е паметен да знае што е храна а што не.
Ти на пример, затоа си вегетаeater.
Другите се глупи и треба да имаат грижа на совест!
Убијци!

Може не сум компетентна многу да зборувам за воа... али никаде во ниеден учебник од овие што ги имам.. а сум во гастрономијата.. не се спомнува конзумирање на кучешко месо. Спомнати се секаков вид на дивеч и риби и што уште не.. али кучешкото месо.. начинот на колење и тоа кои делови се јадат а кои не.. не е никаде спомнато... шо по некоја логика треба да значи дека тоа месо не е воопшто погодно за човечкиот организам.
Зошто инаку строго се казнуваат некои газди кај кои е откриено дека користел месо од куче или од мачка..
сигурно има некоја причина.... мада мене ми е некако апсурдно сето тоа..
затоа што можеби кучињата за мене преставуваат многу повеќе од обично животно и ги рамнам со луѓето.. али тоа е веќе сосема друга тема..
јес да во некои култури јадат и кучешко месо и лебарки и црви али тоа не значи дека се корисни тие работи..

The domestic dog has a predisposition to exhibit a social intelligence that is uncommon in the animal world.Dogs are capable of learning in a number of ways, such as through simplereinforcement (e.g., classical or operant conditioning) and by observation

Dogs also demonstrate sophisticated social cognition by associating behavioral cues with abstract meanings. One such class of social cognition involves the understanding that others are conscious agents. Research has shown that dogs are capable of interpreting subtle social cues, and appear to recognize when a human or dog's attention is focused on them. To test this, researchers devised a task in which a reward was hidden underneath one of two buckets. The experimenter then attempted to communicate with the dog to indicate the location of the reward by using a wide range of signals: tapping the bucket, pointing to the bucket, nodding to the bucket, or simply looking at the bucket. The results showed that domestic dogs were better than chimpanzees, wolves, and human infants at this task, and even young puppies with limited exposure to humans performed well.

Psychology research has shown that human faces are asymmetrical with the gaze instinctively moving to the right side of a face upon encountering other humans to obtain information about their emotions and state. Research at the University of Lincoln (2008) shows that dogs share this instinct when meeting a human being, and only when meeting a human being (i.e., not other animals or other dogs).

A study found a third of dogs suffered from anxiety when separated from others.

A Border Collie named Chaser has learned the names for 1,022 toys after three years of training, so many that her trainers have had to mark the names of the objects lest they forget themselves. This is higher than Rico, another border collie who could remember at least 200 objects.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dog#Intelligence_and_behavior

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom