Компот

  • Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.610
Поени од реакции
15.425
Возраст
70
Локација
Skopje
Време е за КОМПОТ,сега не ви треба кога има овошје по пазарите
ама кога ќе стегне зима,добро ќе ви дојде некоја тегла КОМПОТ.Picture 629.jpg
Јас денес итака врнеше не беше за никаде времето,наполнив неколку тегли КОМПОТ.
Ова во средина со црни сливи и праски, после ќе ги зовријам на ефтина струја.Што повеќе наполнети тегли со компот-тоа подобро.
Picture 630.jpgPicture 631.jpg.Picture 632.jpgPicture 633.jpg
Потребно за правење КОМПОТ.
Овошје:скоро сето овошје што го има сега на пазариве.Не заборавајте и трнинки и дренки, а од меко овошје-капини,малини не сум правел..
Количина: 2кгр. од крупно овошје за пет тегли,од ситно овошје седум тегли.
(или полесно се полнат теглите со овошје до половина,може и повеќе.
1.Се мие овошјето,се сече на парчиња,се вадат семките.
2.Се полнат теглите со него,одозгора се посипува шеќер 3 супени лажици.
3.Се полнат со вода вака подготвените тегли,5-6 мм под венецот.
4.Се поставуват капачиња на теглите и се затвораат со соодветен клуч.
5.Се поставува во дното на лонецот една решетка или стари капачиња.
6.Се редат теглите внатре во лонецот.(да има „луфта“помеѓу теглите 2мм)
7.Се полни со вода лонецот,10 мм од (под) врвот на теглите.
8. Се става лонецот на„извор на топлина“и се чека да зоврие водата.
9. Се остава откога ќе зоврие водата уште 10-15 минути да врие.
10.Се исклучува „изворот“ и се остава така лонецот да се сам олади.
 
Ти порачувам да пробаш да ставиш вишни да па после да ми кажиш како си задоволен од вкусот. :)
 
Ти порачувам да пробаш да ставиш вишни да па после да ми кажиш како си задоволен од вкусот. :)

Да,и од вишни правам секоја година.Правам и сок.Вишните не ги гмечам.
Па може и ти да кажеш и да споделиш со нас искуство.
Инаку е доста ефтино и добро и од „ЏАНКИ“ сливи,жолти и црвени а нив ги има бар секаде и се разбира бесплатно.Инаку јас се мора да купам.
Правам и од Дуњи,е и тој вкус е специфичен.
 
Пробајте со јагоди и тој е добар, иначе на мене од вишна ми е најубав.
 
Да,и од вишни правам секоја година.Правам и сок.Вишните не ги гмечам.
Па може и ти да кажеш и да споделиш со нас искуство.
Инаку е доста ефтино и добро и од „ЏАНКИ“ сливи,жолти и црвени а нив ги има бар секаде и се разбира бесплатно.Инаку јас се мора да купам.
Правам и од Дуњи,е и тој вкус е специфичен.

Колку повеќе различни овошја толку подобар вкус, ама според мене вишните се клучни..значи во било која комбинација стави вишни, а не само вишни.
 
Компот од праски, вишни, кајсии и слатко од смокви, грозје како и мармалад од смокви и кајсии мешано.

Јас сум спремен за зимата. Најмногу сакам кога ги јадам праските од компотот, најубави ми се.
 
Време е за КОМПОТ,сега не ви треба кога има овошје по пазарите
ама кога ќе стегне зима,добро ќе ви дојде некоја тегла КОМПОТ.Прегледај го приврзокот 72341
Јас денес итака врнеше не беше за никаде времето,наполнив неколку тегли КОМПОТ.
Ова во средина со црни сливи и праски, после ќе ги зовријам на ефтина струја.Што повеќе наполнети тегли со компот-тоа подобро.
Прегледај го приврзокот 72342Прегледај го приврзокот 72343.Прегледај го приврзокот 72344Прегледај го приврзокот 72345
Потребно за правење КОМПОТ.
Овошје:скоро сето овошје што го има сега на пазариве.Не заборавајте и трнинки и дренки, а од меко овошје-капини,малини не сум правел..
Количина: 2кгр. од крупно овошје за пет тегли,од ситно овошје седум тегли.
(или полесно се полнат теглите со овошје до половина,може и повеќе.
1.Се мие овошјето,се сече на парчиња,се вадат семките.
2.Се полнат теглите со него,одозгора се посипува шеќер 3 супени лажици.
3.Се полнат со вода вака подготвените тегли,5-6 мм под венецот.
4.Се поставуват капачиња на теглите и се затвораат со соодветен клуч.
5.Се поставува во дното на лонецот една решетка или стари капачиња.
6.Се редат теглите внатре во лонецот.(да има „луфта“помеѓу теглите 2мм)
7.Се полни со вода лонецот,10 мм од (под) врвот на теглите.
8. Се става лонецот на„извор на топлина“и се чека да зоврие водата.
9. Се остава откога ќе зоврие водата уште 10-15 минути да врие.
10.Се исклучува „изворот“ и се остава така лонецот да се сам олади.
Многу подобар е компотот ако само се зоврие и да се извади од изворот на толина ,и да се остави само да се олади .Тогаш овошјето не омекнува и е потврдо ,цели остануваат парцињата овошје ,нормално овој совет е за оние кои сакаат потврдо да биде овошјето во компотот .
 
пред 15-ина и повеќе години правеа моите од секое можно овошје-не само компоти ами и фруктал , мармалади......
но, сега се други времиња и никој нема ни време па нит желба да прави- едноставно, ти се јаде оди купи си- иако не се исти ко домашните -ама барем приближно го имаат вкусот на овошјето од кое се правени
инаку само ваков признавам
thumb_e50140ba862a2db1561f8e182fa62d17_34101_cr-260x300.jpg
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom