Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
па ни сопствен метаболизам за да биде живо, па ниту самостојно да се размножуваат
Убаво објаснето, благодарам за одговорот.
Само што такво нешто, нема шанси, да функционира вака:

затоа ја напаѓаат живата клетка и ги добива сите особини

Мртва материја не може ни да напаѓа, ниту па од мртва материја да добие својства на жива, па да почне да се размножува.

Затоа не ни имаат информации колку единки вирус се потребни за да се разболи некој, немаат ни други информации, па затоа секогаш се користат, можеби, би требало, веруваме, можно е, итн итн

Бафра, дали ти вирусот го дефинираш како жив организам или како синџир од протеини или што ти ја знам, не е многу важно.

Не го дефинирам јас, си има научници кои тоа го направиле. Ете Бјонси, повторно, несебично сподели информации за кои трошела време и енергија да дојде до нив.
Но штом тебе тоа не ти е важно, нема потреба да бидеш просветлен, а ниту пак спремен. Тоа исто му доаѓа како низ тенка жица пуштиш јака струја, ќе изгори жицата, па подобро да не се просветлуваш по скратен пат. :гик:

веројатно си ме помешал со некого бидејќи навистина збор немам кажано, буквално.

Не, не сум те помешал и стварно збор немаш кажано против одговорните од системот, иако многубројни катастрофални грешки имаат. Почни од ОДГОВОРНИТЕ да бараш одговорност, па после слободно и по обични луѓе.
Одговорните кажуваа дека ќе има 2000, одговорност .... Иако беа сигурни дека ќе има втор бран, ништо не превземаа, дури и на @Saber Rider тоа му е јасно (ама комедијант му е полесно да биде), одговорност ....
Во Англија тој дупачот (го фатија со швалерката за време на карантин) кажуваше дека ќе има милиони починати, одговорност ....
За свински или птичји ли беше, кажуваа милиони, имаше се на се помалку од 50 во цел свет, одговорност ....

му укажав само дека исказот му е грешен, заради природата на мојата професија сум запознат со процедурата,

Супер и на тоа требаше да остане, а не со глупости и заплашувања од кривични. Баш "ние таквите" со нашите критики кон системот, сакаме да се среди системот, за и твоите колеги да имаат под дифолт здравствено осигурување, а не Пановски милиони да лапаат.

оволно е некоја будала од порталите да го прочита тоа и партал утре да направи и да предизвика конфузија во јавност.

Одоворност тогаш барај од порталот, а ниту од него, бидејќи од институциите може да реагираат со соопштение дали е така или не.

Во однос на микробиолошките и генетски дилеми, ме восхитува твојот интерес. Само кажи со колку зборови сакаш да биде есејот, укоричен или со спирала?

Благодарам, се трудам да ја заштитам околината, па не трошам на хартија, доволно е во дигитална форма.

... немаат клеточна структура, па ни сопствен метаболизам за да биде живо, па ниту самостојно да се размножуваат, па затоа ја напаѓаат живата клетка и ги добива сите особини, ама тој нивни генетски материјал РНК или ДНК ни ја пореметува нашата клетка, ама ај што го прави тоа, во име на сплотеност на генетскиот материјал се базираат и молекуларните (ПЦР) тестови и сега седам и размислувам дека сите што се тестираме покрај серолошки (антитела) тестови ги правиме и тие молекуларни (ДНК визуелна секвенца), а секој што се тестира дава свои податоци на матичен број име презиме, адреса цело портфолио на идентитетот кој после тестирањето се складира во „банка на податоци“ со се’ сопствената ДНК која се испитала со молекуларниот тест, што има да ја чепкаат ДНК којa кај секој човек е единствена, секој за себе како посебен генетски материјал, :(
Пушти му петнаес негде докај дваес слики со епрувети,ракавици, како ги држат манекенки облечени у скафандери со визири,ултравиолетова светлина у позадина па да го видам што ке прави.Укопај го

Не, не сум те помешал и стварно збор немаш кажано против одговорните од системот, иако многубројни катастрофални грешки имаат.

Баш "ние таквите" со нашите критики кон системот, сакаме да се среди системот, за и твоите колеги да имаат под дифолт здравствено осигурување, а не Пановски милиони да лапаат.

Благодарам, се трудам да ја заштитам околината, па не трошам на хартија, доволно е во дигитална форма.
Ја следам темава, но имам само пар коментари напишано, воглавно кога ќе забележам нешто погрешно напишано, најчесто тривијално, и сум расположен за преписки. Во поглед на одговорните од системот и чекорите што ги превземаат, има доволно критики тука, и со повеќето се согласувам, па не сум видел потреба да придонесувам во тој поглед, кого да го негирам? Благодарам за активноста, од голема помош сте.

Во поглед на есејот, одсекогаш повеќе ме интересираа црева и крв, одколку вируси и бактерии, ама нужно зло морав да ги совладам, јас полагав за вируси кај Пановски (микробиологот, не олигархот) и не ми најде забелешки на знаењето, ама од твојата оценка искрено се плашам, каков инат сум, би оделе до недоглед, ќе треба темава да ја затворат. Така да, фак ит, ете ти ја бијонс, ќе ти изгугла нешто.

Штип е изгледа првиот град во Македонија што се приближува до колективен имунтет, некаде на 46% се.

Прилеп со неславен рекорд на смртност 120 на 100.000 жители.

Последно уредено:
а да, фак ит, ете ти ја бијонс, ќе ти изгугла нешто.
... демек ти не гуглаш уште ги чуваш белешките од Пановски, па ќе се потсетиш од нив, што таквооо ме мешаш... мора твојот дефанзивен коментар на крај да го доу-се-реш со мене!:facepalm:

Ја следам темава, но имам само пар коментари напишано, воглавно кога ќе забележам нешто погрешно напишано, најчесто тривијално, и сум расположен за преписки. Во поглед на одговорните од системот и чекорите што ги превземаат, има доволно критики тука, и со повеќето се согласувам, па не сум видел потреба да придонесувам во тој поглед, кого да го негирам? Благодарам за активноста, од голема помош сте.

Во поглед на есејот, одсекогаш повеќе ме интересираа црева и крв, одколку вируси и бактерии, ама нужно зло морав да ги совладам, јас полагав за вируси кај Пановски (микробиологот, не олигархот) и не ми најде забелешки на знаењето, ама од твојата оценка искрено се плашам, каков инат сум, би оделе до недоглед, ќе треба темава да ја затворат. Така да, фак ит, ете ти ја бијонс, ќе ти изгугла нешто.

Од никаква помош не сме ви, бидејќи ем сме многу малку, ем самите вие не правите ништо за да се среди системот, ем со "нас" се кошкате.
Но како и да е, цената сите си ја плаќаме, кој повеќе, кој помалку.

За другиот дел, знам дека си интелигентен, па немаше потреба од такво позитивно интелектуално спуштање (y)
Ти своето си си го направил и што поголеми успеси да си постигнуваш, нема што ја оценки ова она, ниту го оспорувам твојот труд.

Туку и ти истиот одговор го даде како Бјонси пред неколку месеци, па мене не ми е јасно кој е тој процес, што прави мртва материја да се однесува како жива, во која фаза тоа се случува, како и зашто, па затоа прашував.
За бактериите сум прочитал, па ете никогаш не сум замарал.

Како бе само во МК умираат млади, и нема вода и јадење кој да им качи на пациентите... колку пари од буџетот се инвестирани во здравството последните 10 години бе има ли некој податок? Ебате прчварникот од држава ебате.. море уште тие малку што останаа да живеат таму треба да пакуваат кофери, да останат само политичарите им ебам мртвите им ебам.

А, дали до вчера беше нормално по 6 луѓе на ден да умираат во Прилеп од респираторно заболување и во Битола двајца умрени во исто време да лежат со часови во болничка соба?
Тоа е веќе друга тематика која ја начнавме неколку пати, искрено не ми се дебатира повторно пошто секако е беспредметно.

Како бе само во МК умираат млади, и нема вода и јадење кој да им качи на пациентите... колку пари од буџетот се инвестирани во здравството последните 10 години бе има ли некој податок? Ебате прчварникот од држава ебате.. море уште тие малку што останаа да живеат таму треба да пакуваат кофери, да останат само политичарите им ебам мртвите им ебам.
Виј досега треба на сите да им е перфектно јасно дека ниедна држава, не само Македонија, буквално ниедна нема да му помогне на поединецот или да го заштити. Баш во моментот кога најмногу му треба. Може да ни глумат хуманизам и загриженост на тв, реално ги боли за нас.

Кој како знае сам нека се заштити.

Јас лично колку можам ставам кн 95 кога се среќавам со други луѓе. Кога работам пробувам да држам дистанца плус маска и барам обавезно другиот спроти мене да ја има на носот маската, ако не го опоменувам. Ужина ако не сум сам, не јадам.

Морам да признаам дека кога одам тешко е дишењето тогаш со ффп2 и во одење ако треба подолго или по скали ставам обична маска.

Избегнувам непотребни контакти, вардам да не се чепкам со неизмиени раце. Дома немам никого викнато, кај никого не одам по гости, со пријатели 1 на 1 надвор предлагам. Годинава слава, роденден не славев, не отидов на одмор.

Од храна гледам да јадам зготвено и конзервирано, овошјето и зеленчукот ако не зготвени обавезно добро измиени и излупени. Леб обавезно завиткан во амбалажа и го потпекувам плус.
Храната која е во купечка амбалажа ја вадам од амбалажа, ја турам во пластично па ги мијам одново рацете.

Облеката од надвор одма ја менувам кога ќе влезам дома и ја перам посебно.

Досега фала богу од јануарот до денес ни обична настинка не сум имал.

Тоа е веќе друга тематика која ја начнавме неколку пати, искрено не ми се дебатира повторно пошто секако е беспредметно.
Не мора да дебатираме, можеш само во три реченици да ни кажеш зошто баш оваа година респираторните заболувања се во олкав број и зошто имаме олкава смртност. Јас ветувам дека нема да ти реплицирам, туку само ќе ти ставам лајкче или љубовче.

Моите??? Не знам на што мислиш, и кои мислиш дека се мои, веројатно си ме помешал со некого бидејќи навистина збор немам кажано, буквално. Ако од моите неколку коментари во поглед на медицина и здравство си извел заклучок за мојот идеолошки бекграунд, ок, ама се сомневам дека убаво си проценил.

Никаква фрустрација кон физичкото лице, му укажав само дека исказот му е грешен, заради природата на мојата професија сум запознат со процедурата, матичниот лекар не учествува во одлуката дали некој е позитивен, во иднина секако ќе мора да се започне и клинички да се утврдува оваа болест како што е случај со грипот, но сега засега се бројат само позитивни од Сарс-КоВ2, а не и заболени од Ковид-19, па ланецот е PCR тест - епидемиолошка служба. Да зависело од матичните лекари, ниеден случај нема да биде пријавен, малку администрација имаат, па и со тоа да се занимаваат. Матичниот лекар единствено внесува во системот дали позитивното лице има симптоми, од што зависи должината на изолација. Бројките и процентите се базирани само на база на тестовите и ниту матичните ниту било кои други лекари можат на тоа да влијаат. Ама место физичкото лице да признае дека тропнал без да знае, се убедува дека имал контакти. Доволно е некоја будала од порталите да го прочита тоа и партал утре да направи и да предизвика конфузија во јавност.

Во однос на микробиолошките и генетски дилеми, ме восхитува твојот интерес. Само кажи со колку зборови сакаш да биде есејот, укоричен или со спирала?
Не сакам на цело да отворам уста, да не биде уште поголема кавга.
Важно ти си сигурен дека се прават толку и толку теста во сите градови, и дека толку и толку се позитивните од тие тестови. Дека во Скопје се прават 1000 тестови, а во останатите градови 2000 тестови.Добро. Еве денес Прилеп 83 позитивни. Тврдиш ли дека во Прилеп има направено 300 теста за еден ден ??
Или ова
Во последните 24 часа се направени 2553 тестирања, а регистрирани се 1112 нови случаи на ковид-19 во:
-Скопје 321
-Куманово 69
-Дебар 10
-Штип 38
-Прилеп 77
-Тетово 79
-Струга 44
-Велес 44
-Битола 65
-Охрид 36
-Кавадарци 26
-Гостивар 60
-Гевгелија 19
-Струмица 35
-Крива Паланка 7
-Радовиш 6
-Крушево 3
-Кочани 44 и така натаму
Дај кажи кога толку си запознат со тестирањето колку пунктови и во кој град ги има освен Скопје, дај да видиме која е таа машинерија што прави над 2000 тестови надвор од Скопје.

Не сакам на цело да отворам уста, да не биде уште поголема кавга.
Важно ти си сигурен дека се прават толку и толку теста во сите градови, и дека толку и толку се позитивните од тие тестови. Дека во Скопје се прават 1000 тестови, а во останатите градови 2000 тестови.Добро. Еве денес Прилеп 83 позитивни. Тврдиш ли дека во Прилеп има направено 300 теста за еден ден ??
Или ова
Во последните 24 часа се направени 2553 тестирања, а регистрирани се 1112 нови случаи на ковид-19 во:
-Скопје 321
-Куманово 69
-Дебар 10
-Штип 38
-Прилеп 77
-Тетово 79
-Струга 44
-Велес 44
-Битола 65
-Охрид 36
-Кавадарци 26
-Гостивар 60
-Гевгелија 19
-Струмица 35
-Крива Паланка 7
-Радовиш 6
-Крушево 3
-Кочани 44 и така натаму
Дај кажи кога толку си запознат со тестирањето колку пунктови и во кој град ги има освен Скопје, дај да видиме која е таа машинерија што прави над 2000 тестови надвор од Скопје.
Еве ја за Тетово можам да ти кажам, Државно има во ЦЈЗ и инфективно, приватно има во Авицена, Лаор, Синлаб, може и други приватни не сум сигурен, плус приватно тетовчани одат и во Систина и Жан Митрев во Скопје.

Ti nastinka ne si imal super toa, ama so mkzokot zdrav si? Proveri toa stvarno
Шала на страна. Ама боље тоа него утре животот да ми зависи од нечија хуманост и да молам некого да ми помогне. Кога веќе има начин сам да се заштитам.
Порано беше тешко да се дојде до кн 95, ама сега нема изговор.

Kajgana portalot super e ,i go.citam.Ponekogas i forumov go.pratam no retko.Se cudam kaklvi hipokondri ima
Ako ne e e vrusov oni ke go izmislat.Deka ima virus ima, da deka.i.prethodno imalo.da , deka vo idnina ke.ima drugi da
Maska nikoj od moeto semejstvo ne nosi, osven koga mora za vo market.So soprugata decata gi educirame deka maskite se za divi zivotni ne za luge.Tatko mi e 85 god maska.ne stavil isto, zabolen nemame fala na gospod.Sto da se kaze a da ne se voznemirat hipokodrite neznam.Mijte raci zabi, begajte od.luge 5,6 metri.toa.e
Автоматски споено мислење:

Шала на страна. Ама боље тоа него утре животот да ми зависи од нечија хуманост и да молам некого да ми помогне. Кога веќе има начин сам да се заштитам.
A so toa sretstvoto.KN95 do.koga ke stitis,dodeka.ne te bocnat ili?
Автоматски споено мислење:

A so toa sretstvoto.KN95 do.koga ke stitis,dodeka.ne te bocnat ili?

Последно уредено:
Sakas da kazis deka sestrite ili tamu koj i da e odgovoren edna casa voda da im odnesi ne e dovolno platen za toa i zatoa ne im nosi ? Ne bi rekol deka e bas do parite, do ljugeto e.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom