Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Ми значи ако е кажан вистински, од срце. Многупати сум вршела услуги зашто сакам, не дека сум била принудена но сум наидувала на неблагодарни личности... Но што е тука е, барем сум извлекла некоја поука од тоа. И она „од фала не се живее“ точно е, повеќето само од учтивост го употребуваат зборот.

Кога ќе ми завршат услуга го ценам тоа, некогаш можеби и нема да кажам фала но ќе возвратам или ќе покажам дека навистина ми значело тоа што го направиле за мене.

често го кажувам,но ретко го слушам..
во последно време од една личност го слушам мн често и го прифакам како знак за благодарност...
но во денешницава ретко кога ке го слушнеш...тоа е реалноста

Ми значи кога го кажуваат искрено и го мислат тоа фала или благодарам. Кој колку може и кога може нека ја врати таа услуга која сум ја направила за него. Ако не може нека не ја враќа, но нека не биде неблагодарен.

Од фала не се живее.. Но што ако таа личност нема можност да ви врати за услугата, или да ви се оддолжи. Мене повеќе ми значи ако таа личност го цени тоа што сум го направила и не го злоупотребува.
Зошто постојат секакви. И онакви кои злоупотребуваат и онакви кои не злоупотребуваат. Нека им служи на чест. Друго за нив нема.:toe:

epten go cenam zborot "fala".... i toj zbor treba na site da ni pretstavuva del od sekojdnevieto....ne samo ako ni napravil nekoj nekoja pogolema usluga i da mu receme fala, tuku i vo najopsta situacija treba da go upotrebuvame..na primer, i casa voda ko ke pobarame od domasnite i fala da im receme koga ke ni ja donesat...jas toa go praktikuvam i sakam i taka drugite da se ponasaat sprema mene... kako prvo e kultura, a kako vtoro ne znam , ama epten zadovolna se cuvstvuvam samata sebesi koga ke go upotrebam toj zbor...a i koga ke go slusnam od drugite :) se razbira da e od srce... fala :smir:

Не чувствувам некоја потреба некој да ми се заблагодарува и оставам секој сам да си одлучи дали треба да памти или не. Не правам нешто за некој за да чујам од него „благодарам“ и нема потреба да напоменувам „памти па врати“. Доволно ми е што ќе знам дека сум помогнала и сум придонесла личноста да се чувствува подобро. Со сила ништо за никого не правам, секогаш од срце и тоа ми е поважно, плус не очекувам ништо за возврат. Секако, нема да го натепам тој што ќе ми каже „фала“, ама и да не ми биде речено нема да замерам.
Сепак, јас верувам дека луѓето кои се заблагодаруваат не го прават тоа механички колку да се каже, кога некој ќе направи нешто за тебе ти си задоволен и понесен од тоа чувство велиш „благодарам“.

Можеби постојат користољубиви личности, но за среќа немам такви во моја близина. Секој некогаш ќе има потреба од било каква помош и сметам дека нема причина да не излезам во пресрет ако можам да сторам нешто, па кој сака нека е.
И ако некој самиот си сака да ми каже „фала“, доволно е тоа еднаш да го направи, не сакам по сто пати. Има луѓе не знаат да кажат, но тоа не значи дека не ти се благодарни. Само не сакам да се злоупотребува, доволно е да покаже дека го цени тоа.

city напиша:
И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Да. До сега моето искуство покажало дека знаат. Општо не сакам да зборувам, не ме интересира. Важно ми е дека оние со кои сум во контакт никогаш не придонесле да мислам поинаку.

Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“?
Јас такви "ситници" доста приметувам и се топам на нив. На пример, ме радува кога слушам едно "фала" од непознат човек кога му враќам кусур ... Таквите зборови пред се`, на некој начин ми се слика за една култура на човекот. Затоа сакам да ги слушам, бидејќи навистина се ретки.

Дали овие два збора сега имаат тежина или се изговараат во секој момент, па поради тоа нивното вистинско значење и тежина е изгубена.
Не верувам дека може да ги каже секој. Ретки се толкави лицемери кои можат да се заблагодарат, а да не го мислат тоа. Затоа мислам дека тежината не им се губи, само изумираат ...

Дали доволно е да се каже фала?

Дали се “задоволувате“ со фала или после овој збор следи она “памти па врати“ (во себе или гласно)?
Ако јас некому направам некаква услуга, повеќе од доволен ми е тој еден збор. Од блиските, и тој го нејќам ... не ми е важно што ќе кажат т.е. не мора да ми заблагодарат за да ми докажат дека го ценат направеното.
Јас па спротивно на тоа, неможам да не се заблагодарам без оглед дали се работи за некоја мала или голема работа. Покрај тоа, секогаш гледам ако сум во можност да возвратам некако со дело, покрај зборот.

Користољубиви луѓе насекаде, неколку пати имам кажано дека ги има многу. Поентата ми е за овие луѓе. Ќе добијам услуга ќе кажат само фала и толку, одат на следната услуга која треба да ја побараат.
Не дека ги нема и таквите, но сепак, мислам дека се поретки, баш поради тоа што таквите немаат ни осет за да го кажат и зборот.

И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Сакам да верувам во тоа. Никогаш не правам нешто со цел другиот да ми ја врати услугата, но би била навредена доколку после тоа побарам нешто од него (иначе од срам, многу ретко барам услуги), а ме одбие иако може да ми помогне.

Не ми значи баш. .. кажувам од чиста култура и ми кажуваат од чиста култура.. .

па мене ми значи и треба на сите да им значи ама кај нас многу ретко се слуша тој збор и користи.

па најчесто денес тој збор се употребува од чиста формалност,и то е многу тажно.скоро никој не може да биде реално благодарен на направената услуга.
јас искрено поштовам некој ко ќе ми се заблагодари од срце,мислам дека се познава ко ќе е од срце,а ако е онака формално кажано не го земам во предвид.

ми значат тие зборови но само ако се кажани со искрена мисла

Da im se izmocam na site falinja i blagodarinja sto mi bile upateni...od koristoljubivi goveda i kravi mi e preku kur, a rameto modro od tapsanje

Da im se izmocam na site falinja i blagodarinja sto mi bile upateni...od koristoljubivi goveda i kravi mi e preku kur, a rameto modro od tapsanje
Кога ќе разберат дека од фала не се живеј...фала и кој те ебе тоа е значењето на зборот.
фала шо ми позајми пари...кој те ебе ќе ти ги вратам вгодина ова е вистинската конотација

Za mene borot FALA mi znaci premnogu! Ako napraem usluga nekomu ocekuvam barem fala da rece, a ako ne rece fala toa go svakjam kako ne go ceni toa sum go napravil za nego/nea

Falaaa...mi ukazavte deka ste ligavi i odvratni, a jas nemav kapacitet da go svatam toa...

Fala, blagodaram... porano mnogu pocesto gi slusav, no veke ne, a poslednite godina dena se poveke im pomagam na lugeto okolu mene, ne znam zosto no se cuvstvuvam dolzna za toa, od mala majka mi me ucese da bidam solidarna i na decata vo maalo koj nemaa mnogu od srce im gi davav moite rolerki, moite tococi, moite topki i igracki sve! ednostavno ne gi delev... podocna nesto vo mene se smeni stanav egoisticna i voopsto ne mislev za cuvstvata na drugite, a sega pak sum vratena na starata jasgo osekjam toa i da vi kazam podobro mi e, se cuvstvuvam posrekjna poispolneta koga na nekoj ke mu pomognam i ke go slusnam ona fala od srce, a onoj so nema hrabrost i karakter da kaze fala toj ne mi ni kazuva... gi upotrebuvam ovie zborovi iako ne mnogu cesto bidejki nemam zosto, a koga se sluci nekoj da mi pomogne za najmala sitnica, da mi najde nekoj broj, da mi dade penkalo, eve nekna edna drugarka onaka mi da de stegac za kosata i so nasmevka i kazav fala, zanete ne mora da ocekuvate od lugeto da vi vrakjaat, dovolno e da dadete pa dali tie ke vi vratat kako sto ste im dale ne e bitno, Gospod gleda i toj ke vi vrati!

Fala na vnimanie :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom