Кому бе ќе менувате име? (генерална дискусија за зачувување на уставното име)

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Најдоа нова гачка...

Демек што ако ни се промени името за меѓународна употреба, па скоро на сите земји, меѓународното име им е различно од уставното... :tapp:

160537C8FDFF1E4686CD9B3F431CB40B.jpg

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=B7C121641F64374F9C8681B7333FA6DE

Незнам кој ќе падне на оваа финта...Македонија има уставно име...меѓународното име е едно, и тоа е Republic of Macedonia, или скратено Macedonia. Точка!

Хаха. Мамето си го отракале овие.:pos:
Кога реплицирав дека ние си имаме меѓународна транскрипција од Македонија во Macedonia, репликата на мојата реплика беше дека ние сме биле БЈРМ, а не Мacedonia.:icon_lol::icon_lol:

Овие горенаведени држави, не им се сменети имињата како прво, туку само транскриптирани од нивниот јазик на англиски јазик за да биде полесно во меѓународна комуникација.

koga ce kazete slednio pat ti si bugaras razmislete (ako go smenat imeto ) zosto ce se posramotite

I zapamtete koga ednas ce go smenime imeto toa ce bide za vek i vekovi kakvi makedonci
Nimic jasno i glasno kaza ovde se pregovara samo za imeto a ne za nacija kako ce se vikame

I zapamtete koga ednas ce go smenime imeto toa ce bide za vek i vekovi kakvi makedonci
Nimic jasno i glasno kaza ovde se pregovara samo za imeto a ne za nacija kako ce se vikame

Тоа шо Нимиц кажал исто како да не го кажал, зошто тогаш во грчките медиуми има паника дали во неговиот предлог ќе има Македонци или нешто друго?

Мене не ми е јасно, зашто Црна Гора се вика Монтенегро, а не на пр. Black Forest....:wink:

Da pojedeme primer od tebe ako se ti primer vikas Trajan ne moses da se vikas i Mitko nevozmozno e toa ,e isto ako bideme severna makedonija ne mozeme da bideme makedonci tuku severno makedonci

Е да де, јасно тоа, ама зашто е на италијански? Ајде ние да се викаме Мачедонија.

Па така веројатно било најлесно да се транскриптира на англиски, што знам.

------------------ИДЕНТИТЕТ СО ДРУГО ИМЕ НЕ БИДУВА----------------

Господе боже какви малоумни и потценувачки за основна човечка интелигенција примери навеле :nerv:
Има една битна разлика од овие земји до нас,тие народи тие имиња си ги имаат сами дадено и се народни имиња преку кои се идентификуваат не им се наметнати на сила со помош на копилиња бескичмени од нивната сорта кој мора да се сотре патем!!

Веројатно....

Во секој случај они сами си се одлучиле за тоа име, коешто воопшто и не е некоја промена, туку само транскрипција.:smir:

Па така веројатно било најлесно да се транскриптира на англиски,што знам.

Нова генерација... Америка е цел свет и не постои ништо друго. Но тоа е денес така, а не отсекогаш.
На времето, англискиот никој не го есапел за јазик. Па затоа морале да го надополнуваат јазикот со позајмици од другите, поцивилизирани средини. На прво место францускиот, па латинскиот, грчкиот итн. Лексиката на денешниот англиски јазик повеќе од 50% е латинска.

Монте Негро е латински, не италијански.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom