Комунизам VS капитализам - идеолошки осврт

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Јас нема да додевам туку ќе ги кажам работите какви што се. Ние не живееме во фантазија туку во практичен, материјален, свет. Тоа што не се покажало во пракса не значи ништо друго освен фактот што тоа нешто не функционира, лажно е.
Тоа што изворната идеологија на комунизмот не профункционирала во пракса, е само затоа што тогаш не било вистинското време. Комунизмот е идеологија за луѓе со висока свест и совест.
Како што античката идеја за демократија била мисловна именка во средниот век, така е и со комунизмот. Но, сега. Не и за 100 или 200 години.
Самиот факт дека некогаш отпочнал процес на имплементација на идеите на комунизмот, значи дека е прашање на време кога ќе се продолжи со истиот. Тој е прекинат пред да има можност да се усоврши. Но, ќе дојде време кога и тој процес ќе се заокружи. Како и се во историјата.
Така да ако не профункционирал некогаш, не значи дека нема да профункционира никогаш.
Можеби не ти се допаѓа ама сепак уживаш во сите привилегии и погодности кои ги има создадено. Don't bite the hand that feeds you. Патем, постои ли друго сериозно поимање на напредок и прогрес. Да не мислишe на марксизмот кој е исто така од западот.
Да постои. Источното.
Точно марксизмот е од западот, и ја превзема хегеловата идеја на дијалектички напредок.
Но, во критиката на капиталистичкиот империјализам, го гледа напредокот на капитализмот, кој за да се одржи, неминовно мора да ги експлоатира природните ресурси, и другите извори, и насилно да ги присвојува. А, тоа не може да оди до брескај. На тој начин неминовно се носи во состојба to bite the hand that feeds it.Прост пример: Војните кои САД ги води под параван на "хуманост" и "човекови права", а се всушност борба за контрола на ресурси.
Имајќи го ова во предвид, комунизмот се труди да ја надмине таа стапица.
Значи поконкретно. Ми смета про-капиталистичката идеја за прогрес.
Jудео-христијанството можеби е многу работи ама праволиниски не е. Патем, ако не ти се допаѓа тогаш оди во исламот или другите ралигии. Како жена мислам дека таму многу повеќе ќе те почитуваат.
Don't bite the hand that feeds you.
Врз кој основ тврдиш дека не е праволиниско?
Главна критика на пост-модерната е критиката на еднонасочното и праволиниско поимање на јудео-христијанството. Таа првпат го воведува концептот на цикличност на европско и северно американско тло, после многу, многу години.
Инаку, колку да ти дадам дознаење, неизмерно го почитувам православието и христијанството во целина.
Не ти се допаѓа погрешното тумачење или антропоцентризмот. Да не си од оние шутраци босоглави кои се спремни да го уништат човечкиот род за да може природата да си природи на раат незнаејки дека така самите во тој процес се уништуваат.
Таман работа.
Само верувам дека е неопходен баланс и согледување на меѓусебната условеност. За да не се случуваат нешта, како, на пример, сечењето на дождовни шуми во Бразил од страна на американски компании, со цел создавање на плантажи на соја, кои резултираа со тоа што, види богати, испокасапената дрвја направија почвата да еродира и да не може да се одгледува ни соја. И што направија хуманите капиталисти? Си се собраа, оставија домородечко население во пустош(и во глад), и веројатно почнаа да бараат посоодветно место за експолоатација.
Е против таква човекова ароганција и заслепеност сум.
И јас исто. Гледаш во нешто сепак се сложуваме. Само што имам неодминлив впечаток дека ти се „ежиш“ од тие што имаат повеќе од тебе и тоа ти е единствената причина додека јас сум спремен дури и физички да се обрачунам со некој кој продава пуфки наоколу дека е логично дека е подобар од останатите само затоа што е поимотен.
Овде шпекулираш околу мојата личност, така да нема што да одговорам, затоа што не планирам да се правдам на нечии погрешни впечатоци.
Втора работа во која се сложуваме. Колективистичко-егалитаријанистичките општества или колоквијално, комунистичките држави буквално егзистираа од ваквиот суров начин на општествено уредување.
А капиталистичките не? Па го прават тоа и денес. Светските економски трендови генерираат нееднаквост. Факт!
А, комунизмот е егалитаријанистичка доктрина, која се стреми кон материјална еднаквост. Тоа е главната цел на Марксовото учење.
Истотака факт кој не остава место за шпекулации.
Имаш грешка. Идеологија која учи на одговорност е исклучиво десната ориентација. Личната корист е најголем природен мотивационен фактор кај човекот, а идеологијата која учи дека не е дозволиво да се издигнуваш на туѓа сметка е десната идеологија на слободата, индивидуализмот, правна држава и слободна пазарна економија која во себе ги содржи како основа неприкосновените права на човекот на слобода, живот и правото на несметаната потрага по сопствената среќа.
Посочи ми пример во кој комунистичката идеологија ги негира неприкосновените права на човекот на слобода, живот и несметана потрага по сопствена среќа.
Ти бараш општествено уредување каде што некој друг ќе плаќа за развивање на твоите нехоместазичките мотиви.
Погрешно. Барам општество во кое секој, со свој труд, ќе има удел во создавањето на средина во која на сите ќе ни бидат задоволени хомеостазичките мотиви, па секој од нас ќе има шанса да ги задоволи и оние повисоките.
Зошто си толку опседната со туѓата благосостојба?
Затоа што сиромаштијата создава луѓе кои лесно се оддаваат на криминал и кои се оневозможени да се развиваат и надградуваат како индивидуии. И пред се, кога има разлики во материјалната состојба има и неправда. А, како што вели филозофот на моралот Џон Ролс, правда може да постои само помеѓу еднакви единки.
Некој ќе работи за да се стекне со благосостојба, што е нормално, а некој ќе чека да му се даде за да се стекне со еднаква благосостојба, а од каде ќе му се даде ако не му се земе, буквално украде од тој кој работел на својата. Како правило ќе се појават тие кои ќе го имаат „правото“ да крадат од тие што имаат за да им доделуваат на тие што „немаат“. Кога ќе видат тие што работат на својата благосостојба дека од неговото украдено, мрзливиот живее на еднаква нога како него и тој ќе престане да работи тогаш од каде ќе зема тој што дава. Да знаеш дека кога се дава нешто за ништо секогаш енормно се зголемува побарувачката.
Не знам како може комунизмот да се поистоветува со мрзеливост и непродуктивност, кога Маркс вели дека работата го создала човекот, ја смета за нешто позитивно и верува дека преку неа човекот успева да не се чувствува празно и бесцелно.
Во комунизмот луѓето би ги поседувале средствата за производство, и би биле итекако мотивирани да работат. Значи нема да го нудат само својот труд на некој кој ги поседува производните средства и им дава плата, туку и тие самите ќе имаат дел од нив, што е значајна мотивација. Ќе уживаат во сета корист од својот труд, а не како во капитализмот кога се отуѓени од сопствениот труд, и кога некој друг ги ужива најголемите бенифиции од истиот.
Никогаш и нипошто не би се исмејувал со твоите соништа. Напротив, дури ќе се борам за твоето право да сонуваш за подобра иднина. Сепак морам да знам дека се твои соништа а не производ на индоктринација.
Сама сум дошла до моите заклучоци, убедувања, па и соништа. И навреда за мојата личност би било да дозволам некој друг да ми го полни мозокот со свои мечти. Имам критички ум и знам да расудувам за да препознаам кога некој се обидува да ме индоктринира.
Значи последните генерации на социјалисти/ комунисти се тема на критика и муабет. Патем, кој мислиш дека се денешните олигарси? Си чула ти за социјалистичката аристократија, црвената буржуазуја? Исто така, дали знаеш зошто пред, отприлика, две години никој не спомнувал олигарси, а сега тие се виновниците за скоро се`?
Да сум чула, и факт е дека постоела.
Но, своите први големи пари не ги направија во социјализмот, туку во времето на приватизацијата и кршењето на ембаргото.
Инаку не, не знам зошто до тогаш не биле споменувани.
Колку пати треба да ти посочам дека имаш капацитет, емотивен и интелектуален и зошто секоја моја покажана наклоност ја сметаш за навреда? Да не е вообичаен начин на однесување во твоето друштво да се манипулирате едни со други, па си навикната секој кој ќе те пофали да има задни намери?
Повторно правиш претпоставки околу мојата личност. Ова не е тема за психо-анализа.
А, сосема добро го познавам сопствениот интелектуален капацитет, така да не ми треба туѓа потврда или негирање, ниту пак е место за тоа.
Затоа, ако можеш воздржи се од вметнување коментари и претпоставки како она дека сум босоглав шутрак, дека ми смета елитизам затоа што не поднесувам некој да има повеќе, или дека гледам секаде задни намери затоа што сум во опкружение во кое се манипулираме меѓусебно.

Ајде и јас да се убацам во муабетот, може? :)

Значи, овде поставуваме две фундаментално спротивни идеологии- едната базирана врз акумулација и обрт на капитал- овде фокусот се става на профитот и прогресот заради прогрес, од што произлегуваат моментите кои ги наведе ада; од друга страна го имаме комунизмот, чии фундаменти се поставени врз задоволување на основните материјални потреби на сите членови на општеството, поттикнување на прогрес заради подобрување на животните услови на граѓанинот, економија која се труди горе-долу подеднакво да ги распореди расположивите ресурси итн.

Проблемите во капиталистичкиот систем беа веќе наведени илјада пати, па затоа ќе се задржам на оние кои произлегуваат од комунистичкиот-

Прво, планската економија не може соодветно да ги предвиди потребите на луѓето во сообразност со расположивите ресурси, бидејќи и фали природниот механизам за регулација на цени кој постои во капитализмот. Right? Само до некаде.
Во денешното доба, каде компјутерската технологија е итекако способна да процесира голем број на податоци, со современи средства како интернет, развиена комуникација итн, со далеку повисоко ниво на едукација на народните маси отколку што тоа бил случај во 20те години на 20тиот век кога Советскиот Сојуз се дефинирал како држава, возможна е далеку подобра прогноза на материјалните потреби на граѓанинот во даден момент, и креирање на планови за нивно задоволување и истовремен економски раст.
Зошто? Бидејќи за разлика од минатото, денес можеме да обработиме многу поголем број на варијабли, а да не бидеме приморани да создаваме вештачки економски константи како што тоа го правеле бившите социјалистички републики.

Нејсе, зборите за недостиг на мотивација за работа и подобрување на перформансот на работното место- ова е само последица од quid pro quo системот на вредности кој опстојува во капиталистичкото општество. И се потсмевате на доброволната работа, на работата која се врши во име на подобрување на животот на сите членови во општеството, а тоа е само доказ за "ширината" на вашите хоризонти. Секој час поминат во таква работа ја продлабочува и вашата идна благосостојба. Сакате да пливате во луксуз? Сакаат многу луѓе. Луксуз нема доволно за ниту десет проценти од светската популација. Од друга страна пак, постојат доволно ресурси за на сите да им се обезбеди пријатна живеачка и пократки работни часови, како и повеќе слободно време за интелектуална и духовна надградба.

Следно- комунизмот ги негира граѓанските права и слободи. Уште еден мит.
Маркс го замислил комунизмот како општество кое ќе произлезе од една нација која ја има достигнато највисоката развојна фаза на капитализмот. Ајде сега да ги наброиме "комунистичките" земји- Русија, советските републики, Чехословачка, Полска, Романија, Унгарија, Бугарија, Југославија, Кина, Куба итн. Get my point?
Овие биле претежно рурални, неразвиени држави од кои некои сеуште живееле доцна феудална фаза наместо највисока капиталистичка. Тоа ограничување на слободите нужно произлегло од појавата на социјалистички земји во погрешно време и на погрешни места.
Троцки пронашол соодветен термин за тој квази-комунизам- го нарекол државен капитализам. И не бил далеку од вистината. Бирократската класа владеела и располагала со средствата за производство, наместо работничката. Се создал масивен систем закрчен со документи, регулативи, закони, сите создадени за да компензираат за несоодветната, неплодна почва за комунистички развој.
Значи, уште еднаш, еднакво е погрешно да го земате СССР и неговите сателити како индикатив за целата идеологија како што е погрешно да се зема Инквизицијата за идникатив за христијанските вредности.
Ако сакате да ја правите истата грешка, повелете.
Само имајте на ум дека во тој случај сите ваши аргументи паѓаат во вода.

Комунизмот е општество замислено за подобро време.
Односно за полошо. Зошто? Па бидејќи со вртоглавиот раст на капитализмот и неговото бесмислено трошење на ресурси ќе бидеме доведени до точка каде ќе мораме да вршиме некоја порационална распределба на добрата. Луксузот и благосостојбата ќе ги има се помалку, а луѓе се повеќе. Чукнете се по глава малку, ќе ви текне.

Sith

Сталин, Пол Пот, Кралот Сонце (Ким од Северна Кореја), Тито, Мао Це Тунг На нив да не мислеше...
Ти тука збориш за диктатори и деспоти (иако Тито малку отскокнува од веселава дружина) на кои само им текнало да се наречат комунисти. Инаку благе везе немаат со идологијата. Никаква.
Тоа ти е исто ко што у среден век у име на Бога свештениците си убивале вештерки и сл.
Недостатокот на ресурси не е проблем на овој или оној општествен систем. Ресурсите се исцрпуваат и во Куба и во САД, тоа е чисто лимитација и необновливост на планетава.
Да, али комунизмот у својата идеја бара начин рационално да ги користи, наместо безочно да ги експлоатира.
Се будиш едно сабајле. Уклучуваш телевизор. Две програми МТВ 1 и МТВ 2. Интернетот ти е мисловна именка и секоја комуникација со светот ти е минимализирана. Се шеташ низ градот. Исти згради грди направени со цел само да се живее во нив. Фабриките и условите за работа не се смениле од пред 30 години. Отвораш еден весник. На насловна страна Месијата, Спасителот. Коментатроката на радио коментира Спасителот којшто не ослободи од фашистичките зли сили и којшто не избави од гревовите денес е во посета на Словенија. Спасителот го има насекаде по весници, книги, школи, институции. На факултет истите книги, истата литература-Ленин (собрани дела), Максим Горки, Енгелс се минимизираат општествените науки а се фаворизираат природните бидејќи општествените имаат филозофски пристап отвораат прашања што некој не сака да ги отвори. На маса имаш скоро доволно храна, подпросечна кола. Влегуваш во црква и наредниот ден полицијата те собира на испрашување. На факултет го паѓаш спремениот испит зошто соученикот којшто му е внук на Колишевски мора да положи. Завршуваш факултет. Не го добиваш местото за кое конкурираш затоа што внукот на Борко Темелковски-Љиљакот конкурирал таму. Се обидуваш да сватиш кај си. Пред тебе има некоја патна табла буквите се гледат слабо нешто со 4 букви СФРЈ ли СССР ли, Куба ли што ли пишува?
Ова ти е тоталитаристичко сценарио, кое нема благе везе со она што било во СРМ.
А, па ни најмалку нема допирни точки со комунизам. Ама баш никакви.
Работничко самоуправување под дифолт се стреми кон помало работно време, поголеми одмори повисоки плати и сумарум намалена продуктивност. Шведска ми ја спомна како пример. Додека Форд се развивал и зголемувал Волво работел 7 саати на ден и на чело со работници-самоуправувачи. Еден ден им дојде Форд (сега веќе далеку посупериорен) на Волво и ги купи. И им кажа сега фабриката е моја или ќе работите како што јас ќе ви кажам или селам комплетно се во Јужно Афричка Република. Сега што правиме...
Таман работа намалена продуктивност. Комунизмот сака работа, здрава. И во својата усовршена форма е општество у кое на никој работо-способен нема да му текне да џаболебари. Пошо ќе има поштен мотив да работи.
А работничкото самоуправување значи дека работниците раководат со и ги поседуваат средствата за производство/
И нормално дека кога у светот владее експлоатација и капитализам, ќе се појави некој шо ќе ги купи и ќе се понаша деспотски со нив. Али ако е насекаде комунизам, никој нема да може да дојде и да ги малтретира работниците.
п.п.с Ве канам колективно на кафе да продискутираме :helou: .:pos2:
Со задоволство..Само очекувај дека ќе дојдеме, така колективно, со слика на Сталин, и срп и чекич у раце:pos2:

З`ш не ми кажа кои текстови, толку авангардни, ти се допаднаа од списанието Млад Борец? Да не е можеби од страв дека се моите?
Ептен си интересна! И ти и твоите другарчиња!
Што сакате Господ на добрина да го научите?:pos:
Сето тоа што го пишувате ми беше материјал со кој им го мелев умот на вашите родители. Додека тие животарејки и со овчи поглед гледаа кон боговите кои им ги претставувавме, ние си живеевме живот!!! Пример: Едниствениот сладолед што го познаваа беше снежец додека ние... Ехехееееј!!! Живот на висока нога и тоа се` платено од нив, а ние вршиме општествено полезна работа. Им го мелиме умот во интерес на нашиот безгрешен водач.
Шо да праиш Маркс рекол дека овцата била, е и ќе биде за стрижење. Патем, ако не ја знаеш биографијата на тој хохштаплер, преварант, прочитај ја бидејки навистина стрижел овци и им дал начин и оправдување на таквите како него да го прават истото.:toe:
З`ш продавате класична левичарска пропаганда која се додворува на нетолку благородните емоции кои ги поседува човекот на човек кој имал задача да работи со неа. Мене ли најдовте да ме учите на комунизам, колективизам, егалитаријанизам и социјална правда?:pos:

А за тоа што правам хет трик со тебе и твоите другарчиња...
Однапред се предавам!!!
Чим го видам Сит или не толку Сит Лорд од страв се повлекувам бидејки многу ме боли главата кога ќе си ја чукнам како што предлага он. Ептен тешка артилерија користиш. Не си фер ама ич.
Прво Викторгг, па ти настапи во негова одбрана, за на крај Ситчо да дојде како американската коњаница.
Што сакате да постигнете не ми е јасно?:uvo:
Не по моја вина правам класичен форумски хет трик со вас.
Ќе ми кажеш кој ќе биде следниот кој ќе ти дојде на помош?

Ех! Младост лудост!!!
Внимавајте што ќе посакате бидејки може и да го добиете.

Ај се`а на посериозната страна на муабетов иако ова веќе не е муабет туку стана, не по моја вина, такмичење во кое јас однапред ви се предавам.

Како прво, „муабетов“ е паталец против гаталци.
Поим немате што барате!!!
Никогаш нема да бидете поголеми комунисти од мене затоа немојте ни да се обидувате. Затоа што на млади години, не по моја вина, бев комунист и видов се` што требаше и што не требаше, сега од свој избор живеам како десно ориентирана личност.

Како второ,
Доколку се свестите ќе видите дека јас не се такмичам со никого. Не ширам пропаганда туку објаснувам нешто што треба да биде сфатено по природен тек.

Трето, кога во едно општество владеат слободата (не дозвола), индивидуализам, правна држава и слободна пазарна економија тогаш и само тогаш постои капитализам како општествено уредување. Кој било од спомнатите услови ако не постои тогаш и останатите нема за долго да постојат и нема да станува збор за капитализам туку на тоа што вие го посакувате или за неговите зли варијации.

Четврто, кога ќе спомнувате еднаквост сакам да си ги погледнете прстите на својата рака. Што мислите дека треба да направите за да ги изедначите вашите прсти?
Не е возможно најмалиот да го зголемите. Тогаш што треба да направите за да ги изедначите, а?
Истото важи и за активностите во општествените текови при неминовни услови на различност. Еднаквост, дури и материјална, неможе да постои освен ако не се користи принуда за да се постигне и тоа со делумен успех. А каде има принуда, нели, нема слобода!!!

Петто, кога ќе ги земете во вид сиот денешен и иден технолошки напредок треба лесно да сфатите дека комунизмот и неговата појава не е поврзан со стекнување на свест и совесност на човекот. Бидејки кога тоа ќе го стекне ќе сфати дека моралниот релативизам е погубен за него и ќе бара моралот и етиката да се двигателите во сите полиња на човековите активности. Кога/ ако тоа се случи тогаш, во најмала рака, ќе стане збор за тнр. Анархизам. Општество без или со минимална власт... Бла бла бла

Ај доста беше! Ми се здосади.

Имајте на ум дека не ве осудувам иако помалку се лутам, како што можете да видете. Свесен сум дека како млади срцето ви е на право место како што беше/ е и моето.
Има една изрека која вели:
Ако до својата 27 година не сте лево ориентирани тогаш немате срце. Доколку после 35 година возраст сеуште сте лево ориентирани тогаш немате во главата.
Напомена:
Годините возраст ги сменив од оригиналот давајки го максимумот години за нашето поднебје и нашиот менталитет.

З`ш не ми кажа кои текстови, толку авангардни, ти се допаднаа од списанието Млад Борец? Да не е можеби од страв дека се моите?
Ептен си интересна! И ти и твоите другарчиња!

А за тоа што правам хет трик со тебе и твоите другарчиња...
Однапред се предавам!!!
Чим го видам Сит или не толку Сит Лорд од страв се повлекувам бидејки многу ме боли главата кога ќе си ја чукнам како што предлага он. Ептен тешка артилерија користиш. Не си фер ама ич.
Прво Викторгг, па ти настапи во негова одбрана, за на крај Ситчо да дојде како американската коњаница.
Што сакате да постигнете не ми е јасно?:uvo:
Не по моја вина правам класичен форумски хет трик со вас.
Ќе ми кажеш кој ќе биде следниот кој ќе ти дојде на помош?

Ех! Младост лудост!!!

Првиот пост на темава што ме орасположи и насмеа.Thanks!:smir:
Инаку, со сета почит кон Вашите години и животното искуство но, дали тоа насетувам блага(or not so блага) параноја во Вашиот коментар?:raz:(btw, редно е малку јас да ги изнесам заклучоците околу Вашата личност, откако Вие тоа го правевте во секоја реплика упатена на мене).
Викам "другарчиња", си се браниме, шириме пропаганда...OMG!!!:nesvest:What's next? Дека имаме формирано и Црвена Армија!?:uvo:
За човек ко мене кој си ја избрал уметноста како идна професија(а, за која слободата на мислата и говорот е императив) е непојмливо, а бога ми и смешно накај тажно, да шири пропаганди и да си бара back up за ставовите. Thank God, прилично си го ценам сопствениот интелектуален капацитет и испод части ми е да бидам, или да тражам "навивачи".
Се приклучив на темава со цел да го изнесам својот став и да продискутирам за туѓите и ништо повеќе. Ни у лудило не мислам да "конвертирам" никого, нит па да прибирам членови за Комунистичка Партија:pos:...А, уше помалку да се собереме група која со моќта на српот и чеканот ќе ги изнесе сите форумџии на правиот пат, звани комунизам:pos2:
Не ја сфаќам темава толку сериозно, за разлика од Вас. И интересно е тоа што дури и со никот потенцирате колку сте против пропаганда, наметнати мислења и на страна на индивидуализмот, а истовремено демонстрирате прилично насилно наметнување на вашите гледишта. Малчице контрадикторно, 'м?
Не велам дека Вашите ставови се апсолутно погрешни, ниту пак дека моите(повторувам моите, а не на Викторгг, Сит, мајка ми или па на некој десетти) се апсолутно точни. Ако во нешто верувам, тоа е релативноста на нештата, и нивните нијанси. Ништо не е црно или бело. Така да сум само симпатизер на комунизмот, не и фанатик.
Додека вие некако и премногу ревносно ја браните деснцата и како да сакате да ги "преобратите" сите оние кои не се слагаат со Вас. А кога на тоа ќе ги додадам вашиот неоснован сомнеж и опседнатоста со некој заговор, човек не мора да биде којзнае каков психолог, за да извлече некои заклучоци.

Внимавајте што ќе посакате бидејки може и да го добиете.
Камо среќа!:)
Што сакате Господ на добрина да го научите?:pos:
Сето тоа што го пишувате ми беше материјал со кој им го мелев умот на вашите родители. Додека тие животарејки и со овчи поглед гледаа кон боговите кои им ги претставувавме, ние си живеевме живот!!! Пример: Едниствениот сладолед што го познаваа беше снежец додека ние... Ехехееееј!!! Живот на висока нога и тоа се` платено од нив, а ние вршиме општествено полезна работа. Им го мелиме умот во интерес на нашиот безгрешен водач.
Шо да праиш Маркс рекол дека овцата била, е и ќе биде за стрижење. Патем, ако не ја знаеш биографијата на тој хохштаплер, преварант, прочитај ја бидејки навистина стрижел овци и им дал начин и оправдување на таквите како него да го прават истото.:toe:
З`ш продавате класична левичарска пропаганда која се додворува на нетолку благородните емоции кои ги поседува човекот на човек кој имал задача да работи со неа. Мене ли најдовте да ме учите на комунизам, колективизам, егалитаријанизам и социјална правда?:pos:
Сум живеела и живеам во опкружение на интелектуалци и креативци, кои мало теже дека биле полод на туѓо перење, рибање, полирање, whatever на мозок.
И да, нит јаделе леб, сол и Снежец и гледале со мил овчечки поглед, него создавале, живееле во благосостојба и го шетале Балтикот, биле до Токио и сл. И не само они, туку и голем број на други од "обичниот" народ.
Она со Маркс и неговата биографија...Немаме по што, па ќе мавнеме на лични афери. Малограѓански менталитет, на кој ако не му е оговарањето, нема да има начин да се почуствува вредно(патем, во 2000. година, Маркс е прогласен за една од 100-те најважни личности во историјата, и тоа од американска организација)
И јас(значи јас, не ние-за другите не знам, нит сакам да тврдам) не планирам да Ве учам на ништо. Вие очигледно планиравте. Сепак јас само дискутирав.
Ај се`а на посериозната страна на муабетов иако ова веќе не е муабет туку стана, не по моја вина, такмичење во кое јас однапред ви се предавам.
За жал нема посериозна страна на муабетов, затоа што Вие го претворивте во бурлеска, со своите претпоставки, лични напади и теории на заговор. Место со аргументум ад веритае, настапувавте со аргументум ад хоминем, така да се слагам со Вас дека е апсурдно да продолжиме.

Како прво, „муабетов“ е паталец против гаталци.
Жалам за сите ваши неубави искуства со минатиот систем, кои направиле да имате вака лоша слика за комунизмот.
Но, затоа што досега не се пронашол совршен систем кој ќе ги задоволи желбите на сите, за очекување е дека секогаш ќе има незадоволни, кои не би ги приметиле убавите страни ни да им ги нацрташ.
Сепак, на крајот од краиштата, промените ги носат младите генерации. Оние постарите можат да послужат како објективни критичари(ако се претерано критични и субјективни, тогаш ни за тоа не се корисни), и усмерувачи на младешкиот занес...и за ништо повеќе.
Мило ми е што не судите...А што се однесува до мене, ниту судам ниту се лутам.
Поздрав!:helou:

Се будиш едно сабајле. Уклучуваш телевизор. Две програми МТВ 1 и МТВ 2. Интернетот ти е мисловна именка и секоја комуникација со светот ти е минимализирана. Се шеташ низ градот. Исти згради грди направени со цел само да се живее во нив. Фабриките и условите за работа не се смениле од пред 30 години. Отвораш еден весник. На насловна страна Месијата, Спасителот. Коментатроката на радио коментира Спасителот којшто не ослободи од фашистичките зли сили и којшто не избави од гревовите денес е во посета на Словенија. Спасителот го има насекаде по весници, книги, школи, институции. На факултет истите книги, истата литература-Ленин (собрани дела), Максим Горки, Енгелс се минимизираат општествените науки а се фаворизираат природните бидејќи општествените имаат филозофски пристап отвораат прашања што некој не сака да ги отвори. На маса имаш скоро доволно храна, подпросечна кола. Влегуваш во црква и наредниот ден полицијата те собира на испрашување. На факултет го паѓаш спремениот испит зошто соученикот којшто му е внук на Колишевски мора да положи. Завршуваш факултет. Не го добиваш местото за кое конкурираш затоа што внукот на Борко Темелковски-Љиљакот конкурирал таму. Се обидуваш да сватиш кај си. Пред тебе има некоја патна табла буквите се гледат слабо нешто со 4 букви СФРЈ ли СССР ли, Куба ли што ли пишува?
Токму како што рече Sussaro!
Еве уште неколку муабети за социјализмот кој беше тука, на овие простори, во којшто пораснав...
Прво и основно, тоа беше неслободно општество. Мораш да размислуваш по меинстримот на СКЈ(СКМ), во спротивно си неподобен, па те затвараат, си лежиш на државни јасли неколку години, и имаш огромни реперкусии заради тоа, и не само ти, туку и целото твое пошироко семејство. Значи, нема слобода на мислата. Во казненото законодавство на СФРЈ (и СРМ како дел од неа) имаше „вербален деликт“ и заштитени „ликови и дела“, на кои не смее прав да падне, заштитени од критика бетер од бели мечки...
А сега, слободно си плукаме по власта, колку сакаме, каде сакаме, и како сакаме, нели? И, никому ништо...Се изразуваме слободно.
Жал ми е тоа што млади луѓе ги земаат како идоли Тито, Че Гевара, Кастро, Ленин, Чавез...Што толку модерно стана? Се диктатор до диктатор, и им се восхитуваат на идеите за национализација, за револуција...кога на овие простори се довлечка целата сељачаана од планинските вукојебини, како ослободители...
Расправаше дедо ми приказни кога национализирале комунистите 1945-1947, истите оние ликови кои ги хранел, на кои им давал текстил на вересија, со пушките во раце дошле и го избркале од дома како куче, го пуштиле да живее во шупата во дворот, го омаловажувале, го суделе... за да во истата таа куќа се доселат некои свирипичинци, ама комунисти.
Интересно е што дел од мебелот е најден на Водно, кај некои „јаки фаци“ од времето...а уште поинтересно тоа што копале по подот на куќата златото да го најдат :)
Која бескласност, која еднаквост? Иста работа, само што се менуваат лицата и начинот на практикување на власта, која во овој случај е тоталитарна.
„Црвената буржоазија“ најфино е опишана во еден текст од Млад борец некаде 1989 или 1990 (треба да најдам точно во архивата), кога се раскажуваше за списанието Фокус од 1969 или 1970, забрането од тогашната власт. И, тогаш, беа отпечатени некои текстови од тој „Фокус“ и за црвената буржоазија одеше вака некако:

„Јас социјализмот го замислував како општество во кое среќниот трудбеник ќе го запали својот Мерцедес, и ќе оди во сопствената вила некаде на море, но тоа го може само функционерот.
Јас социјализмот го замислував како општество во кое среќниот трудбеник ќе пие ВАТ 69, но тоа го може само функционерот.“

Не е најточен цитатот, но така некако одеше, имаше и поеднакви од обично, и немаше шанса обичниот човек да напредува професионално заради себе и својот квалитет. Мора да е примерен член на Партијата...Или апсурдите, некоја чистачка да одлучува кој да се вработи (!?)

Накратко: комунизам=неслобода ------- капитализам= слобода

Утопијата по Мор, Маркс, Енгелс и компанија, ако некогаш дојде, нека ја расправаат тие кои ќе бидат место нас на планетава. Вака, оние диктатори од погоре спомнатите, не се ништо друго освен - диктатори и не заслужуваат да се зборува за нив никако поразлично освен како за - диктатори.

Култ на личност = диктатор, по дефиниција.

А сега, слободно си плукаме по власта, колку сакаме, каде сакаме, и како сакаме, нели? И, никому ништо...Се изразуваме слободно.
Strike one! Тоа кај нас, секој може да сноси последици за клевета, ама шо кој кур кога писка рајата? Ние сме на ниво на јужноамериканска републикичка каде што се зголемува раслојувањето на екстремно сиромашни и екстремно богати.

Накратко: комунизам=неслобода ------- капитализам= слобода
Утка! Strike two. Од кога економски систем го поистоветуваме со човечка слобода? WTF?
Култ на личност = диктатор, по дефиниција.
Strike three. You're out. Капитализмот е изграден на идоли, на луѓе и ... компании. Све е брендирано, све се знае чиво е, трејдмарк на све живо, култ на производот (големиот монумент на конзумеризмот - ШОПИНГ МОЛОТ:pos:), се разбира на чело со моменталниот водач на тн. 'слободен' свет - претседателот на УСА! Хау да фак ис дет фрид'м? Тоа што зависат од третиот свет да им изработи добар дел од стоката? Што ќе се деси кога Кина ќе стане економска сила, кога ќе им умрат 12 годишните деца во sweat shop-овите по Азијата и нема да можат за без пари практично да ги експлоатираат? Кој ќе им ги шие Најките тогаш? Што ќе стане со империјалестичката лулка (тртка) на 'цивилизацијата', старата баба Европа која го гледа својот идол (читај: лажна слика) покриен у говна?

Strike one! Кога сме кај него, нормално е дека клеветата е кривично дело, но можеш да критикуваш, нели? Без да те апсат...
Strike two! Не економски систем, туку општествено уредување. Ако беа економски системи ќе зборувавме за договорна и пазарна економија.
Strike three! Имаш по дома слики на Кока Кола шише (или лименка), нешто Најки, или пак моронот Буш? Или едно време беше обавезен декор Тито по ѕидовите, насекаде по сите институции, а и по дома некои го бесеа?
Инаку...економска логика бе пријател...поефтина работна сила...посилниот го јаде послабиот. А децата под 15 год. возраст се заштитени со Конвенции на ОН, и нив им е забранета работа, не е баш така како што велиш :)

Sussaro, едно прашање...Темава е општо за идеологиите, или анализираме изолирани случаи на извитоперена идологија како онаа во СССР? Збориме за социјализмот у Југославија...Или комунизмот во Кина?
Затоа што помеѓу секоја држава има разлики и тоа големи кои не можат да се стават у ист контекст, а па да не збориме за изворната идологија и неможноста да се анализира преку државите кои се нарекувале комунистички, социјалистички и сл. Те молам разјасни ми го тоа.Однапред благодарам!:smir:

Инаку кога сме веќе кај социјализмот во Мк, еве неколку примери од мојата блиска околина. Прадедо ми бил дел од оние што го ослободувале Скопје, не бил член на СКМ и освен боречка пензија не добил ништо друго. Но, затоа ниту некој го присилувал да биде член на партијата, ниту имал последици поради тоа, ниту пак му бил одземен имот или даден туѓ неправедно одземен имот.
Потоа дедо ми како дел од Управниот Одбор на Трготекстил, истотака не бил член на СКМ, не живеел на Водно во луксизна вила, ниту пак пател у сиромаштија.
Другиот дедо како раководител во Аутомакедонија..Погодувате?Ниту член на СКМ, ниту жртва на репресија.
Мајка ми..Ликовен творец...Имала машта пуштена на воља...Креирала што сака и како сака, излагала свои дела и никој, буквално никој не дошол да и кажува како да твори(и да, ни таа не била член ниту на омладинскиот сојузот на комунистичката партија, а ни на СКМ подоцна).
Да не зборам колку млади за смешни пари го прошетале светот, а сега не можеме ни до Бугарија да отидеме без виза.
Така да испаѓа ко у друго време и простор да живееле моите блиски од останатите кои изнесуваат примери на темава.

Инаку не гледам ама баш ништо лошо да посакувам промени, макар и револуција. Ако секој од младите се помири со овој пекол кој го живееме и ако му мисли само за сопствениот стомак и сопственото временце, опростете, али отидовме у к***ац. Да некој ќе живее само за денес и утре, а некој ќе гледа напред.Негов избор. Но, факт е дека големите луѓе ретко биле фокусирани само на своето тањирче со храна и мало поседче, него гледале малку понапред и пошироко.
Ако некој е задоволен од нашето сегашно уредување, секоја чест. Ако гледа слобода во истото повторно, секоја чест(ќе да има некое уникатно поимање на стварноста). Само не знам каде поконкретно ја гледате слободата? У жените кои умиртаат(ова буквално, кој гледал вести знае) шиејќи по 13-ет саата кај фин капиталистички газда? Или пак во рударите инвалиди? Можеби во крадењето на акции од вработените во Витаминка?
Сепак секогаш е тука божествениот САД, и неговиот капиталистички заводлив мирис. Но, упс...Мал проблем..Тешко дека америка ќе прими било кој од Мк(легално)...Видиш, у тој страшниот социјализам и до таму можевме да стигнеме.Но да сепак беше ропство.Секако

Не се убацуам у муабетов,сметајте ме како дигресија...

Да не дупиме и тупиме со повторно враќање на поимот квази кој беше одраз на се она што се случуваше пост 1918 на истокот на Баба Европа...индивидуалните доживувања на одредени дедовци можат да се сватат само како колатерална штета на општата неподготвеност на пост феудалецот да прави Утопија....ди енд

Факт е дека развиеното општество ќе изгради правила и норми,ќе го заштити животот на експлоатираниот(и на детето ака потенцијалната овца) бидејќи тој му треба на системот и на модерниот Бог....не знам колку тоа важи за здравјето и нормалниот живот на истиот.

Настрана се...знаеме многу добро дека војната за вода е тука...или у комшии ама ќе биде...Сега ЈАС нема да бара солуција за овој проблем,ЈАС нема да бара компромис.ЈАС ќе сруши уште две кули(претходно ќе ги осигура нормално)и ќе го обвини идниот nobody за тоа...енд дер комс анајалејшн....тоа е патот по кој не води ова зло

Strike one! Кога сме кај него, нормално е дека клеветата е кривично дело, но можеш да критикуваш, нели? Без да те апсат...
Strike two! Не економски систем, туку општествено уредување. Ако беа економски системи ќе зборувавме за договорна и пазарна економија.
Strike three! Имаш по дома слики на Кока Кола шише (или лименка), нешто Најки, или пак моронот Буш? Или едно време беше обавезен декор Тито по ѕидовите, насекаде по сите институции, а и по дома некои го бесеа?

Инаку...економска логика бе пријател...поефтина работна сила...посилниот го јаде послабиот. А децата под 15 год. возраст се заштитени со Конвенции на ОН, и нив им е забранета работа, не е баш така како што велиш :)
Дедо Мраз (ете ти ја Кока Кола!)
Бог
Бритни Спирс
Рендом Локален Херој
Тоа ако не се идоли не знам кој е! Ги обожуваат по банкноти и све по ред! :)

А тоа за конвенциите на ОН, па да речеме фрлање радиокативна храна во Африка е едно од подобрите работи што ги направиле, после селективната меморија околу одредени нарушени човекови права во балканскиов регион. :)

abe ne se zamarajte koja ideologija e bila asalna ni robovladetelstvo ni feudalizam ni kapitalizam a ni komunizam:toe:

Дедо Мраз (ете ти ја Кока Кола!)
Бог
Бритни Спирс
Рендом Локален Херој
Тоа ако не се идоли не знам кој е! Ги обожуваат по банкноти и све по ред! :)

А тоа за конвенциите на ОН, па да речеме фрлање радиокативна храна во Африка е едно од подобрите работи што ги направиле, после селективната меморија околу одредени нарушени човекови права во балканскиов регион. :)
А заштитени се со закон, и сликите им висат по ѕидовите по канцеларии, училишта...институции?

Струмикс, ајде, ќе ја разберам (донекаде) твојата огорченост од погрешно конципираната имплементација на марксистичката доктрина (која сама по себе не била замислена како доктрина, туку како жива научна теорија - за жал не била земена како таква од квазимарксистите низ светот)... но не можам да го сфатам твојот хвалоспев на прекрасниот капитализам.

Со сила ли слеп се правиш?
Неоколонијалистичките западни сили буквално опстојуваат на грбот на остатокот од светот. Цицаат неспоредливо поголеми количества на ресурси од било кој дел на светот, за смешни пари експлоатираат sweatshop работници во земјите од третиот свет, а општо познат факт е дека во тие фабрики работат и деца. Ти извади и десет регулативи од дупе ако сакаш, фактот е тој. Уште еден концепт кој работи само на хартија? М?
Опстанок на посилниот. На тоа ли ќе се сведеме? На стока која ги гази помалите под копитата на нејзиното стампедо упатено кон светкавото западно злато? Капитализмот ти дава слобода да го изедеш помалиот, да го експлоатираш послабиот, да потонеш во масни наслаги бидејќи јадеш (фигуративно) се до што ќе се докопаш...

Денес прогресивни умови се десничарите. Go figure.

Btw, ај нека ти текне кој ги извади децата од фабриките во Европа. Да не беа капиталистите случајно?

Sith

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom