Комплименти

• Креатор на темата Креатор на темата sagaqua
  • Време на започнување Време на започнување
комплиментот обично е подобар, кога си свесен за нешто, го прифаќаш пообјективно и ти билда его... а има и работи за кои не си свесен дека ги поседуваш, па тука е комплиментот да те потсети...

Комплиментите се зборови кои можат да променат нечие расположение. Не сум некој “давач’’ на комплименти, ги давам на луге кои ми се многу драги (тука спаѓаат и негативните комплименти).

Ma gi dvam bre na site bez razlika dali zasluzile ili ne na lugjeto im pomagaat vo samodoverbata a i poubavo e na covek da mu kazes ubav zbor nego los

...taka nekako, sekogash bi trebalo da se oraspolozi choek, fino e da se davaat komplimenti ali da ne se preterue, zasto nema da ima keif vo sprotivno, sekogash postoi prichina na choveka da mu se dade kompliment, ja jakne samodoverbata vo nego i se oseka fino u tie momenti kolku i da e neraspolozen...taka da, toa...

Најмногу што ценам се спонтани комплименти,онака ништо директно кажано.
Комплименти,паа не ги давам многу,затоа што се осеќам лигаво.
Да примам комплимент незнам,и никад нема да научам изглеа,веднаш ми се ствара некоја слика за себе која треба да ја одржам.Не велам дека не сакам да бидам пофален и слично.
Има луѓе кои знаат што и кога да кажат за да добијат некои работи.

Што повече давам то повече примам комплименти :)

Не ги давам на секого, секогаш ми се реални комплиментите и ако не сакам да дадам комплимент, не давам...Не сакам да се правам дека нешто ми се допаѓа, а всушност ми е одвратно или нешто сл.А ги прифаќам најнормално :)

Сакам кога ми даваат комплименти. Секогаш ги примам најкултурно и со насмевка која кажува се. Не сакам а и не враќам на комплимент со комплимент...тоа е веќе лицемерие. Кога давам комплимент го мислам тоа што го кажувам и секогаш е толку спонтано а не веќе однапред испланирано.
Комплиментот за услуга која му е потребна на некој исто така го прифаќам...но притоа не заборавам да кажам дека не може така да ме купи и да ме убеди да му направам некоја услуга.

Како вие ги примате комплиментите?
Не викам дека не ми годат комплиментите и дека не ми се пуни егото со тоа нормално ако се кажани искрено а не со некоја задна намера.На нив одговарам со едно "фала", ќе се насмевнам, некад знам и да поцрвенам:)

Како ги давате, кога, има ли посебни ситуации или треба да бидат спонтани?
Давам кога стварно го мислам тоа и не чекам некои посебни ситуации за да делам комплименти увек е спонтано

Дали понекогаш имате чувство дека ги добивате онака само колку да се „добие„ нешто од вас, средство за манипулација?
Ми се десило и тоа и многу мрзам кога некој ми дава комплименти само за да ме придобие...Колку и да ми смета тоа само културно ќе се заблагодарам и ќе си продужам со разговорот али ќе си имам во глава и нема да дозволам да ме придобие или па да му направам услуга само заради тоа што ми дал комплимент

Ретко делам комплименти,ама кога ги делам,ги мислам.Нема тука никаква зајадливост,злоба или било што.Давам комплимент само кога чувствувам дека треба да се даде,а тоа многу ретко се случува.
А за примање комплименти,тоа е друга работа.Само му се заблагодарувам на тој што го упатил и МОЖЕБИ ќе се насмевнам.
Колку и да звучи ова студено и неблагодарно,тоа е тоа!

Никогаш не сум се запрашала дали некој комплимент што ми го дале е искрен или не...Не знам зошто :raz:
Мислам дека донекаде се препознава, ако некој те искомплементира со „мааалааа доза на зајадливост“ значи ИСКРЕН Е! :pos2:
Муабетот ми беше: Кога ми даваат комплимент, ми годи, мило ми е, и воопшто не ми е битно дали е искрен или не...Ако бил даден на ветер и магла нема да ми скуси од самодовербата, зошто јас самата си ја создавам сликата за себеси и решавам како ќе изгледам и како ќе се однесувам, што повлекува и дека тоа ми се допаѓа, па ако му се допаѓа и на некој друг +, баш супер!
И јас лично давам комплименти, и тоа се имам забележано дека давам комплименти доста често, ама и искрено ги мислам, мислам дека тоа е така зошто наоѓам убавина во се и дури имам навика да прокоментирам колку е убава природата секогаш кога сум надвор, едноставно се восхитувам на она што е околу мене и уживам што сум дел од тоа! :pipi:
А за позитивната моќ на комплиментите, што да се каже? Его си е его, машко или женско - без разлика! :smir:

Ja eptem retkodavam ama koa ke dadam od srce se

a ne gi sakam bidejki toa e ko tapkanje po ramo ti barat mesto kaj da ti zbrcaat noz ... ok malce shizofrenija ne na odmetu neli :)

Па обично начинот на кој што ги примам комплиментите зависи од тоа кој ми го дава комплиментот,ако знам дека е искрен/а тогаш ок ми е,пријатно ми е,а ако знам дека само колку да каже нешто,ондак,кур ме боли и најчесто одговарам да бе знам. А за давање комплименти,давам многу често,ама само на оние кои што тој комплимент и го заслужуваат. А знам понекогаш и да упатам некој комплимент на некој кој што знам дека едвај чека да биде за нешто пофален,иако не го мислам тоа....

Ги сакам кога се спонтани, неочекувани и кога прозвучуваат чудно! Во која смисла чудно? Па ја немаат онаа стандардна форма, немаат очекуван призвук. . .на пример-не е дека денес убаво изгледаш туку дека денес го разубавуваш светот. . .:pipi:
Ги сакам од сите луѓе и секогаш!!!:pipi: :pipi: :pipi:
Знам кога се искрени и тие ми се посебно драги. Мислам дека ги примам љубезно и културно а особено ми е смешно кога ќе се најдам во ситуација на обврзаност да возвратам.:pos2: Инаку, никако не се лишувам да искоментирам нешто што кај некој ми е посебно и интересно макар и да не прозвучи како комплимент, величење, восхит. . .

Како вие ги примате комплиментите?
Сакам кога ми даваат комплименти, па има ли некој што не сака?!
Ги примам најљубезно и културно, нормално се заблагодарувам и никогаш до сега не сум изреагирала бурно на некој кој ми дал комплимент.

Како ги давате, кога, има ли посебни ситуации или треба да бидат спонтани?
Треба да бидат спонтани, според мене. Не мора да е некоја посебна прилика за да се даде комплимент, иако нормало е во такви ситуации да ги има. Едноставно е, треба само нешто да ти се допаѓа.

Дали понекогаш имате чувство дека ги добивате онака само колку да се „добие„ нешто од вас, средство за манипулација
Се случуваат и такви работи, некој да ти даде комплимент иако не го мисли тоа, а за возврат да очекува да добие нешто од тебе(ватевр).
Но се познава кога некој тоа го искористува само како средство за манипулација. Ретко, речиси никогаш не им успеваат тие финти.

Ретко давам комплименти,а кога давам сакам да се искрени.Кога примам комплименти,обично викам “да, фала,знам“,бидејки почесто комплиментите се слаткоречивост за да се добие нечие внимание,отколку искреност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom