Колку и дали се служиме со пагански обичаи?

• Креатор на темата Креатор на темата petite cherie
  • Време на започнување Време на започнување
До Разиел- за она кое вчера го најавив па да го дообјаснам.
Да видиме што се случило.
Во целиот антички свет, постоењето на философите е еден вид компензација за непостоењето на вистинските верски учители. Православните богослови немаат негативен став кон повеќето антички мислители, освен за поедини нивни гледишта. Античките философи (мудрољупци) ја засноваат философијата на два темели, а тоа се: етиката (она кое е во нас) и естетиката (она кое е надвор од нас). Етиката т.е. моралниот закон, кој фабрички ни е вграден, е речиси ист за целиот човечки род, независно од „географијата„ на која живеат луѓето. Моралниот закон воедно е показател за тоа дека ликот Божји, според кој е создаден родот човечки, не е избришан (пошто е невозможно да се избрише!) иако човекот, како род е оддалечен од својот Творец со Адамовото и Евиното истерување од Рајот. Тој лик Божји е „производител„ на моралните норми по кои живеат луѓето иако го заборавиле својот вистински Бог. За целиот човечки род својствена е потребата од верување во Битие кое е создател на целата Вселена. Пробелмот е во тоа што најголем дел од родот човечки, раселувајќи се по Светов после поделбата на јазиците во Вавилон, го заборава вистинскиот Творец а компензацијата за тоа заборавање ја практикува преку идолопоклонството. т.е. своеглавото измислување богови-идоли, на кои паганските народи им принесуваат вакви или такви жртви. Во текот од сатозаветните времиња, сеќавањето за вистинкиот Бог е ексклузивитет за старозаветните патријарси, (Ное, Авраам, Исак, Јаков-Израилот) и др.) кои пред ликот Божји се покажале како праведни и достојни да комуницираат со вистинкиот Бог. Подоцна, тој екслузивитет преоѓа на јудеите, преку нивните пророци. Во меѓувреме, останатиот дел од родот човечки , тоне во паганизам и идолопоклонство. Сето тоа е така до првото Христово доаѓање, кога Он ги испрати Своите Апостоли да проповедатаат, научат и да ги крштеваат сите народи, во името од Отецот и Синот и Светиот Дух. Така и ќе биде се до Неговото второ доаѓање, кога ќе се исполнат времињата.
Да видиме како е денес.
Денес, исто као и пред 2 000 и пред 3 000 г, постојат повеќе религии. Најголемите, најмасовните религии, тековно имааат едно заедничко учење, кое се состои во исчекувањето на наводното доаѓање на наводниот Учител, кој треба да го обедини целиот човечки род. Воопшто не е битно како тој учител е именуван од будистите, хиндусите, јудеите или муслиманите. Битно е дека тој учител е исчекуван од сите нив и дека тој учител треба да го обедини светот „во една целина„, нешто слично како -што тоа ни го проповеда „њу-ејџ„ комилираната философија.
Да видиме што треба да се случи.
Наспроти тоа исчекување на така опишаниот Учител, го имаме Христа, Кој дојде во Светот токму така како што Исаија проповедаше во Стариот Завет. Христос нема ништо заедничко со исчекуваниот учител. Христос, на своето славно второ доаѓање и на Неговито Страшенм Суд, ќе ни суди на сите за тоа како и зашто сме го потрошиле времето кое ни дадено во овој, матероијалниов сввет. Водено, на првото доаѓање, Христос не донесе само мир, туку и „меч„, односно донесе раздвојување на она кое е добро од она кое е зло. Така ќе биде и при Неговото второ пришествие: Хрситос на Судон ќе не подвои на оние кои се десно од Него (праведнците) и лево до Него (грешниците). Праведниците и грешниците „одат„ онаму каде е веќе предвидено од Христа: или во Рајот или во пеколот. Воедно, Христос , како што и вети пред Апостолот Јован, се одново ќе создаде: ново Небо и нова Земја, да не речам, целата Вселена ќе биде ре-креирана, без никако зло во неа. Значи, ни трага ни глас од обединувањето на човечкиот род, онака како што се надеваат другите религии.
Од оваат споредба, јасно е дека Христос нема ама баш ништо заедничко ниту со дохристијанските идоли ниту со наводниот учител. Тоа што Хростос е сличен со некои антички идоли, не е поради нивната објективна сличност, туку, како веќе реков, од вродената човекова потреба од свој создател. Така, по методот на „обиди и грешки„ одредени народи, случајно ги „погодиле„ Христовите особини па одтаму се чини дека тие, као, мислеле на Христа а не на својот идол. А од споредбата на Христовото второ доаѓање со исчекуваниот учител од другите религии, јасно е дека се работи за два сосема рзлични „субјекти„. Или, како што вели сам Христос: „..еве доаѓа кнезот од овој свет, кој во Мене нема ништо....„.

Ајде, активирај го својот интелект и побиј ме.
Гарант ќе те побие добар филозов е те уверувам ќе најде некоја дупка не се сомневам во него знам на што е способен

О.К. Ајде да видиме...

Животот и смртта се премногу сериози работи за да бидат наречени „глупост„. Во краен случај, све е ствар укуса-зависи што подразбираш под „глупост„ и „паметност„. Јас, секако, ќе ја причекам реакцијата од Разиел.

Да сумираме:
Творецот го создал човекот. Човекот го заборавил Творецот. Ама не баш го заборавил, туку бледо се сеќавал на Него и правел бледи (читај пагански) копии на него. Од цел Универзум од Цела планета само неколку заслужувале да бидат потсетувани на Бог и тие живееле исклучиво во Африка (од Египет до Израел).

Во меѓувреме сите чекаат да дојде Спасителот, само некој го чека во Јужна Америка, некој на Сибир, а некој на Фиџи. И Творецот решава да прати Спасител на само едно место и уште му дава име... Хесус, бидејќи името е едноставно уникатно.

Спасителот (сега Хесус) после раѓањето нигде го нема. Се појавува после 30 години, шета по неколку полјани викајќи: „Јас Сум Светлината, Јас Сум Патот...“ и слични такви его-поговорки. Патем прави трикови (читај чуда) како еве-вода-еве-вино, многу-риби-многу-леб, мртов-стани-жив-седни и сл. Ама и тие чуда се за одбрана публика (кој ги ебе Индијанците).

И кога умрел младичот, неговите следбеници решиле да пишуваат книги за него и неговото учење. Ама книгите биле сосем различни, па морала да се состане еден ден Црквата и да одлучи што ќе се селектира од материјалот за да може полесно да се продаде како Нов Тестамент.

И тој селектиран материјал почнале луѓето различно да го толкуваат и од едно Христијанство настанале многу Христијанства (над 10).

Ама само Една е Вистината... Православието. И тоа МПЦ православие бидејќи ГПЦ се дегенерици, а СПЦ заталкано стадо.

Животот и смртта се премногу сериози работи за да бидат наречени „глупост„. Во краен случај, све е ствар укуса-зависи што подразбираш под „глупост„ и „паметност„. Јас, секако, ќе ја причекам реакцијата од Разиел.
За животот и смртта битно е дали имаш да јадеш, дали си здрав, дали има кај да живееш, имаш ли што да облечеш, да се стоплиш кога е ладно....а најмалку се битни некакви си квази филозовски наклапања за и околу "горниот".....:toe:
За долниот си знаеме....:vozbud::pos2:

Да сумираме:
Творецот го создал човекот. Човекот го заборавил Творецот. Ама не баш го заборавил, туку бледо се сеќавал на Него и правел бледи (читај пагански) копии на него. Од цел Универзум од Цела планета само неколку заслужувале да бидат потсетувани на Бог и тие живееле исклучиво во Африка (од Египет до Израел).

Во меѓувреме сите чекаат да дојде Спасителот, само некој го чека во Јужна Америка, некој на Сибир, а некој на Фиџи. И Творецот решава да прати Спасител на само едно место и уште му дава име... Хесус, бидејќи името е едноставно уникатно.

Спасителот (сега Хесус) после раѓањето нигде го нема. Се појавува после 30 години, шета по неколку полјани викајќи: „Јас Сум Светлината, Јас Сум Патот...“ и слични такви его-поговорки. Патем прави трикови (читај чуда) како еве-вода-еве-вино, многу-риби-многу-леб, мртов-стани-жив-седни и сл. Ама и тие чуда се за одбрана публика (кој ги ебе Индијанците).

И кога умрел младичот, неговите следбеници решиле да пишуваат книги за него и неговото учење. Ама книгите биле сосем различни, па морала да се состане еден ден Црквата и да одлучи што ќе се селектира од материјалот за да може полесно да се продаде како Нов Тестамент.

И тој селектиран материјал почнале луѓето различно да го толкуваат и од едно Христијанство настанале многу Христијанства (над 10).

Ама само Една е Вистината... Православието. И тоа МПЦ православие бидејќи ГПЦ се дегенерици, а СПЦ заталкано стадо.

...и така натаму...

Прво да изразам сочувство кон PETITE CHERIE се надевам дека татко ти е на подобро место.

Инаку за темава.......јасно е дека пагански обичаи има во нашата народана традиција и тие немаат никаква врска со христијанството некои од нив датираат уште пред Христа и тие се пренесувале, а некој навлегле и во црковните обичаи. Повеќето од нив се абсолутно безопасни, но има и такви кои се потполно спротивни со христијанската религија. За другите религии не сум сигурен или незнам.
Но ако одиш по патот на Исус Христос тогаш нема да имаш никакви проблеми.
P.S.
Што се однесува до паралелите кои се повлечени со Исус Христос и другите божества тоа може многу едноставно да го сватите како предзнак на неговото доаѓање.
И еве ви линк за тие што не знаат од каде е тоа превземено:
LINK

Еве уште еден пагански обичај кој се провлекол во христијанството..
Моштите..т.е..чудотворни лешеви..а се почнало ...Во 4-от век кога христијаните од Египет ги балсамирале телата на христијаните и ги чувале по куќите...па денес имаме..поклонување, бакнување, и туристички атракции со лешеви...

Маркус, јас, лично и персонално, сум очевидец на мошти/коски од Светии и имам позитивно искуство со истите. Повели, разубеди ги моите искуствени сознанија, кои не се производ од некое си таму рационално прифаќање на некоја „теоретска„ вистина.

Маркус, јас, лично и персонално, сум очевидец на мошти/коски од Светии и имам позитивно искуство со истите. Повели, разубеди ги моите искуствени сознанија, кои не се производ од некое си таму рационално прифаќање на некоја „теоретска„ вистина.

О не... пак ли ќе слушаме за искуствени сознанија. Имаш и подобар израз за тоа... ТРИП.

I sega so ako si videl so so toa de malce pojasni

О не... пак ли ќе слушаме за искуствени сознанија. Имаш и подобар израз за тоа... ТРИП.

Никола, гледам дека на дел од форумџииве, кој одговор и да го напишам, не им одогвара, не го прифаќаат. Верските одговори не ги прифаќаат, ако дадам научен одговор, и него не го прифаќаат. Ако кажам дека според црковното учење , одредена работа е таква и таква, и тоа не е прифатливо. Ако кажам дека се работи за искуствени а не теретски сознанија, и тоа не е прифатливо.
Повели, самиот напшиши го одговорот кој тебе лично ти одговара.

I sega so ako si videl so so toa de malce pojasni

Маријанчо, не е во прашање никакво видение. Повеќе пати имам напишано дека христијанската вера е жива вера, вера, т.е. учење кое може речиси 100%-но да се реализира и да даде плодови, резулатати. Значи, во мојот случај, не се работи за никакво видение, оти не бев „на игла„, туку се работи за искуствено доживување на позитивна благодатна енергија, која може само лично и субјективно да се доживее а не експериментално да де докаже, пошто тоа и не е потребно. На личниите искуства, не им е потребно докажување-искуството само за себе е доказ.

Како телото кое сите вернци го сметаат за оков на душата станува центар на духовно и религиозно?
Во што е подобро мртвото тело од живото?
Излекувањето доаѓа од човековата свест и вербата во Бога а не од исцелителна моќ на лакирани коски....твоето искуство завршува тука.
Дај ми еден пример во Библијта каде Апостолите, Исус или било кој друг практикувал такво нешто...
Па замисли ако коските на некои "свети во Македонија" имаат исцелителна моќ..Какви тек би биле коските на Исус, Аврам, Јован..ама сите биле погребани никој не ги шетал по манстири и од нив правел атракција.
Веројатно од таа причина не се знае ни гробот на Мојсеј..да не направиле Евреите од него нешто поголемо од самиот Бог.
Телото извор на сите пороци на крајот станува еликсир на здравјето..:kesa:
Мики на крај поради тоа што спомна и научно објаснување кое секогаш го нудиш..кажи ми дали и науката се позанимавала со такво нешто и каде се доказите...оти ако навистина се случува такво нешто од редици луѓе и чудата на исцелувањата сигурно би привлекло внимание поголемо од на кое медицината го нуди?

Никола, гледам дека на дел од форумџииве, кој одговор и да го напишам, не им одогвара, не го прифаќаат. Верските одговори не ги прифаќаат, ако дадам научен одговор, и него не го прифаќаат. Ако кажам дека според црковното учење , одредена работа е таква и таква, и тоа не е прифатливо. Ако кажам дека се работи за искуствени а не теретски сознанија, и тоа не е прифатливо.
Повели, самиот напшиши го одговорот кој тебе лично ти одговара.

Научен одговор досега немаш дадено, а од верските циркулираш помеѓу црковни (институционални), библиски, искуствени и религиозни како ти одговара во моментот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom