Anco
За солун ДА, ЗА срем НЕ
Време е за КОМПОТ,сега не ви треба кога има овошје по пазарите
ама кога ќе стегне зима,добро ќе ви дојде некоја тегла КОМПОТ.
Јас денес итака врнеше не беше за никаде времето,наполнив неколку тегли КОМПОТ.
Ова во средина со црни сливи и праски, после ќе ги зовријам на ефтина струја.Што повеќе наполнети тегли со компот-тоа подобро.

.

Потребно за правење КОМПОТ.
Овошје:скоро сето овошје што го има сега на пазариве.Не заборавајте и трнинки и дренки, а од меко овошје-капини,малини не сум правел..
Количина: 2кгр. од крупно овошје за пет тегли,од ситно овошје седум тегли.
(или полесно се полнат теглите со овошје до половина,може и повеќе.
1.Се мие овошјето,се сече на парчиња,се вадат семките.
2.Се полнат теглите со него,одозгора се посипува шеќер 3 супени лажици.
3.Се полнат со вода вака подготвените тегли,5-6 мм под венецот.
4.Се поставуват капачиња на теглите и се затвораат со соодветен клуч.
5.Се поставува во дното на лонецот една решетка или стари капачиња.
6.Се редат теглите внатре во лонецот.(да има „луфта“помеѓу теглите 2мм)
7.Се полни со вода лонецот,10 мм од (под) врвот на теглите.
8. Се става лонецот на„извор на топлина“и се чека да зоврие водата.
9. Се остава откога ќе зоврие водата уште 10-15 минути да врие.
10.Се исклучува „изворот“ и се остава така лонецот да се сам олади.
ама кога ќе стегне зима,добро ќе ви дојде некоја тегла КОМПОТ.

Јас денес итака врнеше не беше за никаде времето,наполнив неколку тегли КОМПОТ.
Ова во средина со црни сливи и праски, после ќе ги зовријам на ефтина струја.Што повеќе наполнети тегли со компот-тоа подобро.




Потребно за правење КОМПОТ.
Овошје:скоро сето овошје што го има сега на пазариве.Не заборавајте и трнинки и дренки, а од меко овошје-капини,малини не сум правел..
Количина: 2кгр. од крупно овошје за пет тегли,од ситно овошје седум тегли.
(или полесно се полнат теглите со овошје до половина,може и повеќе.
1.Се мие овошјето,се сече на парчиња,се вадат семките.
2.Се полнат теглите со него,одозгора се посипува шеќер 3 супени лажици.
3.Се полнат со вода вака подготвените тегли,5-6 мм под венецот.
4.Се поставуват капачиња на теглите и се затвораат со соодветен клуч.
5.Се поставува во дното на лонецот една решетка или стари капачиња.
6.Се редат теглите внатре во лонецот.(да има „луфта“помеѓу теглите 2мм)
7.Се полни со вода лонецот,10 мм од (под) врвот на теглите.
8. Се става лонецот на„извор на топлина“и се чека да зоврие водата.
9. Се остава откога ќе зоврие водата уште 10-15 минути да врие.
10.Се исклучува „изворот“ и се остава така лонецот да се сам олади.