Колку верата ви помага, или колку ви помогнала..

Па добро де , пиши кои проблеми конкретно ...

Финансиски , љубовни ...проблемите со комшијата ...
Pod problem vo Crkvata ne se podrazbira samo onie od materijalna gledna tocka tuku od duhoven kareakter pretezno. Seta onaa bolka ili nemir koj sto se javuva vo dusata na covekot kako napustanje na blagodata, mora da se sredi, odnosno da se obnovi preku molitvata, kako razgovor na dusata so Boga, molitvata e lek za bolnata dusa.

Да појаснам што подразбирам под болтуваното.
На пример, верата не решава социјални проблеми. Ако некој се родил богат а некој сиромав, и тоа треба да се прифати како Божја волја, без притоа да се денгуби и троши време и енергија за промена на таквата ситуација. Можеме да се потрудиме да ја подобриме ситуацијата, не велам не, но да се прави голем социјален скок од една во друга социјална класа, би значело погазување на веќе поставената Божја волја-да се биде сиромашен или богат.
Понатаму.
А што правиме со овие нашиве големи, да не речам супер верници кои се родиле како живи голтари, за година две прескокнале десетина соц. класи и тоа е б. воља.
Не заебавај со вакви работи.

А што правиме со овие нашиве големи, да не речам супер верници кои се родиле како живи голтари, за година две прескокнале десетина соц. класи и тоа е б. воља.
Не заебавај со вакви работи.

Тоа што одредени фаци од нашиов народ се нафатираа преку ноќ, тоа се случи (и се случува) затоа што ја погазија осмата Божја заповед, која забранува крадење. Со тоа, дотичните ја погазија волјата Божја, а Бог, непритискајќи ја нивната слободна волја за избор (меѓу доброто и злото), им допушти тоа да го направат (да се офајдат во оваа т.н. транзиција).

MIKI1, зарем трупањето украдени материјални добра го нарекуваш “офајдување“?

Да, тоа е офајдување, стекнување материјална корист без вложуивање личен труд и напор. Просто кажано-крадење. Сосема е друго прашањето дали е тоа добро и лошо или е етички или не е етички. Не е, во секој случај. Како веќе напишав, тоа е против Божјата волја во 8-мата Заповед.

Верувањето во мене ми помогнало мноооооооооооогу пати а во друга виша сила, НЕ

Ми помогна што ми ги откри кои Нечисти го газат и валкаат Светов Негов и како да ги Очистам со помош на Алатките створени од Семоќниот и љубовта на неговиот син Исус Христос.

Сите се лупаат во гради мене вака мене онака ми помогна не3нам некои немо3еле да дишат бе3 него ,некои ке чисти со алатки на господ..... општи муабети и цитати од црковни прика3ни колку ти душа сака.Добро бе луге ка3ете некој конкретен пример некоја конкретна ситуација или нема такво нешто.А тоа дека нешто ви помогнало да ,ви помогнала психата и правилно ра3мислување во даден момент.

Живеењето според верата значи комплетно преуредување на својот живот според правилата кои ги одредува таа вера. Тоа значи дека личната слободна волја (за избор) верникот ја прилагодил кон волјата Божја, изразена преку Неговите заповеди. Тоа понатаму значи дека верникот постепено се оддалечува до своите претходни лоши навики на своеглаво однесување и живеење и почнува да се занимава со чинење добри дела. Пошто верата е духовно-етичка категорија која се живее конкретно, тогаш треба да се разгледа и некој конкретен случај во нејзиното практикување.
На пример: ако Бог забарнил крадење, тогаш не кради! Ако забранил прељубодејствување, тогаш не го чини истото. Ако Бог благоволил да Го сакаш, тогаш држи се до Неговите запоиведи. Ако Бог благоволил да ги сакаш и другите луѓе, тогаш тоа и покажи го и на збор и на дело. На пример, ако побараат од тебе добар совет, советувај ги. Ако побараат од тебе помош (физичка, материјална...), тогаш помогни им без да бараш од нив нешто да ти возвратат за твојата помош. Ако видиш просјак, дај му милостиња. Ако видиш гладен, нахрани го. Ако работиш, работи ја својата работа чесно и совесно, без разлика колку си платен. Ако те навредуваат, примај го тоа како Божја волја, оти така се постигнува смирение. Ако имаш вишок материјални средства, донирај кај оние кои по раѓање се неспособни да се одржат во живот. Ако гледаш дека некој греши, не го осудувај ниту со помисла ниту со збор. И тн...
И сето тоа прави го не за самопофалаба, туку за слава Христова и свое спасение.

Зависи во што веруваш? Ако веруваш дека нема Бог-ЈОК помош!

Veruvam vo toa sto e dokazano veruvam vo sebe samata.Za sto tebe ti ima pomognato verata?Dali ti ima reseno nekoj problem ili..ti dava sila da si gi reses..ne mi e jasno kako moze verata da mi pomogne ako ne si pomognam samata

VERATA E AVTOSUGESTIJA. NEMA VRSKA SO BOG. NIE SI ZAMISLJAME DEKA BOG NI POMAGA, KAKO NE, SEKOJ GLEDA DA TE ZAEBE, A GOSPOD TE OSTAVIL SAM DA SE SNAOGAS.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom