Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Со години очите си ги вадевме со Тенеке во Политика, но ми се допаѓа ова што ви го прави. :noze:

Инаку, вести од САД поврзани со Омикрон. 34 од 43 се или целосно имунизирани или примиле и бустер доза. :unsure:
Другар, тенеке ништо не ни прави сам себе си руши репутација. Нема црно бело во темава ама тенеке е ептем црно безкомпромисен. Далеку од реалноста.

Далеку од реалноста.
Знам, и не го напаѓам само поради неговата посветеност на темата каде треба да се урне култот кој се гради околу оваа вакцина. Не креира траен или долг имунитет, сите парламенти и стануваат се послаби и послаби, а постепено станува задолжителна без некоја посебна причина! Критиката треба да биде тука, па и кон мерките и да биде оставен простор кој сака или колку сака да се вакцинира.

Дали треба бустер, тоа мора да зависи од поединецот. Ако референтната вредност е 16 и ако јас имам антитела добиени на овој или на оној начин, зошто мора да се вакцинирам? Ако не го направам тоа, а сум жител на слободниот свет, ќе изгубам сет права! Тоа го има во Х држави во Европа кои пркосат на комунизмот, се борат за права на жената, за малцинствата, за работнички права, за социјален и културен прогрес, често пати и на своја штета! Каде се личните слободи и права?

Повторно, тука состојбата сега е сјајна. Имаме само 5.500 активни случаи, а интересот на вакцина е 0. Ако не се оплеска на граничните премини, може да имаме и помирна зима. Но ќе се оплеска на граничните премини затоа што западната (дива) граница не подлежи на контрола. Така ни влезе и Ковидот и Делта варијантата- со лажирање тестови, непријавување симптоми и недоволни контроли. Вината е само во власта. Има суверенитет и треба да воспостави јавна власт на целата своја територија. :)

Никој не сакат да почитуват владини мерки,дали се добри или лоши.
Оваја Гоџо ко Охриѓанка да е?
... самите членови на влада, па и другите министри директори кога ги снимаат на ТВ или се фотографираат од џебовите ќе ги извадат заштитните маски и ги ставаат на лице, демек гледајте не' како ги почитуваме заштитните мерки, за да веднаш кога ќе заврши тој протоколот на ТВ информирање на јавноста и сликањето, веднаш ќе ги извадат заштитните маски и така чопоративно се дружат, нит заштитна маска нит растојание нит бутур, поздравување со прегрнување, чукање со главите, ракување со стегање на дланка,

...ваму обичниот народ го принудува, измислува казни, додека за нив истите тоа не важи, така да не е чудо ваков револт кај родителот кој не сака својата ќерка да носи заштитна маска зошто се гуши, а тие истите што и пркосат во влезот посебно машкото лице кое малтене покажува вербална сила како да е шериф на училиштето, сигурно со повлекување во канцеларите кога пијат кафе и пушат си ги тргаат заштитните маски иако се наоѓаат во затворена просторија,

... при крај на видеото, самите просветни работници потврдиле дека за децата со посебни потреби не важело да се носи заштитна маска ниту пак да деца до шест години, односно сите деца токму од тоа училиште никаде не носат заштитни маски кога се и во затворен и во отворен простор освен во училиштето, заштитни мерки ДА, ама не циркуз мерки, „сега важи, сега не важи, за тебе важи за мене не важи,

(машкиот егземплар просветен работник што се слуша на видеото, не знам, многу сум револтирана од што го слушнав од неговиот сељачки однос, без почитување на женски соговорник и родител, сељандура вработена во училиште, па уште деца ќе образувал кога самиот не личи нит на воспитан нит на образован, дива лига, шериф во училиште! :boksix:)

Некако ја промашуваме поентата... Не треба да се урне култот кон вакцина ама очигледно треба да се работи на upgrade на постоечките вакцини. Очекував до сега да има подобрување, надградување...
Како да застанаа во развојниот дел...

... не може да се надгради антиковид вакцина кон коронавирус кој мутира, самото не иде едно со друго, не постои вакцина за измутирачки вируси, барем до сега не може да се изведе, како што не можеме да се заштитиме од грип и настинка со вакцина!

Se super ama tolku od teneke za ova, eve si prodolzi drugo. Ne se desilo. Ako ne mu objasnese moze slednite 6 7 meseci ke go verglase ova. Klasicen character trait za antivakser.

I taka.

Сите фактчекери во моментов се на платен список на Гејтс, така да можиш во што сакаш да веруваш. Башка на последното судење, фејсбук призна дека фактчекерите е само субјективно мислење на тој што проверува.

Прашањето е од парламентарец во Канадскиот парламент, ја не гледам дека оваа Министеркава му кажа нешто на човекот, само арогантно му кажа вакцините се супер.

Мислам тоа е типично за сите ковидиоти. Или веруваш во вакцината или си анативаксер. Доказ податоци не ти требаат, ти треба само да слушаш. Друг веќе пресметал колку ќе умрат од ковид, колку од вакцината и заклучил што е подобро.

Јас тоа не можам да го прифатам.

Башка што не е само во Канада, и на други места се зголемува бројот на мртвородени, еве пред некоја недела пишував за Шкотска.

Автоматски споено мислење:

Некако ја промашуваме поентата... Не треба да се урне култот кон вакцина ама очигледно треба да се работи на upgrade на постоечките вакцини. Очекував до сега да има подобрување, надградување...
Како да застанаа во развојниот дел...

Абе цело време постирам за нови вакцини, немој сега така.

Јас не сум антиваксер.

Последно уредено:
Prasanje: Se vakcinirav Maj mesec so Sinopharm vo Srbija. Kraj na Avgust prelezav Covid (nemam nikakov sertifikat bidejki ne se testirav). Napraviv test za antitela kraj na Septemvri (mesec dena posle prelezuvanje) i imav visoko nivo 11800 spored testot na ZMC (>50 referentna vrednost). Od Januari se selam vo Germanija, kade shto Sinopharm ne e priznaen (kolku sho znam), a vo isto vreme nemam ni sertifikat deka sum prelezal vo Avgust. Sovet?

Ako sakam pred da odam da primam boost tuka, lesno odi sega? Ili da cekam i tamu da primam vakcina (@Igorcemk )?

Оди на овој линк и регистрирај се како странец во е-управа.
Потоа ќе ти стигне меил за верификација, откако ќе го верифицираш логирај се во е-управа и оди на овој линк кликни на зелениот тастер Покрени услугу, внеси ги податоците (бр. на потврда од последна примена доза пр. 1234567-1234567, бр. на пасош, држава која го издала, кликни дека се согласуваш со условите за обработка на податоци и кликни Apply. За неколку секунди го имаш ЕУ сертификатот на твојата меил адреса.

За секоја примена доза ќе добиеш посебен сертификат, ако имаш примено две дози ќе имаш два атачмената, ако имаш примено три дози ќе имаш три атачмента.
Тоа е тоа.
Леле фала многу :))

Ne e mesto za takvi debati. Kako da ti objasnam tebe kolku sedacija potrebuvaat, kakov oblik na venticalica, kolku vazopresori, kolku antibiotici...i.t.n. Nema smisla na vakov forum vakvi informacii, nema nisto da smenat. Sekako sekoj oblik na terapija ili ventilacija se dava prema potrebite na pacientot (na slepo ne davas niti antibiotik, niti vazopresor, niti na mehanicen oblik na ventilacija).
Ona sto sakam da ti kaza e deka nema vrska muabetot razlicno leceni. I nemoj so muabetite so Covid, zatoa sto covid e bukvalno pricinitel za vlosuvanje na sostojba. Ne znam, tipicen primer, bolen so rak koga dobiva tromboza I belodrobna embolija i zavrsuva so smrt, konkretnata pricina bila trombozata dobiena kako posledica na rakot.
Ne znam sto tolku e tesko da se priznae, covid virus, opasen virus so pogolema smrtnost. Ama mene mi se cini deka toj hejt prema politikata nekako go kanalizirate i za samata viroza, cesto odite duri i premnogu preku granici na deluzija. Znam I fakt e, covid postana politicka zaebancija, dojde sekoj seronja da bide minister ili pak da sere za covid I istiot da se smeta za relevant ama dajte luge, ednostavno e, nemojte da bidete zaslepeni od sopstvenoto ego. Pogledaj te razumno, ostavi politika, barem koga se raboti za vaka seriozna rabota.
Politikata odamno go izgubi kredibilitetot mislam nase kade vo svetot. Pozdrav...
...денес се слушнав со дојчландот, замисли ниеден единствен антиботик не бил даден на ковид пациентот со оправдување дека било САМО вирусна инфекција, ти пишуваш дека се применува (понекогаш) комбинација на антибиотици ampicillin sulbactam и аzithromycin, првото едно евро второто две евра доза, а ние тука применуваме три антибиотици ciprofloxacin, tazobactam, ceftriaxon избор од овие три со комбинација со meropenem, vancomycin во максимални дози од 2 г два па дури и три пати на ден, со што една доза на меропенем е 10 евра, vancomycin пет евра, замисли вие во ЕУ а ние на Балкан колку сме „побогати“ од вас! :facepalm:

...денес се слушнав со дојчландот, замисли ниеден единствен антиботик не бил даден на ковид пациентот со оправдување дека било САМО вирусна инфекција, ти пишуваш дека се применува (понекогаш) комбинација на антибиотици ampicillin sulbactam и аzithromycin, првото едно евро второто две евра доза, а ние тука применуваме три антибиотици ciprofloxacin, tazobactam, ceftriaxon избор од овие три со комбинација со meropenem, vancomycin во максимални дози од 2 г два па дури и три пати на ден, со што една доза на меропенем е 10 евра, vancomycin пет евра, замисли вие во ЕУ а ние на Балкан колку сме „побогати“ од вас! :facepalm:

На што ти е замерката, односно кој попаметно работи.... Нашиве со 43% смртност, или тие...

Најјако на темава ми е кога ке прочитам коментар не умирале од Ковид туку од лекрска негрижа.Море глупи луѓе у пичку матер
Има малце вистина, негрижа и нестручност, погрешно дијагностицирање, помешани резултати....

Има малце вистина, негрижа и нестручност, погрешно дијагностицирање, помешани резултати....
Знам,кога лежев у болница мене ме прашуваа дали човекот до мене е дијабетичар пред да му дадат терапија.Друго ми беше муабетот.Кај нас ако се разболеш од ковид,многу лесно може да завршиш 2 метра под земја.Така да тие причи дека е на ниво на сезонски грип само малоумници може да ги пропагираат

Интересно. Никако да ја разберам петицијава што точно и е целта. Самите точки и барања се контрадикторни и нелогички. А пустото, се врти по фб и досаѓа, секој втор ја споделува (и јас ја споделив овде али со сосема друга цел)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom