Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Позитивен сум на ковид, немам мирис ни вкус, покачена температура. Пијам витамини витамин Ц, Д, цинк, и вода 3Л дневно ( супа, овошје).
Некои совети на што да внимавам?

...а бе благе везе немате! ние ваму какви такви сме почовечни, кај вас да не влезе обичен смртник во болница, ти реков ова е директно мое искуство, локумот додека не го пробав во Крушево не верував дека е најубав!
Остави тоа него кажи ни ти за твоето најдалечно патување до Врање на шопинг у Лидл, како си помина? Остави сеа за германскиот локум, се гледа дека имаш доста слушано од комшии, познаници, интернет итн.

Остави тоа него кажи ни ти за твоето најдалечно патување до Врање на шопинг у Лидл, како си помина? Остави сеа за германскиот локум, се гледа дека имаш доста слушано од комшии, познаници, интернет итн.
...куј знае што перцепција имаш за мене што не е тема, во Врање не сум била никогаш, за разлика од тебе,
...не сум знаела дека километражата е репер за IQ,
не ме читаш, пишував за крушевскиот локум со ореви и трендафил :rolleyes:

Треба да си мрднат ова со грип да го споредуваш
Грипот мислиш е лесна болест за ризичните групи постари, хронични или мали деца? Болница Козле порано беше пуна со деца, сега само од ковид примаат.
А грипот знае да удри на срце, инфаркт, срцева слабост, бронхопнеумонија, абортус кај бремени жени итн.
И те како е опасен, зависно од сојот кој циркулира низ годините. Шо мислиш, зашто се "препорачува" и е бесплатна за ризични групи. Мене сигурно не ме вакцинираа бесплатно оти Филипче ми е пријател.
Затоа, ако читаш, барем дочитај. Никој не споредува ништо у врска со грипот освен вакцинацијата која за една болест е обавезна, за друга не е. Болест која исто ги оптеретува болниците и која е исто така ризична за одредени групи.

...куј знае што перцепција имаш за мене што не е тема, во Врање не сум била никогаш, за разлика од тебе,
...не сум знаела дека километражата е репер за IQ,
не ме читаш, пишував за крушевскиот локум со ореви и трендафил :rolleyes:
Многу фрустрации изливаш на форум чедо. а тука ми збориш за човечност ова она.
Тоа за човечноста можат сите да го видат по ходниците на болниците по Скопје. Ама нели не си била ниту до Врање. Не знам што да ти кажам.

Чок јаз"к шо би рекле турците.

Prasanje: Se vakcinirav Maj mesec so Sinopharm vo Srbija. Kraj na Avgust prelezav Covid (nemam nikakov sertifikat bidejki ne se testirav). Napraviv test za antitela kraj na Septemvri (mesec dena posle prelezuvanje) i imav visoko nivo 11800 spored testot na ZMC (>50 referentna vrednost). Od Januari se selam vo Germanija, kade shto Sinopharm ne e priznaen (kolku sho znam), a vo isto vreme nemam ni sertifikat deka sum prelezal vo Avgust. Sovet?

Ako sakam pred da odam da primam boost tuka, lesno odi sega? Ili da cekam i tamu da primam vakcina (@Igorcemk )?

Не сум сигурен како се правилата. Тест секако мораш а по кој основ се селиш? Работа? Тогаш носи доказ со тебе оти без итна потреба може да те вратат.
Автоматски споено мислење:

...денес се слушнав со дојчландот, замисли ниеден единствен антиботик не бил даден на ковид пациентот со оправдување дека било САМО вирусна инфекција, ти пишуваш дека се применува (понекогаш) комбинација на антибиотици ampicillin sulbactam и аzithromycin, првото едно евро второто две евра доза, а ние тука применуваме три антибиотици ciprofloxacin, tazobactam, ceftriaxon избор од овие три со комбинација со meropenem, vancomycin во максимални дози од 2 г два па дури и три пати на ден, со што една доза на меропенем е 10 евра, vancomycin пет евра, замисли вие во ЕУ а ние на Балкан колку сме „побогати“ од вас! :facepalm:

Не знаев дека од дистанца можеш на доктори во Германија совети да им даваш. Разбирам загуба, лесна му земја, но вина да бараш кај докторите малку тешко кога за ковидот нема терапија туку само превенција (вакцина). Туку колку толку Германското здравство во споредба спасува повеќе пациенти при ковид него многу други.

Многу фрустрации изливаш на форум чедо. а тука ми збориш за човечност ова она.
Тоа за човечноста можат сите да го видат по ходниците на болниците. Ама нели не си била ниту до Врање. Не знам што да ти кажам.

Чок јаз"к шо би рекле турците.

Оти бе се прајш фраер, еве ја таа германска способност во два графици. Во првиот бран на просек 20.000 дневно, на германциве му умираа 800 просек дневно што е 4% смртност, повеќе од Македонија која што има 3.5%.

1639257281991.png

1639257344357.png

Ве отепаа со карантини, но сепак еве гледаме сега, ниту со вакцини не успеваат да запрат смртност.

Затоа сега следат Фајзери на секој три месеци. Очајот кај тоа германските власти кои пред избори ветуваа дека нема да има задолжителна вакцинација, е огромен.
Се гледа дека немаат решение, затоа што се фрлија на картата на вакцинација. Дури и бројот на кревети го намалија во болниците за време на Пандемија.

Оти бе се прајш фраер, еве ја таа германска способност во два графици. Во првиот бран на просек 20.000 дневно, на германциве му умираа 800 просек дневно што е 4% смртност, повеќе од Македонија која што има 3.5%.

Прегледај го приврзокот 316276

Прегледај го приврзокот 316277

Ве отепаа со карантини, но сепак еве гледаме сега, ниту со вакцини не успеваат да запрат смртност.

Затоа сега следат Фајзери на секој три месеци. Очајот кај тоа германските власти кои пред избори ветуваа дека нема да има задолжителна вакцинација, е огромен.
Се гледа дека немаат решение, затоа што се фрлија на картата на вакцинација. Дури и бројот на кревети го намалија во болниците за време на Пандемија.

Кои карантини?

Туку сеуште 30% од 82 милиони се невакцинирани и во секоја болница најголем дел починати се невакцинирани. Имаат контрола колку толку при ваков бран, искрено не очекував со овие бројки. Но на граница е.

после цела недела 2 пати днево бодење со клексани,рацете ми помодреа д димерите од 5000 скокнаа на 9000.Се чудеа сите.
...и уште ќе се чудат, додека не се направи целосна хемостаза каде се и ддимерите и одреди дијагноза за тромбоични промени, па да се даде таква интензивна антикоагулантна терапија, покачени ддимери има и кога не се формира буквално тромб, покачено е при вирусна и бактериска инфекција , при повреда на ткиво, при долго лежење или статичо седење при долго патување, не е добро само едно тестирање на покачени ддимери да се воспостави дијагноза без целосна хемостаза на крвта и да се даде антикоагулантен лек,
...дали некогаш во животот си направил таква анализа на ддимери па да знаеш дека ти се покачиле, може и пред ковид ти биле покачени,
... дали некогаш си направил ддимери кога си бил грипосан да видиш дали ти се покачени?
...дали ги имаш видено кога ти земале во моментот крв во цитратна епрувета (со сино капаче) тој што ти земал ти ја ослободи раката од стегата на надлактицата кога се зема крв и истата слободно течела во епруветата која потоа најмалку 5 пати нежно ја превртувал горе доле и потоа веднаш се однело за испитување без да се чека? знаеш, ако не се почитува ова не се валидни резултатите!

Со кинеските мислам дека не може. Прашав за мене за со синовак, рекоа као низ Европа не примале со кинезарија.
Видете за Германија дали овие информации ќе помогнат, ако веќе не сте ги виделе.

Прегледај го приврзокот 316276

Прегледај го приврзокот 316277

Во Германија средно живеат луѓето 85 години.
Во Македонија средно 73 години.

Ко да споредуваш фиќо со Мерцедес АМГ ти е муабетов.

Тие ковид починати се повеќе и од половина над 85 годишна возраст.
Ај кажи ми кој дочекал 85 години во северна освен Киро Глигоров.
Муабетов ти е два денара тенеке.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Во Германија средно живеат луѓето 85 години.
Во Македонија средно 73 години.

Ко да споредуваш фиќо со Мерцедес АМГ ти е муабетов.

Тие ковид почибати се повеќе од половина над 85 годишна возраст.
Ај кажи ми кој дочекал 85 години во северна освен Киро Глигоров.
Муабетов ти е два денара тенеке.

Абе можите да лажите со глупостиве колку сакате ама бројките не лажат.

Еве официјални бројки од Германија за смртноста. Во ноември 2021 расти за 25% над нормала, од кој што само мал процент е од Ковид.

1639258756422.png

И баш како што велиш Германија е Мерцедес, море Ферари во медицински капацитети, па сепак има лоши резултати, слични на Македонија во борба со короната. Германија на почеток на пандемијава имаше најголем број на болнички кревети на 1000 жители во светот.

Да не бидам малициозен, ама заеднички содржател на македонското и германското здравство се балкански доктори.

Затоа сега следат Фајзери на секој три месеци.
Според долготрајноста на сертификатите, ќе биде сезонска, 1-2 пати годишно, а не на 3 месеци. Во секој случај, тешка ретардација.

Сдссм тргнаа повторно во поход да уништат сѐ што вирее, како што уништија во времето на приватизацијата. Затворени локали, казнети граѓани, дали вакви акции смеат да прават во општините каде официјален е јазикот, поразличен од македонскиот, кој го зборуваат 20% од припадниците во таа општина!? Тешко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom