Колку пари ви се неопходни месечно ?

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување
25 х 70 = 1750 (за школо/храна)
х * y = 2000 (викенд/излегувања месечно) *x e ден во месецот, y e трошок.
4 х 100 = 400 (месечен кредит за мобилен)
10 х 60 = 600 (за кафе/пијалак во месецот)
1 х 1500=1500 (да си купам нешто облека)

Вкупно: 6250 денари или 102 евра месечно.

* Со олку пари моментално живеам опуштено. Инаку би можел и поскромно да преживеам со 4000. Фала богу што не плаќам сметки.

Случајно ја налетав темава тука...и морам да кажам- БРЕЕЕЕ СЕ БОГАТАШИ НА ФОРУМОВ!! де да се збереме и да оформиме една партија, чим се вака способни, добро ситуирани господа тука...
Јас до сега живеев доста луксузен живот- со се платено, куќа, сметки и се подмирено од страна на моите и плус 10 000 со кој ЕДВАЈ крпев крај со крај (да да размазена сум) сега ги разгледувам опциите за осамостојување и чисто ме интересираше колку одприлика чини просечен живот, без кирија секако...по ова што прочитав од пореалниве форумџии би му дошло околу 3-4000 за сметки,струја,вода, интернет и кабловска, уште некои 4000 (зборам само за една особа) за храна-се мисли на неделно пазарење без многу занесување...значи основни 8000 за најосновните трошоци...е сеа КАДЕ побогу ги рачунате вие 800-1000 евра? и у кој свет живеете?!

Сеуште живеам со моите родители и они ме издржуваат. Барам работа моментално за да можам барем моите трошкови да си ги покријам а за мене моите месечно трошат:

2000 ден. за претплата на мобилен
7000 ден. за цигари и излегување
810 ден. за интернет

9810 ден. само за мене...аххххххххххх

да не претеруваме ама околу 40.000 за мене, сопругата и керќичките ми е таман за онака полу комотно живеење... се што е над тоа е бонус... со таа цифра живеам живот во кој не сум баш пресреќен ама потребите ми се задоволени. секако не сум компетентен да дадам одма прорачунка колку е точно бидејки еден убав дел од трошоците се преку фирма, на пример мобилен телефон, гориво и слично... тоа се книжи како трошок и иако некој ќе рече да се плаќа и тоа ама ддв-то се враќа, па автоматски певтино ми е за 18%.... ако се земе предвид дека просечно сметка замобилен ми е 8.000 заедно со на сопругата и нека израчуа некој колку е во пари околу 4.000 километри месечно поминати...

значи кај мене математиките ми се измешани и не сум баш нај прецизен, ама по оние трошковници што ги правев, за едно четири члено семејство да живее живот со МИНИМУМ ДОСТОИНСТВО потребни се барем 40.000 денари... зборам колку се потребни а за маааааааааааааааалку по добар да може да се опушти човек, потребни се 1.000 евра... реков потребни се...

Земам некаде околу 850-1000 лева, кое би требало да е околу 25-30 000 денари, живеам сам, сичко сам си плакам и обикновено привршват околу 25-ти, а плата земам на 5-ти. Да са живи и здрави нашиве инаку одавна да сум умрел од глад :D

Случајно ја налетав темава тука...и морам да кажам- БРЕЕЕЕ СЕ БОГАТАШИ НА ФОРУМОВ!! де да се збереме и да оформиме една партија, чим се вака способни, добро ситуирани господа тука...
Јас до сега живеев доста луксузен живот- со се платено, куќа, сметки и се подмирено од страна на моите и плус 10 000 со кој ЕДВАЈ крпев крај со крај (да да размазена сум) сега ги разгледувам опциите за осамостојување и чисто ме интересираше колку одприлика чини просечен живот, без кирија секако...по ова што прочитав од пореалниве форумџии би му дошло околу 3-4000 за сметки,струја,вода, интернет и кабловска, уште некои 4000 (зборам само за една особа) за храна-се мисли на неделно пазарење без многу занесување...значи основни 8000 за најосновните трошоци...е сеа КАДЕ побогу ги рачунате вие 800-1000 евра? и у кој свет живеете?!

3-4000 сметки летно време,на тоа внимавај.Зимно само дуплирај ако живееш сама.Потоа кафе,цигари и искачање стави уште некој денар и без кирија заокружи на 18 000 пристојно,крајно скромно без луксузи.

3-4000 сметки летно време,на тоа внимавај.Зимно само дуплирај ако живееш сама.

Земете си цимери - jас лично барем тоа трошок сум го намалил и летно време плакам 20лв.(600 денари) за струjа, вода, топла вода + 14лв.(~750 денари) за мобилен + 750 денари за интернет, вкупно 2100 :)

3000 ден - смештај, кирија
2000 ден - јавен и меѓуградски превоз
10000 ден - алкохол и наркотици
523 ден - останато

Секој ден минимум по 500 денари одат посебно сега летово, кога ќе ставам тука викенди петок и сабота и некој дополнителни трошоци страв ми е да ги соберам вкупните трошоци... многу трошам знам ама подобро да трошам отколку да се стискам цело време :)

Месечно ! ај да видиме
Дневна потрошувачка :
Сокови - 150 ден
Пиво - 70 ден
кафе-100
храна-200
телефон моб - 30 ден ( некогаш ни толку поише е во употреба службенот)
значи за основни потреби месечно
30х550=16500
Плус струја , фиксен. интернет и остали срања
Значи под 25 000 денари не се иде

ПА едно 30-40.000 че стигнат .. али и со 10.000 можам ..

25.000 денари месечно за да покријам се.

500 евра,комотно....и да не се замарам со политика, политичари,НВО-а,пцуења по вести и прес-конференции и слични срања.. Скромно али доволно

1500 ден за превоз до фак.
2000 ден за јадење на фак.
2000 за излегување.
1000 за облека.
Тоа е тоа. Околу 6500~7000 денари трошам месечно.

Значи овде се работи за неопходни трошоци како што се сметки, храна, гориво и остало.

Мене лично неопходни ми се:

.2200 за струја ( просечно извадена цифра од цела година)
.700 вода и ѓубретарина
.1000 интернет и кабелска
.1000 минимум за мобилен
.2000 минимум за гориво доколку го користам аутото само до работа и назадд
.3000 за ноќен живот ( односно еднаш неделно сакам да се начукам ко стока)
.5000 за храна
.2400 денара 3 штеки цигари
сума
17 300 денара.

+ ќе мора да додам и некоја 1000 ка за облека ( јес да тоа не се дешава секој месец) и на крај ќе излезе дека мене месечно заокружено ми се неопходни 18 000 денара.

Вие сте на ред.

Зимајќи у обзир дека се оженив па се роди и дете, горенаведената сума е надмината за 40%. Веќе станува тешко, со една плата тешко ќе биде. Плус осеќам голем пораст на давачките за струја. Маме мамино ќе ни ебат зимава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom