Колку верата ви помага, или колку ви помогнала..

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Локација
Битола
Колку или дали верата ви помогнала во текот на вашиот живот?
Дали со тоа што верувате во нешто или во некого, ви помогнало во животот и ви помогнало да пребродите некои проблеми кои сте ги имале...

Verata vinagi pomaga. Na vseki chovek e pomognala no neka poglednem po mashtabno - narodite na Balkanite kak sa uspjali da se spasat ot turcite? Otgovorat e prost - chrez verata! Ako nemahme vera otdavna shtehme da sme pretopeni.

Kako mozi verata da mi pomogne?Da ne slucajno ke mi gi resi problemite sto gi imam ili ke mi go dadi toa sto mi treba? Ako ne si pomognes sam nikoj nema da ti pomogne a verata ni slucajno

Не ја носете и оваа тема офтопик како илјадниците други, ко ВМРО - СДС личиме со препукувањата има или нема.

Не, мене не ми помогнала никогаш во животот, од едноставна причина што никогаш не сум се ослонил на верата. Сите проблеми сум ги решавал сам иако во тешки моменти сум чекал и од небо да падне нешто. Но тоа не е вера, тоа е мамење. Оние кои веруваат цврсто ќе ја добијат таа помош, оние кои не веруваат подобро да се проклето силни за да го издржат притисокот на животот.

Дефинитивно...не би бил таму каде што сум денес...подобро да се потпрам на верата и мојот Бог отколку на светот..Тимотеј рекол дека без љубов од чисто срце, добра совест и нелицемерна вера...нема постигање на целта.

Не сум бил роден како верник (никој и не може), што значи дека имало МОМЕНТ кога сум поверувал.
Без верата во мојот Господ Исус Христос, мислам дека СЕГА не би можел ни да дишам правилно.

А може ли тие на кој верата им толку помогнала ,па не можеле ни правилно да дишат,ако не биле верници , да ни објаснат на кој начин всушност им помогнала таа вера ..
Лично размислување имам дека верата може само да ти ја дигне или врати самодовербата и мотивот, знаејќи дека некој Бог стои позади секоја твоја одлука која , нормално, е правилна .
Ако ги тргнеме моралните вредности на верата , останува само добивање boost на самодоверба ..Ако има уште нешто,пишете..

Дека никој не се родил како верник, тоа го подразбирам.
Дека постои МОМЕНТ во кој поединецот поверувал, тоа се подразбира. Тој момент (навистина е момент, а не процес кој траел некое време) се нарекува МЕТАНОЈА, кој значи преумување/покајание (средба со Бога!), момент кога дотогашниот неверник, ПОВЕРУВАЛ во Христа и во Неговото постоење. Од тој момент, почува ПРОЦЕСОТ на бегање од злото и движење кон доброто, кои како категории се објаснети во Божјите заповеди.
Да бидеме јасни за една работа: верата не е категорија која ги решава животните проблеми, оти тие и вака и така се нерешливи. Од Адам и Ева, никој не ги решил ниту ќе ги реши. Невозможно е да се решат проблемите во овој материјален свет, кој неповратно се движи кон се поголем неред. Верата нема да ни ги реши економските, социјалните и здравствените проблеми ниту пак ќе ја отстрани неправдата која владее во светот.
Она во кое верата помага е следното: дава одговор на сите прашања од духовна (па и од недуховна природа) на кои ниеден философ или научник сеуште не одговорил , а се сомневам и дека ќе одговори. Верара во Бога е пред се , спасоносна категорија. Му дава смисла и „логика на овоземното живеење, колку и да е тоа живеење тешко и навудум бесмислено. Така, преку верата, животот добива сосема друга насока на живеење и има своја цел, а тие се покајничкото живеење и надежта дека со благочестив живот, ќе стекнеме свој удел во Царството Христово, на што сам Христот не повика.

Верата во Господ Исус Христос МЕНЕ ЛИЧНО ми помогна да го пронајдам смисолот за МОЈОТ ЖИВОТ.

Варата ми помогнала да осознаам: КОЈ СУМ? ЗОШТО СУМ ОВДЕ? КАДЕ ОДАМ?

ЗНАМ дека сум Божјо создание.
ЗНАМ дека животот на оваа земја не е само да се родам, работам, умрам.
ЗНАМ дека еден ден Христос ќе дојде по мене и ќе ме земе во Небото/Рајот.

Да, ми помогнала. Можеби најголемата причина поради која сум верник е фактот што сум личност која тешко (ако не и воопшто) преболува загуба на близок.

Не можам да се помирам со тоа дека некој мој ближен повеќе не дише, и никогаш нема да го видам. Утеха ми дава тоа што верувам дека кога ќе дојде и моето време, ќе ги видам сите што ми го исполнувале срцето со љубов, вера и надеж.

Мики се согласувам со тебе, САМО не би рекол дека 'верата не е категорија која ги решава животните проблеми, оти тие и вака и така се нерешливи'
Точно е дека верата како духовна категорија, ПРВЕНСТВЕНО на ум го има решавањето на духовните проблеми (СЕГА АТЕИСТИТЕ ЌЕ СЕ РАДУВААТ), но исто така, таа иста вера, во истиот ЖИВ БОГ помага и во решавањето на секојдневните животни проблеми. Овие проблеми не се од ПРИМАРНА, туку од СЕКУНДАРНА важност.
Моето искуство како верник ги има доживеано и двете свери на верата: духовната и физичката.
Јас навивам за духовната (иако мнозина мислат дека тоа е миење на мозок), а за физичката МОЖЕ (не би се бунел за некои работи, кои се по Божја волја, се разбира) ама и НЕ МОРА.

So pomos na molitvata mozat de se resat mnogu od problemite.Iskrenata molitva sekogas pomaga na onoj koj iskreno ke se pomoli na Boga.

So pomos na molitvata mozat de se resat mnogu od problemite.Iskrenata molitva sekogas pomaga na onoj koj iskreno ke se pomoli na Boga.

Па добро де , пиши кои проблеми конкретно ...

Финансиски , љубовни ...проблемите со комшијата ...

Мики се согласувам со тебе, САМО не би рекол дека 'верата не е категорија која ги решава животните проблеми, оти тие и вака и така се нерешливи'
Точно е дека верата како духовна категорија, ПРВЕНСТВЕНО на ум го има решавањето на духовните проблеми (СЕГА АТЕИСТИТЕ ЌЕ СЕ РАДУВААТ), но исто така, таа иста вера, во истиот ЖИВ БОГ помага и во решавањето на секојдневните животни проблеми. Овие проблеми не се од ПРИМАРНА, туку од СЕКУНДАРНА важност.
Моето искуство како верник ги има доживеано и двете свери на верата: духовната и физичката.
Јас навивам за духовната (иако мнозина мислат дека тоа е миење на мозок), а за физичката МОЖЕ (не би се бунел за некои работи, кои се по Божја волја, се разбира) ама и НЕ МОРА.

Да појаснам што подразбирам под болтуваното.
На пример, верата не решава социјални проблеми. Ако некој се родил богат а некој сиромав, и тоа треба да се прифати како Божја волја, без притоа да се денгуби и троши време и енергија за промена на таквата ситуација. Можеме да се потрудиме да ја подобриме ситуацијата, не велам не, но да се прави голем социјален скок од една во друга социјална класа, би значело погазување на веќе поставената Божја волја-да се биде сиромашен или богат.
Понатаму.
Кога велам дека верата нема да ги реши животните проблеми, го мислам и следното: и во иднината (како и во минаттото) луѓето се се раѓааат, живеат и умираат. Ќе боледуваат. Ќе работат со пот, за да стекнат барем минимум услови за живот. Во лето ќе им биде топло а во зима ќе им студи. Верата, колку да е јака и правилна. нема да промени ништо од наведеното. Кој се родил, тој ќе живеее извесно време, онолу колку Бог ќе благоволи а после тоа неизбежно следува смррта. Прашањето на животот и смртта е едно од основните прашања на христијанската вера, заедно со прашањето на доброто и злото.
Вака или онака, се раѓаме, живееме и умираме. Основните животни и социјални проблеми се истите оние како и пред 100 или пред 500 години, и досега никој ништо битно не променил, па затоа и велам дека верата нив нема да ги реши. Сепак, живеејќки според верата (а не според својот ум) имаме на што и на кого да се надеваме. А можеме да се надеваме на вечен живот, во кој ќе нема болести, страдања, умирања. Тоа Христос ни го вети, а она кое Он го ветува-и го исполнува.
Живеењето во овој свет е ионака минливо и пропадливо. Тој проблем, на минливоста и пропадливоста, ќе се реши дури по второто Христово пришествие. Дотогаш, должни сме да живееме онака како е одредено со војлата Божја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom