Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
...колку што ве читам на форумов, двајцата сте во ЕУ, а знаете што може или не може еден Алкалоид, а најмалку да имате малку поверение да се вложи во сопствени ресурси за производство на лекови и да не зависиме од некој друг, сте биле во Алкалоид, знате што може што не може да произведе, го познавате лично сопственикот Мукаетов па му ги знаете буџетските можности? ако еден Jonson & Jonson фабрика за шампони и козметички препарат може да ,,извади,, вакцина што не би Алкалоид!?
...ако една Њу Џерси фабрика за козметички препарати J&J ја купи Janssen во Белгија која ја произведува J&J вакцина, зашто не би Мукаетов т.е. Алкалоид не би го купил Торлак од Белград? нешто научна фантастика е производството на овие антиковид вакцини?
...све се може кога се сака, ама не се сака или се сака ,,ама не дозволуваат,, , дали е тука борба за профит или за здравје на светска популација допрва ќе видиме,

Ne znam kako da ti kazam da sfatis. Mislam deka voopsto Alkaloid ne proizveduva vakcini, ama i da bi. Ne mozes Tesla kola ili avtobus da proizvedes vo Zastava samo poradi toa sto se zanimavaat i tie so koli. Mozes, ako ja opremis. I tuka e problemot. Biontech prezede kapacitet vo Marburg od Novartis i ja opremi za proizvodstvo na mRNA vakcini. Vlozi 100 milioni i za nekolku meseci ja opremi za proizvodstvo. Ti ovde vikas ajde Alkaloid da proizvede, mozele. KAKO ziti se? Ni kapacitet, ni know-how, ni iskustvo. Ne sakam da ja ocrnam Alkaloid toa ne e nivna rabota ako ti ovde imas takvo baranje.

Vo tvoj rozev svet utre treba da ima vakcini za sekoj soj, da se proizveduva tamu kade sto se aktivni za odma da se dadat. Site radosni i veselo. Posle sfakas deka toa bese samo son.
Автоматски споено мислење:

Кога ќе се пуштат печалбарите сеа од 10 јули до 20 август, ќе биде далеку од прогласување крај на пандемија...

Oti? Povekjeto idat od drzavi koi imaat mali brojki na inficirani a golem broj na vakcinirani. Odgovorna drzava bi im pobarala dokaz za celosna vakcinacija ili deka prelezala ili negativen test :)

Последно уредено:
...колку што ве читам на форумов, двајцата сте во ЕУ, а знаете што може или не може еден Алкалоид, а најмалку да имате малку поверение да се вложи во сопствени ресурси за производство на лекови и да не зависиме од некој друг, сте биле во Алкалоид, знате што може што не може да произведе, го познавате лично сопственикот Мукаетов па му ги знаете буџетските можности? ако еден Jonson & Jonson фабрика за шампони и козметички препарат може да ,,извади,, вакцина што не би Алкалоид!?
...ако една Њу Џерси фабрика за козметички препарати J&J ја купи Janssen во Белгија која ја произведува J&J вакцина, зашто не би Мукаетов т.е. Алкалоид не би го купил Торлак од Белград? нешто научна фантастика е производството на овие антиковид вакцини?
...све се може кога се сака, ама не се сака или се сака ,,ама не дозволуваат,, , дали е тука борба за профит или за здравје на светска популација допрва ќе видиме,

Кој муабет. "све се може кога се сака,aма не се сака или се сака ,,ама не дозволуваат". Демак на кажување е ова. :lolzz::lolzz::lolzz:

Запознаен сум со капацитетите на Алкалоид. Алкалоид нема да извади своја вакцина бидејќи тоа не е дел од редовната дејност, нема истражувачки оддел за дејноста и нема воспоставен процес за производство на вакцината. Како што стојат работите - нема ни интерес за истото. Евентуално може да отвори нов погон, да се доекипира, да набави лиценца, па да почне со поизводство. Процес кој нема да трае помалку од една година. Ама ни тогаш нема да биде мрнк вакцина шо ќе се произведува. Во секој случај - научна фантастика во моментов.

Мало морген некој ќе го купи Торлак. Оди провери од кој е формиран и кои се целите на институтот.

Ne znam kako da ti kazam da sfatis. Mislam deka voopsto Alkaloid ne proizveduva vakcini, ama i da bi. Ne mozes Tesla kola ili avtobus da proizvedes vo Zastava samo poradi toa sto se zanimavaat i tie so koli. Mozes, ako ja opremis. Iѓ tuka e problemot. Biontech prezede kapacitet vo Marburg od Novartis i ja opremi za proizvodstvo na mRNA vakcini. Vlozi 100 milioni i za nekolku meseci ja opremi za proizvodstvo. Ti ovde vikas ajde Alkaloid da proizvede, mozele. KAKO ziti se? Ni kapacitet, ni know-how, ni iskustvo. Ne sakam da ja ocrnam Alkaloid toa ne e nivna rabota ako ti ovde imas takvo baranje.
Vo tvoj rozev svet utre treba da ima vakcini za sekoj soj, da se proizveduva tamu kade sto se aktivni za odma da se dadat. Site radosni i veselo. Posle sfakas deka toa bese samo son.
Oti? Povekjeto idat od drzavi koi imaat mali brojki na inficirani a golem broj na vakcinirani. Odgovorna drzava bi im pobarala dokaz za celosna vakcinacija ili deka prelezala ili negativen test :)
...затоа новите генерации се готовани, неспособни да се искористат сопствени ресурси на МКД , како во струја, земјоделство, ќе се удавиме од толку реки неискористеност никаква , вода нема во домаќинствата, ќе увезуваме ГМО овошје и зеленчук затоа што сме неспособни да го цениме сопственото, не ме чуди,
...затоа цело производство на лекови од Алкалоид ќе иде извоз, а истата генерика во МКД се увезува од Албанија, па наместо да се прими фуросемид инјекција од алкалоидово производство, ете албанската профарма ќе се инјектира? зошто?
Ti ovde vikas ajde Alkaloid da proizvede, mozele. KAKO ziti se? Ni kapacitet, ni know-how, ni iskustvo. Ne sakam da ja ocrnam Alkaloid toa ne e nivna rabota ako ti ovde imas takvo baranje.
...ова муабет, падни стани, нит знаеш што капацитети и нови производствени технологии има Алкалоид, нит знаеш со каков стручен кадар располага, нит знаеш колку пари врти Мукаетов, само бош муабет,
...точно доволно пишуваш, да го оцрнеш тоа што не го знаеш, нит имаш патриотски нагон и да си го сакаш сопственото, а камо да придонесеш, нохау ноуеј
...не знам како да ти објаснам, а напишав во претходен коментар, за вакцина против сезонски грип,
... сонот што ми го насочуваш е реалност, еве пак ќе повторам,
изработка на вакцина за сезона 2020 /2021 се одлучиле за тетравалентна која се состои од 4 сезонски вируси избрани од центрите специјализирани за проблематика околу сезонскиот грип,

... така да пет репрезентативни центри/лаборатории ги праќаат своите примероци „предлози“ типични за престојната зимска сезона,
- Atlanta, Georgia, САД (центра за контрола и превенција на болести CDC);
- London, Англија ( институт Francis Crick);
- Melbourne, Австралија (референтна лабораторија за инфективни болести Victoria);
- Tokio, Јапонија (Национални институт за заразни болести)
- Peking, Кина (Национални институт за превенција и контрола на вирусни болести)
заразни болести, по претпоставка дека ќе бидат тие вируси најдоминантни во сезоната,

за ова 2020/2021 година против сезонскиот грип се аплицира четиривалентна вакцина VaxigripTetra која преставува инактивиран сегментиран вирус на инфлуенца што содржи антигени кои се еквивалент на 4 соеви :
- influenza A virus H1N1/Guangdong-Maonan/SWL1536 od 2019,

- influenza A virus H3N2 /Hong Kong/2671 2019,

- influenza B virus антигенски група од 1970 год Victoria, сој /Washington/02/2019 год

- influenza B virus антигенски група од 1970 год Yamagata, сој/Phuket/3073/2013 год

култивирано во оплодени кокошкини јајца од здрави кокошки инактивирани во формалдехид, вакцината е произведена според препораките на СЗО за Северна Хемисфера и одлука а ЕУ за сезона 2020/2021 год,

...дали сега ти е појасно Игоре, дека и овие антиковид вакцини мора да се направат на ваков начин за специфичните соеви, инаку мутациите нема да реагираат на несоодветни вакцини, да не се залажуваме, ако не се направи вакцина за сојот Делта, може да се прими и три дози од други вакцини направени според друг првичен појавен сој, нема да биде соодветен за Делта сојот од коронавирусот,

....по твоја логика би требало на ист начин и со сезонската вакцина да биде една за сите соеви...но не е, секоја година има нова вакцина против сезонски грип, што биди сигурен дека и ова ќе се уврсти каков таков и ќе го имаме секоја година,

за ова 2020/2021 година против сезонскиот грип се аплицира четиривалентна вакцина VaxigripTetra која преставува инактивиран сегментиран вирус на инфлуенца што содржи антигени кои се еквивалент на 4 соеви :
- influenza A virus H1N1/Guangdong-Maonan/SWL1536 od 2019,

- influenza A virus H3N2 /Hong Kong/2671 2019,

- influenza B virus антигенски група од 1970 год Victoria, сој /Washington/02/2019 год

- influenza B virus антигенски група од 1970 год Yamagata, сој/Phuket/3073/2013 год
Што е со годиниве, 1970, 2019, 2013. Зошто нема 2021?

Кој муабет. "све се може кога се сака,aма не се сака или се сака ,,ама не дозволуваат". Демак на кажување е ова. :lolzz::lolzz::lolzz:

Запознаен сум со капацитетите на Алкалоид. Алкалоид нема да извади своја вакцина бидејќи тоа не е дел од редовната дејност, нема истражувачки оддел за дејноста и нема воспоставен процес за производство на вакцината. Како што стојат работите - нема ни интерес за истото. Евентуално може да отвори нов погон, да се доекипира, да набави лиценца, па да почне со поизводство. Процес кој нема да трае помалку од една година. Ама ни тогаш нема да биде мрнк вакцина шо ќе се произведува. Во секој случај - научна фантастика во моментов.

Мало морген некој ќе го купи Торлак. Оди провери од кој е формиран и кои се целите на институтот.
...бате, парата прави све преку ноќ, и Шaмпонската фабрикa нема капацитети па си купи или ,,Модерна,, кое искуство за 10 години формирање? што па тие да се подобри, колку сте восхитени вака на непознато,
...имавме најдобра фабрика за изработка на медицински материјал во Европа, ама ете уништена, напуштена како сите наши фабрики, а ние ќе користиме шкљ квалитетен странски медицински потрошен материјал, ама вие тоа не ништо знаете,

...бате, парата прави све преку ноќ, и Шaмпонската фабрикa нема капацитети па си купи или ,,Модерна,, кое искуство за 10 години формирање? што па тие да се подобри, колку сте восхитени вака на непознато,
...имавме најдобра фабрика за изработка на медицински материјал во Европа, ама ете уништена, напуштена како сите наши фабрики, а ние ќе користиме шкљ квалитетен странски медицински потрошен материјал, ама вие тоа не ништо знаете,

Ништо работа тогаш. Ако парите се одлучувачкиот фактор(не дека не се), шансите да направиме вакцина се ~0%.

Модерна има средства од 7.5 милијарди долари. Македонскиот бдп е 12.5. Да не правиме ич муабет за Фајзер, Џонсон, АЗ, па и Серум институтот..

Другиве институти имаат know-how и know-why на генерации истражувачи и техничари како и државна поддршка. Зборам за Гамалеја и Синофарм.

Денес се ревакцинирав во Врање, за 3ипол саати завршив работа, нормално цело време пробуваат преку ред или отпозади да влезат кај што всушност се излагаше…
Во моментот пред да ме боцнат, двајца ревакцинирани со Фајзер од кој на едниот му се слоши (чекаше ред пред мене па коментираше како требале да јадат нешто) го легнаа на паркет и нозете на столче и се опорави а другиот се струполи на паркет, лупна ептен јако па се растрчаа го шамараа да го освестат, језиво беше за ние пто требаше да се боцкаме. Изгледаше добро ама по 15 мин пак му се слоши.
[mention]Бавча [/mention] гужва имаше и по 10 и по 12 саат денес а ваљда причина е што за ревакцина од Ниш ги пратиле тука, кога се враќав за назад, околу 2 саат имаше коли може дупло од тоа сабајлето што имаше
Да се пофалам денес ми стигна смс за вакцинација кај нас, ете така а пријавен бев упте првиот ден!

Sent from my iPhone using Tapatalk

[mention]Бавча [/mention] гужва имаше и по 10 и по 12 саат денес а ваљда причина е што за ревакцина од Ниш ги пратиле тука, кога се враќав за назад, околу 2 саат имаше коли може дупло од тоа сабајлето што имаше

Зошто од Ниш ги пратиле во Врање?

Да прашам во Охрид во Сала "Билјанини извори" со каква вакцина против Ковид 19 вакцинираат моментално?

... се сложуваме за начинот и временски тајминг на клиничките студии, го има тоа на Нет документовано како иде за да се пушти една вакцина во употреба,
би те прашала од цело ова горе наведено, ако пандемијата е званична од декемвеи 2019 дали знаеш кога излезе од производство првата антиковид вакцина ете да речеме АЗ и Фајзер и кога почнале да се вакцинираат првите пациенти?

...дали ме следиш кога пишувам, дека овие антиковид вакцини се ,,развиени,, и во експериментална фаза од 2003 година?

поради недостатоците не се префрлиле од експериментални од заморчиња на клинички студии кај човек доброволец, а тоа се направи брзопотезно ...кога? кажи ми кога излезе од производство АЗ или Фајзер па ќе продолжам во тој контекс,
Генерално имам проблем со твоите постови, па некогаш препрочитувам по два три пати за да сфатам што сакаш да кажеш. Значи, не е дека не ти давам шанса :D.

Сега не гледам кај целиш. Почна за три месечните вакцини, па продолжи за Алкалоид и ресурсите на Мукаетов, и успат некое мотивационо говорче. :) Which by the way е супер. Јас сакам да читам такви зборови и навистина се согласувам дека нема граници кога се во прашање амбициите на човекот ама тука влијание имаат и егзогените фактори т.е околината. Секој треба да биде свесен за своите можности и капацитети. Не може да се качиш во југо и да глумиш Луис Хамилтон.

Генерално имам проблем со твоите постови, па некогаш препрочитувам по два три пати за да сфатам што сакаш да кажеш. Значи, не е дека не ти давам шанса :D.

Сега не гледам кај целиш. Почна за три месечните вакцини, па продолжи за Алкалоид и ресурсите на Мукаетов, и успат некое мотивационо говорче. :) Which by the way е супер. Јас сакам да читам такви зборови и навистина се согласувам дека нема граници кога се во прашање амбициите на човекот ама тука влијание имаат и егзогените фактори т.е околината. Секој треба да биде свесен за своите можности и капацитети. Не може да се качиш во југо и да глумиш Луис Хамилтон.
... се сложуваме за начинот и временски тајминг на клиничките студии, го има тоа на Нет документовано како иде за да се пушти една вакцина во употреба,
би те прашала од цело ова горе наведено, ако пандемијата е званична од декемвеи 2019 дали знаеш кога излезе од производство првата антиковид вакцина ете да речеме АЗ и Фајзер и кога почнале да се вакцинираат првите пациенти?
... сепак не ми одговори на прашањата, нормално во твој стил да поентираш нешто што е изводливо само кога политиката не би била вмешана во здравството и би располагало тоа министерство со вистински експерти кои преку владата и те како може да се адаптира Алкалоид за производство на антиковид вакцини, но тоа ќе го оставиме за понатаму, тоа беше твое божем хипотетичко прашање „што би направила за пандемијава“, ама гледам не си сериозна,

... еве сама да си одговорам, ако пандемијата со коронавирус е званична во декември 2019 година, а Астра Зенека како векторска антиковид вакцина излезе од производство во мај 2020 година, тоа се пет месеци, најбрза вакцина до сега произведена и пуштена е од Фајзер против заушки со вкупно 4 години клинички студии!

...од мај се почнати клинички студии на таа произведена АЗ вакцина во одредени области со одредени доброволци, октомври и ноември 2020 година одобрена во различни области, да во декември 2020 се прогласи за званична одобрена антиковид вакцина на глобално ниво, тоа значи временски за 5, 6 месеци клинички студии се одобри некаде локално, т.е. 7 месеци на глобално ниво,
- ако ова би била НОВА АЗ антиковид вакцина како е можно за само 7 месеци клинички студии да се вакцинира популацијата? (@Сталкерот) ?

(не е можно, нормално ако не се земе во предвид дека почнати биле експериментално овие антиковид вакцини уште од 2003 година со појава на првиот SARS-koV-1, MERS-coV во 2015 и 2019 год SARS-koV-2 во сите три случаеви зборуваме за коронавирус), првите два вируса прогласена епидемија, а за третиот коронавирус прогласена пандемија!

Последно уредено:
... сепак не ми одговори на прашањата, нормално во твој стил да поентираш нешто што е изводливо само кога политиката не би била вмешана во здравството и би располагало тоа министерство со вистински експерти кои преку владата и те како може да се адаптира Алкалоид за производство на антиковид вакцини, но тоа ќе го оставиме за понатаму, тоа беше твое божем хипотетичко прашање „што би направила за пандемијава“, ама гледам не си сериозна,

... еве сама да си одговорам, ако пандемијата со коронавирус е званична во декември 2019 година, а Астра Зенека како векторска антиковид вакцина излезе од производство во мај 2020 година, тоа се пет месеци, најбрза вакцина до сега произведена и пуштена е од Фајзер против заушки со вкупно 4 години клинички студии!

...од мај се почнати клинички студии на таа произведена АЗ вакцина во одредени области со одредени доброволци, октомври и ноември 2020 година одобрена во различни области, да во декември 2020 се прогласи за званична одобрена антиковид вакцина на глобално ниво, тоа значи временски за 5, 6 месеци клинички студии се одобри некаде локално, т.е. 7 месеци на глобално ниво,
- ако ова би била НОВА АЗ антиковид вакцина како е можно за само 7 месеци клинички студии да се вакцинира популацијата? (@Сталкерот) ?

(не е можно, нормално ако не се земе во предвид дека почнати биле експериментално овие антиковид вакцини уште од 2003 година со појава на првиот SARS-koV-1, MERS-coV во 2015 и 2019 год SARS-koV-2 во сите три случаеви зборуваме за коронавирус), првите два вируса прогласена епидемија, а за третиот коронавирус прогласена пандемија!
Не може вакцината званично да биде пуштена во употреба па да следуваат клинички испитувања. Ти објаснив во претходниот коментар како оди тоа. Нема скокање чекори.
Единствено, последната т.е четвртата фаза од клиничкото испитување (оптимизација и целосно утврдување на веќе докажаната вакцина) се спроведува после завнично пуштање на вакцината во промет.

Еве сеуште стоиш на ставот дека не е можно создавање на вакцината за 7 месеци, а ти изјавуваш дека сакаш вакцини создадени и клинички испитани во период од три месеци. Прочитај се што пишуваш пред да пишиш. Има и такви кои те читаат, малку тешко, ама те читаат. :D

Политика not my cup of teа. Знам да се убацам со некој таков коментар ама скроз не ме занима.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom