Ne znam kako da ti kazam da sfatis. Mislam deka voopsto Alkaloid ne proizveduva vakcini, ama i da bi. Ne mozes Tesla kola ili avtobus da proizvedes vo Zastava samo poradi toa sto se zanimavaat i tie so koli. Mozes, ako ja opremis. Iѓ tuka e problemot. Biontech prezede kapacitet vo Marburg od Novartis i ja opremi za proizvodstvo na mRNA vakcini. Vlozi 100 milioni i za nekolku meseci ja opremi za proizvodstvo. Ti ovde vikas ajde Alkaloid da proizvede, mozele. KAKO ziti se? Ni kapacitet, ni know-how, ni iskustvo. Ne sakam da ja ocrnam Alkaloid toa ne e nivna rabota ako ti ovde imas takvo baranje.
Vo tvoj rozev svet utre treba da ima vakcini za sekoj soj, da se proizveduva tamu kade sto se aktivni za odma da se dadat. Site radosni i veselo. Posle sfakas deka toa bese samo son.
Oti? Povekjeto idat od drzavi koi imaat mali brojki na inficirani a golem broj na vakcinirani. Odgovorna drzava bi im pobarala dokaz za celosna vakcinacija ili deka prelezala ili negativen test
...затоа новите генерации се готовани, неспособни да се искористат сопствени ресурси на МКД , како во струја, земјоделство, ќе се удавиме од толку реки неискористеност никаква , вода нема во домаќинствата, ќе увезуваме ГМО овошје и зеленчук затоа што сме неспособни да го цениме сопственото, не ме чуди,
...затоа цело производство на лекови од Алкалоид ќе иде извоз, а истата генерика во МКД се увезува од Албанија, па наместо да се прими фуросемид инјекција од алкалоидово производство, ете албанската профарма ќе се инјектира? зошто?
Ti ovde vikas ajde Alkaloid da proizvede, mozele. KAKO ziti se? Ni kapacitet, ni know-how, ni iskustvo. Ne sakam da ja ocrnam Alkaloid toa ne e nivna rabota ako ti ovde imas takvo baranje.
...ова муабет, падни стани, нит знаеш што капацитети и нови производствени технологии има Алкалоид, нит знаеш со каков стручен кадар располага, нит знаеш колку пари врти Мукаетов, само бош муабет,
...точно доволно пишуваш, да го оцрнеш тоа што не го знаеш, нит имаш патриотски нагон и да си го сакаш сопственото, а камо да придонесеш, нохау ноуеј
Vo tvoj rozev svet utre treba da ima vakcini za sekoj soj, da se proizveduva tamu kade sto se aktivni za odma da se dadat. Site radosni i veselo. Posle sfakas deka toa bese samo son.
...не знам како да ти објаснам, а напишав во претходен коментар, за вакцина против сезонски грип,
... сонот што ми го насочуваш е реалност, еве пак ќе повторам,
изработка на вакцина за сезона 2020 /2021 се одлучиле за тетравалентна која се состои од 4 сезонски вируси избрани од центрите специјализирани за проблематика околу сезонскиот грип,
... така да пет репрезентативни центри/лаборатории ги праќаат своите примероци „предлози“ типични за престојната зимска сезона,
- Atlanta, Georgia, САД (центра за контрола и превенција на болести CDC);
- London, Англија ( институт Francis Crick);
- Melbourne, Австралија (референтна лабораторија за инфективни болести Victoria);
- Tokio, Јапонија (Национални институт за заразни болести)
- Peking, Кина (Национални институт за превенција и контрола на вирусни болести)
заразни болести, по претпоставка дека ќе бидат тие вируси најдоминантни во сезоната,
за ова 2020/2021 година против сезонскиот грип се аплицира
четиривалентна вакцина VaxigripTetra која преставува инактивиран сегментиран вирус на инфлуенца што содржи антигени кои се еквивалент на 4 соеви :
- influenza A virus H1N1/Guangdong-Maonan/SWL1536 od 2019,
- influenza A virus H3N2 /Hong Kong/2671 2019,
- influenza B virus антигенски група од 1970 год Victoria, сој /Washington/02/2019 год
- influenza B virus антигенски група од 1970 год Yamagata, сој/Phuket/3073/2013 год
култивирано во оплодени кокошкини јајца од здрави кокошки инактивирани во формалдехид, вакцината е произведена според препораките на СЗО за Северна Хемисфера и одлука а ЕУ за сезона 2020/2021 год,
...дали сега ти е појасно Игоре, дека и овие антиковид вакцини мора да се направат на ваков начин за специфичните соеви, инаку мутациите нема да реагираат на несоодветни вакцини, да не се залажуваме, ако не се направи вакцина за сојот Делта, може да се прими и три дози од други вакцини направени според друг првичен појавен сој, нема да биде соодветен за Делта сојот од коронавирусот,
....по твоја логика би требало на ист начин и со сезонската вакцина да биде една за сите соеви...но не е, секоја година има нова вакцина против сезонски грип, што биди сигурен дека и ова ќе се уврсти каков таков и ќе го имаме секоја година,