Креационизам наспроти еволуционизам

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
....(y)...
Кој прекршил една од Заповедите, ги прекришил сите 10 одеднаш...
ИИИИИИ.... Срам те било. Долго исповедање ќе имаш. Сите 10 богами Одина, не се малку.

.
Не знам: Црквата нема рецепти за се‘ и сешто. Секој од нас е уникатно Божјо творение и како такво треба да Му пријде на Бога, а не по готов шаблон.
--- надополнето: 23 април 2013 во 23:26 ---

Како тоа Црквата нема рецепти за се и сешто? Па нели има една и единствена вистина?

Ти да не криеш нешто од мене?

Не биди себичен.. па стварно не си фер.. кај шо иам желба да научам и уште ми правиш вакви заврзлами..
Не ти барам јас тебе шаблон... ти барам да споделиш искуство... за да јас воочам што е потребно да направам..

Еве што му одгворив на Атесит, цитирам:

„...Наместо од мене да бараш докази, кои нема да ги прифатиш никако, колку и да се убедливи, дај троа ѕирни во себе и проаналзирај за состојбата од своето битие, а како огледало за таа анализа, користиги пред се‘ Божјите Заповеди и Христовите блаженства...Ќе имаш што да видиш, а не со мена да се замараш или од мене докази да бараш....„

Завршен цитат.

Повеќе од ова, не можам да Ти понудам, оти не сум свештеник за да Те водам во верата, а како обичен верник, имам ограничувања од Црквата во моето брлавеење и своеглавост кон другите луѓе....

Па еве бе чоек. .секојдневно се анализирам.. и тоа не од вчера.. него од пред едно 10 години... не знам.. шо е тоа шо ми фали?
Не сум совршен.. имам маани, но не сум ни за на буниште..
НЕ барам од тебе докази.. барам да ме воведеш во Уката на Чколијата Кристова... т.е. Божја... А тебе те сметам за релевантен фактор.. Зашо да идам пред свештеник, коа можам со тебе овде муабет да правам нели?

Дај.. воведи ме во нешто... Како да ја согледам разликата меѓу „Создателството, наспроти Развивањето“? И зошто Создателството е многу подобро отколку „Развивањето“?

Како тоа Црквата нема рецепти за се и сешто? Па нели има една и единствена вистина?

Веќе одоворив: причината е нашата поединечна уникатност, па токму затоа Христос вели дека патиштата Божји се чудни...Нема готов рецепт за тоа кој, како и кога ќе поверува, и нема готов рецепт за начинот на кој поединецот ќе се спасува.

Но, искуствата од Црвата, вклучувајќи го и моето, велат дека ништо не се случува (никој не поверувал..) без претходно да Го бара и најде Бога.
--- надополнето: 23 април 2013 во 23:42 ---
. Зашо да идам пред свештеник, коа можам со тебе овде муабет да правам нели?
?

Свештениците имаат власт која јас ја немам и ќе ја немам. Ним им е дадено да поучуваат и практикуваат Свети Тајни, не мене...
--- надополнето: 23 април 2013 во 23:44 ---
И зошто Создателството е многу подобро отколку „Развивањето“?

Создавањето има смисла и цел: тоа е заедницата меѓу Творецот и творението.

Развивањето (еволуцијата?...) е механичка бесмислица и бесцелност, кои завршуваат со сигурна смрт и последиците од истата.

Веќе одоворив: причината е нашата поединечна уникатност, па токму затоа Христос вели дека патиштата Божји се чудни...Нема готов рецепт за тоа кој, како и кога ќе поверува, и нема готов рецепт за начинот на кој поединецот ќе се спасува.

Добро бе чоек.. ти реков не барам рецепт.. само ти велам,, кажи искуство.. како ти го постигна тоа.. за да иам точка од која што јас би можел да се надоврзам.. да размислам.. да мислам. .да се погледнам однатре...

Знам дека сум уникатен.. но баш во уникатноста е Божјото.. да се согледа тоа индивидуално внатре.. мое.. да го најдам патот за да го видам Бога.. е токму таја точка ја барам..

Но, искуствата од Црвата, вклучувајќи го и моето, велат дека ништо не се случува (никој не поверувал..) без претходно да Го бара и најде Бога.

Еве го барам..
Кажи ми ти како го најде?

И кажи ми како до Создателството? Како да го разберам тој момент дека Создателството е подобро и вистинско од Развивањето?
--- надополнето: 23 април 2013 во 23:47 ---
Создавањето има смисла и цел: тоа е заедницата меѓу Творецот и творението.

Развивањето (еволуцијата?...) е механичка бесмислица и бесцелност, кои завршуваат со сигурна смрт и последиците од истата.

аха.. е како да стигнам до Создавањето? која е таа почетна точка?

Како тоа механичка бесмислица? Велиш сигурна смрт.. па еве еден ден и јас ќе умрам... нели е тоа сигурна смрт?
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:02 ---
Мики, абе кај си? на спање а?

ај утре ќе продолжиме.. и мене ми дојде многу.... ќе размислам за ова шо ми збориш.. од утре со свежи идеи..

Мики, абе кај си? на спање а?
.

Морав да завршам една приватан обврса, која ја одложував...
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:11 ---
аха.. е како да стигнам до Создавањето? која е таа почетна точка?
.

Почетна точка Е Бог: завршница Е Бог.
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:14 ---
Како тоа механичка бесмислица? Велиш сигурна смрт.. па еве еден ден и јас ќе умрам... нели е тоа сигурна смрт?
.

Механичката безмислица е во еднодимензионалноста од модерното живеење: живеење исклучиво на телесно-материјално ниво‘, а чат-пат и на душевно, но не и духовно.

Смртта ни‘ е загаранирана, но што после неа? Ќе имам ли вечен живот крај Творецот или вечна смрт кај демоните?
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:15 ---
И кажи ми како до Создателството? Како да го разберам тој момент дека Создателството е подобро и вистинско од Развивањето?
..

Просто: споредувај што Ти нуди Светов а што Ти ветил Бог, Твојот Творец.
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:17 ---
Кажи ми ти како го најде?

Ова е прашање од приватна природа...Но тоа се случува онака како што веќе напишав: барај. Сите мудреци пред Христа трага по вистината, но никој не беше удостоен да ја најде, се‘ додека не се симна Христос, Кој Е жива Вистина.

Почетна точка Е Бог: завршница Е Бог.
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:14 ---

А што е Бог? т.е. кој е Бог?

Механичката безмислица е во еднодимензионалноста од модерното живеење: живеење исклучиво на телесно-материјално ниво‘, а чат-пат и на душевно, но не и духовно.

Смртта ни‘ е загаранирана, но што после неа? Ќе имам ли вечен живот крај Творецот или вечна смрт кај демоните?
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:15 ---

Добро де нормално, живееш наравно телесно -материјално. ти треба храна, покрив над глава, секс, пиење течности, работа.. духовно - учење, читање, слушање музика, одење на концерти, изложби, сликање, свирење, правење скулптури, градење....
Духовно. па и тоа.. ете размислувам за тоа шо има понатаму од Вселената, шо е космос, кој го создал, дали некој го создал, зашо го создал,... која е смислата на животот, зошто јас живеам, зошто ќе умрам, зошто не сакам да умрам.. зошто се плашам од смрт... шо има после смртта...
Добро да.. е тоа сакав.. а шо има после смртта? Како знаеш шо има после смртта?

Просто: споредувај што Ти нуди Светов а што Ти ветил Бог, Твојот Творец.

А што ми ветува Бог?
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:22 ---
Ова е прашање од приватна природа...Но тоа се случува онака како што веќе напишав: барај. Сите мудреци пред Христа трага по вистината, но никој не беше удостоен да ја најде, се‘ додека не се симна Христос, Кој Е жива Вистина.

Добро бе Мики не барам од тебе детаљи... барам искуство...

А добро. .во што се разликува ХРистос од сите други? Која е таа Вистина со која он се ставил за Еквивалент?

Добро бе чоек.. ти реков не барам рецепт.. само ти велам,, кажи искуство.. како ти го постигна тоа.. за да иам точка од која што јас би можел да се надоврзам.. да размислам.. да мислам. .да се погледнам однатре...
.

Смири си ја гордоста...
Смири си ја суетноста...
Отвори го умот за Божјите вистини...
Световните вистини сметај ги за вистини од груба и минлива природа...
Другите луѓе сметај го за подостојни од себе....
Своите мненија сметај ги за условно точни...
Умот насочи го кон Небесата и кон Бесконечноста...
Сеќавај се на Бога и Неговата жртва за Тебе...
Преиспитувај ги сите свои дејанија....
Простувај им на тие кои Ти згрешиле....
Барај да Ти простат за Твоите грешки....
Надежта троши ја на Бога, не на Светов...
Верата засилувај ја...
Не се приврзувај безмерно за световно-материјални вредности, туку сметај го за Божји имот во Твој посед...
Давај милостиња....
Не барај ништо за возврат ако некому му сториш добродетел...
Денот не го арчи во бескорисни дејанија, туку читни и по некоја молитва...
Истражувај ги од Бога објавените вистини а не човечките мудрости...
Исповедај ги своите гревови: што си Му згрешил на Бога, што на другите луѓе, што на самиот себе...

Ај, доста Ти е за вечрва...
Добра ноќ.

П.С:
Сеа ќе доје администраторот и све ќе избрише и ќе ми опне „казнени„...

Смири си ја гордоста...
Смири си ја суетноста...
Верата засилувај ја...
Не се приврзувај безмерно за световно-материјални вредности, туку сметај го за Божји имот во Твој посед...
Давај милостиња....
Исповедај ги своите гревови: што си Му згрешил на Бога, што на другите луѓе, што на самиот себе...

Добра ноќ.

П.С:

Смири си ја гордоста...
Смири си ја суетноста...
Верата засилувај ја...
Давај милостиња....

Добра ноќ.

П.С:

Првиот болд апсолутно точен иначе "световните вистини" би биле само уште едни догми кои не би смееле да се приспитуваат а не наука :) јбг.
Вториот болд. Те молам потсетиме на жртвата на бог. Нешто слабо стојам со меморија па бришам непотребни информации.
Трет болд. А зошто да ја бараме вината стално во другите. Не ли подобро ние самите да се преиспитаме зошто некој ни згршил.

Вториот болд. Те молам потсетиме на жртвата на бог. Нешто слабо стојам со меморија па бришам непотребни информации.
.

Христос, Синот Божји, умре доброволно на крстот, превземајќи ги и простувајќи ги сите гревови, од сите луѓе, од сите времиња.

Ако обичните смртници им даваат чест на своите предци, кои своите животи ги дале за одредена заедничка цел или идеал, дотолку повеќе верните ќе ја прифатат жртваата Христова, дадена не за еден народ, туку за целиот човеков род.
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:42 ---
А зошто да ја бараме вината стално во другите.

Тоа е последно нешто кое треба да го чиниме, т.е. можеме, но само ако сме се удостоиле со тоа што, очистувајќи се себе си, ќе станеме позитивен пример за другите па дури тогаш ќе можеме да ги поправаме туѓите грешки.
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:43 ---
Не ли подобро ние самите да се преиспитаме зошто некој ни згршил.

Да, тоа е точниот одговор...

Христос, Синот Божји, умре доброволно на крстот, превземајќи ги и простувајќи ги сите гревови, од сите луѓе, од сите времиња.

Ако обичните смртници им даваат чест на своите предци, кои своите животи ги дале за одредена заедничка цел или идеал, дотолку повеќе верните ќе ја прифатат жртваата Христова, дадена не за еден народ, туку за целиот човеков род.
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:42 ---

Тоа е последно нешто кое треба да го чиниме, т.е. можеме, но само ако сме се удостоиле со тоа што, очистувајќи се себе си, ќе станеме позитивен пример за другите па дури тогаш ќе можеме да ги поправаме туѓите грешки.
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:43 ---

Да, тоа е точниот одговор...

Првиот дел. Синот божји не ли исто со самиот бог. Сепак како шти ти е равенството 1+1+1=1.
Дај одлучи се (и сите останати христијани) или бог е троличен со што би било дека он сам се убијал или не е троличен па си го жтрвувал синот ( тука не навлегувам во самата нелогичност дека жрва не е да жртвуваш нешто што по дифолт е бесмртно).

Вториот дел. Ти пишуваше за простување на оние што ни згрешиле. Така да станува збор само за филозофија на живеење тоа дали ке ја бараме вината во нив или во нас самите, нема потреба од дополнително размислување. Ако ја бараме во нас самите нема што на другите да им простуваме и со тоа станува непотребен тој дел.

Смири си ја гордоста...
Смири си ја суетноста...
Верата засилувај ја...
Давај милостиња....

Добра ноќ.

П.С:

Па сеа ова го правам.. со исклучок на 3-4 ствари... (Надежта троши ја на Бога, не на Светов, Давај милостиња, Истражувај ги од Бога објавените вистини а не човечките мудрости, Денот не го арчи во бескорисни дејанија, туку читни и по некоја молитва)..

Башка.. уште бе не ми е јасно шо е тоа Вистина.. глеам цело време ја користиш, али никако да скопчам..
шо ќе да е тоа?

100 Пати изговорена лага?? :icon_lol:

...си останува лага...
--- надополнето: 25 април 2013 во 23:52 ---
Не знам.. искрено не знам.. али као новопечен Рисјанин, би сакал да знам повеќе за ова..

Вистината е Христос, Кој Е жива Вистина, сам по себе.
Секој збор кажан од Христос, Кој Е Вистина, е вистинит збор.
--- надополнето: 25 април 2013 во 23:56 ---
Па сеа ова го правам.. со исклучок на 3-4 ствари... (Надежта троши ја на Бога, не на Светов, Давај милостиња, Истражувај ги од Бога објавените вистини а не човечките мудрости, Денот не го арчи во бескорисни дејанија, туку читни и по некоја молитва)..

Башка.. уште бе не ми е јасно шо е тоа Вистина.. глеам цело време ја користиш, али никако да скопчам..
шо ќе да е тоа?

Тие 3-4 кои не ги чиниш, плус уште едно 30-40, кои сигурно не ги чиниш, не можат да Те одвојат од Светов и да те насочат кон Бога, затоа што се клучни при тоа движење.

На пример, милостиња делат и атеистите, но не во името Божјо и за своето спасение, туку во нивно лично име.

Или како што вели еден современ грузиски богослов: „..аскетизам занчи лично увежбување во чинењето добри дела...„.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom