Кучешко месо

• Креатор на темата Креатор на темата Khabs Staadnau
  • Време на започнување Време на започнување
K

Khabs Staadnau

Гостин
Не бев сигурен дали да ја отворам темава овде, во здравје или пак во наука но сакам да
дебатираме на хранливиот сектор на оваа инаку доста "жустра" тема.

Знаеме дека начинот на исхрана и видот на храната диференцира низ културите.Јасно е дека еден деликатес во Македонија е апсолутно ѓубре во некоја друга држава.

Сепак, колку и да сакаме да филозофираме околу храната, факт е дека нејзината примарна цел при консумација е довод на "гориво" во телото,
а не ставот кој ни го претставија хедонистите.

Не би сакал темава да апстрахира и да заврши како кавга околу психолошкиот аспект на темава, туку да се стремиме да ја оцениме консумацијата на овој вид месо од нутриционистички аспект.

Дали човечкиот организам полезува од консумацијата на кучешкото месо?
Колкава е таа полез во споредба со конвенционалните меса како свинско и телешко?
Дали постојат и down-sides при негова консумација, и ако е така кои се тие?

Јадењето куче е еднакво на јадење дете.
Зошто?
Зошто кучето има когнитивна свест на 5 годишно дете.
Човековиот фетус е хранлив и одговара за јадење. Затоа Кинезите си јадат, доктори продаваа фетуси.
Психички стабилни луѓе разликуваат што се јаде, а што не.
Кучето не е храна.

Јадењето куче е еднакво на јадење дете.
Зошто?
Зошто кучето има когнитивна свест на 5 годишно дете.
Човековиот фетус е хранлив и одговара за јадење. Затоа Кинезите си јадат, доктори продаваа фетуси.
Психички стабилни луѓе разликуваат што се јаде, а што не.
Кучето не е храна.

А другите животни, имаат когнитивна свест? Пример овца...
Барем колку за бебе од два месеци?

Куче, маче, зајак, коњ, прасе... what's the difference? :)

Подготвено добро и правилно е превкусно. Многу интересна работа што ја имам забележано низ годините е доколку не му кажеш на „јадачот“ какво месо е, многу многу тешко да погоди. :cool:

А другите животни, имаат когнитивна свест? Пример овца...
Барем колку за бебе од два месеци?

За овца не можам да кажам точно. Свињата има когнитивна свест (знаеш што е тоа?) на 2 годишно дете.
Јас сум вегетеријанец. Не ги осудувам оние кои не се. Но куче?
--- надополнето: Nov 2, 2011 12:46 AM ---
Куче, маче, зајак, коњ, прасе... what's the difference? :)

Подготвено добро и правилно е превкусно. Многу интересна работа што ја имам забележано низ годините е доколку не му кажеш на „јадачот“ какво месо е, многу многу тешко да погоди. :cool:

Нормално, треба да ти приготвиме домашен човеки фетус, да видиш што мерак е, прсти да излижеш.

За овца не можам да кажам точно. Свињата има когнитивна свест (знаеш што е тоа?) на 2 годишно дете.
.

Види, ти ги правиш форумите интересни.
Прво, вадиш некои аргументи дека јадење на куче и јадење на детенце е исто. Зошто? Затоа што имале когнитивна свест.
Второ, кога веќе испаѓа дека сите животни кои ги јадеме имаат конгитивна свест, без разлика на годиштето на детето, испаѓа дека е битно дали некој знае да даде дефиниција за когнитивност. Изгледа тоа менува нешто.

Да се навратиме на првото... некој јаде овчо месо, некој свинско, некој пилешко.
Според тебе, сите тие треба да се чувствуваат како крволочни канибалисти!
Зошто?
Затоа што интелигентните луѓе знаеле да препознаат штое храна а што не е.
Кучето не било храна.
Прасето е.
Или не е?
Ама ти си вегетаријанец. За тебе не е.
За некого е.
Ама не ги осудуваш.
Ги осудуваш само тие што јадат кучиња.
Но не и свињи.
Селектираш...
Иако се знаело кој е паметен да знае што е храна а што не.
Ти на пример, затоа си вегетаeater.
Другите се глупи и треба да имаат грижа на совест!
Убијци!

Јок убијци. Не се. Ама дека се исхрануваат нездраво, е тоа е вистина. Според долговечноста, вегетеријанските будисти живеат најдолго, со балансирана вегетеријанска исхрана.

Исто е јадење куче и човечки фетус. Кажи ми ја разликата?
Здрави се бе, и двете, да речеме.

Зошто е во ред да јадам куче, а не и човечки фетус?
Демек, ова е човек, супериорно е?
Тоа во црква да си го кажуваш. Светот не го измисли ти, ниту е твоја приватна сопственост. Ако прифаќаш дека е во ред ти да одлучуваш за тие кои не се способни да се бранат самите, тогаш прифати и дека е во ред власта да прави што сака со тебе, зошто има моќ.

Поздрав. Кој може да разбере ќе разбере.
Кој не може.... нека живее и понатаму во своите неточни информации за тоа што го внесува во себе.

Зошто менуваш колосек на дискусија кон тешка ментална ретардираност? Што ми пикаш во разговор дете и куче дали било исто?

Ако не сум те прашал, сега те прашувам: коај е разликата меѓу пес и крава, кога ќе се земе по основа на когниција?
Според тебе: да изедеш пет годишно дете не е ОК, ама 2 годишно е ОК? Според когнитивноста?

Ми се повраќа од демагогии... или концизно и конкретно искажи се, или не.

И веќе темата забегува од првичната замисла на авторот...

И порака до остаантите членови кои ги интересира темава...
читајте ги минатите коментари и послендиот “одговор“ на purplePuma, па ако сфаќате...
Give me 5

Реков, тој што сака да сфати - ќе сфати.
Не оправдувам никакво јадење на животни - тоа е мојот став, но кучето е приврзано за човекот, кучето спасува луѓе и кучето ќе умре за својот господар. Ниту едно друго животно нема да го направи тоа. Реков - не оправдувам јадење месо, но кучешко месо осудувам. Единствено.

Е сега, околу хранливоста, чекам некој да се изјасни. Свињата е сега за сега - најштетна. Рибата најздрава.
Ќе видиме што ќе ни кажат.

PurplePuma, да бев на твое место, после реалните факти кои ти ги нареди Bodkin, сигурно ќе се одјавев од форумот засекогаш:)))

Не можам ни јас да те сфатам шо сакаш да кажиш со тоа, дека јадењето куче е исто како јадење на дете, а јадењето на свиња , не е исто, оти свињата има свест на 2 годишно дете а кучето свест на 5 годишно дете. Што после ова заклучуваме дека и не е толку голем грев, напротив, не е воопшто грев за ручек да имаме 2 годишно дете. Но ако детето наполнило 5 години сигурно е грев, глупо, срамота, и казниво со закон да го изедеш.

Сигурно низ македонија ова се случува:

Мамо мамо што имаме за јадење?
-Брат ти сине, на ориз.

Никаде не го реков тоа, а ако прочита, јасно подвлеков линија што ме згрозува.
Нема врска 2 или 5 годишно дете. Има врска следново - 2 годишно дете (свиња) има исклучиво егоцентрични чувства, не се приврзува за луѓето, единствено за својот пород.
Кучето напротив, како 5 годишно дете, се врзува за човекот, го прати, живее со него, го чува, умира за него.

А инаку, човечки фетус, или куче, има една разлика, и една сличност.
Разликата е - кучето го боли, фетусот не.
Сличноста - психички стабилен човек не си го јаде семејството. А кучето е член на семејството.

И членот не даде никаков аргумент. Само ми ги врти зборовите ;)

Ајде уживајте, не е темата тоа. Да видиме колку се хранливи кучињата, се мислам дали да поставам слики од тоа како се дерат живи кучињата, може ќе видите што е тоа што е погрешно.

Никогаш не ми паднало на памет да јадам кучешко месо. Според мене тоа е нездрава работа. Али, секоја земја си има свои обичаи, култура... па во Кина тоа е сосем нормално. Затоа, и никогаш не ми ни паднало на памет да ја посетам Кина.

--- надополнето: Nov 2, 2011 12:46 AM ---

Нормално, треба да ти приготвиме домашен човеки фетус, да видиш што мерак е, прсти да излижеш.
Не ги осудуваш тие кои не се вегетаријанци, но сепак не оправдуваш јадење месо, додека во исто време селективно ги осудуваш тие кои јадат (или немаат против јадење на) кучиња (само затоа што некои раси на кучиња добро т.е. „лојално“ се однесувале со нас луѓето и биле „дел“ од фамилијата).

Твоите причини и „аргументи“ за нејадење месо (конкретно кучешко, прасечко и сл.) се секакви само не од научно-хранлив карактер, правејќи го секој твој пост на темава оф топик. За вегетаријанството, веганството и сл. диети и нивните етички, морални и сл. карактери, постојат посебни теми.

Бек он топик: за хранливите вредности на кучешкото месо немам истражувано, но како со секоја храна, така и со оваа потребно е детално истражување. За сега можам да го кажам само ова: one man's food is another man's poison...
--- надополнето: Nov 2, 2011 3:09 AM ---
Никогаш не ми паднало на памет да јадам кучешко месо. Според мене тоа е нездрава работа. Али, секоја земја си има свои обичаи, култура... па во Кина тоа е сосем нормално. Затоа, и никогаш не ми ни паднало на памет да ја посетам Кина.
Во Хонг Конг со закон е забрането убивање и консумирање на кучиња. Но, бидејќи Кина е голема земја, не секаде важат истите закони, традиции, обичаи и секако диети:

:sleep:

Ќе забегам офтопик али една компарација со темава , тема за јадење на кучешко месо на македонски форум е нешто слично како тема за орален секс на религиски форум(и тоа на оние америчкине шо се хц за религијата).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom