Колку и дали се служиме со пагански обичаи?

• Креатор на темата Креатор на темата petite cherie
  • Време на започнување Време на започнување
Анхоли не е битен правописот битна е поентата.

П.С: Нападите и омаловажувањата на Црквата и христијанството се омилено хоби за сите оние поединци кои не се дел од Црквата. На тој начин, таквите поединци, популарно наречени атеисти (или неверници) само го оправдуваат своето нечленување во Црквата и во новозавениот ковчег на спасението.

Ако тоа го земеме за точно,вие не мора ништо да докажувате.Зошто тогаш си трубите сами во глава и се обидувате сами себе да се оправдате?Нели е тоа непотребно?
Јас дадов студија,вие не ја побивте,Маркус само ми укажа дека во еден момент сомневањата за една фигура ми биле точни,и ништо повеќе.
Темата,по стандарден калап ја извртевте во тоа како ние ја избегнуваме црквата,како сме слепи и како сакаме да го оправдаме нашето поганство.Не е тоа материја на обработка.одговори ми на поставените прашања и тези.

Анхоли не е битен правописот битна е поентата.
Само едно прашање?
Која поента ја гледаш ти тука?

Едно сватете деца
исус е жив и има доволно докази.
Зошто дичиме Кислород зошто секога кога вдишуваме вдишуваме различно количество на Кислород.
Зошто сонцето изгрева од Истог а заога на Запад не е тоа случајно не може ли земјата од самата инерција да се врти обратно ???
Џошто навечер ви се спие а не спиете преку ден ???

Ако тоа го земеме за точно,вие не мора ништо да докажувате.Зошто тогаш си трубите сами во глава и се обидувате сами себе да се оправдате?Нели е тоа непотребно?
Јас дадов студија,вие не ја побивте,Маркус само ми укажа дека во еден момент сомневањата за една фигура ми биле точни,и ништо повеќе.
Темата,по стандарден калап ја извртевте во тоа како ние ја избегнуваме црквата,како сме слепи и како сакаме да го оправдаме нашето поганство.Не е тоа материја на обработка.одговори ми на поставените прашања и тези.

Пошто ти самиот го спомена својот интелект, пренасочи го во точната насока и самиот ќе видиш каде ти е грешката.
За да те побијам, треба да ти посочам одредени работи кои се заеднички за целиот човеков род и одредени работи кои се тековно актуелни во современите религии. Со така посочените паралели, ќе извлечеш заклучок зашто одредени работи во сите религии се толку слични но истовремено и толку различни, За сето тоа, ми треба подоста време и пишуван текст на форумов. Се надевам дека и тоа ќе го сторам.

Јас ти го дадов 25 декември како доказ дека нема врска меѓу Исус и Хорус...Прво никаде нема записи дека Хорус бил распнат на крст..а ако гледаш на воскресението..тогаш поблиску му е на Франкештајн отколку на Исус..бил составен од две тела...а со тоа паѓа во вода и муабетот за светото тројство..ме мрзи да објаснувам подетално ама мислам дека ме разбираш...
12 ученици на Хоруст се всушност 12 зодијачки знаци..Апостолите биле луѓе од крв и месо..кои го ширеле учењето..не сум видел зодијачки знаци во таков поход...
Плус разните имиња кои му ги давале на Хорус а ги поистоветувате со Исус..посебно зборот Месија...кој баш ми е чудно што го најдов во египетската митологија а има хебрејско потекло...хмм

Јас ти го дадов 25 декември како доказ дека нема врска меѓу Исус и Хорус...Прво никаде нема записи дека Хорус бил распнат на крст..а ако гледаш на воскресението..тогаш поблиску му е на Франкештајн отколку на Исус..бил составен од две тела...а со тоа паѓа во вода и муабетот за светото тројство..ме мрзи да објаснувам подетално ама мислам дека ме разбираш...
12 ученици на Хоруст се всушност 12 зодијачки знаци..Апостолите биле луѓе од крв и месо..кои го ширеле учењето..не сум видел зодијачки знаци во таков поход...
Плус разните имиња кои му ги давале на Хорус а ги поистоветувате со Исус..посебно зборот Месија...кој баш ми е чудно што го најдов во египетската митологија а има хебрејско потекло...хмм

Секако дека има и разлики кај ликовите.Затоа и дадов повеќе примери,во кои суштината укажува на одредени сличности,кои мене ме замислија.
Хорус,како таков,не бил распнат на крст,туку бил припоен кон врховниот Бог.Ок,не е битен моментот на смртта,туку симболиката која ја носи,а која се судира со смртта на исус,неговиот допир со Бог и неговото воскресение.Тие работи мене ми беа,меѓу другите,најсимптоматични кога го разгледуваме Хорус.
Значи,Хорус претставен малку поапстрактно,да....но суштината на 12те ѕвезди во зодијакот е баш онаа со 12те апостоли.

За зборот Месаја воопшто не се чуди.Многу Евреи живееле во Египед,и јас во позитивна смисла се сомневам дека имале удел во создавањето на концептот за овие божества.Потоа,само направиле copy-paste и тоа го прекопирале во ликот на Исус(со мали корекции,нормално,за да го напреват повеќе "земско" суштество и прифатливо за обичниот човек).

Raziel Хорус, Кришна,Вишна,Дионис и остали факт е дека имаат доста сличности со Исус Христос, но ти како чувар на тајните треба да знаеш дека Сатана како екс херувим одлично го познавал својот татко и одлично го познавал својот брат Исус.
Ах, заборавив Разиел Евреите не живееле во Египед.

Еве уште нешто..раѓањето на Хорус...Мајка му Исис во форма на сокол кружела над фалустот на мртвиот Озирис во Подземниот свет и останала трудна..
Аман бе Разиел па каде е овде сличноста со Исус..

Raziel Хорус, Кришна,Вишна,Дионис и остали факт е дека имаат доста сличности со Исус Христос, но ти како чувар на тајните треба да знаеш дека Сатана како екс херувим одлично го познавал својот татко и одлично го познавал својот брат Исус.

ОК.

Ах, заборавив Разиел Евреите не живееле во Египед.

Објасни.
Јас мислам дека живееле во Египед,па биле робови,па ги изградиле Пирамидите,па избегале.....патем создавајќи ја онаа првобитна вера во Месаја која претрпе многу модификации и денес ја имаме во повеќе облици.

Еве уште нешто..раѓањето на Хорус...Мајка му Исис во форма на сокол кружела над фалустот на мртвиот Озирис во Подземниот свет и останала трудна..
Аман бе Разиел па каде е овде сличноста со Исус..

Има повеќе кажувања за Хорус,исто како и за Исус.Јас она што сум го прочитал ми алудирало на она кое го напишав како објаснување уште на почетокот.
Има различни интерпретации,и затоа,ќе повторам и по трет пат,дадов повеќе примери,кои заедно го создаваат ликот на Исус.

Исус,како последен Месија од големите верувања,бил крпен од повеќе пагански ликови,повеќе пагански врховни божества,така што се разбира дека ќе најдеш различности во некои делови.Различности има,но тоа е така бидејќи тие не звучат привлечно,земски и потешко би переле мозоци.

Не е во ред да се претстави раѓањето на Исус како летање на мајка му околу фалусот на татко му,па затоа тој елемент се земал од кришна,Митра и тн...

Јас мислам дека живееле во Египед,па биле робови,па ги изградиле Пирамидите,па избегале.....патем создавајќи ја онаа првобитна вера во Месаја која претрпе многу модификации и денес ја имаме во повеќе облици.
Да те поправам...ќе почнеме вака..Ропството на Израел во Египет траело 400 години...Мојсие ја напишал(завршил) Книгата на Излезот една година откако излегле од египетскта земја ..поточно 1512 п.н.е
Најстарите книги на Стариот Завет датираат пред повеќе од 3000 години п.н.е...а со тоа и записите за Исус.

Не е во ред да се претстави раѓањето на Исус како летање на мајка му околу фалусот на татко му,па затоа тој елемент се земал од кришна,Митра и тн...

Добро одиме понатаму..Родителите на Кришна имале 6 деца пред таа да се роди..значи..дај друго дете...
Митра..се појавила од карпа...

малку онака скршнавте од темава... Инаку за т.н. зона на вампиризам се мисли во верувањата на луѓето и баш во тие пагански обичаи дека луѓето на некој начин се плашат од покојникот. Моментот со земјата кој некој го спомна кој во мојот случај не отиде позади мене него ми го истурија во грб :uvo: за да не сум сонувала ко демек е чист доказ. Обичајот за плаќање некој вид на царини кој го спомнаа исто ми беше непознат за кај нас ама го имам учено за во Ромаинија каде паганските обичаи се најнагласени. Всушност на покојникот му се пејат песни, да да песни кои се викаат зориле или зори на нашки и кои му го објаснуваат патот и кај се ќе треба да помине. Иначе ние јадеме на гроб ама они куќи градат за покојникот кога ќе му текне да се врати. Најчудно ми беше што вчера ја прашав една калуѓерка кое е значењето на пченицата и не знаеше да ми каже...

Само едно прашање?
Која поента ја гледаш ти тука?

Едно сватете деца
исус е жив и има доволно докази.
Зошто дичиме Кислород зошто секога кога вдишуваме вдишуваме различно количество на Кислород.
Зошто сонцето изгрева од Истог а заога на Запад не е тоа случајно не може ли земјата од самата инерција да се врти обратно ???
Џошто навечер ви се спие а не спиете преку ден ???
A da te prasam jas tebe ti si glup ili treniras ili sakas da ti se javam ili da se vidime i da razgovarame i da ti go kazam ova i vo oci kazi mi samo toa dali go sakas
JAs ke ti odgovoram edno i da ti kazam kako i da bilo ti pak ke si go imas istiot stav i na evrejski da ti kazam nema da veruvas i da ti dojde Isus Hristos koj e ziv i da ti go kaze toa ti ke kazes ne be iluzija e toa ili voa ili noa svati ne se fakaj na nekoj si greski nikoj ne e sovrsen pa ni jas izvini ako te zbuni no ne gledav vo monitorot zgresiv vo pishuvanjeto no svati ja poentata
Едно сватете деца
Исус е жив и има доволно докази.
Зошто дишиме Кислород зошто секогаш кога вдишуваме вдишуваме различно количество на Кислород.
Зошто сонцето изгрева од Исток а заоѓа на Запад не е тоа случајно не може ли земјата од самата инерција да се врти обратно ???
Зошто навечер ви се спие а не спиете преку ден ???

Е сега свати ли зошто сум згрешил сум ги згрешил буквите но мислам дека си доволно паметен да сватиш
јас се откажувам немам намера да се замарам со некој кој и да му дадеш доказ и да се направи чудо пред него нема да верувај кој сака да носи тежина заради овие членови нека носи јас не сакам да носам одговорност зоштѕо не вреди да ви се кажува вас оти има некој што го бара Бог а вие верните губите време со луѓе кој знаат кој е Господ но сепак нивното ЈАС е поголемо.
Стварно ми е жал но ќе ви мафтам од Ерусалим и ќе ми биде жал оти ќе бидете во ПЕКОЛОТ заедно со Ѓаволот во кој верувате ама знајте таму нема да ви биде ладно.

До Разиел- за она кое вчера го најавив па да го дообјаснам.
Да видиме што се случило.
Во целиот антички свет, постоењето на философите е еден вид компензација за непостоењето на вистинските верски учители. Православните богослови немаат негативен став кон повеќето антички мислители, освен за поедини нивни гледишта. Античките философи (мудрољупци) ја засноваат философијата на два темели, а тоа се: етиката (она кое е во нас) и естетиката (она кое е надвор од нас). Етиката т.е. моралниот закон, кој фабрички ни е вграден, е речиси ист за целиот човечки род, независно од „географијата„ на која живеат луѓето. Моралниот закон воедно е показател за тоа дека ликот Божји, според кој е создаден родот човечки, не е избришан (пошто е невозможно да се избрише!) иако човекот, како род е оддалечен од својот Творец со Адамовото и Евиното истерување од Рајот. Тој лик Божји е „производител„ на моралните норми по кои живеат луѓето иако го заборавиле својот вистински Бог. За целиот човечки род својствена е потребата од верување во Битие кое е создател на целата Вселена. Пробелмот е во тоа што најголем дел од родот човечки, раселувајќи се по Светов после поделбата на јазиците во Вавилон, го заборава вистинскиот Творец а компензацијата за тоа заборавање ја практикува преку идолопоклонството. т.е. своеглавото измислување богови-идоли, на кои паганските народи им принесуваат вакви или такви жртви. Во текот од сатозаветните времиња, сеќавањето за вистинкиот Бог е ексклузивитет за старозаветните патријарси, (Ное, Авраам, Исак, Јаков-Израилот) и др.) кои пред ликот Божји се покажале како праведни и достојни да комуницираат со вистинкиот Бог. Подоцна, тој екслузивитет преоѓа на јудеите, преку нивните пророци. Во меѓувреме, останатиот дел од родот човечки , тоне во паганизам и идолопоклонство. Сето тоа е така до првото Христово доаѓање, кога Он ги испрати Своите Апостоли да проповедатаат, научат и да ги крштеваат сите народи, во името од Отецот и Синот и Светиот Дух. Така и ќе биде се до Неговото второ доаѓање, кога ќе се исполнат времињата.
Да видиме како е денес.
Денес, исто као и пред 2 000 и пред 3 000 г, постојат повеќе религии. Најголемите, најмасовните религии, тековно имааат едно заедничко учење, кое се состои во исчекувањето на наводното доаѓање на наводниот Учител, кој треба да го обедини целиот човечки род. Воопшто не е битно како тој учител е именуван од будистите, хиндусите, јудеите или муслиманите. Битно е дека тој учител е исчекуван од сите нив и дека тој учител треба да го обедини светот „во една целина„, нешто слично како -што тоа ни го проповеда „њу-ејџ„ комилираната философија.
Да видиме што треба да се случи.
Наспроти тоа исчекување на така опишаниот Учител, го имаме Христа, Кој дојде во Светот токму така како што Исаија проповедаше во Стариот Завет. Христос нема ништо заедничко со исчекуваниот учител. Христос, на своето славно второ доаѓање и на Неговито Страшенм Суд, ќе ни суди на сите за тоа како и зашто сме го потрошиле времето кое ни дадено во овој, матероијалниов сввет. Водено, на првото доаѓање, Христос не донесе само мир, туку и „меч„, односно донесе раздвојување на она кое е добро од она кое е зло. Така ќе биде и при Неговото второ пришествие: Хрситос на Судон ќе не подвои на оние кои се десно од Него (праведнците) и лево до Него (грешниците). Праведниците и грешниците „одат„ онаму каде е веќе предвидено од Христа: или во Рајот или во пеколот. Воедно, Христос , како што и вети пред Апостолот Јован, се одново ќе создаде: ново Небо и нова Земја, да не речам, целата Вселена ќе биде ре-креирана, без никако зло во неа. Значи, ни трага ни глас од обединувањето на човечкиот род, онака како што се надеваат другите религии.
Од оваат споредба, јасно е дека Христос нема ама баш ништо заедничко ниту со дохристијанските идоли ниту со наводниот учител. Тоа што Хростос е сличен со некои антички идоли, не е поради нивната објективна сличност, туку, како веќе реков, од вродената човекова потреба од свој создател. Така, по методот на „обиди и грешки„ одредени народи, случајно ги „погодиле„ Христовите особини па одтаму се чини дека тие, као, мислеле на Христа а не на својот идол. А од споредбата на Христовото второ доаѓање со исчекуваниот учител од другите религии, јасно е дека се работи за два сосема рзлични „субјекти„. Или, како што вели сам Христос: „..еве доаѓа кнезот од овој свет, кој во Мене нема ништо....„.

Ајде, активирај го својот интелект и побиј ме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom