Атеист
Дежурен Шаман
ИИИИИИ.... Срам те било. Долго исповедање ќе имаш. Сите 10 богами Одина, не се малку........
Кој прекршил една од Заповедите, ги прекришил сите 10 одеднаш...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ИИИИИИ.... Срам те било. Долго исповедање ќе имаш. Сите 10 богами Одина, не се малку........
Кој прекршил една од Заповедите, ги прекришил сите 10 одеднаш...
.
Не знам: Црквата нема рецепти за се‘ и сешто. Секој од нас е уникатно Божјо творение и како такво треба да Му пријде на Бога, а не по готов шаблон.
--- надополнето: 23 април 2013 во 23:26 ---
Еве што му одгворив на Атесит, цитирам:
„...Наместо од мене да бараш докази, кои нема да ги прифатиш никако, колку и да се убедливи, дај троа ѕирни во себе и проаналзирај за состојбата од своето битие, а како огледало за таа анализа, користиги пред се‘ Божјите Заповеди и Христовите блаженства...Ќе имаш што да видиш, а не со мена да се замараш или од мене докази да бараш....„
Завршен цитат.
Повеќе од ова, не можам да Ти понудам, оти не сум свештеник за да Те водам во верата, а како обичен верник, имам ограничувања од Црквата во моето брлавеење и своеглавост кон другите луѓе....
Како тоа Црквата нема рецепти за се и сешто? Па нели има една и единствена вистина?
. Зашо да идам пред свештеник, коа можам со тебе овде муабет да правам нели?
?
И зошто Создателството е многу подобро отколку „Развивањето“?
Веќе одоворив: причината е нашата поединечна уникатност, па токму затоа Христос вели дека патиштата Божји се чудни...Нема готов рецепт за тоа кој, како и кога ќе поверува, и нема готов рецепт за начинот на кој поединецот ќе се спасува.
Но, искуствата од Црвата, вклучувајќи го и моето, велат дека ништо не се случува (никој не поверувал..) без претходно да Го бара и најде Бога.
Создавањето има смисла и цел: тоа е заедницата меѓу Творецот и творението.
Развивањето (еволуцијата?...) е механичка бесмислица и бесцелност, кои завршуваат со сигурна смрт и последиците од истата.
Мики, абе кај си? на спање а?
.
аха.. е како да стигнам до Создавањето? која е таа почетна точка?
.
Како тоа механичка бесмислица? Велиш сигурна смрт.. па еве еден ден и јас ќе умрам... нели е тоа сигурна смрт?
.
И кажи ми како до Создателството? Како да го разберам тој момент дека Создателството е подобро и вистинско од Развивањето?
..
Кажи ми ти како го најде?
Почетна точка Е Бог: завршница Е Бог.
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:14 ---
Механичката безмислица е во еднодимензионалноста од модерното живеење: живеење исклучиво на телесно-материјално ниво‘, а чат-пат и на душевно, но не и духовно.
Смртта ни‘ е загаранирана, но што после неа? Ќе имам ли вечен живот крај Творецот или вечна смрт кај демоните?
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:15 ---
Просто: споредувај што Ти нуди Светов а што Ти ветил Бог, Твојот Творец.
Ова е прашање од приватна природа...Но тоа се случува онака како што веќе напишав: барај. Сите мудреци пред Христа трага по вистината, но никој не беше удостоен да ја најде, се‘ додека не се симна Христос, Кој Е жива Вистина.
Добро бе чоек.. ти реков не барам рецепт.. само ти велам,, кажи искуство.. како ти го постигна тоа.. за да иам точка од која што јас би можел да се надоврзам.. да размислам.. да мислам. .да се погледнам однатре...
.
Смири си ја гордоста...
Смири си ја суетноста...
Отвори го умот за Божјите вистини...
Световните вистини сметај ги за вистини од груба и минлива природа...
Другите луѓе сметај го за подостојни од себе....
Своите мненија сметај ги за условно точни...
Умот насочи го кон Небесата и кон Бесконечноста...
Сеќавај се на Бога и Неговата жртва за Тебе...
Преиспитувај ги сите свои дејанија....
Простувај им на тие кои Ти згрешиле....
Барај да Ти простат за Твоите грешки....
Надежта троши ја на Бога, не на Светов...
Верата засилувај ја...
Не се приврзувај безмерно за световно-материјални вредности, туку сметај го за Божји имот во Твој посед...
Давај милостиња....
Не барај ништо за возврат ако некому му сториш добродетел...
Денот не го арчи во бескорисни дејанија, туку читни и по некоја молитва...
Истражувај ги од Бога објавените вистини а не човечките мудрости...
Исповедај ги своите гревови: што си Му згрешил на Бога, што на другите луѓе, што на самиот себе...
Ај, доста Ти е за вечрва...
Добра ноќ.
П.С:
Сеа ќе доје администраторот и све ќе избрише и ќе ми опне „казнени„...
Смири си ја гордоста...
Смири си ја суетноста...
Верата засилувај ја...
Не се приврзувај безмерно за световно-материјални вредности, туку сметај го за Божји имот во Твој посед...
Давај милостиња....
Исповедај ги своите гревови: што си Му згрешил на Бога, што на другите луѓе, што на самиот себе...
Добра ноќ.
П.С:
Вториот болд. Те молам потсетиме на жртвата на бог. Нешто слабо стојам со меморија па бришам непотребни информации.
.
А зошто да ја бараме вината стално во другите.
Не ли подобро ние самите да се преиспитаме зошто некој ни згршил.
Христос, Синот Божји, умре доброволно на крстот, превземајќи ги и простувајќи ги сите гревови, од сите луѓе, од сите времиња.
Ако обичните смртници им даваат чест на своите предци, кои своите животи ги дале за одредена заедничка цел или идеал, дотолку повеќе верните ќе ја прифатат жртваата Христова, дадена не за еден народ, туку за целиот човеков род.
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:42 ---
Тоа е последно нешто кое треба да го чиниме, т.е. можеме, но само ако сме се удостоиле со тоа што, очистувајќи се себе си, ќе станеме позитивен пример за другите па дури тогаш ќе можеме да ги поправаме туѓите грешки.
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:43 ---
Да, тоа е точниот одговор...
Смири си ја гордоста...
Смири си ја суетноста...
Верата засилувај ја...
Давај милостиња....
Добра ноќ.
П.С:
100 Пати изговорена лага??. уште бе не ми е јасно шо е тоа Вистина.. ..
шо ќе да е тоа?
100 Пати изговорена лага??![]()
100 Пати изговорена лага??![]()
Не знам.. искрено не знам.. али као новопечен Рисјанин, би сакал да знам повеќе за ова..
Па сеа ова го правам.. со исклучок на 3-4 ствари... (Надежта троши ја на Бога, не на Светов, Давај милостиња, Истражувај ги од Бога објавените вистини а не човечките мудрости, Денот не го арчи во бескорисни дејанија, туку читни и по некоја молитва)..
Башка.. уште бе не ми е јасно шо е тоа Вистина.. глеам цело време ја користиш, али никако да скопчам..
шо ќе да е тоа?